kulturlitteratur

Bokanmeldelse: «The Climb» av Chris Froome

Gå hit for en komplett oversikt over bokanmeldelsene: http://wordpress.sykkelerik.com/search/label/litteratur (oppdateres fortløpende).

http://www.amazon.com/dp/B00HRKZ6EQ - $19 hos Amazon (432 sider)

http://www.amazon.com/dp/B00HRKZ6EQ – $19 hos Amazon (432 sider)

Jeg skrev for en stund tilbake et innlegg om hvorfor jeg mistenker sykkelsporten generelt for å være råtten. Dette innlegget viet også mye plass til Team Sky, Chris Froome og de mange tingene jeg synes skurrer med dem. I forbindelse med det innlegget kjøpte jeg denne boka for å lære litt mer om Froome. Jeg var ingen tilhenger av Froome før jeg leste denne boka, og er definitivt ikke det etter å ha lest den heller.

Biografien om Froome er skrevet av David Walsh, som også skrev boka «Inside Team Sky» (der han konkluderte med at ingenting tydet på at Sky holdt på med juks). Jeg synes det er litt merkelig at en journalist som er kjent for å ha felt Armstrong velger å ikke stille seg nøytral til enkeltutøvere og lag, men heller sko seg på å skrive for denne generasjonens store syklist.

Boka tar for seg Froomes oppvekst til og med målgang i Tour de France 2013, da han som kjent vant den gule trøya. Froome forteller om hans oppvekst i ett av de flotteste bydelene i Nairobi (tilsvarende Smestad eller Frogner i Oslo, kanskje) i Kenya, hans ungdomsår på skole i Sør-Afrika, hans drøye treningsøkter alene og hans målbevisste, men alternative vei til toppen av sykkelsirkuset.

Froome er tydeligvis ekstremt besatt på å nå sine mål, og at han som kommer fra en annerledes bakgrunn enn den typiske toppsyklist er jo en flott historie. Han er tydeligvis ingen idiot, og det er mye inspirasjon å hente i hans historie. Det er likevel noen usympatiske trekk ved ham: Som ungdom hadde han et par pytonslanger som kjæledyr, og disse holdt han i live ved å fore dem kaniner som han stjal fra den lokale barnehagen. Dramaet i Team Sky med Wiggins i 2012 oppstod like mye av at Wiggins visstnok er en sær type som at Froome ønsket å sykle for egen heder og ære (på tross av at det på forhånd var klart at det var Wiggins de skulle sykle for). Froome fremstår også som arrogant, i alle fall i måten han omtaler andre på, som varierer mellom nedsettende (Greg Henderson) og respektfullt (RIchie Porte). Dessuten er det litt vanskelig å forstå hvordan Froome gikk fra å være en ganske middels syklist til å ta 2. plass i Spania Rundt i 2012; Froome selv fremstiller det nesten som at det var skjebnen at han skulle være så god. Froome fremstiller seg også som opptatt av å være en ren utøver, uten at jeg er det minste overbevist (men så er jeg kanskje over snittet kritisk til Froome).

Det hele er selvfølgelig velskrevet, men om du har lest flere bøker av Walsh – og hørt intervjuer med Froome – vil du høre at det er Walsh som skriver, ikke Froome selv. For meg ødelegger dette en del boka troverdighet.

Forøvrig bør enhver som er interessert i Froome, Team Sky, sykling og/eller denne boka også lese et intervju med Chris Froome (som i praksis er med hans forlovede, Michelle Cound!) gjort av den skarpe journalisten Paul Kimmage: Intervju – del #1 og intervju – del #2.

Terningkast 2 (fristende å gi 1, men objektivt sett er den ikke såå dårlig selv om jeg misliker Froome).

Terning_2

Kommentarer