humorritt

Dagene før et ritt: Spenning og nerver!

Nå er det mindre enn to døgn igjen til Styrkeprøven er i gang for de aller fleste, og om cirka to døgn har de fleste kommet i mål.

Jeg var innom Sørensens Sykler i dag og fikk se at det er flere enn meg som stresser i forkant av Styrkeprøven: Kassetter må byttes ut, hele sykler må settes sammen og nye hjulsett skal tas i bruk.

Det er for sent å gjøre noe med formen, og snart er det for sent å gjøre noe med utstyret også. Og sannsynligvis har du flagget høyt for familie, venner og kolleger at du stiller til start i helga, så for egoets skyld må du bare bite tenna sammen og gjøre deg klar.

Det eneste vettuge man kan gjøre er å forberede seg som best man kan: Spise og restituere fornuftig, sjekke at alt utstyr er i orden og tenke positivt. Om du føler deg nervøs fortsatt, så er kanskje mine konvensjonelle tips og ukonvensjonelle tips til landeveisritt verdt å flikke gjennom…

Saft, Winforce og Red Bull tar meg til mål - og i mål blir det sjokolademelk og sjokolade!

Saft, Winforce og Red Bull tar meg til mål – og i mål blir det sjokolademelk og sjokolade!

Her har jeg listet opp fem ting man bør glede seg til nesten uansett hvilket ritt man er påmeldt og fem ting som man (med rett) bør være spent på – både til den forestående Styrkeprøven og til ritt forøvrig:

 

Fem grunner til å glede seg…

 

Grunn #1: Konkurranser er moro!

Nå har du tilbrakt ganske mange timer iført svett lycra i år; du har sittet i klamme spinningsaler eller garasjer med vennegjengen (slik som klubben jeg er en del av, som spesialiserer seg på lapskaustrening). I utallige timer har du tråkket i regn og møkkavær og drømt om shorts, sol og medvind. Du har sikkert brent av noen tusen kroner for å nå være på vei til Trondheim eller Oslo. Det er et eller annet konkurranseinstinkt i deg som trenger å få utløp i ritt. Det blir for dumt om alle ressursene du har lagt ned skal være bortkastet. Og forholdene er like for alle. Gled deg til å feste på startnummer, kjenne lukten av tigerbalsam i startområdet, lyden av aerohjul som ruller på asfalten og kicket av å ligge i et felt som raser av sted. Dette blir moro!

 

Grunn #2: Sosial happening.

Mange tusen syklister samles til Styrkeprøven, hver pulje består av opptil 100 syklister, og flere timer skal tilbringes sammen. Med mindre man er en eremitt (eller en real-life versjon av Elling), så blir man bedre kjent med hverandre, og som oftest er det veldig god stemning – dette er dog litt væravhengig…

 

Grunn #3: Jåle seg. 

Det er ingen hemmelighet at landeveissyklister er noen forfengelige jålebukker. Rapha har fanget litt av essensen; det er ikke så viktig å være god eller rask så lenge man SER god eller rask ut (sjekk forøvrig Rapha-parodien Jens Voigt Army). I juni har du brukt opptil flere barberblader på å sikre delfinglatte bein, og ignorert høylytte skjenneprekener fra kona om denne evinnelige barberinga hver vår! Du har massert beina i babyolje og ligget i solsteken eller solarium med sykkelklærne på for å få et classy solskille som gir kred i feltet. Du har øvd på å se kul ut foran speilet, og øvd inn poseringen til den perfekte målgang-selfie. Og det er likegreit, fordi du kommer til å legge merke til hvem i feltet som har det tydeligste solskillet, de flotteste beinmusklene eller rett og slett ser skarpest ut. #imageiseverything

 

Grunn #4: Flashe utstyret. 

Ref jåling: Finnes det noe bedre arena å vise frem den nye sykkelen, de snygge hjulene eller de elegante Rapha-klærne enn i et ritt? Og har du i tillegg fått klørne i et eller annet som ikke er allemannseie ennå, eksempelvis den nye S-Works Tarma-ramma eller Campagnolo Super Record EPS, er det jo stas. Litt sånn som en fjortisjente med en veske som ingen venninner har fått tak i…

Nå er ikke Zipp-hjul veldig eksklusivt, men jeg klina til med et par Zipp 303 tubulars fra Bikedeal.no (a.k.a Sørensens Sykler) i dag, og må si at det er sjeldent at jeg har gledet meg så mye til å prøve nytt utstyr som til helga!

Den gamle traveren Merida Reacto fikk i dag et par nye hjul... Gleder meg!

Den gamle traveren Merida Reacto fikk i dag et par nye hjul… Gleder meg!

 

Grunn #5: Været. Hvis det blir bra.

Personlig synes jeg Styrkeprøven-løypene er gørr kjedelige, særlig etter at Mjøsa er passert, men sol og medvind gjør opplevelsen veldig fornøyelig. Dersom været holder så er det lite som slår noen timer i sola rundt St. Hansaften. Dersom du i tillegg dropper solkrem, kan du optimalisere trøyeskillet ytterligere. Eventuelt være på feil side av marginene, og se ut som en flassende, ham-skiftende slange to dager etter rittet. #risktaker

 

Fem grunner til å være spent…

 

Grunn #1: Rundkjøringene og kryssene. 

Alle som har syklet i felt vet hvor tungt det er å sitte litt bak i feltet når man forserer rundkjøringer og kryss: Jo lengre bak man ligger, jo hardere blir rykket som kommer når feltet kommer ut på rett vei igjen. Særlig de siste 10 milene inn til Oslo er det mange muligheter for rykk-og-napp etter hvert som man forserer tettsteder med rundkjøringer. Bit tenna i styret og heng med!

 

Grunn #2: Cowboyer i feltet.

Hvis du stiller i en pulje med syklister fra mange forskjellige lag, må du regne med at det vil være en og annen gærning som skal ta kontroll og skape dårlig stemning (“hold linja”, “tett luka”, “gjør som jeg sier”). Disse får du bare be klappe igjen – du kan ikke la en eller annen nisse lage dårlig stemning for deg i fritiden din! En annen faktor er at du må forholde deg til uerfarne syklister som gjør ting du ikke kan forutse, som å ta på/av klær midt i rulla, glemme å si fra når det er din tur til å ta en føring, påføre rulla rykk og napp, og så videre. Vanligvis går dette helt fint, men det er alltid spenning forbundet med ukjente puljer.

 

Grunn #3: Magens reaksjon på gels og sportsdrikke. 

Styrkeprøven tar på, og selv om du inntar mye næring hele veien, er det ikke uvanlig å møte veggen på et eller annet tidspunkt. Vær likevel forsiktig med å innta sportsdrikke, gels og annen næring som du ikke kjenner til. Har du uflaks så vil magen reagere spontant så negativt at du tror at både pest og kolera har rammet tarmsystemet ditt. I så fall kan det kun gjøres verre av at du sykler i hvit shorts.

 

Grunn #4: Bekreftelse på altfor lite trening. 

54 mil fra Trondhiem eller 19 mil fra Lillehammer – either way, har du ikke grunnlaget, så avsløres du ganske raskt. Hvis du vet du har trent for lite og likevel gasser på fra start, er det bare et tidsspørsmål før Gammel-Erik (må ikke forveksles med sykkel-Erik!) hiver seg på hjulet ditt. Et veldig godt tips er å være selvsikker nok til å slippe feltet sitt før man går på en stjernesmell, sykle rolig i 15 minutter og innta mye næring, og heller hive deg på neste felt som kommer bak deg.

 

Grunn #5: Været. Hvis det blir ræva. 

I 2007 syklet jeg Trondheim-Oslo, som mange har påstått er den våteste utgaven som har vært i nyere tid. I 2010 syklet jeg Enebakk Rundt i det kaldeste regnværet jeg har opplevd (LINK). Jeg har sjeldent hatet sykkelen så mye som de to gangene, men hatet går fort over. Værmeldingen fra Yr torsdag kveld tyder på at vi som sykler fra Lillehammer ikke får de beste sommerforholdene (løse ermer er høyaktuelle) – men det er i alle fall mer oppløftende enn den überpessimistiske værmeldingen i morges. Dessuten ser det ut som vi får svak motvind hele veien… Så det er med nervøsitet at jeg stadig sjekker værmeldingen på Yr…F5, F5, F5…

Lillehammer:

Yr_Styrkeprøven_1_LillehammerGjøvik:

Yr_Styrkeprøven_2_Gjøvik
Minnesund:

Yr_Styrkeprøven_3_Minnesund
Eidsvoll:

Yr_Styrkeprøven_4_Eidsvoll
Oslo:

Yr_Styrkeprøven_5_Oslo
I morgen kommer litt tallknusing for de som liker denslags… Uansett, lykke til med de siste forberedelsene!

Kommentarer

One Comment