konkurranseritt

Rittrapport: Femsjøen Rundt 14.09.2014

I dag vant Albert Contador årets Vuelta a España, og Halden CK arrangerte fellesstarten Femsjøen Rundt. Jeg har aldri deltatt i dette paddeflate rittet, men fordi jeg i 2014 hadde et mål om å prøve ritt jeg aldri har syklet før – og fordi været var eksepsjonelt flott! – ble det til at jeg tok turen inn i Østfolds dype skoger.

 

Forberedelser

Vanligvis starter jo ritt tidlig på dagen, men arrangørene valgte å sette starten til 13:30 – så dagen startet rolig med kaffe før jeg hev meg i bilen med Kjetil og Mikael på vei til Hjortsberg skole i Halden.

Chris Froome klarer seg etter sigende med en dobbel espresso i sin "finish bottle". Jeg startet dagen med det samme.

Chris Froome klarer seg etter sigende med en dobbel espresso i sin «finish bottle». Jeg startet dagen med det samme.

Vel framme med én times margin til start var det bare å stille seg i kø for å hente startnummer, og på vei til sekretariatet kunne man høre de vanlige bekymringsmeldingene av typen «så du beina hans eller?!» og «faen, jeg må finne et sted å drite». Nervene begynte å sette seg hos de fleste av oss. Business as usual, med andre ord.

På vei til å hente startnummer til Femsjøen Rundt.

På vei til å hente startnummer til Femsjøen Rundt. Mikael (helt til høyre) hadde lite tro på at klatreskills etter en uke Haute Route i Pyreneene ville være til hjelp i dag.

Mens vi festet startnummer og snakket om hvordan vi skulle ta en Cancellara etter fem kilometer og kjøre solo til mål, oppdaget Kjetil at han kanskje burde skiftet bakdekk for lenge siden – som bildet nedenfor viser – men nå var det uansett for sent. Hvis dekket har holdt helt til nå, må det vel også holde i 11 mil til?

Sånn ser et dekk ut når det er i ferd med å gå opp i liminga.

Sånn ser et dekk ut når det er i ferd med å gå opp i liminga.

 

Startskuddet går!

I fjor var det cirka 200 som fullførte rittet, men i år var det altså deltakerrekord og to puljer måtte til. Jeg foretrekker fellesstartritt med mindre felt enn det som samlet seg utenfor Hjortberg skole, og begynte å bekymre meg for alle de potensielle veltene som kunne oppstå da hørte hvor mange som stilte til start.

Mikael snappet opp bekymringen min og mente bestemt at her kom det til å bli mye knall og fall. Stemningen var imidlertid upbeat og spent i startområdet – og jeg tror det må ha vært rundt minst et par hundre syklister i pulje 1. Resultatlista tilsier 170-180 fullførte totalt, men det må da ha vært mange flere…!?

Feltet rett før start under Femsjøen Rundt.

Feltet rett før start under Femsjøen Rundt.

De første 2-3 milene gikk veldig greit, og selv om vi fikk beskjed om å ikke ligge i venstre veibane, ble det likevel til at vi lå bredt over hele veien. Som den defensive syklisten jeg er, ble jeg liggende mye bak i feltet – og her var det mye rullering etter hvert som man knivet seg frem i feltet.

Løypa er helt flat og det var dermed ingen kneiker eller utforkjøringer som kunne splitte feltet. Resultatet var at den første halvdelen ble syklet i rundt 40 km/t uten at feltet ble betydelig splittet. Like før den første timen var over gikk en stakkar fra Moss CK (?) i bakken midt i feltet, men heldigvis ble ingen flere revet ned. Det så imidlertid ut som han hadde det så vondt at jeg blir overrasket om han faktisk kom seg på sykkelen igjen. Ønsker ham god bedring i alle fall! [Jeg har i ettertid fått høre at ulykkesfuglen faktisk kom seg på beina og syklet tilbake til Halden – stor kudos!!]

Rett etter den første timen var passert var det noen sterke bein fremst som satte opp farten noe voldsomt, og etter noen minutter med å henge etter som et slips bak tenkte jeg «dette gidder jeg ikke i fem mil til». Heldigvis roet det seg litt igjen, og pulsen falt. Ryktene sa at det var gått et brudd helt fremst, og at det ikke var noe vilje for å ta dem igjen.

Med 40-45 km igjen punget Kjetil – kanskje ikke overraskende når han syklet med et dekk med åpent sår! Jeg har sympati for stakkarer som punger og blir stående i ritt, så det var et enkelt valg å svinge over for å hjelpe med slangebytte og hente inn igjen feltet. Dessverre hadde ikke Kjetil med seg reserveslange, men forbipasserende Steinar Aas fra Re SK hadde hjerterom nok til å donere sin slange – som dessverre ikke hadde lang nok ventil for Kjetils Cosmic Carbon-felg.

Kjetil har punga med 40 km til mål - og søkte midlertidig asyl på Aremark Pukkverk.

Kjetil har punga med 40 km til mål – og søkte midlertidig asyl på Aremark Pukkverk.

Dermed ble Kjetil sittende igjen i grøfta ved Aremark Pukkverk mens jeg slang meg på hjulet til Lars Olav Tveito fra Blodsmak SK. Sammen kjørte vi utmerket lagtempo, plukket opp noen ekstra syklister, og kom trygt inn til Halden. Takk for bra følge, Lars Olav! 🙂

Lars Olav Tveito (Blodsmak SK) sleper på en liten gruppe, inkludert meg - lykkelig uviende om veltene lengre fram i løypa.

Lars Olav Tveito (Blodsmak SK) sleper på en liten gruppe, inkludert meg – lykkelig uviende om veltene lengre fram i løypa.

Personlig synes jeg denne halvdelen av rittet var mer avslappende selv om jeg måtte jobbe mye mer i front enn om jeg hadde surfet på halen til feltet. Med ingen frykt for velt er det bare å gi gass inn til Halden.

Vel opp den siste kneika til målgang tikket jeg inn på 2:48, som da var 20 minutter bak Per Nord fra Sagene, som ifølge den foreløpige resultatlista er Femsjøen Rundt 2014s raskeste mann – gratulerer!

Fra venstre mot høyre: Meg (2:48), Mikael Brunbäck (2:31) og Arne Grøndal (2:32).

Fra venstre mot høyre: Meg (2:48), Mikael Brunbäck (2:31) og Arne Grøndal (2:32).

It’s a wrap

Rett etter målgang var det bare for Mikael og meg å hive oss inn i Kjetils nye XC60 og kjøre så fort bilen tillot tilbake til Kjetil…

Halden CK har vært kjapt ute med å legge ut resultater, og oppfordrer alle til å gi beskjed dersom det er feil (klikk her for resultatsiden) – bra!

I etterkant fikk jeg vite at det hadde vært opptil flere velt mot slutten av rittet, og i Halden Arbeiderblad kan man lese om at tre havnet på legevakta med diverse skader og at 50-60 stykk var innblandet i velt. Nå er det jo sånn at fellesstarter er en risikosport, og shit happens, men det er uansett kjipt når det går galt. Uten at jeg er en ekspert på hvordan man legger opp til perfekte fellesstarter, er det et par ting arrangørene kan vurdere til neste år:

  • Redusere puljestørrelsen. Seeding, Rittrank-poeng eller aldersbestemte puljer – bare man finner en måte å ha litt færre i hver pulje.
  • Legge løypa via en bakke litt tidligere. Ved å legge inn noen bakker i starten kan man automatisk splitte feltet og dermed få mindre grupper ved et tidligere tidspunkt, slik som man ser i eksempelvis Askerrunden.
  • Start tidligere på dagen.

Når det er sagt, Halden CK skal ha kudos for en fartsfylt løype på veier av høy kvalitet og med lite biltrafikk. Det var veldig hyggelig stemning i start-/målområdet, Halden er en hyggelig by å besøke, og ikke minst er det ekstra stas med så flott vær som vi hadde i dag. Bra avslutning på landeveisrittsesongen 2014!

 

Bilder og andre artikler

Landevei.no/Terrengsykkel.no sitt forum har selvfølgelig en tråd gående knyttet til årets ritt.

Halden Arbeiderblad har lagt ut noen bilder fra i dag (både landevei og MTB).

Geirs Sportsbilder på Facebook har lagt ut 150 bilder.

Kommentarer