humortrening

Hold høyre!

Alle som har deltatt i ritt har hørt kommandoen «hold høyre». Noen tror at partiet Høyre har vervet samtlige syklister til å drive en vervekampanje, men det er faktisk noe som ropes når man ønsker å forsere noen i stien eller på veien.

Hvem roper «hold høyre»?

  • Enkeltindivider som har det travelt. De prøver ofte å ta igjen feltet sitt fordi de er blitt frakjørt, eller de er på flukt fra sitt eget felt (kanskje fordi vedkommende må på do, men ikke ønsker å bli frakjørt av feltet). Som regel er disse langt over terskel og strever med tilstrekkelig surstoffinntak, så når de roper «høyre!» høres det mest ut som et astmaanfall. Sympatiske syklister lar disse få snylte hjul til lårene ikke er sitronsure lengre.
  • Lagkapteinen som leder et felt som skal forbi. I alle felt og lag finnes en og annen som tror han er lagets sheriff. Kommandoer bjeffes over en lav sko («sykle tettere, gutter», «kjør hardere», «lås kjeden opp bakken», osv.). Flere hundre meter før noen stakkarer skal passeres får sheriffen med laget sitt på å rope «høyre, hold høyre!» ustanselig til hele feltet har passert. Det kan likne litt på en flokk sauer som breker, og øvrige likheter er mange.
  • Sinte mennesker. Å rope «høyre!» på den skarpeste, sinteste måten mulig er en teknikk som mange finpusser i ritt. Det er interessant at det er flere meters plass på venstre side av veien, så å skremme «ofrene» til å legge seg i grøfta burde være unødvendig. Likevel gjøres det. Når rittet er over vender disse menneskene tilbake til jobben som assisterende bokfører i et revisjonsbyrå, hvor debet er venstre og kredit er høyre.

Hvor opplever man at man må «holde høyre» spesielt ofte?

  • Samtlige turritt. I alle ritt som ikke har fellesstart vil det være startpuljer med ett til fem minutters mellomrom. Dermed åpner det seg muligheter for å ta igjen de som startet før seg. Særlig når Rye, BOC og Frøy har mulighet til å jage hverandre blir det mye roping og jaging. For å spesifisere ritt; Enebakk Rundt, Nordmarka Rundt, Mjøsa Rundt og Styrkeprøven (og da spesielt i den siste mila før målgang).
  • Birkebeinerrittet. Hvert år deltar over 15.000 syklister. Heldigvis er det mange grusveier og generelt god plass, så det er plass til flere i bredden. Men når tusenvis av syklister skal passere ni mil på 3-6 timer blir det mye forbipasseringer. 95% av de som har bedt deg holde deg i høyre grøftekant vil du uten problemer passere i Rosinbakken. I dét du gjør det er det veldig tilfredsstillende å få øyekontakt og si «hold høyre!». De siste 5% må du be holde til høyre i Ballettbakken når du skal komme deg i mål.

Hva skjer den forbipasserte ikke holder til høyre?
Den som roper blir frustrert og kan finne på å fortelle den trege syklisten ting som ikke sømmer seg skriftlig. Før eller siden vil uansett ett av følgende skje:

  • Den trege syklisten vil omsider gi plass nok til at den som roper får passere. Dette er tryggest for alle parter.
  • Den som roper oppdager at feltet hans er utslitt, og de slutter seg til den trege syklistens gruppe. Dette kan skape pinlige øyeblikk for de hittil raskeste syklistene.
  • Den som roper oppdager at det er nok plass på venstre side, og passerer den trege syklisten der i stedet. Også litt pinlig for de passerende syklistene.
  • Den som roper sykler rett i baken på den trege syklisten og skaper massevelt. Da må alle holde til høyre frem til førstehjelp kommer til åstedet.
  • Den som roper sykler til venstre i motsatt kjørebane og blir påkjørt av motgående trafikk. Da må vedkommende holde enten høyre eller venstre til førstehjelp kommer til åstedet.

Så, folkens, når neste sesong begynner: Er dere blant de raskere i et ritt, husk å rope «høyre!» og deretter passere på en trygg måte. Takk gjerne for at dere fikk passere. Er dere – gud forby – blant de tregere i et ritt, så gi plass til de som vil forbi. Dette skaper husfred og mindre ulykker.

Kommentarer