humorritt

Hvem vinner Styrkeprøven 2014 – jeg gjetter

Nå er det snart dags! Totalt er det nesten 6.500 påmeldte til diverse Styrkeprøven-distanser fordelt på 1.700 fra Trondheim, 3.500 fra Lillehammer, og i tillegg til 60 fra Dombås (høres ensomt ut), 300 fra Gjøvik og 800 fra Eidsvoll.

Ved en tilfeldighet begynte en annen Road Runner Racing-kompis og jeg å se på deltaker- og resultatlister, og dette har gitt grunnlaget noen gjetning til hvem jeg tror vinner. Advarsel: Er du ikke glad i tall så kan dette bli litt tørr lesning…

 

Trondheim-Oslo har jeg ikke satt meg noe inn i, men det virker som det egentlig bare står mellom Rye-ekspressen og ATEA fra Trondheim, med TVK/Victoria som utfordrer. Jeg tipper utfra løse lufta at ATEA vinner i år også, og at vinnertiden blir et sted rundt 13:45 – basert på at selv om det er meldt lav temperatur og litt regn, så ser det ut til å bli nordavind. Uansett, for meg er det Lillehammer-Oslo som er av spesiell interesse.

La oss først se på lagkonkurransen, med 24 lag som starter mellom 0600 og 0800 lørdag morgen.

 

LAGKONKURRANSEN – YT-TORSHOV VINNER

I fjor vant Team Anton på 4:11 med YT-Torshov rett bak med 4:12. I tillegg tok Sepura siste pallplass med 4:14, og både Oslo Sykkel og Rye klarte også å komme inn på 4:20 eller bedre. Et lite stykke bak dem igjen kom de kjente bautaene Lillehammer, Ottestad, Bærum, og så videre.

I år blir det spennende å se om YT omsider vinner hele greia, i konkurranse med 24 andre temposugne lag. Det som jeg synes er interessant å notere seg – basert på statistikk fra i fjor – er følgende:

85% av de påmeldte stiller faktisk til start. Lagene utnytter kanskje ikke potensialet sitt når 15% blir igjen hjemme?

Det gjennomsnittlige laget hadde i fjor 22 mann til start, men kun 13 av dem evnet å kjøre samlet inn til mål, hvilket betyr at kun 60% gjennomfører samlet. Sammenliknbare tall fra Trondheim-Oslo: 22 mann fra start, 19 samlet i mål – 88% fullfører sammen. Dette tror jeg sier litt om hvilket råkjør det er fra Lillehammer, og kanskje litt om hvor mye viktigere lagfølelse og samhold er på ekstremdistanser som Trondheim.

I fjor var Anton, YT-Torshov og Sepura i en helt egen liga, men i år er det bare YT-Torshov som stiller av de tre. Med mindre Oslo Sykkel eller Rye har hevet nivået vesentlig i forhold til i fjor er mitt vinnertips i lagkonkurransen YT-Torshov. I tillegg må det nevnes at YT-Torshov har levert gode resultater i rittene som har vært hittil, samt at de har hatt fokus på de små detaljene.

Værmessig er det til fordel at det blir nordavind, men utfordringene ligger i temperaturen er spådd til å være lav og at det er fare for mye regn underveis.

Jeg blir overrasket om noen kommer inn under 4 timer, men jeg tipper at vi ser vinnertiden et sted mellom 4:00 og 4:10 – med YT-Torshov øverst på pallen.

 

VANLIGE PULJER – I FJOR

Når det gjelder øvrige puljer finnes det tre kategorier: “Under 6 timer”, “mellom 6 og 8 timer” og “8 timer pluss”. Jeg har kun forholdt meg til “Under 6 timer”-deltakere i fortsettelsen. I fjor var det 1.189 fra “under 6 timer”-puljene som gjennomførte distansen – litt generell statistikk:

 • Beste tid notert i fjor utenom lagpuljene kom fra Hans Erik Robbestad (Asker CK), som duret inn på 4:50. Bortsett fra Robbestad var det kun 17 stykker (mindre enn 2%) som klarte å komme inn under 5 timer. Å komme seg under 5 timer er altså ganske tøft om man ikke er på et dedikert lag, hvilket gjør prestasjonene til YT-Thorshov og de andre desto mer imponerende.
 • Ellers var det mindre enn 200 som klarte å komme inn på en tid mellom 5:00 og 5:30 (16%), mens litt over 500 klarte å komme inn mellom 5:30 og 6:00 (36%). Den siste tredjedelen av deltakerne, 400 stykker, brukte mer enn 6 timer.

Forslag til arrangøren er å begynne med finere oppdeling av puljer. Det er tross alt ganske mange som fullfører under 5,5 timer (18%), samtidig som godt over ⅓ av de fullførte brukte over 6 timer. Hva med å bruke MRR eller andre seeding-løsninger?

 

VANLIGE PULJER – I ÅR

I år inneholder de 21 “under 6 timer”-puljene 1.650 påmeldte fordelt på 264 unike lag (per 17.06.2014). For å lage analysen nedenfor hentet jeg først ut en liste over alle påmeldte fra Styrkeprøvens nettsider, og deretter koblet jeg til litt ekstra informasjon: Jeg fant Merida Ritt Ranking-score (MRR) for 1.450 av de 1.650 påmeldte. MRR er kanskje den beste databasen over syklister i Norge, og datagrunnlaget kan anvendes til mye. Det mye interessant – og ikke nødvendigvis matnyttig – man kan gjøre i Excel når man kombinerer MRR med deltaker- og resultatlister fra Styrkeprøven. Ha likevel følgende svakheter i bakhodet:

 • Det har helt sikkert blitt meldt på og meldt av deltakere etter at jeg tok ut datagrunnlaget 17. juni. I tillegg har flere (meg inkludert) byttet pulje. Det vil også være flere deltakere som er medt på i én pulje, men som starter i en annen pulje.
 • MRR skiller ikke på type ritt, feks landevei/terreng, tempo/fellesstart/lagkonkurranse, og skiller heller ikke på de med få og mange rittdeltakelser. Det kan medføre at svake syklister som henge rmed gode lag i lagkonkurranser får ufortjent god MRR, mens sterke syklister som sprekker eller faller av teten i fellesstarter får (ufortjent?) dårlig MRR.

Svakhetene tatt i betraktning – informasjongrunnlaget blir ikke bedre enn input’en – jeg prøver meg likevel på noen påstander når det gjelder plasseringer. Tider våger jeg ikke bevege meg inn på, men jeg har tillatt meg å spekulere i plasseringer.

 

RASKESTE LAG (3+ DELTAKERE): SAGENE + HASLE-LØREN

 • Vinnerne er Sagene og Hasle-Løren. Sagene stiller med 14 syklister (snitt MRR 589) og Hasle-Løren med 20 syklister (snitt MRR 605), og de starter sammen i 08:35-pulja.
 • Nest raskeste lag blir de tre gutta Skiptvet IL (snitt MRR 478). De er spredt over flere puljer (inkludert 08:35) så det er ikke godt å si hvilken pulje de starter i.
 • Tredje raskeste lag blir de 17 syklistene fra Nittedal (snitt MRR 570). De er spredt over flere puljer, men det virker som de fleste av dem starter kl. 08:55.

 

RASKESTE PULJE: 08:35

 • Vinnerpulja blir den som starter 08:35: Pulja inneholder Sagene og Hasle-Løren, som nesten helt sikkert blir de to raskeste lagene, gitt at de samarbeider godt. Av de 80 påmeldte er det 74 som har en MRR, og halvparten har en MRR på 669 eller bedre. De 46 syklistene som ikke tilhører de to nevnte lagene får bare bite tenna i styret og henge med så godt de kan (hvis de får lov).
 • Nest raskeste pulje blir den som starter 08:25. Av de 82 påmeldte er det 79 som har en MRR, og halvparten har en MRR på 675 eller bedre. I denne pulja er det kun 10 forskjellige lag, hovedsaklig fra Glåmdal, Ceres, Lillehammer CK2, Raufoss og Solør.
 • Den tredje raskeste pulja tror jeg blir 09:30-pulja. Av de 61 påmeldte er det 47 som har en MRR, og her er median-MRR 756. I denne pulja er det hele 28 forskjellige lag, så det blir sannsynligvis mye ad hoc-samarbeid lagene imellom.

 

HVA MED DE ANDRE LAGENE?

Mange av de største lagene (Rye, BOC, Ottestad, Frøy, og så videre) stiller sine beste gutter og jenter i lagtempoen, og faller dermed enten ned eller ut av denne analysen. Av “røkla” ser vi følgende:

 • Av alle lag med 10 eller flere deltakere er det er det – utenom Sagene og Hasle-Løren – 4 lag som har en gjennomsnittlig MRR på 700 eller bedre: Glåmdal SK (MRR 648), CK Nidttedal (MRR 676), Solør CK (MRR 680) og CK Toten-Tråkk (MRR 695). Disse kommer til å gjøre det bra.
 • I tillegg er det 8 lag som har en gjennomsnittlig MRR på mellom 700 og 1.000: Grenland, Sandefjord, Frøy, Kløfta, Follo, Raufoss, Bingfoss og Driv. Østlandet er med andre ord godt representert.
 • Det helt klart største enkeltlaget er Harald A. Møller Skodaavdeling, som har hele 91 påmeldte sjeler (83 av dem har en MRR – median er sterke 834, mens snitt er oppe i 1.187).

ANTATT SLUTTID BASERT PÅ DIN MRR

Det er totalt 432 som er påmeldt i en “under 6 timer”-pulje i år, som har en MRR-score og i tillegg et resultat fra Lillehammer-Oslo i fjor. Basert på dette – følgende med 80% sannsynlighet:

 • Dersom du har en MRR på 400 eller bedre vil du fullføre på en tid mellom 4:15 og 5:45. 
 • Dersom du har en MRR mellom 400 og 800 vil du fullføre på en tid mellom 5:15 og 6:05. 
 • Dersom du har en MRR mellom 800 og 1.200 vil du fullføre på en tid mellom 5:15 og 7:00. 
 • Dersom du har en MRR på 1.200 eller dårligere vil du fullføre på en tid mellom 5:15 og 7:45. 

Slå gjerne opp din egen MRR på www.rittranking.no – det hadde vært veldig moro å hvor godt dette stemte for din del i etterkant (bruk kommentarfeltet eller send mail til nordlie@gmail.com)! 🙂

Det skal bli spennende å se hvordan tidene blir i årets utgave. Værmeldingen har vært schizofren; i ettermiddag ble det meldt 25 mm nedbør i Oslo rundt lunsj, mens det nå ser litt mindre deprimerende ut. Været kommer til å bli en joker i årets Styrkeprøven!

 

Som de sier: The shit’s about to get real. Lykke til, alle sammen!

 

(Og skulle du være interessert i tallgrunnlaget så ta kontakt: nordlie@gmail.com.)

Kommentarer