utstyr

Garmin Edge 705 vs Garmin Edge 800 – førsteinntrykk

Mange takk til Garmin som lar meg få teste Garmin Edge 800!

Jeg skulle egentlig ha testet computeren utendørs, men Kong Vinter har meldt sin ankomst allerede, så jeg er dømt til å sitte inne på rulla. Det betyr at jeg sitter inne på rulla og kjører intervalløkter, og får dermed ikke testet navigasjon, høydemåler eller andre relevante ute-ting. Derimot får jeg jo sammenliknet den med Edge 705, som jeg allerede har. 
Fulldempa Merida Ninety-Six fungerer flott innendørs også, uten svikt i gaflene (bortsett fra om jeg står og trår).
Det er mange likheter mellom Edge 705 og Edge 800. Begge er high-end modeller, begge er kompatible med ANT+ (så de av oss som bruker wattmåler kan bruke sammen utstyret som før), begge skal ha cirka samme batteritid (15 timer), og begge er lette å konfigurere første gangen. Kanskje Edge 800 er hakket lettere fordi den har touchscreen, men det tok meg ikke mer enn fem minutter å være i gang med hverken av computerne.


Kanskje de to beste sykkelcomputerne på markedet?

Forskjellene jeg har lagt merke til så langt med Edge 800 inkluderer: 

Bedre festeanordning. Mange av oss som bruker Edge 705 har merket at festeanordningen kanskje er litt skrøpelig? Edge 800 bruker samme opplegg som Edge 500, der man skrur computeren fast.


Baksiden av computerne viser at de har forskjellig festeanordninger. 

Den er mindre og langt penere. Den eier den 12 gram mindre (uten at jeg skal påstå at dét utgjør noen reell forskjell opp Col du Tourmalet). Dessuten ser karbon-coveret langt mer elegant ut enn den vanlige sorte plasten.


Som alltid må sykkelutstyr på vekta. Her ser vi 12 grams forskjell på computerne. 

Mer informasjon. Med Edge 705 kan man vise opptil 8 forskjellige verdier til enhver tid, men med Edge 800 kan man vise opptil 10 verdier. Dette blir jo fort info overload, men når jeg er på rulla liker jeg å få med meg mest mulig stats. Tall-nerd må man få lov å være.

Touchscreen. Teknologi hentet fra andre Garmin-enheter – men skjermen er faktisk utrolig responsiv og nøyaktig, og langt lettere å bruke enn den navigasjonsspaken som som Edge 705 har. Hvordan dette er i regnvær vet jeg ikke, men jeg forventer at Garmin har laget noe som tåler vann bra. En annen fordel med touchscreen er at computeren har færre knapper å forholde seg til.


Tynn, lett og med færre knapper å forholde seg til.

Lettere å lese. For det første er skjermen bittelitt skarpere, og for det andre kan bakgrunnsbelysningen nå settes til å være konstant på. Dette er nok ubrukelig når man sykler ute, og det suger jo strøm, men når jeg sitter i mørket på rulla er det faktisk supert å kunne se hva puls, watt og tid er til enhver tid uten å trykke på en lys-knapp.

Temperaturmåler. Jeg har aldri hatt bruk for dette, ikke engang da jeg brukte Polar RS800CX, men det er kanskje morsomt å få dokumentert at vi faktisk frøs oss halvt ihjel under Enebakk Rundt 2010?

Jeg kan ikke med sikkerhet si at Edge 800 er en nødvendig oppgradering for alle som har Edge 705, spesielt siden jeg kun har brukt den noen få ganger, men Edge 800 er definitivt blant de beste og råeste sykkelcomputerne jeg har brukt. Bør nok finne veien under mange (sykkelh-)juletrær i desember…

En mer omfattende omtale kommer etter hvert som jeg har blitt mer fortrolig. Er det konkrete ting dere ønsker at jeg skal se etter i fortsettelsen, så legg igjen en kommentar eller ta kontakt med meg! 🙂

Kommentarer

9 Comments

 • Anonymous sier:

  Bra samenligning men du kan sette Edge 705 til å ha konstant bekrunnabelysning.

 • Hans Olav sier:

  Kong vinter er da ingen brems på syklinga. Piggdekk! 🙂

  Ønsker å vite hvordan touch-skjermen fungerer med hansker.
  Konstant bakgrunnsbelysning er som Anonym sier ikke noe nytt. Bruker konstant bakgrunnsbelysning på min 705 når jeg er ute å sykler, og har aldri hatt noe batteriproblemer. Gikk nesten som forrige helg etter 6 1/2 time sykling i ca. -5. Batteriet gir nok litt mindre guffe i kulda. 🙂

 • Sykkelerik sier:

  @Anonym: Har ikke fått til å sette på konstant lys på 705, men skal teste i ettermiddag. I så fall har jeg irritert meg unødig mye under rulleøkter i mørket! 🙂

  @Hans Olav: Har faktisk vurdert piggdekk, men når alt kommer til alt er to timer med Seinfeld-underholdning på rulla bedre enn en time i kulda med blå tær etterpå. 🙂 Jeg skal ha på meg tykke hansker når jeg er på rulla og se hvordan det funker da. Mobiltelefonen min fungerer veldig dårlig med hansker, så dette blir spennende. Resultatet legger jeg inn i kommentarfeltet her enn så lenge. 🙂

 • Sykkelerik sier:

  Fungerer veldig fint med tynne hansker på, absolutt ingen tegn til at mangel på følsomhet (i motsetning til når jeg bruker HTC Legend med samme hansker). Se http://www.youtube.com/watch?v=_r7jefZgM_0!

 • Anonymous sier:

  Hvordan Garmin Edge 800 fungerer i regnvær hadde vært meget interessant å få testet. Har brent meg på forerunner405 som har en touch ring som er fullstending ubrukelig med en gang det kommer vann på ringen. Hvordan går det da med touch skjermen på 800 ?
  Og høydemåleren på Edge 705 fungerer overhodet ikke i regnvær.

 • Anonymous sier:

  Bruker Garmin Forerunner 310XT. Helt topp så lenge du ikke må ha kart 🙂
  Mvh
  Terje G

 • Anonymous sier:

  Hva med hastigheten på oppdateringer i fart? Jeg har ofte problemer med at 705 er for treg – er 800 bedre / raskere?
  Ola

 • AskerSyklisten=] sier:

  Garmin har laget begge modellene for å tåle Dybder på 1m under vann i opp til 1 time.

  Da burde det være trygt å ta dem med ut i ruskevær 🙂

 • JoranG sier:

  Jeg ville ikke dyppet min 705 i vann. Da regner jeg med sporet for SD-kortet fylles med vann. Den lille gummipakningen kan vel umulig holde vannet ute i 1 time