energiutstyr

Stor test av sportsgels

Fordelen med energigels er at de gir resultater raskt både fordi de er praktiske å få i seg og fordi de er (tilsynelatende) fulle av næring. Ulempene er at de er dyre, smaker kunstig, gir en ekkel følelse i munnen og på tennene, og ikke minst så gjør de ikke fordøyelsessystemet noen tjenester.


For å få en oversikt over hva som finnes av gels har jeg besøkt alle de lokale sportsbutikkene i Sandvika samt surfet en del på nett – dette resulterte i 12 forskjellige merker som jeg har fått tak i. De eneste to jeg ikke har prøvd er Windose og Zipvit. Dessuten fant jeg noen alternative produkter som jeg også har testet.


I oversikten nedenfor har jeg splittet mellom tradisjonelle gels, tyntflytende gels, og de alternative variantene.


Testingen ble utført ved at jeg hovedsakelig prøvde de forskjellige gelene under intervalldrag i Tryvann og Kirkerudbakken og under to mil lange løpeturer. Samtlige gels ble testet minst to ganger. Det er viktig å merke seg at jeg ikke har kunnet teste effekten på faktisk prestasjon, og man bør være forsikt med å generalisere da det som jeg synes smaker og fungerer godt ikke nødvendigvis faller i smak hos deg. Jeg har likevel forsøkt å tilnærme smak/konsistens og inntak/fordøyelse på en objektiv måte.

Utvalget av sportsernæring på XXL Sandvika. Utvalget er enormt, og Maxim er etter alt å dømme markedsleder. 

Testkriterier


Alle gels er vurdert utfra femkriterier og gitt en poengsum mellom 1 og 3, der 1 er “dårlig”, 2 er “middels” og 3 er “bra”. Det vil si at maksimal poengsum er 15. Kriteriene er:

Emballasje. De fleste gels finnes i myk plast/folie med en åpning man river opp, mens andre kommer i hardere plast. Det kritiske er hvor enkelt det er å åpne pakningen, klemme i seg innholdet, og pakke vekk emballasjen etter inntak.

Smak og konsistens. Dette blir litt subjektivt, men det er likevel objektivt sett stor forskjell på gelene. Noen har en mild og relativt naturlig smak, mens andre helt tydelig har mer til felles med insektmiddel enn mat. Hvordan gelen føles i munnen er også veldig varierende; noen føles kladdete og ekle, mens andre er mer behagelig på tunga.

Inntak og fordøyelse. Enda mer subjektivt, men jeg har gjort et forsøk på å vurdere hvor lett det er å svelge gelen og hvor greit den blir mottatt i magen – noen går enkelt ned selv uten vann, andre behøver litt hjelp fra vannflaska, mens et par verstinger skapte sure oppstøt.

Næringstetthet. Noen gelpakkene er store og andre er små, men det forteller ikke nødvendigvis noe om hvor mye næring de inneholder – som bør være det essensielle. Spørsmålet er derfor hvor mange kalorier det er per 100 gram (rent sukker ligger på 400 kalorier per 100 gram). Over 400 kalorier gir 3 poeng, mellom 200 og 400 kalorier gir 2 poeng, og under 200 kalorier gir 1 poeng.

Valuta for pengene. Noen av gelene er dyre og andre er rimelige, men om man justerer pris for hvor mye næring man faktisk får, så får man et bedre bilde av hva man faktisk betaler for. Spørsmålet er derfor hvor mange kroner 100 kalorier koster. 3 poeng dersom under 20 kroner for 100 kalorier, 2 poeng for mellom 20 og 40 kroner, og 1 poeng dersom over 40 kroner.


Tradisjonelle gels


De tradisjonelle gelene har vært på markedet lenge, og spesielt Maxim har dominert dette segmentet. Alle sportsbutikker fører Maxim, mens de andre alternativene er dårligere distribuert (dessverre). Størrelsene varierer fra 20 til 45 ml (samt 100 ml i ett tilfelle), og selv om smak og konsistens varierer, så er et fellestrekk at gelen er ganske tyktflytende og må suppleres med (mye) vann. Med to unntak (Driv og Maxim 100 ml) har alle helt kurant emballasje, så de er alle omtrent like enkle å konsumere.


Winforce (40 kr/stk, 25 ml) – 13 av 15 poeng: Enkel å åpne, lett å ta inn, smaker som Nugatti, kan ligge lenge i munnen uten å skape kvalme, enkelt å svelge. Ingen bieffekter som jeg kunne merke meg. Kanskje den beste, med unntak av for de som har nøtteallergi. Sveitsiske produkter er aldri galt, det være seg Omega-klokker, fancy sykkelshorts fra Lugano (Assos) eller sportsernæring. Finnes både med nøtte- og kokossmak (nøttesmak = nugattismak).

Winforce koster 40 kr/stk, men er tettpakket med næring og smaker nydelig. Kjøpt på Bull Ski & Kajakk.

Maxim (18 kr/stk, 40 ml)11 av 15 poeng: Standard pakning som er enkel å håndtere. Dosen er passe stor og smaken er litt konsentrert, men går helt fint ned sammen med noen munnfuller vann. Konsistensen er kanskje litt tykk på de varmeste dagene, men ikke verre enn at det går. Finnes i en rekke smaker.


Maxim er på mange måter «standarden» innen gels. Kjøpt på XXL, men tilgjengelig stort sett overalt.


Squeezy (20 kr/stk, 25 ml) – 11 av 15 poeng: Enkelt å åpne, passe tykk konsistens. Smaker greit, men kunstig søtt, og bør skylles ned fort. På tross av inntak i store mengder på kort tid flere ganger, så virker det som Squeezy er godkjent av magen. Tysk produkt – og tyskere gjør ting skikkelig. Finnes i en rekke smaker, inkludert tomatsuppe.


Squeezy ser ut til å ha etablert seg som nr 2 etter Maxim, foretrekkes av mange. Kjøpt på Bull Ski & Kajakk.


Isostar (19 kr/stk, 35 ml) 10 av 15 poeng: Enkelt å åpne, men har en ekkel konsistens og en veldig kunstig smak, og ble derfor skylt ned så snart jeg kunne. Magen reagerte ikke markant negativt, men dette var en sterk prøvelse for smaksløkene. Finnes kun i én smak, sitron.

Jeg trodde Isostar hadde gått bort med de grå og gule drikkeflaskene på slutten av 90-tallet, men de er tydeligvis tilbake. Kjøpt på XXL.

Klassisk Maxim (17 kr/stk, 100 ml) – 10 av 15 poeng: Ideen med en så stor tube er at den består av tre porsjoner, og at man skrur igjen lokket mellom inntak. På sykkel er dette håpløst: Ikke bare er det risikabelt å tukle med skrulokk mens man er i fart, men man kan ende opp med å kline gel utover hanskene, på styret og i baklomma. Utover særs upraktisk forpakning er smaken og konsistensen som vanlig Maxim. Finnes i en rekke smaker.


Den klassiske Maxim med skrukork – ikke spesielt godt egnet for syklister. Kjøpt på XXL, men tilgjengelig i  omtrent alle sportsbutikker.


Enervite (35 kr/stk, 25 ml) – 10 av 15 poeng: Enkelt å åpne, lett å spise på grunn av behagelig konsistens, smaker mest som Mr Freeze (for de som husker de billige “isene” man fikk tak i på 90-tallet), men bør skylles ned i løpet av kort tid. Usikker på om magen likte dem, men det kan også skyldes at jeg hadde lite i magen fra før ved inntak. Finnes i en rekke smaker.


Tysk kvalitetsprodukt til relativt stiv pris – verdt et forsøk. Kjøpt på Anton Sport.


Powerbar (29 kr/stk, 41 ml) – 10 av 15 poeng: Enkle å åpne, litt grov og kunstig konsistens, litt for konsentrert smak, men grei å svelge og ser ut til å være akseptert av magen. Helt ok, men kan være kvalmende i lengden – finnes heldigvis i en rekke interessante smaker.

Den amerikanske klassikeren finnes i latterlig mange smaker. Kjøpt på G-Sport.

Vitargo Gel (27 kr/stk, 45 ml) – 8 av 15 poeng: 45 ml skal gå greit å få ned, men det gikk altså ikke med sitron-smaken; tykk og kladdete i munnen, vanskelig å svelge det ned selv med mye vann. Halvparten måtte jeg spytte ut og resten kom ut i et ekkelt gulp rett etter. En time senere lå oppgulpet helt urørt i veikanten, på tross av livlig insektsfauna i området… Forsøkte på nytt med cola-smak et par uker senere, med samme utfall. Det er det verste jeg har smakt – hva de gjør i fabrikken til Vitargo er best å ikke vite. Dette må være noe av det aller verste Polen har eksportert. Finnes i mange “smaker”.

Den verste gelen jeg noensinne har smakt – jeg vil ikke vite hvordan disse lages. Kjøpt på XXL.


Vitargo som ble spyttet ut etter forsøk på inntak, én time etterpå. Ikke en eneste insekt har rørt det – og det er søren ikke rart når man ser hvordan gelen faktisk ser ut. Sjukt.
Driv (17 kr/stk, 20 ml) – 6 av 15 poeng: Leveres i de små, litt harde tubene med kork man må bite av. De små dosene (20 ml) er virkelig knøttsmå slik at man må innta dem jevnlig dersom de skal være av nytte. Konsistensen er fin og den er lett å svelge, men smaken likner først billig Cola, og så kommer en ettersmak som minner mest om myggolje. Det går altså helt fint å ta i seg disse, men de små dosene gjør at man må drive overdrevent hyppig inntak, og smaken er slitsom i lengden. Finnes kun i cola-smak.

Relativt hard og stiv plast som emballasje – og dessverre litt for lite innhold per dose. Kjøpt på XXL.

Oppsummering

I det store havet av tradisjonelle gels er det lett å la seg blende av pris og/eller størrelse på pakning, men hvis man husker at det er næring man betaler for, så endrer bildet seg. Winforce lever opp til imaget om premium ernæring, men Squeezy og Maxim er også gode alternativer. Vitargo skal ha ekstra honnør for å ha laget noe av det verste jeg noensinne har hatt i meg.

Tyntflytende gels


I tillegg til de tradisjonelle tyktflytende og veldig konsentrerte gelene har det etter hvert kommet noen tyntflytende varianter. Disse kommer gjerne i større porsjoner (60 ml virker å være standard), og kan inntas uten å måtte suppleres med vann. Spesielt på varme dager er disse et godt alternativ til den vanlige smørja. Felles for gelene er at de smaker godt og er lette å svelge, men det er næringstettheten og valuta for pengene som skiller variantene.


CNP (19 kr/stk, 45ml) – 13 av 15 poeng: Utviklet i samarbeid med Team Sky (dessverre uten garanti for at du får Boasson Hagens bein med på kjøpet). 45 ml tyntflytende går overraskende lett ned, selv om ananas-smaken er litt skarp og konsentrert. De andre tyntflytende alternativene smaker definitivt litt bedre, men denne varianten scorer på høy næringstetthet.

Samme gel som Sky-gutta dytter i seg i Tour de France. Likevel er det nok talent og trening som ligger til grunn for Froomes ledelse. Importeres av Sykkelnutrition.no.

High5 IsoGel+ (10 kr/stk, 60 ml) – 13 av 15 poeng: 60 ml er vanligvis en voldsom mengde for én porsjon, men det nydelige er at dette er så tyntflytende at det går fint med hæla i taket. I tillegg er smaken så nøytral at smakssansene knapt skjønner hva som skjer. Helt klart en positiv overraskelse!

Mild og god smak som er enkel å få i seg. Kjøpt på Bikeshop.no. 

Squeezy Drink Gel Winter (70 kr/stk, 125 ml) – 11 av 15 poeng: 125 ml med kork som kan lukkes (lik den på vanlige drikkeflasker) som gjør det enklere å styre inntak. Gelen er miljøvennlig ettersom man ikke trenger å kaste emballasjen; den kan gjenbrukes ved å kjøpe refill (evt lage egen gel av feks honning). Smaken er frisk, men kunne vært noe mildere. Kan inntas i større mengder uten særlige problemer. Magen virket også å ønske gelen velkommen. Finnes i to smaker.

Squeezys tyntflytende gel smaker godt, og finnes i en genial liten flaske som kan refilles eller brukes til egne gels. Kjøpt på Bull Ski & Kajakk.

SiS Isotonic (20 kr/stk, 60 ml) – 11 av 15 poeng: Skiller seg ut ved at SiS finnes i flere forskjellige smaker, og man kjenner også smaken uten at den er kvalmende. Minner veldig om Mr Freeze-isene vi spiste da vi var små. Taper på at den har lav næringstetthet, men scorer bra på øvrige punkter. Finnes i en rekke smaker.

SiS finnes i en rekke smaker og glir lett ned. Importeres av Sykkelnutrition.no.

Oppsummering

Jeg visste ikke at denne typen gels fantes før i år, og er positivt overrasket over hvor enkle de er å ha i seg. Helt klart et godt alternativ på varme dager når de tradisjonelle, tykke gelene kan bli litt ekle å få i seg. Det er såpass liten forskjell på de tyntflytende gelene at man bør prøve alle for å finne den man liker best.


Alternative løsninger


Ettersom man egentlig behøver noe som er enkelt å få i seg, som smaker godt, og som er rik på karbohydrater – hvorfor ikke prøve noen utradisjonelle alternativer? Poenget er jo uansett å få i seg rask energi på en enkel måte, fortrinnsvis med en behagelig smak og uten kjipe bieffekter.

Nugatti (8 kr/stk, 23 ml) – 14 av 15 poeng, som de fleste av oss har vokst opp med, er for alle praktiske formål sjokolade i smøreform og er dermed både veldig velsmakende (selv i varme) og enkel å svelge. Pakningen er på kun 23 ml, så doseringen kunne med hell vært større. Ellers er den faktisk tilsynelatende veldig lik Winforce i smak og effekt. Nugatti i porsjonspakninger finnes ikke i alle butikker (jeg har kun funnet dem på Meny og Ultra), men det er ikke uvanlig å finne disse på hoteller og bedriftskantiner. Bare husk å ta av aluminiumsfolien fra åpningen FØR du stikker på sykkelen, så blir inntak litt lettere.

Kanskje litt annerledes, men Nugatti fungerer tilsynelatende supert som gel. Synd med små porsjoner. Kjøpt på Ultra.

Honning (40-50 kr/stk, 350 ml) – 13 av 15 poeng er kanskje det nærmeste man kommer rent sukker (3,84 kcal per 1 gram). Jeg kjøpte akasiehonning som jeg blandet ut med varmt vann (1 del honning, 2 deler vann). Dette gjorde blandingen relativt tyntflytende og med et næringsinnhold på 1,3 kcal per 1 gram. Jeg brukte en Squeezy Winter Gel-tube på 125 ml for å ta med honningblandingen. Dette fungerte veldig bra – honning smaker godt og er passe mildt og hyggelig for magen, og man kan dosere styrkeforholdet etter eget ønske.

Honning har høy næringstetthet, og kan fint vannes ut litt og fortsatt fungere som super gel. Kjøpt på Kiwi, men finnes i de fleste matbutikker.

Ella’s barnesmoothie (10 kr/stk, 90 ml) – 11 av 15 poeng: 90 ml er en betydelig mengde, men Ella’s smakte godt og friskt. De eneste problemene – og dette er betydelige problemer – er at det er relativt lite næringstetthet i smoothien, samt at den ikke er så enkel å skru opp og håndtere i fart. Dermed kan det bli mye risikofylt tukling på sykkelen uten at man nødvendigvis får lønn for strevet.

Barnemat kan ha mange bruksområder, feks som påfyll for syklister. På grunn av lav næringstetthet er dette likevel ikke en helt god løsning. Kjøpt på Kiwi.

Oppsummering

Nugatti overrasket meg veldig og kommer definitivt til å bli med på flere hardøkter fremover. Honning viste seg også å være et interessant og godt alternativ som flere burde prøve, særlig de som reagerer kraftig på vanlige gels.


Konklusjon


Det er stor forskjell på tradisjonelle gels, men Winforce er den beste på markedet. Winforce fremstår som dyr til 40 kr/stk, men har en ekstremt høy næringstetthet og gir valuta for pengene, og den er ikke minst god i smak og konsistens. På delt andreplass er de klassiske porsjonspakningene fra Maxim og Squeezy.


Lite skiller de tyntflytende gelene fra hverandre, men CNP og High5 IsoGel+ er de beste fordi de gir mest for pengene.

Tenker man litt utradisjonelt så er faktisk Nugatti og honning interessante alternativer som bør vurderes.

Merke
Type
Størrelse (ml)
Pris per pakke
Kcal per pakke
Kcal per krone
Kcal per 100 g
Pris per 100 kcal
Winforce Klassisk 25 40 kr 124 3,1 494 32 kr
Maxim 40 Klassisk 40 18 kr 118 6,6 296 15 kr
Squeezy Klassisk 25 20 kr 65 3,3 261 31 kr
Isostar Klassisk 35 19 kr 113 5,9 322 17 kr
Maxim 100 Klassisk 100 17 kr 296 17,4 296 6 kr
Enervite Klassisk 25 35 kr 71 2,0 285 49 kr
Powerbar Klassisk 41 29 kr 107 3,7 261 27 kr
Vitargo Klassisk 45 27 kr 102 3,8 226 27 kr
Driv Klassisk 20 17 kr 35 2,1 175 49 kr
CNP Tyntflytende 45 19 kr 96 5,0 213 20 kr
High5 IsoGel+ Tyntflytende 60 10 kr 106 10,6 176 9 kr
Squeezy Drink Gel Tyntflytende 125 70 kr 165 2,4 132 42 kr
SiS Tyntflytende 60 20 kr 86 4,3 144 23 kr
Nugatti Alternativ 23 8 kr 123 15,4 534 7 kr
Honning Alternativ 350 40 kr 1 348 33,7 385 3 kr
Ella’s kitchen Alternativ 90 10 kr 58 5,8 64 17 kr

Kommentarer

One Comment

  • […] Går du først tom, er det tungt å komme i gang igjen. Å prøve seg på nye gels i et ritt kan resultere i at El Nino har et utbrudd i buksa di – og er du så uheldig at du må sykle i hvit shorts kan dette bli litt av et syn! I fjor gjennomførte jeg en stor test av ernæring som kan være interessant å lese gjennom dersom …. […]