trening

Rullesykling og underholdning

Nå nærmer jeg meg tre måneder på rulla, og det har blitt ganske mange timer på tortur-/treningsapparatet.

Det er mange – spesielt de over-ivrige, de nye og de profesjonelle – som skryter av at de tilbringer timesvis på sin rulle. For min del har jeg vanskeligheter med å holde ut mer enn to timer av gangen.

Da jeg først satte opp min Tacx Fortius i desember 2007 var innretningen så spennende at jeg kunne sykle i timesvis uten musikk, filmer, TV eller andre former for underholdning. Etter kun noen uker ble det innkjøp av en 28 timer lang oppsummering av Lance Armstrongs syv Tour de France-seire, og den ble kjørt kontinuerlig til jeg kunne sykle ute igjen i 2008. Å se Lance sprekke i 2000 på vei opp til Col de Joux-Planes og likevel vinne sammenlagt, eller se ham slakte Ullrich opp Alp d’Huez året etter, eller de utallige andre flotte scenene rundt om i Frankrike fikk tiden til å gå og beina til kverne watt.

I høst da utesesongen tok slutt ble igjen rulla det foretrukne treningsalternativet, og på grunn av sprengkulda i romjula og frem til nå har det vært vanskelig å være ute. Dessverre ble Lance-kavalkaden i kjedeligste laget; jeg tok meg selv i å sitere Phil Ligget og Paul Sherwan («the adrenaline will be pumping now like you will not believe!» etter fallet opp Luz Ardiden). Dermed begynte jakten på musikk, filmer og DVD-serier.

Til intervalløktene mine nytter det ikke å se på noe som helst; da holder det med musikk som inspirasjon og heller konsentrere fullstendig på kvaliteten. Derimot er det utrolig nyttig å la seg underholde av filmer og serier når øktene er roligere og lengre.

Her er en liste over og kommentarer til de forskjellige underholdningsformene jeg benytter mens jeg sitter på rulla:

Filmer
Filmer er et godt utgangspunkt for litt lengre økter (90 minutter og mer), men de bør ha litt trøkk og kvalitet.

 • The Untouchables. Denne klassikeren har god dialog, spennende scener, god tempo og ikke minst er dødperioder helt fraværende. Passe lang også. 
 • Casino Royale. Den kanskje beste James Bond-filmen er også en super film til rullesykling – høyt tempo, fete scener og inspirerende bakgrunnsmusikk sørger for at over to timer går greit unna. Det blir garantert flere James Bond-filmer på rulla!
 • The Matrix. Selv med mange heftige scener blir det dessverre en del dialoger og litt slappe scener, men filmen tar seg opp helt frem til slutten og nytes lett fra sadelen. De neste to filmene blir nok også rulle-underholdning.
 • Transformers. Noen filmer har gode storylines, gode skuespillere og/eller elementer av spenning. Denne filmen har ingen av delene. Heldigvis kompenseres det med bra tempo, spektakulære scener og mye action. Antageligvis filmens svar på Scooter og Basshunter… fungerer til sitt enkle formål.

DVD-serier med timeslange episoder
På ukedager er det ikke alltid lett å få til veldig lange økter, men timeslange epsioder fungerer utrolig bra. Og har man lyst på mer så er det bare å ta en til…

 • The Wire. Den beste serien noensinne. Tempo, spenning, dialog, story… Synd det bare er fem sesonger!
 • Generation Kill. Noe oppskrytt; etter en halv sesong synes jeg det er lite story og mye barnslig dialog. Kan jo hende det tar seg opp.
 • Mad Men. Dette skal liksom være den beste serien på lenge. Definitivt bra, men tempo og spenning er så lavt at jeg knapt velger å se Mad Men for rolig recovery engang.
 • The Sopranos. Virker som serien dabber av mot slutten av sjette sesong, men denne serien fungerer supert. Anbefales.
 • In Treatment.  Ikke påbegynt ennå, men jeg frykter mye psykolog-prat og litt for lite action for sykling. 

DVD-serier med veldig korte episoder
Komiserier har kun 20 minutter lange episoder, så det kan fort bli ensformig dersom man tenker seg en langtur til for eksempel Frasier. Derimot fungerer det bra til korte økter og som oppvarming før intervaller.

 • Seinfeld. Alle har vel et forhold til denne serien.
 • Frasier. Denne også.
 • Curb Your Enthusiasm. Kun for spesielt interesserte; tørrere blir det ikke. 

Det er fortsatt igjen to måneder før vi kan sykle ute (uten å sette livet på spill), så det blir nok en del flere innslag på disse to listene… Legg gjerne igjen kommentarer med andre forslag til hvordan man får tiden til å gå fortere mens man er på rulla!

Kommentarer

2 Comments

 • Hege sier:

  For oss som trives best i knallrosa sykkeltrøye når vi sitter på rulla, funker det veldig fint med Sex & Singelliv (25 min lange episoder)…:-) Null input i hodet, desto mer output i bena…

 • Anonymous sier:

  Ett par skikkelige kontrastserier for sunne folk på rulla:
  Weeds – marihuana selgende husmødre. Sesong 1-3 er de beste…
  Californication – trenger vel knapt noen kommentar 😉

  Hver episode ca 25 min og 3 stk i smellen går greit..

  Mvh
  Ole