softwareutstyr

Ferietips: Lage sykkelløyper til Garmin Edge 800/810

Nå nærmer det seg sommerferie og rittsesongen i Norge for landeveisjunkies går mot slutten. Flere av oss (dvs ikke meg) skal til sydligere strøk som Alpene, Pyreneene og Syden-land – hvor muligheten for landeveiseventyr florerer.

Med denne guiden er du fire små steg unna å kunne designe din egen løype, overføre den til en Garmin Edge sykkelcomputer og navigere deg trygt gjennom drømmeløypene dine, det være seg La Marmotte i Alpene, Luz Ardiden i Pyreneene, eller tilfeldige veier på Tenerife.

Merk at denne guiden fordrer at du har en Garmin Edge 800 eller 810 med kart installert.

Steg #1: Brainstorm!

Finn ut hvor du skal og gjør deg litt kjent med potensielle områder du ønsker å sykle innom. Hvis du ikke allerede er lokalkjent så er det  mange kilder til info: Google Maps/Earth, søke opp segmenter på Strava, lese deg opp i sykkellitteratur, snakke med andre syklister, osv. – det er mange måter å finne litt grunnleggende informasjon!

Jeg var i de italienske Alpene for en liten stund tilbake og benyttet anledningen til å sykle et par flotte fjellpass. Før jeg dro ned så brukte jeg litt tid på Strava for å finne noen aktuelle stigninger og landsbyer jeg ønsket å besøke. I Strava gikk jeg til «Explore», og under «Segment Explore» tastet jeg inn byen jeg skulle besøke. Ved å sette filter på kun HC-kategoriserte stigninger og zoome tilstrekkelig ut så fant jeg en rekke interessante fjellpass. Deretter brukte jeg Google Maps for å sjekke avstanden fra hotellet jeg bodde på til de forskjellige fjellpassene; en del potensielle løyper måtte strykes på grunn av for lang distanse, men jeg satt igjen med to nydelige løyper som jeg med hell fikk syklet.

Bruk «Explore» –> «Segment Explore» i Strava for å danne et bilde av interessante segmenter og løyper i området du skal besøke. I skjermbildet over har jeg søkt opp «Bourg d’Oisans» (landsbyen nedenfor Alp d’Huez) og satt filter på HC-kategoriserte stigninger. Som du ser så viser Strava en rekke interessante stigninger som kan være verdt å besøke.

Steg #2: Design løypa!


Gå til Bike Route Toaster for å designe løypa du tenker å sykle. Naviger deg til området du tenker å besøke,og klikk på hvor du ønsker at løypa starter og deretter hvor den skal gå helt frem til målgang. Dersom løypa legger seg på en vei du ikke ønsker å sykle på så kan du «dra» løypa over til den veien du ønsker. Fortsett til du har designet ønsket rute.

Dessverre er løsningen litt knotete dersom du plasserer et mellompunkt feil; du må trykke «Delete last» og begynne på nytt fra siste riktige punkt. Med litt tålmodighet kommer du likevel i mål, omsider.

I dette eksempelet har jeg tatt utgangspunkt i start og mål ved Slottet i Oslo, og lagt løypa via Grefsenkollen, Maridalen, Tryvann, Sørkedalen, og langs Tour de Finans tilbake til Slottet.

Steg #3: Overfør løype til Garmin Edge!


Trykk på «Summary»-fliken øverst for å få en oppsummering av løypa du har designet. Her får man raskt avklart om løypa blir for lang eller kort, om den har for få eller for mange høydemeter, og så videre. Er du tilfreds med resultatet så gir du fila et beskrivende navn under «Course Name» (som gjør den lettere å finne igjen i arkivet på Garmin-enheten din).

Koble til din Garmin-enhet til PC/Mac via USB. Trykk deretter på «tcx» til høyre for «Download» –> «To Garmin GPS:» (tcx-filformat anbefales i stedet for gpx for Garmin Edge). Et nytt faneark åpner opp – her trykker du på «Write course» og aksepter deretter at Bike Route Toaster får lov å lese filer til Garmin-enheten din.

Når det er gjort vil du få beskjeden «Data written to the device».

Løypa jeg designet i foregående steg har profilen som man ser på skjermbildet.

Steg #4: Kom deg ut!

Start Garmin-enheten din, gå til mappen med filer og trykk på «Courses». Her finner du fila du lagde i Bike Route Toaster. Er du klar for å sykle løypa så trykk på «Ride» og kjør i vei!

Obs: Det kan være en del krøll med navigasjonen, feks at du får beskjed om å sykle noen små omveier, besøke sideveier du ikke regnet med, eller andre utfordringer. I Alpene knotet jeg en del rundt i en liten landsby før jeg forsto at jeg hadde syklet parallelt med en kjerrevei som Garmin mente jeg måtte holde meg på. Bruk huet og følg gjerne skilting og spør de lokale om du er fullstendig på bærtur.

God sykkelferie!

Kommentarer