softwareutstyr

Tredelt guide til hvordan samle alt på ett sted: #2 – Bruke flere treningsdagbøker og/eller ta backup

Det er rimelig å anta at dine data er trygt lagret både hos Garmin Connect (GC) og Strava – men det kan være flere grunner til å lagre eller synkronisere treningsdataene på flere steder samtidig eller sikkerhetskopier jevnlig. Det kan komme en dag når du ønsker å ta med deg treningsdataene dine til en annen treningsdagbok, kanskje du liker å ha aktivitetene lagret flere steder, eller hva vet jeg – og da er det greit at dataene er både tilgjengelige og komplette.

Det finnes flere alternative måter å gjøre dette på – her er noen forslag:

 

Synkronisere data mellom GC og Strava.
Å flytte (eller enda bedre, synkronisere!) filer mellom GC og Strava er ganske lett, og heldigvis finnes det enklere måter å gjøre det på enn jeg skrev om i vår (som du kan lese om her). Eksempelvis kan du bruke CopyMySports-synkronisering (www.copymysports.com, også ofte henvist til som www.garminsync.com) som gir mulighet for å flytte enkeltfiler eller hele batcher fra GC til Strava og RunKeeper. Alt du behøver å gjøre er å oppgi en ID´en til en GC-aktivitet og så autorisere CopyMySports til å koble til Strava eller RunKeeper. Deretter vil alle nye aktiviteter i du legger inn (og eventuelt navngir) i GC automatisk legges over aktiviteten til Strava også. Du kan også flytte flere eller alle tidligere GC-aktiviteter over til Strava ved hjelp av batch-import.
(Du kan fjerne CopyMySports´ tilgang til din Strava-konto under “apps” i innstillingene ii Strava.)


CopyMySports (aka GarminSync) er en enkel og god måte å flytte aktiviteter fra GC til Strava uten å gjøre en innsats selv.
Kryss-koble GC, Strava og Dropbox.
Tapiriik (www.tapiriik.com) gir mulighet for å synkronisere filer mellom RunKeeper, Strava, GC, SportTracks, DropBox og TrainingPeaks. Du må autorisere at Tapiriik får lov å koble til Strava, mens du må logge inn med brukernavn og passord for samtlige andre tjenester. Her kan man altså koble de forskjellige treningsdagbøkene på kryss og tvers etter behov, og det er ganske lekkert! Tjenesten koster minst $2 (= 15 kroner) årlig.
Jeg koblet sammen Strava med Dropbox for å kunne dumpe backups (som Martin Hoff også forklarer i hans artikkel nylig). Når du setter opp Tapiriik til å hente filene fra Strava så kan du samtidig definere hvordan filene skal navngis (feks YYYY-MM-DD_aktivitetsnavn_type) og om du vil lagre aktivitene som tcx eller gpx. Velg tcx da det filformatet tillater mer data enn gpx, som kun inneholder det mest grunnleggende.
Du kan også definere hvilken vei data skal sendes, feks fra Strava til GC eller fra GC til Strava, og så videre.
Tapiriik er veldig fleksibelt og tillater sikkerhetskopiering, men kommentarer/beskrivelser blir ikke med når data flyttes fra én kilde til en annen.
(Du kan fjerne Tapiriiks tilgang til din Strava-konto under “apps” i innstillingene i Strava.)


Tapiriik lar deg koble Dropbox, Strava, RunKeeper, GC, SportTracks og TrainingPeaks slik du selv ønsker. Snedig løsning. Takk til Martin Hoff for tipset!
Merk at man ikke bør benytte CopyMySports og Tapiriik samtidig da det kan føre til en del duplikataktiviteter!

 

Stravas egen backup-løsning.
I Strava, under Settings –> Profile (https://www.strava.com/settings/profile) vil du nederst til høyre finne “Download all your activities”. Trykker du på den så vil du etter hvert motta en e-post når en zip-fil er klar for nedlastning fra Strava (bør ta cirka fem minutter).
Denne backup’en lagrer hver eneste Strava-ativitet som en gpx-fil, og følgende data blir med: Tidspunkt/dato, aktivitetsnavn, GPS-koordinater, høydemeter, temperatur, puls og kadens. Følgende data mangler: Aktivitetsnavn, watt, enhets-/utstyrsinformasjon, barometrisk høydemeter og notater.
Merk at du kan ta ut én og én fil fra Strava i tcx-format ved å finne aktiviteten og legge til “/export_tcx” bak url’en, feks www.strava.com/activities/1234567890/export_tcx”. Se https://strava.zendesk.com/entries/22555481-Exporting-your-Data-and-Bulk-Export. Å ta ut én og én fil er imidlertid veldig tungvint, og en backup bestående av gpx-filer betyr at store mengder informasjon går tapt (se matrise nedenfor).


I kontoinnstillingene på Strava, nederst til høyre, finner du denne knappen som lar deg hente ut alle Strava-aktiviteter i gpx-format.
Hente ut filer direkte fra Garmin-enheten.
Aktivitetene ligger lagret på Garmin-enheten i filformatet fit. Disse kan du hente ut rett fra Garmin-enheten og lagre hvor du vil, og dermed ivaretar du råfila i original form. Det er ikke mulig uten videre å legge til mer informasjon som aktivitetsnavn eller kommentarer på fila uten at den går via GC eller Strava, hvor den uansett konverteres til gpx eller tcx, men dette er uansett et alternativ til de nevn ovenfor. Det er mulig å laste opp filer direkte til Strava i filformatene fit, gpx og tcx.

Siste del handler om forskjellene mellom gpx og tcx og hvilke data du får med og mister ved å benytte de forskjellige backup-løsningene.

Kommentarer

One Comment