add-onsklærsykkelutstyr

Førsteinntrykk av diverse sykkelutstyr

I slutten av mars skrev jeg litt om alt det deilige sykkelutstyret jeg har tenkt å boltre meg med i år (artikkel her). Nå har jeg fått brukt det meste i et par uker, og her kommer noen refleksjoner for de av dere som vurderer diverse utstyr…

Følgnede blir omtalt: Merida Reacto, Garmin Edge 800, Speedplay Zero Titanium-pedaler, Northwave Aerlite-sykkelsko, og Pearl Izumi varme skoovertrekk.

Merida Reacto-sykkelen

Sammenliknet med Scultura-rammen jeg brukte i fjor synes jeg Reacto-rammen virker en god del stivere, litt mer aggressiv, og litt raskere. Dette kan selvfølgelig tilskrives en eller annen mental tilstand.

Da jeg seilet ned Tryvann i stor fart forrige uke kom jeg til å tenke på at den føltes veldig lik en gammel kjenning av meg, Specialized Tarmac SL fra 2006 (det er altså et kompliment). Ramma er med andre ord av ypperste sort om min dømmeevne er noe å gå etter.

Hjulene (SRAM S40) og gruppesettet (SRAM Red) er det samme som i fjor, med unntak av krank (FSA K-Force Light) og kjede (Shimano Ultegra). Som mange andre SRAM-brukere kan bekrefte bruker Red litt tid på å sette seg, men det fungerer helt upåklagelig uten noen form for slurv, feilgiring eller andre irritasjonsmomenter.

Sykler er som mye annet – noe man må prøve seg litt frem med. Har du tenkt å kjøpe en gromsykkel i år så sett Reacto’en på test-lista og se hvordan den føles. Jeg hadde mitt livs amatørsesong på en Scultura-ramme i fjor, og Reacto føles hakket bedre.

Garmin Edge 800-computeren

Jeg er superfornøyd med hvordan Edge 800 har fungert, og har nå fått brukt den i flere timer utendørs og testet ting jeg ble spurt om da jeg først la ut en omtale om den i fjor høst. Her er en liten oversikt over positive og negative ting:

Positivt:

 • Computeren er utrolig enkel å bruke, og hvis man ønsker seg en brukervennlig computer ser jeg ikke helt hvordan noe så avansert kan gjøres så enkelt som på Edge 800.
 • Touchscreen’en fungerer helt problemfritt i tåke og regn, selv ned mot null grader (noe denne bedritne turen i 2-3 plussgrader rundt Øyeren bekrefter: http://connect.garmin.com/player/76886047). Dessuten er det ingen problemer med å bruke computeren med både tykke og tynne hansker, selv om jeg kanskje ville likt skikkelige knapper i stedet.
 • Det jeg likevel synes er flottest med Edge 800 er likevel festemekanismen. Ved hjelp av noen solide gummistrikker festes holderen til stemmet (man slipper dermed stygge strips, som dessuten kan lage skjønnhetsskader på karbon), og der 705 etter hvert begynte å slarke og skrangle på slutten av i fjor virker 800 å sitte som støpt på stemmet. Dette er kanskje mer interessant for terrengsyklister enn landeveissyklister, men likevel greit å merke seg (og Edge 500 har samme mekanisme som 800).

Negativt:

 • Høydemåleren ser ikke ut til å virke 100%, litt avhengig av forholdene utendørs, men med høydekorrigeringen i Garmin Connect løser det seg fint når man ser på grafene etterpå. Feks ble Øyeren Rundt registrert med kun 643 høydemeter, men etter korrigeringen ble det noe mer korrekt med 1.462 meters stigning.
 • En annen ting jeg ikke synes er så bra er dekselet for USB-inngangen, som er av gummi og virker litt slarkete.
 • Det siste som kunne vært bedre er redusert gjenskinn i skjermen. Dette er virkelig absolutt minimalt, og ikke noe verre enn andre computeren, men ville likevel vært prikken over i’en… men nå er jeg ekstremt pirkete. 🙂

Komplett og MPX.no får du Edge 500 og 705 til cirka to høvdinger, og Edge 800 til tre høvdinger. Trenger du ikke kart og ikke er så opptatt av å ha en fancy touchscreen så burde Edge 500 holde for deg om det er godt nok for laget til Hushovd. Er du likevel keen på toppmodellen, så kommer du ikke til å angre om du kjøper Edge 800… De tusen kronene ekstra kan du spare inn på mindre fluor når skisesongen kommer uansett.

PS. Forerunner 310XT, multisportklokka til Garmin, bør også vurderes. Den dekker alle de samme funksjonene som 800, og kan i tillegg brukes i andre idretter, men mangler kart og touchcreen…

Speedplay Zero Titanium-pedaler

Etter mange år med Look Keo ble det Speedplay på meg i år. Hittil har pedalene vært helt upåklagelig, som man minst bør forvente av toppmodellen innen landeveispedaler.

Positivt: 

 • Stivhet og respons. Det høres kanskje rart ut, men det føles faktisk som skoen min er mye mer en del av kranken med Speedplay enn med Look Keo. Mindre slark, mer stivhet og respons.
 • Godt for knærne. Jeg hadde aldri problemer med Look Keo og knærme mine (bortsett fra etter Jotunheimen Rundt, da jeg etter cirka 90.000 omdreininger på 18 timer var litt sår i knærne), men Speedplay føles faktisk hakket mer behagelig enn jeg husker Look Keo.
 • Perfekt fit på første tur. Dette kan ha litt med flaks å gjøre, men jeg fikk satt riktig vinkel og innstilling etter kun noen få tråkk.

Negativt: 

 • Speedplay skryter av at det er superenkelt å klikke seg inn fra begge sider. Jeg har ikke opplevd pedalene som superenkle å klikke inn i, men det har nok litt med øvelse å gjøre. De er defintivt ikke vanskeligere å klikke inn i enn Look Keo, men de er ikke hinsides mye lettere heller.
 • Prisen? Det er en stiv pris for så dyre pedaler, men visstnok skal cleats’ene holde lengre enn Look Keo-cleats, så den totale prisen for bruk av pedalene bør bli cirka den samme likevel.
 • Å gå med cleats’ene. De solide, metall-cleats’ene er utrolig ubehagelige å gå rundt i – men de er jo heller ikke laget for pilegrimsferder. Jeg har bestilt Speedplay Kafe cleat covers, og gleder meg til å få tatt dem i bruk…

Vurderer du nye pedaler i år så ta en nærmere titt på Speedplay. Det typiske alternativet, Look Keo, holder selvfølelig et fantastisk høyt nivå også, og jeg opplever ikke forskjellen mellom de to som betydelig. Gitt at alt annet er likt, hva ser fjongest ut på sykkelen din?

Northwave Aerlite-sykkelsko

Ettersom sko sammen med sadelen er den biten av sykkelutstyr som er mest avhengig av preferanser skal jeg ikke raljere mye om dem. De virker akkurat like stive og behagelige som sko fra Specialized og Sidi, men jeg savner boa-snøringen som toppmodellene til Specialized og Sidi har. Utover det, helt upåkalgelig.

Pearl Izumi varme skoovertrekk

I forrige artikkel skrøt jeg av hvor happy jeg er med alt jeg har eid av Pearl Izumi-produkter. Jeg trekker dette tilbake. Disse skotrekkene fungerer definitivt for å holde føttene relativt tørre og veldig varme, men de røde lysene i hælene er bare juggel. De er vanskelige å slå på, spesielt i fart, og etter min erfaring blinker de kun sporadisk. Dessuten er jeg usikker på hvordan jeg skal få vasket trekkene uten å ødelegge elektronikken. Skal du ha varme skoovertrekk kan du fint fjerne disse fra vurderingslista di…

Dere som leser dette – hva slags utstyr har dere fått testet i år? Hva er dere fornøyd med? Og hva har skuffet dere?

Kommentarer

6 Comments

 • Espen sier:

  Som fra dagens Bike Snob NYC-post: «In the world of cycling, you’re only as good as your last component upgrade.» 🙂

 • Anonymous sier:

  Hei!
  Flott blogg!
  Bruker edge705 og synes den fungerer bra. Vurderte 800, men synes den blir dyr….
  Er fornøyd med 705’en , men høydemåleren er ute på langtur mange ganger. Befinner meg ofte noen hundre meter under havet når økta starter….

 • Roy Bazen sier:

  Hi Erik,

  I just received an Edge 500. It’s very rich in features. Just one problem, it takes some time to find satellites. How long does your Edge 800 take to find satellites?

  For the rest: I went tubeless this year on my MTB with my brandnew 2011 Fulcrum Red Metal 1 XL wheels, which I am very happy about.

  Cheers,

  Roy Bazen
  A colleague of yours 😉

 • Thor A. H. sier:

  Veldig interessant å lese bloggene dine Erik! Når det gjelder nytt utstyr av året må jeg trekke frem mine nye sko, Sidi Dragon 2. Er ekstremt godt fornøyd med dem.

 • Anonymous sier:

  Hva skjer på bloggen – lenge siden det har skjedd noe her!? 😉

 • Anonymous sier:

  Hei Sykkel E

  Jeg lurer på om du har prøvd kartet til http://www.frikart.no/index.html? Jeg har lagt dette inn på min Garmin Edge 705 og syns det funker perfekt.

  mvh
  Magnus