butikkerklærutstyr

Giro Aeon vs Giro Prolight + erfaring med Wiggle

I år er det tre år siden forrige gang jeg kjøpte en hjelm – med andre ord er det på tide at min hvite Prolight pensjoneres.
Prolight-hjelmen har vært helt upåklagelig (klikk her for omtale av Giro Prolight fra 2010), og jeg tenkte å kjøpe en ny Prolight inntil jeg oppdaget at de ikke er i produksjon lengre. Siden sist har Giro lansert både Air Attack og Aeon. I tillegg ser det ut som Kask, Las, Bell og Catlike også har lansert nye produkter – uten at de fristet meg. Dermed måtte det bli en ny Giro-hjem: Air Attack er oppsiktsvekkende stygg (kun slått av lompene som ble brukt på 80-tallet), som også Martin påpeker på sin blogg (klikk her), så da sto jeg igjen med Aeon.
Erfaringer med å kjøpe fra engelske Wiggle over nett
Giro Aeon har en veiledende pris på 2.999 kroner i Norge, og selv etter en sykkelklubbrabatt på 20% ville prisen havnet på solide 2.400 kroner. Jeg bestilte derfor hjelmen fra den engelske sykkelnettbutikken Wiggle, hvor den blir solgt til 1.669 kroner – og gamblet på at tollvesenet ville la bestillingen skli gjennom uten å legge på sine 25%, slik at jeg i beste fall ville kun betale 1.669 kroner (ingen mva) eller i verste fall 1.669 + 417 kroner i mva. Denne gamblingen gikk selvfølgelig rett til skogs da hjelmen kom per postoppkrav på 670 kroner (417 kroner i mva + 253 kroner i det helt uforutsette fortollingsgebyret) i tillegg til 1.669 kroner for selve hjelmen. Dermed ble totalprisen på kr 2.339 kroner, som er 61 kroner lavere enn dersom jeg hadde fått hjelmen med 20% rabatt i en lokal butikk. Wiggle leverte selvfølgelig som de skulle; leveransen var i fremme på 10 dager (som inkluderte påskeferien), men arbitrasjemuligheten var minimal. Note to self: Unngå å kjøpe fra utlandet så lenge man ikke garantert slipper unna mva og toll!
Selve hjelmen
Så over til hjelmen. Giro Aeon kommer i åtte farger: Titan, svart, rød/svart/hvit, blå/svart, blå/hvit/svart, hvit, svart/hvit, og neongul (Livestrong-varianten er ikke overraskende tatt ut av kolleksjonen for 2013). Jeg liker egentlig de lyse hjelmene, men i dette tilfellet ble det likevel svart/hvit på meg.
Utseende: Aeon er definitivt penere enn Prolight, som bar preg av å være retro og veldig enkel. Og som påpekt ovenfor, Air Attack og tilsvarende hjelmer fra andre merker er eksepsjonelt stygge, så Aeon kommer godt ut av det utseendemessig i mine øyne. Men smaken er som baken! 🙂
Vekt: Selv om Aeon er mye mer lik Ionos og Atmos i utseende så har den litt mer til felles med Prolight når det gjelder vekt. Aeon str M veier 202 gram, mot Prolights 178 gram, Atmos’ 291 gram, og Ionos’ 304 gram. Bell Volt veier 315 gram og Catlike Whisper Plus veier 280 gram. Så vektmessig er Aeon helt klart en lettvekter. Hvorvidt cirka 50-100 gram har noe å si er en annen sak, men i jakten på maks watt/kg teller hvert gram, ikke sant?
Låsemekanisme: Prolight kuttet vekt i alle ledd, og Giros vanlige solide låsemekanisme ble byttet ut med en elastisk stropp. Dette fungerte helt fint for meg, men det er tydelig at Giros Roc Loc 5-mekanisme gir langt bedre justeringsmuligheter – og i motsetning til Prolight kan man stramme eller slakke opp festet også mens hjelmen er på hodet. I tillegg kan man justere hvor høyt eller lavt på hodet stroppen bak skal sitte (perfekt for de med eggeformet bakhode!). Stroppene og festet under haken er også av vanlig god kvalitet.
Ventiler: Ionos var kjent for ventilasjon, mens Prolight var kjent for vekt. Aeon har igjen mer til felles med Ionos med sine store hull (24 stykk), så det er ingen grunn til å tro at topploppet koker i denne hjelmen. Og om man bare skal tråkke rundt i Norge er fordelen med ventilasjon enda mindre…
Feste briller: Å kunne feste brillene i hjelmen er en kritisk funksjon. Dette var helt kurant med Prolight, og virker også å være upåklagelig med Aeon (spesielt om man setter inn brillene opp-ned).
Verdt pengene: Antageligvis – 2.400 kroner for en hjelm er mye, og det er mange gode alternativer på markedet ved lavere prispunkter (de fleste ligger på i underkant av 2.000 kroner). På en annen side, Giro har aldri skuffet med sine hjelmer og Aeon ser ut til å ha det beste fra både Prolights sykt lave vekt og Ionos’ ventilasjon og utseende.
Giro Aeon før åpning. 
Giro Aeon veier 202 gram i størrelse M. 
Giro Prolight veier 178 gram i størrelse M. 
Sett fra foran: Aeon til venstre, Prolight til høyre. Aeon fremstår helt klart som mer aggressiv.
Sett fra bak: Prolight til venstre, Aeon til høyre.  Det kan se ut Aeon er bedre tilrettelagt for ventilasjon…
Sett fra siden: Prolight til venstre, Aeon til høyre. 
Sett fra innsiden: Prolight til venstre, Aeon til høyre. Ser du godt etter vil du se at Prolight har en elastisk stropp med tre justeringsmuligheter i «lengderetningen». Aeon, derimot, har omtrent trinnløs justering i tillegg til at stroppen kan senkes/heves i tillegg.

Kommentarer

One Comment