konkurranseritt

Klar for Styrkeprøven 2010?

På lørdag er det rekordmange som stiller til start i Den Store Styrkeprøven, og for mange er det årets høydepunkt på landeveien. Med 9.000 deltakere spredd over start i Trondheim, Lillehammer, Hamar og Eidsvoll blir det nok av erfarne og ferske syklister om hverandre på veiene til Oslo. Værmeldingene lover bra, og bør bidra til en god opplevelse for alle sammen.

Jeg regner med å fullføre Lillehammer-Oslo for åttende gang. I fjor satte jeg ny personlig rekord da jeg kjørte duo med Sebastian Ferner Johansen på 5:03. I år kjører jeg med Ottestad SK, og da bør tiden bli godt under 5:00. (Sebastian sykler med Asker SK, og bør også kjøre inn til ny pers!) Jeg kjenner at jeg er veldig spent på årets Lillehammer-Oslo, og det skal bli moro å tråkke i gang fra den ene OL-byen til den andre. Men hvordan er det med resten av de mange tusen som deltar? Hvordan ligger folk an? Snakket blant syklister den siste tiden pleier å omfatte følgende:

Har du trent nok?

La oss være ærlige; stiller du til start i Trondheim uten å ha trent minst et par hundre mil så kan det bli en kjedelig tur. Om du ikke vet hvordan det er å tråkke i noen timer på en karbonflis blir heller ikke strekningen fra Lillehammer det deiligste du har gjort. Og hvis du ikke har øvd på å sykle i felt eller bidra i kjeder så kan det bli en lærerik lørdag. Forhåpentligvis har du gjort hjemmeleksa di slik at det blir en tryggest og hyggeligst mulig opplevelse for både deg og de rundt deg. Etter en del deltakelse i ritt har jeg noen råd for de som ikke har trent nok på hvordan man kommer seg til Oslo:

 • Spise og drikke ofte og jevnlig. Tenk på rittet som en rullende buffet; det er ikke nå du skal slanke deg!
 • Bidra i kjeden om du har kapasitet til det, og si fra om du trenger å hvile i sekken. Ingen liker snyltere, men alle har forståelse for at man trenger å få tilbake overskuddet.
 • Heng med laget ditt så lenge du kan selv om du sliter. Du kommer til å angre om du slipper laget ditt og kommer inn på en dårligere tid enn resten. Når det er sagt, det kommer alltid et felt bak deg, så det skal godt gjøres å sykle helt alene til Oslo.
 • Legg deg i sekken når du må fikle med noe, for eksempel ha på deg regnjakke eller åpne en matpakke. De verste ulykkene oppstår når folk er ikke følger med, men hvis du er skjerpet hele veien så minimerer du risikoen for å forårsake ulykker i kjeden.
 • Gi ros og bidra aktivt til en good feel-stemning i laget eller pulja. Det er absolutt ingenting som er verre en tåpelige wannabe-kaptein som skal rope og kjefte ting som «kjør tettere, for faen», men alle klarer å ta ut litt ekstra om de føler at de mestrer det de driver med.
 • Unngå brå og/eller uforutsigbar atferd. Hvis du må ut av sadelen for å stå og trå, så ta i litt ekstra slik at syklisten bak deg ikke plutselig kjører i deg. Kommer det et hull eller en sprekk i veien, så signaliser det tydelig. Skal dere passere et annet felt, så rop «høyre» (uten å høres ut som en sadist, selvfølgelig).

Holder utstyret ditt?

Når Styrkeprøven avvikles er egentlig landeveissesongen på vei mot slutten, og både du og sykkelen din skal ha vært gjennom mange timer i sludd, regn og sol. I militæret lærte vi å pusse våpen hver dag i felt (og noen lærte å sniffe våpenolje, uten at det bidro til noe som helst) – da fungerte våpenet som det skulle uten «klikk» og annet tull. Det samme gjelder i sykling; tar du godt vare på sykkelen så får du mye igjen for det. Forhåpentligvis har du sett over sykkelen din og sikret at ting som dette er på stell:
 • Gir og drivverk sitter som det skal. Kjede bør være vasket og smørtet inn, og girskifte skal kunne gjøres raskt og presist. Krankskivene og kassetten er ikke nedslitt. Slitte wire og wirestrømper bør unngås.
 • Bremsene fungerer. Selv om Styrkeprøven er såpass flat at bremsene ikke får kjørt seg er det greit å vite at sykkelen bremser som den skal når du klemmer inn hendlene. Sjekk at bremsewire fungerer som de skal og at bremseklossene ikke er nedllitt.
 • Dekkene er relativt nye. Norske veier er ikke spesielt skånsomme å sykle på, og dekk bør skiftes hver 2-3.000 kilometer (eller når de blir slitt nok). Hvis du ikke har byttet dekk i år, så bør du vurdere å sette på nye dekk kun hvis du får kjørt dem inn litt først.
 • Sykkelen er ren og pen. Det føles alltid mye morsommere å bruke sykkelen når den ser fin og ren ut. Det tar ikke mye tid å dra over ramme, hjul og andre deler.

For min del er alt pakket og klart til rittdeltakelse til helga. For de av dere som ikke har en fast rutine for pakking til ritt, så finner dere en nyttig sjekk-liste nedenfor til når dere pakker til Styrkeprøven (og andre ritt). Dette er selvfølgelig kun ting jeg tar med i baggen til startområdet – ikke alt blir med på rittet!

 • Sykkel
 • Hjelm
 • Briller
 • Hansker – korte eller lange avhengig av vær
 • Klubbtrøye, kort- eller langermet avhengig av vær¨
 • Teknisk undertrøye
 • Shorts
 • Sokker
 • Sykkelsko
 • Skoovertrekk – spesielt relevant hvis det er meldt regn
 • Regnjakke – helst en tynn som kan puttes på baklomma
 • Løse ermer, knær og bein – hvis været tilsier det
 • 2x reserveslanger
 • Pumpe
 • 1x dekkspak
 • Verktøy – greit å ha i baggen før start men ikke med i trøya¨
 • Sykkelcomputer inkludert pulsbelte
 • 2 flasker med sportsdrikke (evt en tredje som tas på rygg)
 • Gels – 1-2 per time (tips: kjøp gels pakket i engangsdoser, så blir det mindre søl, men ikke eksperimeter med gels dere ikke vet at magen tåler)
 • Energibarer, sjokolade, nøtter, etc. som alternativ til gels
 • Kontanter eller bankkord
 • Mobil
 • Matpakke inkludert drikke til før og etter rittet


Alt telles opp før det pakkes ned i baggen. Skulle man glemme noe som helst – inkludert sykkelen – så er det greit å vite at sportsbutikker har stands i startområdet.

I morgen sykler jeg en rolig tur på terrengsykkelen (nå som jeg vet at raceren er 100% klar kan den bare stå og godgjøre seg), spiser som vanlig, får i meg en del vann og legger meg litt tidligere enn vanlig. Lørdag skal bli kanonmoro!

Alle dere som har vært med på dette før vet at det bare er å glede seg, og til dere som ikke vet hva dere går til – nå er det for sent å gjøre noe annet enn å glede seg og nyte turen. Husk å innta næring, vise god sykkeletikette og gjøre hverandre gode – god tur! 🙂

Kommentarer

7 Comments

 • Vidar K sier:

  Lykke til.

 • Sykkelerik sier:

  VidarK: I like måte (antar du også stiller)!

 • Morten O. sier:

  Lykke til. Rekord iår..tror jeg på for Ottestad sin gruppe 1 og for gruppe 2(som gledelig er meget stor) som ledes av sterke ryttere. Gleder meg til Esso-stoppen i Ottestad ca.kl2215 lørdag kveld.

 • Sykkelerik sier:

  Forholdene ligger i alle fall til rette for rekorder, så er bare å kjøre! Gudd løkk! 🙂

 • Raskall sier:

  Kult å finne en sykkelblogg. 🙂 Jeg gjennomførte Lillehammer-Oslo i går og satte decibel-rekord med et brøl ved målgang.

  I november 2009 veide jeg 171 kilo og var utkjørt etter å gå 300 meter til bussholdeplassen. Jeg har nå syklet vekk nesten 50 kilo og hadde Den lille Styrkeprøven som første mål på hvor god formen har blitt. Jeg gjennomførte 3 kvarter raskere enn jeg hadde forestilt meg.

  Håper du klarte å sette rekord, men forholdene endret seg i forhold til værmeldinga. Jeg hadde i hvertfall motvind omtrent fra Stange til mål.

  Bloggen din er i hvertfall bokmerket nå og jeg kommer til å lese den jevnlig.

  Jeg blogger forøvrig om min livsstilsendring i Krympebloggen. http://krympe.net/. Der har jeg også lagt ut et referat fra turen nå.

 • Imponernede Raskall og fin blogg! Gratulerer med fullført Lillehammer – Oslo, det er en sterk prestasjon du bør være veldig stolt over.

 • Sykkelerik sier:

  Raskall: Imponerende! Nå har du jo satt en pers som du knuser til neste år også. Skal følge med på bloggen din – regner med stadig nye forbedringer fra din side!