kulturlitteratur

Bokanmeldelse: «Fallen Angel: The Passion of Fausto Coppi» av William Fotheringham

Sykkelhistoriens første store legende, Fausto Coppi, levde ikke et vanlig liv, men et som Anquetil og Pantani til en viss grad ville kopiere i senere tid. En av Italias og verdens største idrettsstjerner gjennom tidene har fått sitt eksepsjonelt spennende liv oppsummert av den utmerkede forfatteren William Fotheringham, som også har skrevet en biografien «Half Man, Half Bike» om Eddy Merckx.

Coppi_Fallen_Angel

http://www.amazon.com/dp/B0031RSAU6 – $13 hos Amazon (306 sider)

Coppi kom – som mange andre sykkelstjerner før og etter ham – fra enkle kår i en liten landsby. Fra ung alder viste han et eksepsjonelt talent for sykkel, og gjennom hele karrieren herjet han med resten av feltet, inkludert den store rivalen Gino Bartali. Han vant blant annet Giro d’Italia og Tour de France-dobbelen to ganger (1949 og 1952) og rasket med seg en skokk etappeseire, klassikere, VM-trøya og timesrekorden. Hvor mye større han ville vært dersom andre verdenskrig ikke kom i veien, vet ingen. Coppi ble en inspirasjon og et symbol for Italia, som slet seg ut av ruinene etter andre verdenskrig. Av sykkelsetet ble Coppi også kjent for sin utenomekteskaplige skandale da han innledet et forhold til «den hvite damen» – i Italia på den tiden var utroskap juridisk sett forbudt, og til og med Paven blandet seg inn i skandalen – hvilket kastet en mørk skygge over ham resten av livet. I 1960 døde Coppi, kun 40 år gammel, av malaria, og som med Pantani har det selvfølgelig blitt konspirert mye om Coppis egentlige dødsårsak. I senere tid har det kommet mange store syklister – Anquetil, Mercxk, Hinault – men å påstå at Coppi er den største er ikke nødvendigvis feil.

 

Boka er godt skrevet, og Coppis dramatiske liv er gjenfortalt i passe detaljert form. De viktigste detaljene virker å være med, forfatteren har snakket med mange personer som kjente Coppi godt, hvilket bidrar til en troverdig og god fortelling. Gjentakelser, tullete språk og detaljonani som ofte preger denne typen bøker glimrer heldigvis med sitt fravær. Enhver sykkelidiot – spesielt de som eier en Bianchi! – bør kjenne sportens historie, og da kommer man ikke utenom Coppi.

 

Terningkast 5.

Terning_5

Kommentarer