utstyr

Garmin Edge 705 vs Polar CS600X – full test


Introduksjon

Computere, pulsmålere og andre måleverktøy blant de morsomste tilleggene man har på sykkelen sin. Mye har på den fronten de siste årene, og blant de mest populære merkene finnes Polar og Garmin.

 

Jeg har lenge vært en trofast og fornøyd Polar-bruker, men har i en periode brukt verktøy fra både Polar og Garmin. Denne testen sammenlikner de to merkenes toppmodeller innen rene sykkelcomptere; Polar CS600X og Garmin Edge 705.

Polar CS600X, Garmin Edge 705 og PowerTap-computer koblet til min Merida O.Nine Team.

Litt om Garmin
Garmin Ltd er et amerikansk selskap stiftet i 1989 på bakgrunn av at grunnleggerne ville lage navigasjons- og kommunikasjonsverktøy. De har over 7.000 ansatte og selger sine produkter verden over. Produktene deres dekker behov for bil, båt, fly, fjellvandrere og trening – og er tuftet på navigasjon. Se www.garmin.com for deres hjemmeside.
I Norge selges Garmin av Belanor AS. I tillegg til Garmin forhandler de også Humminbird, Minn Kota og Cannon. Se www.belanor.no for deres hjemmeside.

Litt om Polar
Polar Electro er et finsk, privateid selskap som ble stiftet i 1977. Grunnleggeren så verdien av å kunne måle puls når man trente på grunn av hans kamerat som langrennstrener. De har over 1.200 ansatte på verdensbasis, er representert i over 80 land, og produktene deres er tilgjenglig gjennom over 35.000 utsalgssteder. Polars klokker er synonymt med pulsklokker og trening. Se www.polar.fi for deres hjemmeside.
I Norge selges Polar av Polar Electro Norge AS. Se www.pulsklokke.no for deres hjemmeside.


Hva pakkene koster og hva som følger med

Garmin Edge 705

  • Pris: Kr 3.100.
  • Pakke inkluderer computer, pulsbelte, to stykk festeanordninger, USB-kabel og CD med nødvendig software.
  • Tilleggsutstyr: Sensor for fart og kadens, Premium pulsbelte, detaljerte kart for GPS, minnekort, diverse wattmålere, osv. 
Polar CS600X: 
  • Pris: Kr 3.800.
  • Pakke inkluderer computer, pulsbelte, ett stykk festeanordning, fartssensor, USB-/infrarød kabel og CD med Polar ProTrainer 5. 
  • Tilleggsutstyr: Kadenssensor, GPS-enhet og Polars egen wattmåler. 


Førsteinntrykk: Uavgjort. 

Garmin Edge 705: Innpakningen føles litt «billig», men man får raskt følelsen av at man holder i et solid produkt.



Polar CS600X: Polar gir en følelse av eksklusivitet når man åpner den matt sorte esken, og man kjenner umiddelbart at dette er et kvalitetsprodukt. 


Man får umiddelbart følelsen av at man har kjøpt et luksusprodukt fra  Polar, men straks alt er pakket ut kjenner man at begge deler holder høy kvalitet.


Førstegangsoppsett: Garmin +1. 


Garmin Edge 705: Enklere kan det nesten ikke bli – slå på computeren, registrere brukerinformasjon som kjønn, vekt, alder og makspuls, og dersom man har wattmåler kan man la enheten søke opp den også. Man kan også enkelt definere hvilken type informasjon man ønsker på displayet. Fart og distanse måles ved hjelp av GPS, så det er i utgangspunktet ikke behov for sensorer. Festeanordningen på styret festes med strips. Computeren har støtte for tre sykler.



Polar CS600X: Nesten like enkelt som Garmin. Man må ta seg litt tid til å registrere brukerdata som kjønn, vekt, alder, makspuls, hjulomkrets, osv. Veldig enkelt å montere på sykkelen, selv om man må montere både computer, fartssensor og magnet.. Etter det er gjort er det bare å sette i gang. Computeren har støtte for tre sykler.


Det går mindre tid og arbeid fra man åpner pakken til man er i gang med Garmin enn Polar.


Standardutstyr: Uavgjort. 


Med utstyret i standardpakkene til Garmin og Polar får man samme sluttresultat: Begge er naturlig nok avhengig av pulsbelte for å registrere puls. I tillegg klarer begge enhetene å registrere høydemeter med innebygde barometer. Garmin klarer å registrere fart og distanse (og alt tilhørende) med sin innbygde GPS, mens Polar behøver den inkluderte fartssensor for å oppnå det samme. Kadens og watt klarer ingen av enhetene å beregne uten tilleggsutstyr.


Garmin scorer på at man kan bruke enheten på flere sykler uten ekstrainvesteringer (med Polar må ekstra fartssensorer eller GPS-enhet monteres), mens analyseverktøyet Polar leverer sammen med enheten inntil videre er bedre enn Garmins nettbaserte alternativ.

Garmin kan benyttes på flere sykler uten ekstra kostnad, men Polar har bedre standardsofware. Grunnpakkene gir samme muligheter for begge alternativer. 


Tilleggsutstyr: Garmin +1. 


Garmin har valgt å satse på den trådløse teknologien ANT+, som benyttes av flere produsenter av sportsutstyr, mens Polar har gått for sin egen WIND-teknologi. Det betyr at alle pulsbelter, farts-/kadenssensorer, wattmålere og annet basert på ANT+ vil kunne benyttes sammen med Garmins computere. Det gir syklister muligheten til å velge friere i stedet for å bruke kun det den ene produsenten selv har å tilby. Det som er ekstremt relevant for syklister er måling av watt, og Garmins enhet lar seg kombinere med wattmålere fra følgende produsenter: 


  • SRM er kjent for å være best med sin krankbaserte wattmåler (og dyrest – fra 2.500 Euro på www.srm.de). SRMs mest kjente bruker er nok Lance Armstrong. 
  • PowerTap er omtrent like nøyaktig med sin navbaserte wattmåler (og en del rimeligere – fra kr 10.000 på Oslo Sportslager). Cervelo TestTeam og Thor Hushovd har fra i år tatt i bruk PowerTap.
  • Quarq er litt nyere med sin forholdsvis rimelige krankbaserte wattmålere (fra 1.500 dollar på www.quarq.us). 
  • MetriGear holder på å utvikle en wattmåler som sitter i pedalene, og denne skal ifølge ryktene være rimeligere enn og like nøyaktig som de overnevnte alternativene. Dessverre har den ikke kommet på markedet ennå. Mer informasjon finnes på www.metrigear.com. 
  • Polar har også en wattmåler som fungerer med blant annet CS600X. Den norske Polar-importøren ser ikke ut til å ta inn denne, men på Polars svenske sider (www.polarpuls.com/sv) er wattmåleren oppført til SEK 3.500. En runde på diverse internasjonale nettsider og forum tilsier at Polars wattmåler ikke er spesielt nøyaktig, men den er samtidig en god del rimeligere enn de øvrige alternativene – så om man kan leve med mindre nøyaktighet og klarer å skaffe den, så har man en fullverdig løsning fra Polar.


Utvidelsesmulighetene med Garmin er bedre enn med Polar.


Brukervennlighet på sykkelen: Uavgjort. 


Garmin Edge 705:


Knappene er store, navigeringsspaken er passe følsom, og det er enkelt å navigere gjennom de forskjellige menyene og visningene (2x egendefinerte datafelt, 1x høydeprofil og 1x kart). Etter noen minutters utforsking har man endret språk på menyene, definert puls- og wattsoner, og gitt sykkelprofilene navn.

Når man har syklet litt finner man ut hva slags informasjon man liker å ha tilgjengelig. Jeg liker å ha åtte forskjellige verdier synlig til enhver tid: Fart, distanse, totaltid, etappetid, watt, gjennomsnittswatt for etappe, puls og gjennomsnittspuls for etappe. Dermed har jeg all informasjon jeg trenger på ett display, og har egentlig ikke behov for å bla mellom menyer. Skulle man ha dårlig syn kan man velge å ha færre verdier på displayet og heller la hver verdi være ekstra stor. Displayet fungerer overrasket over godt i all slags lys. Skulle det være mørkt kan man velge å ha lys i displayet.

Pulsbeltet til Garmin er av den litt gamle og ubehagelige sorten (plastbelte), men man blir fort vant til den. Dessuten snapper computeren opp pulsen utrolig fort, selv uten ekstra fukt, og det drar opp. Og skulle man ønske seg et mer behagelig pulsbelte så kan man kjøpe Premium-versjonen.

Garmin har spesialisert seg på GPS, og det tar ikke lang tid fra man slår på enheten til den har fastslått posisjon og er klar til bruk. Dessuten er GPS-mottakeren innebygd i enheten.
Fart og distanse oppdateres fortløpende med GPS, så jeg savner ikke fartssensor.

Jeg har kun benyttet GPS med standardkartet som medfølger, ikke noen av de detaljerte som man kan kjøpe i tillegg. Terrengsyklister forteller om hvor morsomt det er å kunne sykle sti med GPS – dette har jeg dessverre ikke prøvd. I tillegg har jeg ennå ikke syklet meg bort, så jeg har egentlig ikke hatt behov for navigeringsfunksjonen. For meg som landeveissyklist har dermed GPS-funksjonen vært en kuriositet mer enn en verditilførende funksjon, bortsett fra i et ritt der start og mål var på samme sted og jeg benyttet kartet for å se hvor langt jeg hadde igjen til mål. 


Festeanordningene som medfølger virker ikke så betryggende; etter en stund kjennes det som enheten ikke sitter som støpt på styret – men den har ikke falt av mens jeg har syklet ennå.
Rapportene på utførte økter er gode, og man kan få frem informasjon basert på per økt, per uke eller totalt. Minnet er veldig stort, og jeg har totalt syklet over 5.000 kilometer med computeren uten å ha måttet slette en eneste fil.

Denne computeren har et batteri som visstnok skal holde i 15 timer, og som lades via en USB-kabel – ugunstig dersom man ikke har tilgang til USB og/eller har tenkt å delta i ritt som varer lengre enn 15 timer (Trondheim-Oslo, Jotunheimen Rundt). I hverdagen er dette likevel ikke noe problem.

Polar CS600X:

Knappene er lette å benytte, og menyoppsettet minner mistenkelig om Nokia. Det er totalt seks forskjellige visningsmuligheter (disse kan alle skreddersys), og det vises opptil fire verdier av gangen.

Displayet på CS600X er en god del større enn på RS800CX, og inneholder litt mer informasjon (fire verdier i stedet for tre). Alt er synlig med store tall, det er enkelt å få med seg hva displayet viser når man er på sykkelen, og bakgrunnsbelysning er slik som på de fleste sportsklokker.
Polars spesialitet er puls, og pulsbeltet deres er langt mer behagelig enn Garmins alternativ. Eneste minus er at den er litt tregere til å snappe opp puls, og etter hvert som den blir eldre behøves økte mengder fukt og tid for å få den i gang.

Hvis man velger å bruke GPS-enheten i tillegg til eller ved siden av fartssensoren kan det ta litt tid fra man slår på enheten til den har funnet enheten. Nå har ikke Polar navigasjon i sine computere, så GPS’ens eneste hensikt er å måle fart og distanse samt lagre koordinater til nedlastning senere. Dessuten er GPS-enheten separat fra compueteren, i motsetning til Garmins alternativ, og selv om vekten er veldig lav er det én ekstra ting å forholde seg til. I tillegg bruker den ganske mye batteri (ett AA-batteri per 8-10 time). Det har ført til at jeg har latt GPS-enheten ligge hjemme til vanlig. Derimot er responsen på pulsbelte, farts- og kadenssensor er upåklagelig, så man klarer seg godt uten GPS med Polar.

Rapportene på utførte økter er gode, og man kan få frem informasjon per økt, uke eller totalt. Minnet er ikke uendelig, men man får trent noen uker før man får beskjed om at man må frigjøre plass. Med andre ord er ikke plass noe problem.

Hvis man velger å ikke benytte GPS, så trenger man bare å skifte batteri på Polars enhet og pulsbelte én gang i året (gitt at man trener 4-500 timer). Dette gjøres av Polar selv, og de gjør det til en rimelig pris og ekstremt effektivt. Så hvis man hiver seg med på lange ritt eller er uten lademuligheter i en periode, så gjør det ingenting.



Er man ikke erfaren med computere vil man kanskje oppleve at Polar er lettere å bruke til daglig enn Garmin, men Garmin gir mange flere muligheter. 


Nøyaktighet: Garmin +1. 


Puls: Polars pulsbelte er hakket mer behagelig enn standardbeltet fra Garmin, men samtidig opplevde jeg at Garmins belte raskere snappet opp puls uten ekstra fukt. Dessuten virket Garmins belte mer følsom og fikk med seg endringer i puls raskere enn Polars belte ved lav puls (<50% av maks).


Sensorer for fart/kadens: Både fart, distanse og kadens virker å være akkurat like nøyaktig.

GPS: Garmin snapper opp GPS-signaler merkbart fortere enn Polar, men også i måling av fart og distanse er det så å si like nøyaktig.

Nesten dødt løp, men Garmin virker noe bedre både på puls og GPS.


Software: Uavgjort. 


Med Polar får man med Polar ProTrainer 5, som er både brukervennlig og avansert. Ønsker man bare å logge treningene sine fortløpende så er det fort gjort, og hvis man vil analysere treningsøkter og lage egne rapporter så går det også – mulighetene er mange og terskelen for å komme i gang veldig lav. All data som registreres overføres fra enheten til programmet via en infrarød-port (som medfølger i pakken). Det er ikke nødvendig med internettilgang for å laste ned og analysere treningsdataene, men hver gang Polar lanserer en ny versjon kan man oppdatere programmet via nettet. GPS-dataene er ikke like spennende å titte på eller gjøre noe som helst med – den kan åpnes i Google Earth (eget program som behøver nettilgang). Det eneste jeg savner med Polars løsning er å synkronisere treningsdata mellom PC’er – alt lagres lokalt på én PC og man bør ta backup på ekstern disk. Dessuten er det ikke spesielt enkelt å dele eller sammenlikne treningsdata med andre.

Med Garmin kan man opprette en konto på Garmin Connect (connect.garmin.com), og deretter overfører man filene fra enhet til kontoen via en USB-kabel. Garmin Connect er 100% nettbasert, så uten internettilgang får man hverken lastet opp data eller sett på treningsdata. Det er lett å laste opp data, all informasjon som registreres overføres (tid, puls, fart, distanse, kadens, watt, osv.), og man får enkle rapporter og oversikt over treningsdataene. I tillegg er Google Maps innebygd i Garmin Connect, så GPS-dataene er mer tilgjengelig og morsommere å titte på enn med Polars alternativ. En av de største fordelene med Garmin Connect er at det er nettbasert, så du får tilgang til dataene uansett så lenge du har nettilgang, og du trenger ikke tenke på backup. I tillegg er det veldig enkelt å dele og sammenlikne treningsdata med andre. Dessverre er analysemulighetene i Garmin Connect veldig begrenset i forhold til for eksempel Polar ProTrainer 5, men siden jeg tok i bruk dette høsten 2009 har Garmin stadig gjort små og store forbedringer. Fortsatt savner jeg mulighet til å se tid i hver enkelt sone, som er ekstra relevant etter intervall- og hardøkter. Grunnleggende analyse av wattdata er heller ikke mulig i dagens Garmin Connect.

Med andre ord er Polar ProTrainer 5 mer funksjonsrikt, mens Garmin Connect virker enklere og får hyppigere forbedringer. Ingen av disse to løsningene utgjør uansett forskjellen mellom proffsyklister og amatører. 


Av tredjepartsløsninger finnes det mye på markedet, både gratis og mot betaling. Jeg vet at mange Kondis-lesere er fornøyde brukere av SportsTracks (gratis), og blant syklister med wattmålere er TrainingPeaks WKO+ foretrukket, særlig om man skal analysere wattproduksjon på en fornuftig måte. Jeg har brukt sistnevnte løsning siden nyttår og er så langt veldig fornøyd med WKO+. Data fra både Polar og Garmin skal fungere godt med de fleste tredjepartsløsninger, og her er det individuelle preferanser som avgjør hva som er best.


Garmins egne nettbaserte løsning er enklere og morsommere enn Polar ProTrainer 5, men Polar er bedre på pulsanalyse, og alle tredjepartsløsningene utjevner forskjellene.


Pris: Garmin +1.


Leter man litt finner man begge produktene et stykke under de veiledende prisene, men jevnt over koster Garmin Edge 705 mindre enn Polar CS600X, uten at man får mindre funksjonalitet av den grunn.
 


Konklusjon

Når det gjelder førsteinntrykk, standardutstyr, brukervennlighet og analysesoftware så er det dødt løp mellom de to alternativene. Imidlertid slår Garmin Polar på førstegangsoppsett, muligheter for tilleggsutstyr, nøyaktighet og pris. I alle tilfeller, om du går for den ene eller den andre så blir du ikke misfornøyd – dette er begge knallprodukter som – hvis brukt riktig – kan hjelpe deg å få mer ut av hver treningsøkt.


Velg Garmin Edge 705 dersom: 

Du skal bruke samme computer på flere sykler
Du ønsker å kombinere computer med wattmåler
Du ønsker deg en high-end sykkelcomputer, men ikke har valgt en enda



Velg Polar CS600X dersom: 

Du utelukkende ønsker å trene etter puls
Du er godt vant med Polars produkter/Polar ProTrainer og ikke ønsker å skifte


PS. Garmin har også lansert Edge 500, som er en litt enklere versjon (ikke fargeskjerm og ikke kart), og Polar har kommet med CS500, som virker å være «lillebroren» til CS600X. Jeg har ikke tatt hensyn til disse to i denne testen.



Bilder

Nedenfor noen bilder av oppsettet på sykkel samt skjermbilder fra Polar ProTrainer og Garmin Connect fra Hamarrittet 23.05.2010.

Løypeprofil og hastighet slik Polar CS600X registrerte den (med GPS, uten sensorer):


Løypeprofil og hastighet slik Garmin Edge 705 registrerte den (med GPS og PowerTap):



Løypekart registrert av Polars GPS:

Løypekart fra Polar åpnet i Google Earth:

Løypekart med løypeprofil og wattprofil i Garmin Connect:

Kommentarer

19 Comments

  • Erik sier:

    Takk for den 🙂 Har i lang tid vurdert frem og tilbake om jeg skal investere i en 705, og dette ble den siste dytten jeg trengte!

  • Sykkelerik sier:

    Du blir nok veldig fornøyd med den. Jeg har lest en del om brukere som har opplevd litt tullball på lengre turer, men jeg har hatt en helt feilfri opplevelse siden jeg tok den i bruk i august. 🙂

  • Nebukanezer sier:

    Jeg ville gitt Garmin +1 for software også av den enkle grunn at det er så utrolig enkelt med et nettbasert system! Utrolig greit å kunne gå inn på connect fra hvor-som-helst (f.eks. jobb!) og dele treninger med andre! 🙂 Har brukt Polar i 9 år og har nå byttet til 705 – superfornøyd! (Om man ønsker mer avansert software har jeg en kollega som bruker trainingpeaks.com og skryter veldig av dette).

  • Anonymous sier:

    Har akkurat begynt å leke med denne selv. Har dere noen erfaring med open source maps?

  • Anonymous sier:

    Garmin har noe som heter Training Center som ikke er webbasert og som har mye av samme funksjonaliteten som Polar. Garmins kartfunksjon er gull verdt når man sykler i ukjent landskap. Finnes en del open source kart som man kan lastes opp via Mapsource hvis man ikke vil betale for Garminkart. Kjenner ikke til norske kart.

  • Sykkelerik sier:

    Nebukanezer: Enig! Tror også at Connect blir mye bedre fremover. Garmin er ikke et softwareselskap egentlig, så de trenger vel litt tid på å gjøre tjenesten kanonsterk.

    Anonym #1: Dessverre ingen erfaring med open source maps… Kanskje andre som leser her har det? Ser ut som Anonym #2 har det. 🙂

    Anonym #2: Da jeg begynte på denne testen, i september 2009, mener jeg å ha hørt at Garmin skulle kutte ut videreutviklingen av Training center, så jeg fokuserte ikke noe på det. Ser imidlertid ut som de har gjort en del forbedringer på det siden da. Blir uansett til at jeg bruker Connect i kombinasjon med WKO+ for litt mer avansert analyse. Men som nevnt; det finnes så mye bra software for treningsanalyse som fungerer med både Polar og Garmin, så i praksis burde ikke software alene avgjøre hvilket merke som er best.

  • Eirik sier:

    En ting du ikke tucher er kartene som du selvfølgelig kjøper til en Garmin 705. Når du har kjørt det bort på italienske landeveier legger du bare inn veipunktet til hotellet og vips ruter Garmin deg tilbake på de mest idylliske småveier. Sykler du av og til på landevei i utlandet er dette funksjonen som for meg vipper pendelen langt over på Garmins side.

  • Sykkelerik sier:

    Eirik: Enig! Denne funksjonen har jeg ikke fått prøvd ennå da jeg ikke har kjøpt kart til enheten, men det har jeg nettopp gjort og gleder meg til å bruke den når jeg er i Pyreneene i sommer. 🙂

  • Per Christian sier:

    Batterikapasiteten på Garmin er ihvertfall sjekket ut til å holde de lovte 15 timer med god margin 🙂
    http://connect.garmin.com/activity/7594190

  • Sykkelerik sier:

    Per Christian: Godt å se! For min del er det kun til Jotunheimen Rundt jeg er redd batteriet ikke skal holde – usikker på om den suger litt ekstra batteri når den leser fra en wattmåler i tillegg, men basert på hva du skriver får jeg prøve å fullføre JR på under 15 timer. I alle tilfeller skal jeg også bruke en Garmin Forerunner 310XT samtidig (som har 20 timer batteritid). 🙂

  • Håkon sier:

    Jeg har brukt Garmin 705 endel. Den kan klikke litt på lengre turer, og dette kan være litt irriterende. Men den har et godt system, blant annet med mulighet til egendefinerte pulssoner og fantastiske funksjoner i Garmin Connect. Liker spesielt muligheten til å se «rapport» basert på månedens/uken/årets treningsøkter.

    Et godt triks for å få korrekte avlesninger er å skru på enheten og legge den ute mens du skifter. Da får den tid til å hente inn satelitter samtidig som den peiler seg inn på riktig høyde over havet (dette er barometrisk målt, men kan korrigeres i Garmin Connect). Det er likevel kjedelig om høydefunksjonen ikke fungerer når du er ute på tur, for dette er en morsom funksjon å ha med seg på langtur! =D God tur!

  • Anonymous sier:

    Hei.. jeg bruker cs600x og har gps-sensor som ekstrautstyr..Når jeg har lagt inn økta, trykker på «track information» og på «open with Google Earth» starter google earth opp, men det står at filtypen ikke støttes. Har du opplevd lignende eller vet hva feilen kan være? på forhånd, Takk for svar!

  • Sykkelerik sier:

    Anonym: Denne filen kan jeg ikke huske å ha sett noengang, men jeg googlet litt og ville prøvd følgende:

    1. Sjekk at siste versjon av PPT er installert (hvis ikke –> oppgrader).
    2. Gå tilbake til Google Earth v4 dersom du har installert v5 Beta.

    Hvis dette ikke hjelper så sjekk http://forum.polar.fi/showthread.php?t=4367. Dette bør være et greit utgangspunkt for å finne en løsning – Polars internasjonale forum er ganske livlig.

    I verste fall kan du jo kontakte Polar Norge. Min erfaring med dem er upåklagelig både når det gjelder servicenivå og responstid.

    Lykke til!

  • Anonymous sier:

    Tusen takk for hjelpen!!!

    Jeg gikk inn på forumet du gav meg og fikk lastet ned Google Earth v4, da funka det 😀

    Takk, igjen! 🙂

  • Sykkelerik sier:

    Håkon: Takk for tips! Har selv aldri opplevd problemer på langturer, men kanskje jeg ikke sykler langt nok? 🙂

    Anonym: Bare hyggelig!

  • Anonymous sier:

    Hvordan fungerte 705 i regnvær, mye regnvær på langtur?
    Har selv hatt ett par enkle/billige sigma som skal være vanntette, det har de ikke vært 🙂

  • Sykkelerik sier:

    Overlevde uten problemer Jotunheimen Rundt, Mjøsa Rundt og Enebakk Rundt i år, som alle var sinnsvakt våte. 🙂

  • Anonymous sier:

    hei erik,har problemer med drivere til edge 705 på pc,finner ikke drivere i mapcource,har lastet de ned,de ligger inne på kontollpanel men er ikke på mapcourse og training center,hva kan gjøres for og få det til?hilsen håpløs jente som heller vil sykle fremfor og knote med dette,haha

  • Alexander sier:

    Hei.

    Takk for en fin test. Hvordan fungerer Garmin med mac? Jeg får ikke kjørt min Polar med Mac…