ritt

Randsfjorden Rundt 29.05.2010

Randsfjorden Rundt, en norsk vårklassiker med start og mål i Brandbu, ble i år avholdt lørdag 29.05.2010 – arrangert av Hadeland CK. Rittet er ett av sesongens første ritt over ti mil med sine oppgitte 152 kilometer rundt Randsfjorden. Cirka 1.100 høydemeter forseres i småkupert og vakkert terreng.

Landeveisritt øker stadig i popularitet, og arrangørene nyter også godt av dette: 2009-utgaven av Randsfjorden Rundt satte rekord med 721 deltakere totalt, og 12 lag i lagkonkurransen. Årets utgave hadde 970 fullførende deltakere totalt, og 20 lag i lagkonkurransen. Med andre ord – det var mange som fant veien til Hadeland…

Deltakere fra i fjor husker nok de tropiske tilstandene; vi hadde godt over 20 grader, skyfri himmel og hvis det var vind så må det ha kommet bakfra hele veien. Så heldige var vi ikke i år – værmeldingene truet med store mengder regn og ensifrede temperaturer. Lenge så det ut som værmeldingene hadde bommet, men vi fikk noen skikkelig krasse regnskurer i andre halvdel av rittet. Rye-syklistene som startet i første lagkonkurransepulje opplevde ifølge jungeltelegrafen ikke noe regn, mens syklister fra fellesstartpulje nummer 2 kunne melde om flashbacks fra Enebakk Rundt tidligere i mai.

Ett av årets mål er å sykle Lillehammer-Oslo på en best mulig tid sammen med Ottestad SK, og som et ledd i det var Randsfjorden Rundt et satsningsritt. Jeg har ikke syklet med Ottestad før, så dette ble en liten ilddåp. Oppladningen til i dag var ikke helt optimal; jeg sov dårlig, og frokosten ble en travel affære. Heldigvis rakk jeg å spise en del i bilen på vei til Brandbu.

Etter litt oppvarming og markering i grøftekanter utenfor Brandbu sentrum gikk starten for oss 08:40. Vi tok det veldig pent opp den «bratte» bakken fra start, og så var det full pinne med kjedekjøring. Jeg har heldigvis syklet mye i kjeder før, og resten av laget veldig samkjørte, så jeg synes jeg gled godt inn i gruppa. Det var bare å kjøre skikkelig: Spisse kjeden i front, ikke miste hjulet foran og ikke prøve seg på solobrudd.

Jeg merket fort at Ottestad SK består av mange knallsterke syklister, og selv om vi tidvis var nede i syv-åtte som holdt kjeden gående var tempoet fortsatt høyt. De første seks milene kjørte vi eksemplarisk, og selv om det ble litt knoting ved et par anledninger – spesielt ved Fluberg-brua der noen av oss glemte å svinge til høyre – virket det som kjedekjøringen satt godt. At jeg som ny på laget kunne gli så godt inn bekrefter det. Hverken sure regnskurer eller motvind fra Fluberg klarte heller ikke stoppe oss, og da vi luktet mulighet til å sette ny lagrekord klarte de fleste av oss å mobilisere noen ekstra watt (og passere en hel rekke syklister i prosessen).

Vi presterte å komme i mål på 3:46, bak Rye (3:36) og Gudbrandsdalen (3:43). Man kan bare lure på hvor mye raskere vi hadde syklet om vi ikke hadde fått det elendige regnværet, men uansett: Gratulerer til dem med pallplassering, og mange takk til alle de 17 andre jeg kom i mål med. Dette var moro og lover veldig godt for Mjøsa Rundt og Lillehammer-Oslo!

For alle som lurer på om sykling er en lagsport eller en individuell sport: I fjor syklet jeg i rekordpulja («fellesstart»), og husker at det var et skikkelig slit å komme inn på 3:35. I år synes jeg det gikk utrolig lett inn på 3:46, og jeg hadde en snittpuls på 77% av maks og en wattproduksjon på beskjedne 245 (og wattproduksjonen holdt seg jevn gjennom hele turen). At vi kom såpass billig i mål på en så sterk tid skyldes utelukkende at man har syklet godt som lag og dratt nytte av hverandres innsats. Løypa i seg opplevde jeg som en konstant slak nedoverbakke i år også, selv om det ifølge profilen er en kupert trasé med 1.100 høydemeter. Det er i alle fall overraskende lett å kjøre rundt denne sjøen!

I tillegg gjorde meg et par lærdommer i dag:

 • Ikke ta med for mye tull! Lommene på trøya ble fylt med nok næring til å overleve en Lars Monsen-utflukt: 1x Powerade 500 ml, 1x Red Bull 250 ml, 2x Snickers sjokolade, 5x Bixit turkjeks, og 1x brett Maxim energitabletter. Trøya hang nedover rumpa mi så jeg nesten skammet meg. Og hvor mye av dette inntok jeg i løpet av rittet? Jo, én Snickers og én Bixit. Neste gang skal jeg pakke næring med hodet, ikke med magen, så slipper jeg å dra med unødvendig vekt.
 • Ikke ta med ting som må tygges! Jeg drakk jevnt og trutt på sportsdrikker, men fordi jeg hadde gått tom for gels valgte jeg å ta med Snickers og Bixit. Å spise mat i ritt, når munnens primærfunksjon er å puste, fungerer veldig dårlig for min del, så jeg skal gå tilbake til å bruke gels.

Til slutt må jeg skryte av arrangørene: Parkeringsplasser og sekretariatet var godt merket, det var rikelig med plass til parkering og garderober (hørte en deltaker før start som skrøt av toalettfasilitetene og hans produksjonsevne der inne), og henting av startnummer hadde en nesten tysk effektivitet over seg. I tillegg fikk vi som kjørte i lagkonkurranse egen master-motorsykkel som fulgte oss på relativt lite trafikerte veier, alle kryss var godt merket og bemannet av funksjonærer, vi fikk langet drikkeflasker ved flere steder, og ikke minst ble resultatene raskt publisert. I tillegg var det ekstra liv i Brandbu sentrum. Slikt gjør det morsomt å være deltaker!

Rittdata fra Garmin Edge nedenfor. For de spesielt interesserte: Ifølge WKO+ (programvare for analyse av treningsdata) produserte jeg i snitt 253 normaliserte watt og touchet 760 watt (jeg veier 69), hadde en snittkadens på 88, og en snittfart på 39,6 km/t. 

Dessverre hadde jeg ikke med meg kamera i dag, så denne gangen har jeg ingen bilder å dele… Resultater og informasjon om rittet finner du her: http://www.hck.no/randsfjorden.6.

Yngve har også lagt ut noen bilder fra startområdet her: http://picasaweb.google.no/110276850705504106641/RandsfjordenRundt29Mai2010#.

I tillegg har en annen deltaker også skrevet om sin opplevelse av Randsfjorden Rundt her: http://mortenj.blogspot.com/2010/05/randsfjorden-rundt-bitter-men-fornyd.html.

PS. Gratulerer til Jens Peter som tok andreplass i pulje 2 med 4:01 – en forbedring på 25 minutter fra i fjor (da forholdene var en god del bedre)!

Kommentarer

2 Comments

 • Nah.. Vi gikk da inn på 3.36.30. Og jo, vi fikk da oss en god regnskur vi også, samt en god dæsj motvind 😉

  Gratulerer med vel gjennomført!

  Marius
  Rye-Tempoen

 • Sykkelerik sier:

  Det har du jammen rett i (tidene altså)! Må være lavt blodsukker som førte til feilen. Retter nå.

  Gratulerer til dere også for vel gjennomført!