utstyr

Løping med Nike+iPod


Da våren endelig kom i midten av mars var jeg raskt ute med racersykkelen. Turene ble gjort etter arbeidstid, og det var både kaldt, mørkt og vått ute – men våren var her og det var god stemning tross alt.
Så kom vinteren igjen på besøk før helga, og Østlandet var igjen dekket i hvitt.
Nike kjører for tiden en kampanje for å selge Nike+, som man kan bruke sammen med iPod Nano. Det fungerer sånn at man setter inn en distansemåler i den ene Nike-skoen og kobler en chip til iPod’en. Når man da løper blir tid, distanse og fart registrert i iPod’en – og man får musikk og motiverende tilbakemeldinger på øret. Når man er ferdig med løpeturen kan man laste opp treningsdata til www.nikeplus.com og se hvordan man har gjort det, sammenlikne med resten av verden, delta i utfordringer, osv.
Oppsett var veldig enkelt, selv om det tok litt tid:
 • Opprette brukerkonto på www.nikeplus.com (Sykkel-Erik). Nike har laget en veldig lekker interface, så det var morsomt å navigere der.
 • Lage en spilleliste med sanger til trening (fort gjort i iTunes).
 • Kalibreringen gikk greit; først sette distansemåleren inn i venstre sko, koble chip’en til iPod’en, og gå 400 meter og så løpe 400 meter.
Ettersom den rolige langturen på sykkel utgikk denne helga løp jeg i stedet 22 kilometer i rolig tempo. Løypa gikk fra Strømmen mot Fjerdigby og videre – og etter 11  kilometer snudde jeg. For å sikre nøyaktig måling brukte jeg GPS’en som hører med Polar RS800CX, som har vist seg å være ekstremt nøyaktig.
Løpeturen gikk kjempefint, med lette bein, og en snittfart på 5:20 min/km og snittpuls 82%. Veiene var våte og tidvis dekket av snø, så sykkelen hadde godt av en fridag. Ved ankomst hjemme etter 1:57 konkluderte jeg med at jeg burde klare å løpe en halvmaraton på under 1:45 om jeg presser meg mer enn i dag.
Vel inne ble iPod’en koblet til PC for å overføre data til www.nikeplus.com. Det gikk også veldig enkelt: iTunes overførte treningsdata til www.nikeplus.com og guidet meg dit i en browser. Der fikk jeg da velge hvilken konto jeg ville at treningsdataen skulle registreres på – som gjøres ved å logge inn på min konto. Dermed ble første løpetur med Nike+iPod registrert. Oppsummering av erfaringen:
 • Distanse/fart: Polars GPS logget at jeg løp nøyaktig 22 kilometer, mens den kalibrerte iPod’en registrerte 21,37 kilometer = differanse på cirka 3%.
  Det må være akspetabelt med en svingning på pluss/minus 5%.
 • Forbrenning: Polar hevder jeg brukte cirka 1.900 kcal, mens iPod registrerte cirka 1.500 kcal = differanse på cirka 20%.
  Polar kalkulerer forbrenning ut fra alder, kjønn, treningsnivå, vekt, puls og tid, mens iPod kun kalkulerer basert på vekt og fart.
  I beste fall er iPod sin måling kun for å gi et inntrykk.
 • Treningsanalyse: Polar ProTrainer er klient-basert, mens Nikeplus er webbasert. Polar gir nesten uendelig med analysemuligheter samt overføring til Google Earth.Nikeplus viser fart, tid, distanse og gir mulighet til å filtrere på økt, uke og måned – og du kan delta i utfordringer/konkurranser og dele treningsdata med andre.
  Polar er klart best, men om man ikke er en statistikkslave fungerer Nikeplus suverent. Og det er ingenting i veien for å bruke begge samtidig!
 • Treningsglede: Polars gadgets er en nødvendighet for alle med tvangstanker om trening. Nikeplus er mindre avansert, men kombinert med iPod gir det likevel mye moro – og at man får tilbakemeldinger på øret om hvordan det går, samt at musikk er en del av opplevelsen, blir det et bra treningsverktøy.
  Jeg hadde antageligvis ikke løpt 22 kilometer om jeg ikke hadde Nike+iPod.
Så konklusjonen er at mens Polar er best på treningsverktøy, så er Nike+iPod en flott løsning for å få folk til løpe – og det er moro!
Skjermbilde fra Polar ProTrainer 5: 

Skjermbilde fra www.nikeplus.com: 

Kommentarer