innesyklingtrening

Rulletrening: Lapskaus, vafler og motivasjonstips!

I et inspirert øyeblikk i fjor skrev jeg også litt om hvordan det å trene på rulla er litt som å sette penger i banken. Rulletrening helt alene er ganske kjedelig; jeg har – sammen med Road Runner Racing – oppdaget at å gnukke av gårde i fellesskap på rulle faktisk er en fin måte å trene sykkel på.

IMG_1918

Rulle helt alene i et hjørne kan tære på motivasjonen til selv den mest disiplinerte!

Her er noen tips til hvordan man du kan få litt mer ut av trening på rulla i vinter:

  • Ha et fast tidspunkt, så får de som kan være med stille opp. Det passer ikke alltid for alle, men c’est la vie. Vi er alltid minst fire-fem stykk, og alle vet at på onsdagskvelder er det mulig å hive seg på fellestreningen. For de som sliter med dørstokkmila er det greit med en fast forpliktelse. Dessuten er det hyggelig å se igjen treningskompiser også på vinterstid!
  • Fokuser på å ha det gøy. For oss er motivasjonen å samles som gjeng og få til en variasjon av den rolige langturen på rulla. Vi tråkker i  90-120 minutter, men det er ikke nødvendigvis så viktig å følge et forhåndsbestemt treningsopplegg. Vi kjører på gefühl: Av og til er The Sufferfest-videoene et perfekt opplegg for en lang intervalløkt, mens andre ganger er det mer hyggelig å bare snakke skit. Altså ikke så ulikt fellestreningene i Maridalen…
Arne, Eirik og Peter i godt slag før start!

Arne, Eirik og Peter i godt slag før start!

  • Sett litt ressurser i et multimedia-oppsett i garasjen. Det funker fint med en laptop med hodetelefoner når man tråkker alene på rulle, men det er ikke så kult å dele en 13-tommers Dell-skjerm med innebygde høytalere når man er fire-fem. Å skaffe en enkel prosjektor eller en flatskjerm bør de fleste klare – Expert selger nye Samsung 40-tommers TV til 2.000 kroner i disse dager – og noen helt enkle PC-høytalere har de fleste liggende på loftet.
Legg merke til prosjektoren med Sufferfest-video på veggen.

Legg merke til prosjektoren med Sufferfest-video på veggen.

  • Sørg for at dere har god ventilasjon. Selv om garasjen har plass til to biler, blir det forbausende klamt, varmt og ikke minst illeluktende når et halvt dusin voksne menn svetter og sliter. Et godt grep er å ha garasjedøra eller vinduene åpne, og suppler gjerne med en vifte eller to – de koster sjeldent mer enn 1-200 kroner per stykk.
Alexis, Arne, Dag og Peter begynner å se mannen med ljåen mot slutten av økta. Gulvet er impregnert i svette.

Alexis, Arne, Dag og Peter begynner å se mannen med ljåen mot slutten av økta. Gulvet er impregnert i svette. Vi burde kanskje hatt opp vinduet eller satt på vifta, eller helst begge deler.

  • Ha en premie ved «målgang». Avslutte økta med vafler/muffins og kaffe eller pizza og øl – det funker som en motivasjon for de fleste!
d

En deilig pizza etter endt økt gir assosiasjoner til flotte langturer i sydligere strøk!

Og så bør man selvfølgelig være forberedt. Til vår første økt ble det legendarisk mye krøll:

  • Sette riktig hurtigkobling på sykkelen, så slipper du at den grisedyre titan-hurtigkoblingen må moddes MacGyver-style for at sykkelen kunne festes på rulla.
  • Hvis du har mekanisk styring på rulla, sjekk at kabel fungerer som det skal. Klønete å ikke kunne justere motstand.
  • Hvis du har rulle som går på strøm, husk å ta med strømkabel og en skjøteledning.
  • Kle deg godt. Å sitte i en kjølig garasje kan fort være en del kaldere enn du er vant til når du sitter på gjesterommet hjemme!
  • Ta med skift til etterpå. Eventuelt får du legge igjen en herlig svett eim i bilen på vei hjem.

Kommentarer