humorkonkurranseritt

Slik mislykkes du i Birken!

Seks dager igjen til Birkebeinerrittet. Avisene, nettsidene og bloggene er hardstappet med artikler om hvordan man bør trene frem mot Birken, hva slags utstyr som trengs, hva du kan vente deg av løypa, og så videre. Man skulle tro sykkelrittet var like komplisert som å sende en rakett til månen, men det er det altså ikke. Det handler om å ha en sykkel og tråkke seg fra Rena til Lillehammer, og that’s it.


Sånn ser altså løypa ut i profil. Mye motbakke og mye smerte i vente. Eventuelt mye å glede seg til!

Om du er forberedt og om du sykler med hodet så går det kjempegreit, og det skjønner de fleste av oss når vi får tenkt oss om. Men som et motsvar til alle disse nyhetsoppslagene har jeg laget en guide til hvordan du mislykkes i Birken. Dersom rittet har gått til skogs (i dobbel forstand) så har du nesten garantert gått på en av disse brølerne:

Den siste uka

Ta igjen for all trening du har skulket unna eller test formen. Skippertaksmetoden har jo fungert til eksamen på universitet, til bryllupsplanlegging og stort sett alt mulig annet. Få presset inn 4×4 intervaller på mandag, tirsdag og torsdag, så bør toppformen dukke opp lørdag morgen.

Ikke test sykkelen etter at du har hatt den på service. Har du vært snarttenkt nok til å få sykkelen din vedlikeholdt før Birken så kan du stole på at gutta på den lokale sportsbutikken har gjort seg ekstra flid med din sykkel, selv om de har skrudd på flere hundre sykler de siste ukene. Du er antageligvis favorittkunden deres.

Dropp service på sykkelen. Birken er jo ikke så langt, så om du ikke rekker å sende sykkelen på service nå så gjør det ingenting. Sykkelen har jo fungert flott i Raumer’n, Grenserittet og på alle intervalløktene etter ferien, så litt til bør den gamle traveren klare.

Spis en kebab. Ingenting renser magen raskere og mer effektivt enn en god gammeldags kebab. Får du i deg et par sånne får du tømt kroppen for alt av mat og næring, og ikke minst blir du skikkelig dehydrert. Perfekt måte å få ned vekta på!

Ta deg en velfortjent pils eller to. Du har jo trent jevnt og trutt gjennom hele sommeren, og er skikkelig klar for Birken nå. Disse dvaske kollegaene dine og han blærete naboen slår du glatt uansett, så et par duggfriske i solsteka på torsdag kveld gjør ingen skade. Dessuten er det mye mat i en øl – karboloading på sitt beste!

Sett i gang med hageprosjektet du har utsatt hele sommeren. I sommer har du kanskje prioritert grilling, trening og å bearbeide solskillet, selv om terrassen har skreket etter å bli beiset eller dattera di har mast om å få dukkehuset sitt satt opp. Birken går siste helga i august, og etter det er vi i september og høsten vil være i anmarsj. Kanskje greit å få gjort unna ting i hagen nå, mens du fortsatt har tid!

Jobb overtid, helst torsdag og fredag. Måneds- og kvartalstallene ser ikke så pene ut som de skal, og ettersom du har gjort deg ferdig med trening og bare skal hvile deg i form til helga kan det være greit å stå på litt ekstra. Dessuten får du litt fred fra kone og barn om du sitter på jobben og ruger.

Ikke pakk sekken før kvelden før. Sekken du brukte i fjor ligger garantert på plassen sin, og du vet jo nøyaktig hva som skal nede i sekken, så det trenger du ikke tenke på før lørdag morgen før du reiser.


Noen øl i dagene før Birken kan jo ikke skade (i hvertfall ikke bunnlinja til Ringnes og co.)…

Konkurransedagen – før start

Ikke spis for mye til frokost. To-tre brødskiver og et glass juice burde holde, så mye gels og energibarer som du har pakket med deg. Utnytt Birken til å få gjort noe med vekten! Dessuten blir det antageligvis nok med inntatte kalorier når du skal innta noen øl utenfor Håkons Hall, så det er greit å ha «litt å gå på».

Bytt dekk eller annet utstyr. Det er selvfølgelig aldri for sent å oppgradere utstyret, så hvis du får mulighet så sett gjerne på bedre dekk eller nye girskiftere. Tullpratet om å teste før ritt er ikke noe å høre på – fungerer det nyervervede utstyret for proffene, så er det godt nok for deg. Og det er nok av muligheter til nyttige innkjøp på Rena før start. Og pass for all del på å pumpe dekkene dine harde og gode!

Kjøp drikke og næring du ikke har prøvd før. Når du tenker deg om, så har kanskje ikke favorittmerket innen sportsernæring ditt fungert så godt for deg i det siste. Dessuten gjorde magen skikkelig opprør sist du presset ned for mange gels. Og så lover jo en del andre merker mye bra, og selges på tilbud i startområdet. Den som intet prøver, intet vinner, og i alle tilfeller rekker du å komme i mål før tarmsystemet skulle åpenbare seg.

Sikt høyt. Har du aldri syklet under 4:00 før, så er dette din gyldne mulighet til å komme inn på godt under 3:30 og ta merket. Som alle motivasjonseksperter sier, du må sikte høyt for å treffe høyt.

La deg rive med av andre i startfeltet. De rundt deg i startbåsen din ser alle veldig seriøse ut med sine flotte sykler, nye ryggsekker og knallharde blikk. Det oser rutine av dem, tenker du kanskje, og når de snakker om hvordan de skal sprenge feltet opp til Skramstad og øke farta derfra og inn så virker det helt logisk for deg at hjulene deres må du holde.

Studer alle de andres flotte utstyr. Du tenkte kanskje at du var lur i vår da du tenkte at den tre år gamle sykkelen din skulle holde ut sesongen, men når du ser flere rundt deg med superlette karbonrammer og SRAM XX-gruppesett angrer du på at du ikke sprengte sparekontoen. Sykkelen definerer syklisten, ikke omvendt, og nå er løpet kjørt i år for din del.

I startområdet i Rena kan man lett bli superstressa, men det går nok bedre om man er forberedt og fokusert.


Har du gjort alt riktig – eventuelt innser at alt kommer til å gå til skogs – så er det bare å smile fårete og håpe det ikke er mye bjørner i løypa.


Konkurransedagen – etter startskuddet har gått

Fokuser på å slå kollegaen/kameraten/naboen du aldri har slått. Ref det å sikte høyt, når du har kommet i gang er det bare å fleske til for å slå de du aldri før har slått. Fokuser utelukkende på at suksess i Birken defineres kun ut fra hvorvidt du slår vedkommende. Hvis du er ekstra gira, så ordner du med sms-oppdatering av tidene til vedkommende slik at du har kontroll på hvordan du ligger an underveis.

Start knallhardt. Selv om det bare er 13-14 kilometer opp til Skramstad, så er det jo litt prestisje i å komme raskt opp hit. Og ikke bare får du ristet av deg pakket og de udugelige fra startfeltet ditt, du får også identifisert hvem som er sterke nok til å holde følge med deg helt til mål. Bare hold farta ut gjennom andre terrengparti, så er merket sikret for din del.

Vis feltet hvem som er sjefen. Med så mange nybegynnere og amatører som er med i Birken er det viktig at du tar føringen når et felt danner seg etter det andre terrengpartiet. For å sikre god stemning og flyt helt til mål må du passe på å gi konstruktiv kritikk hele veien. «Tette luka» og «jevn fart» er nyttige kommandoer som skaper good-feel. Bli kvitt daukjøttet i motbakkene – opp Rosinbakken lar du darwinismen råde.

Ikke spis om du ikke er sulten. Føles kroppen bra så er det ingen vits i å dytte på med ekle sukkerblandinger – forrige faktura fra tannlegen er grunn nok til å unngå gel’en. Kroppen sier uansett fra i god tid før du sprekker.

Gjør det vondt, så slipp opp gassen. Om låra er for sure, om det føles som lungene eksploderer eller om hjertet har satt seg i halsen din så må du roe ned – dette er jo ikke følelser som hører hjemme i konkurranser. Blir smertene for vonde så kan du jo gå av sykkelen og plukke blomster og spise blåbær også. Hva er tross alt poenget med å ha det vondt – du deltar jo i Birken frivillig. Og når du kommer i mål kan du trøste deg med at du kjørte kontrollert inn og unngikk å sprekke, selv om tiden din ble helt ræva. Neste år er du tilbake, og da – da skal du vise alle hvor god du eeegentlig er.

Takk nei til å spyle sykkelen underveis i rittet selv om det er gjørmete. Selv om mange er kloke av skade fra i fjor med gir og bremser som tok kvelden i løpet av rittet, så taper man fort mange verdifulle minutter om man skal stå i kø for å spyle sykkelen. Dessuten, fra Sjusjøen og ned kjører man kun på det tyngste giret, og bremser er for kjerringer.


Jeg vet ikke om disse gutta spylte syklene sine, men så veldig happy virket de ikke…

Skulle du unngå disse stjernerådene, og heller sette deg realistiske mål, stille forberedt til start, og gjøre ditt beste og samtidig gjøre de rundt deg gode, så går nok Birken bra. Den siste uka får du uansett ikke gjort så veldig mye annet enn å forberede deg som best du kan.

Sjekk forøvrig http://www.fagerlimtb.com/ for litt mer kvalifiserte råd til Birken… Lykke til!

Kommentarer

6 Comments