humorinnesyklingtrening

Sykkel på rulla i vinter – investering i fremtiden

Denne artikkelen kom opprinnelig på trykk i Kondis nr. 8-2013.

Høsten har kommet. Racersykkelen har blitt montert på rulla og de første øktene er gjennomført. Som vi alle vet, å sitte på rulla er en unikt kjedelig øvelse, men det gir resultater. Sånn sett er det å trene i vinterhalvåret som å spare penger for fremtiden.


Denne tanken fikk meg til å trekke noen paralleller mellom investering og trening som kan være interessante å ta med seg når treningslysten er borte i ukene og månedene som kommer.


Det er flere ganger lagt ut analyser som viser likheten mellom utviklingen på Oslo Børs og Birkebeinerritt-profilen. Dersom man tar utgangspunkt i Oslo Børs ved begynnelsen av 2003 frem til i dag, og legger den pyntelig oppå Birkebeinerritt-profilen, så tyder det på at vi står overfor en hyggelig oppgangstid også i årene som kommer – før kjempesmellen.


Spøk til alvor, investering og sparing er fornuftig for den som vil ha mer til overs i fremtiden, det være seg til bolig, bil, pensjon eller en ny sykkel. Generelt bør man sette av litt til sparing hver måned, og la innskuddene vokse til man trenger pengene.

Uten å dra sammenligningen mellom finans og trening for langt så kan man si at akkurat som investorer har en del alternative metoder for å plassere pengene på, så har syklister en del måter å vedlikeholde formen på. Variasjon er et typisk grep investoren og syklisten tyr til for å redusere risikoen for å tape penger og gå treningslei. La oss se på likhetene mellom de vanligste trenings- og sparemetodene:


Den mest håpløse sparemetoden er å sette pengene i madrassen, bokstavelig talt. Ikke bare vil inflasjon spise opp verdien av pengene, men om huset tar fyr så er alt borte. På samme måte er det å avstå fra trening det dummeste du gjør i vinter. Ikke bare vil formen tape seg veldig fort, men det vil bli desto tyngre å komme i gang igjen senere. Og hvem vet hva slags skjebne som venter for den som havner på julekakekjøret…


Den vanligste sparemetoden for de fleste er å sette penger på sparekonto. Det er enkelt, forutsigbart og trygt – og selv justert for inflasjon så vokser pengene litt i verdi – men det er også en kjedelig sparemetode. Løping er litt det samme; å knyte på skoene og løpe ute eller på mølla er den enkleste aktivitetsformen, og gir deg muligheten til å holde noenlunde på formen gjennom vinteren. Det eneste negative med løping (for meg, i allefall) er at det kan være kjedelig i lengden.


Aksjer er litt mindre utbredt, men har historisk sett gitt den beste avkastningen. Gjennom kombinasjonen av flere typer aksjer kan man også redusere risikoen for verditap. Man kan imidlertid bomme stygt og miste alt. Å trene på rulle er ganske likt; om man bruker rulla riktig gjennom vinteren kan det gi veldig god treningseffekt, men man må treffe bra på treningsopplegget for å lykkes. I verste fall kan man bli så lei rulla at man får helt avsmak for sykling.


Mange deilige timer venter i vinter for den som orker!

Obligasjoner er kjent for å gi litt mindre avkastning enn aksjer, men de er samtidig en god del tryggere – særlig (de fleste) statsobligasjoner. Man skal imidlertid være litt inne i materien for å investere i obligasjoner, og det er mange nyanser å lære seg. Langrennstrening for syklister er litt det samme: For en syklist er langrenn flott trening uten særlig risiko, men det er også mer tiltak å styre med ski og utstyr (smøring er jo et fagfelt uten like). Likevel, akkurat som en variert portefølje bør inneholde obligasjoner, så har de fleste godt av å gå noen turer på bortoverski.

Andeler i fond er veldig populært; man har mulighet til å investere i en hel rekke aksjer og obligasjoner sammen med mange andre investorer. Samtidig sprer man risikoen på en måte som ikke er mulig i aksjer og obligasjoner for den jevne småsparer. På et treningsstudio har man tilgang til utallige aktiviteter fra gruppetimer til tredemøller til vekter, så man bør ikke gå lei med det første. Og akkurat som man kan investere i passive fond (der investoren selv bør ha litt innsikt) og aktive fond (der en fondsforvalter – mot et hyggelig honorar – følger med på porteføljen for deg) så kan man velge mellom å styre sin egen trening eller engasjere en personlig trener (mot enda et hyggelig honorar). Hva som fungerer best for den enkelte investor og syklist er individuelt (selv om jeg holder en knapp på passive fond og egentrening).


De mer avanserte sparerne har gjerne tilgang til og tyr til mer eksotiske investeringer som daytrading, robothandler, derivater, hedgefond, private equity, og så videre. I finanspressen hører man jevnlig om de som har sopet inn vanvittige gevinster etter noen velplasserte innskudd, men det er sjeldent at de store taperne får oppslag. På samme måte er treningsleire på vinterstid til Syden en fancy og ofte effektiv måte å krydre treningsdagboka, og de som dukker opp i de første rittene på vårparten med “sydenbein” er ofte i superform. Baksiden er at det koster mye tid og penger – og om man blir for ivrig så kan man trene på seg belastningsskader (de hører man mindre om).


Akkurat som det klassiske rådet fra finansfolk er at man bør variere porteføljen og spre risikoen, så kan det også være lurt å trene variert. Dersom man lar hovedvekten av trening være på rulla så tviler jeg på at det kommer noe negativt ut av å spe på med løping, langrenn, noen økter på treningsstudio, og kanskje en tur til Syden dersom man har mulighet.


På den måten får du kanskje ikke den råeste avkastningen eller den råeste formen når vi skriver april, men du har antageligvis vedlikeholdt en god grunnform uten at du har gått lei noen av aktivitetsformene i løpet av vinteren.


Så du kan jo velge å ikke sette av penger fast, akkurat som du kan hoppe over en treningsøkt nå og da gjennom vinteren. Du merker kanskje ikke så mye til det der og da, men når du en dag har akkurat ikke nok til drømmeboligen eller akkurat ikke klarer å henge med feltet den siste mila så kan det hende at det var akkurat de tusenlappene eller de treningsøktene du droppet som skulle til…

For syklister kommer jo oppgangstidene uansett til våren igjen, og da er det “all in” på utesykling. God trening!

Kommentarer

One Comment