humorritt

Konvensjonelle tips før sykkelritt

Vi har kommet til den tiden på året hvor de fleste landeveissyklister skal komme seg til Oslo så fort de bare makter, det være seg om de kommer fra Trondheim, Dombås, Lillehammer, Gjøvik eller Eidsvoll.

Min siste deltakelse i Styrkeprøven var fra Lillehammer i 2010 da jeg syklet sammen med Ottestad SK og vi tikket inn på 4:36. Jeg har imidlertid fullført rittet fra Lillehammer ni ganger og fra Trondheim én gang (med BOC i 2007, i tidens regnvær). Motivasjonen for årets forsøk er primært å tilfredsstille suget etter rittdeltakelse, dernest å få en hyggelig tur med venner i Road Runner Racing – og ikke minst kunne si at jeg har fullført Lillehammer-distansen 10 ganger.

Som relativt erfaren Styrkeprøven-deltaker tenkte jeg å dele noen av mine erfaringer – forhåpentligvis til glede for de av dere som er usikre på hva dere går til. Artikkelserien er fordelt på fire deler:

Ottestad SK sykler inn til 4:36 i 2010.

Ottestad SK sykler inn til 4:36 i 2010.

 

Del #1: Konvensjonelle tips før ritt

 

Mange har tråkket og gnukket seg gjennom ett eller flere ritt i vår som forberedelse til Styrkeprøven, og nå – med mindre enn én uke igjen – er det ikke så mye mer man kan gjøre enn å sørge for at man er best mulig forberedt.

For de av oss som har vært med på en del ritt, går dette på rutine og erfaring. Men det er likevel fort gjort å lære ting den harde måten. For noen år siden skrev jeg noen ting som er greit å unngå i ritt, basert på egne erfaringer – jeg har altså gått på en smell når det gjelder samtlige punkter. I korte trekk:

 

Sørg for at sykkel og utstyr fungerer.

Denne sjekken bør gjøres tidlig slik at du ikke får panikk lørdag morgen. De fleste sportsbutikkene vet nok å utnytte at pengene sitter løst de siste dagene før Styrkeprøven. Lørdag morgen er det nok likevel for sent; de fleste begynner rittet tidligere enn sportsbutikkene åpner i Trondheim og Lillehammer. Ironisk nok, i dag konket konkurransehjulsettet mitt ut, så jeg må kjøpe et nytt hjulsett innen fredag. Gleder meg til å se hvor mye jeg blir flådd for i morgen når jeg shopper rundt…Skattepengene kommer imidlertid beleilig (forhåpentligvis i morgen!), og vi får håpe at kona ikke oppdager at det har blitt arrangert en ekstraordinær budsjettkonferanse (med én delegat), hvor en sum tilsvarende et nytt hjulsett mangler i felleskassa.

 

Husk å ta med sykkel og utstyr til start.

Kona mi er fortsatt veldig imponert over at jeg i 2009 sto på Lillehammer med angst i øynene – og sko og hjelm på Hamar! Her kan man lære noe fra tiden i militæret: Ha sekken klar i forkant, så er det bare å rive den med seg på vei ut i bilen. Det kan også være lurt å ha vasket klærne dine før start, så slipper de andre i feltet å kjenne lukten av gammel svette blandet med ny i flere timer…

 

Kom tidsnok til start. 

Dette er jo opplagt, særlig dersom du har lyst på å sykle med klubben eller gjengen din. Jeg trodde det gikk tog fra Oslo til Lillehammer hele natta, men det viser seg at første tog på morgenen er fremme i Lillehammer kl. 0900 – som er altfor sent… Løsningen min er overnatting nærmere Lillehammer, og fredagstacoen i heimen må utgå til fordel for en Vestlandslefse kjøpt i bistrovogna på NSB. Greit å ha kontroll på hvor du selv BØR befinne deg til enhver tid!

 

Kom deg på do før startskuddet går.

Dette gjelder særlig dersom det er bommelom på gang (ja, jeg snakker primært med barn under 3 år for tida!). Det er sjeldent man ser folk tisse så mye i friluft som i de siste minuttene før starten går (stakkars de som eier hagene på nedsiden av Kristins Hall i Lillehammer), men heldigvis har de fleste vett nok til å ikke gjødsle hager og fellesarealer.

 

Hent startnummer så tidlig som mulig (evt også til resten av klubben).

Lange køer og stressede syklister er greit å unngå. I stedet for at 10 personer fra samme klubb skal stå i kø er det kanskje mer gunstig om én henter alt av utstyr, mens de ni andre gjør noe mer fornuftig (som å varme opp).

 

Gjør deg kjent med løypa. 

Det er folk som har syklet Styrkeprøven siden krigen, og jeg ser for meg at det skurrer litt i hodene deres når de plutselig skal sykle via Gjøvik – ikke gjennom Hedmark – til Oslo. Det kan være greit å bruke ett minutt på å lese løypebeskrivelsen, så vet du hvor ferden går. De av oss med tvangstanker synes i tillegg det er stas å ha en utskrift av løypeprofilen klistret på sykkelen.

 

Kle deg riktig – sjekk værmeldingen. 

Været under Styrkeprøven er notorisk ustabilt, og vi liker jo å si ting som “det finnes ikke dårlig vær…” og “huden er vanntett”. Akkurat nå melder Yr om gode forhold, men akkurat rundt Styrkeprøven-helga pleier spådommer å gjøres til skamme.

 

Ikke spytt og søl på andre eller gjør bråe og uforutsibare ting i feltet.

Hva synes du er best av at han foran spytter på seg selv eller spytter på deg? Nettopp. Og har du tenkt å kle på/av deg, bytte om på drikkeflaskene eller ha i deg mat, så gjøres det best når du er bakerst i rulla hvor du kan gjøre minst skade dersom det går galt.

 

Ligg tett på hjulet foran og inntil syklisten ved siden av.. 

For det første sparer det deg vanvittig med krefter, og for det andre så skåner du stakkarene bak deg for trekkspillsykling. Og ser du at andre i feltet som sliter, så gi dem et høflig hint om at det er lov å være mer intim.

 

Spis og drikk jevnlig underveis, og helst ernæring du er kjent med.

Går du først tom, er det tungt å komme i gang igjen. Å prøve seg på nye gels i et ritt kan resultere i at El Nino har et utbrudd i buksa di – og er du så uheldig at du må sykle i hvit shorts kan dette bli litt av et syn! I fjor gjennomførte jeg en stor test av ernæring som kan være interessant å lese gjennom dersom du lurer på hva du skal hamstre inn.

På XXL er utvalget stort. Men våger du spille russisk  rulett med magen, eller velger du det trygge?

På XXL er utvalget stort. Men våger du spille russisk rulett med magen, eller velger du det trygge?

Ellers har jeg også skrevet litt om hvordan du mislykkes i Birkebeinern – og de samme rådene gjelder for Styrkeprøven-deltakere. I morgen kommer det noen mer ukonvensjonelle tips, spesielt tilpasset deg som er mer eller mindre samvittighetsløs!

Kommentarer