gadgetsutstyr

Test av multisportklokker: Polar V800 vs Garmin Forerunner 920XT

For de fleste syklister er sykkelcomputere normen, men for de av oss som løper litt eller driver med flere er det praktisk med en multisportklokke. Å stille opp i et maratonløp med en Garmin Edge 520 i hånda ser jo dustete ut, og du kan ikke stroppe den til hodet når du skal svømme heller. I høst skal jeg løpe New York Marathon, og i et svakt øyeblikk i juni kjøpte jeg derfor Polar V800 og har brukt den neste hver dag siden. I tillegg kjøpte kona mi nylig en Garmin Forerunner 920XT som jeg har tyvlånt litt. Dermed har jeg fått sammenlikningsgrunnlag nok til å svare på spørsmålet vi alle har fått grått hår av: Hvilken klokke er best av Polar V800 og Garmin Forerunner 920XT?

 

Produktinformasjon

Både V800 og 920XT er ekstremt funksjonsrike klokker: Sannsynligvis er begge spekket med langt flere muligheter enn du noensinne får bruk for – her er en liten oppsummering av hva hver av klokkene byr på:

Polar V800

V800 ble lansert i 2014. Klokka erstatter den seks år gamle RS800CX, Polars forrige toppmodell for multisportutøvere. V800 har innebygde sensorer som GPS, barometer, og bevegelser; den kjenner igjen om du sover, sitter, står, går og så videre. V800 bruker Bluetooth Smart-teknologi for å kommunisere med diverse sensorer som puls, fart, kadens og watt. Polar har imidlertid valgt å IKKE støtte ANT+, hvilket er logisk med tanke på at Garmin eier den ANT+, men i praksis betyr at kompabiliteten med tredjepartsprodukter er begrenset til de som støtter Bluetooth Smart. V800 fungerer heller ikke med Polars sensorer som snakker WIND.

Klokka har såkalte «smart coaching»-funksjoner som kan hjelpe deg å finne ting som hvordan kondisjonen din er, hvordan restitusjonsstatusen og treningsbelastningen din er, kaloriforbrenning, søvn, og masse annet som du ikke visste du at du trenger å vite. Treningsfilene kan lastes opp via mobil eller USB til Polar Flow for videre analyse. Du kan også koble mobilen til klokka for smarte varsler, så når du får telefoner, sms eller noen liker Insta-bildene dine, får du varsel på klokka.

Klokka skal veie 79 gram ifølge Polar, på min vekt sto det 82 gram. Skjermen er svart-hvit med en oppløsning på 128 x 128 pikser, med en ålreit bakgrunnsbelysning. På venstre side er det to knapper (lys og stopp), på høyre side er det tre knapper (opp, ned og start/lap), og så er selve skjermen en knapp også (du må slå i glasset!). Knappene er solide, runde og umulige å bomme på. Materialevalget er av det solide slaget som oser kvalitet: Plastikk, metall og ripebestandig «Gorilla glass» i fin kombinasjon. Klokka kan brukes i vann ned til 30 meters trykk (og er du nede på 30 meter har du nok andre bekymringer enn om klokka holder), og svømmere man merke seg at klokka kan måle svømmetak og lengde når du svømmer i basseng, samt puls dersom du bruker H7-pulsbeltet – men GPS-måling i vann takler den ikke.

Batteritiden er 30 dager dersom klokka ikke brukes til trening; den holder 13 timer i aktivt bruk, eventuelt 50 dersom du setter GPS-sporing på sparebluss. Lading foregår med USB-kabel.

V800 selges i to pakker: Uten og med pulsbelte. Varianten uten pulsbelte har en veiledende pris på 3.999 kroner, mens med pulsbelte koster 4.399 kroner. Pulsbeltet Polar H7 koster 699 kroner, så med mindre du allerede har et kompatibelt pulsbelte er det greiest å kjøpe komplett pakke. V800 finnes per nå i to farger: Svart og blå.

Polar V800 veier 82 gram.

Polar V800 veier 82 gram.

Garmin Forerunner 920XT

920XT ble også lansert i 2014 som en erstatter for 910XT, som igjen erstattet den oransje 310XT som jeg har hatt mye glede med. Garmin er etter hvert blitt gode på å stappe mye teknologi inn i sine klokker, og 920XT skuffer ikke: GPS og GLOSNASS, barometer og bevegelse finnes i den lille klumpen. Den kan med andre ord kvantifisere bevegelsesmønsteret ditt og gi deg beskjed når du bør røre på deg, når du er ferdig uthvilt til neste økt, med mer Dessuten kan den kobles til alt som snakker ANT+, det vil si puls, fart, kadens, watt, badevekter, VIRB actionkameraer, og så videre. Klokka kan kobles til smarttelefoner via Bluetooth Smart for å motta smarte varsler (anrop, sms, andre varsler) samt overføre treningsfiler direkte til Garmin Connect., samt koble til nett via wifi. Merk at 920XT IKKE støtter Bluetooth Smart for å snakke med eksterne sensorer.

Garmin hevder at klokka veier 61 gram, vekta mi viser 63 gram. Klokka har fargeskjerm med god bakgrunnsbelysning og en oppløsning på 205 x 148 piksler. På venstre side er det to knapper: Av/på/lys og meny, på høyre har man pil opp og pil ned for navigasjon, og på fremsiden har man lap/back og start/stopp/enter. Klokka er også bygget for svømming både i basseng og i det åpne, og Garmin tilbyr egne pulsbelter for vannbasert aktivitet. Solide knapper og solid produkt som man lett merker seg, men at Garmin har valgt mye plastikk merkes likevel godt.

Batteritiden er oppgitt til 24 timer i aktivt bruk, 48 timer på «sparebluss» og opptil fire måneder i vanlig klokke-modus. Er du en treg utøver i Trondheim-Oslo, er dette klokka for deg!

Garmin Forerunner 920XT i tre pakker: Uten pulsbelte, med vanlig pulsbelte, og med triatlon-/svømmepulsbelter (to stykk). Disse tre variantene koster henholdsvis 4.099, 4.499 og 5.799 kroner. Et vanlig pulsbelte fra Garmin koster 499 kroner, mens å kjøpe både triatlon- og svømmepulsbeltene koster 1.899 kroner. Med andre ord er det smartest å kjøpe klokke og pulsbelter i den pakken som passer best for dine behov heller enn å shoppe ting stykkvis og delt. 920XT finnes i to fargevarianter: Svart/blå og hvit/rød.

Garmin Forerunner 920XT veier 63 gram.

Garmin Forerunner 920XT veier 63 gram.

Klokka i praktisk bruk

En multisportklokke må fungere i mange settings – løp, sykkel, svømming, skigåing og hverdagsbruk, for å nevne noen eksempler. Merk at jeg primært har brukt V800 mest til sykling og bittelitt løping, og ingen andre aktivitetsformer. 920XT er brukt til et par sykkelturer og ellers har jeg basert meg på å trykke rundt på den og grille kona med praktiske spørsmål om klokka. Jeg kan gå ganske langt for å teste produkter jeg skriver om, men svømming gidder jeg rett og slett ikke. Sorry, triatleter!

Én ting jeg vil nevne er at det er faktisk ganske befriende å sykle med klokke i stedet for computer; jeg merket at jeg ble langt mindre opphengt i hva jeg produserte av watt, hvilken pulssone jeg lå i eller noe annet – fokuset ble mye mer på omgivelsene og sykkelopplevelsen. Så det kan være noe å tenke på for alle som har «Chris Froome glaner på stem»-syndrom!

Begge klokkene kan måle forskjellige ting som hvor lenge du trenger å restituere før neste økt, hvor god form du er i og en del annet. Disse tingene har jeg ikke gått i dybden på; erfaringsmessig bommer begge merkene noe på virkeligheten når jeg har målt i lab, men de er likevel nyttige for å måle utvikling over tid.

Polar V800

V800 er egentlig litt større enn den ser ut for; ved å plassere deler av selve klokkehuset inni reima har Polar klart å skape en illusjon av minimalisme og ryddighet som funker bra. Reima er laget av et solid plastmateriale som kjennes bra, metallrammen under og rundt klokkehuset fremstår som solid ingeniørarbeid.

Klokka sitter fint på armen, GPS-signalet kommer lynkjapt, displayet er veldig lett å lese, knappene er enkle å trykke på, vibrasjonen og pipingen fungerer bra for å varsle. Innebygd i skjermen er det en lap-knapp som du nærmest kan slå i. Idéen er god – skal du ta en rundetid trenger du bare klaske i klokka – men i praksis er knappen så følsom at dersom du sykler over humpete terreng vil klokka tro at du har tatt en rundetid. Innimellom har jeg klokket 10-15 rundetider på vei til eller fra jobb. Dette er imidlertid kun et issue dersom du bruker rundetidsfunksjonen aktivt.

Menyene er ganske enkle å navigere gjennom; alle som har eid en Nokia vil umiddelbart føle seg hjemme med en Polar (lurer på hvorfor, hm…). Én betydelig forskjell fra Garmin er at du må definere hvilke variabler du vil ha på hver visningsside inne på Polar Flow, og de innstillingene må du så synkronisere med klokka. Du kan altså ikke bestemme hvilke tall og variabler du vil se direkte på klokka.

Til hverdagsbruk er V800 en kameleon, særlig om du kjøper den svarte versjonen: Klokka matcher selvfølgelig ikke en skreddersydd dress like fint som en Patek Philippe, men den er likevel elegant nok til at ingen stusser om du bruker den på jobbintervju til en hvitsnippstilling. Personlig er jeg også glad for at den store røde start-knappen Polar hadde før ikke lengre er under displayet. Analysen av hvor mye jeg sover og hvilken andel av søvnen som er «god» og «dårlig» er også morsom: Jeg sover tydeligvis cirka fem timer i døgnet i snitt, og 80% av den søvnen er god. Det var også interessant å få varsler om at jeg hadde vært inaktiv for lenge. Det er tydelig at jeg sitter ganske lenge av gangen på jobb, så klokka har gjennom utallige påminnelser over flere uker lært meg at jeg bør bli flinkere til å ta hyppige turer til kaffemaskinen!

Forsiden av Polar V800 med ladekabelen koblet til.

Forsiden av Polar V800 med ladekabelen koblet til.

Garmin Forerunner 920XT

920XT sitter fint på armen, den har funksjonelle og store knapper og er faktisk ganske tynn. Den kjennes litt som de gamle Casio kalkulatorklokkene, for dere som husker tilbake til det glade 80-tallet.

Displayet har høy oppløsning og fargekontrastene brukes smart for å gjøre informasjonen lettlest. Du må ha pølsefingre for å bomme på knappene, og de er logisk plasserte slik at du skal være klønete for å stoppe økta når du egentlig mente å trykke på «lap».

Menyene er enkle å flikke gjennom, både fordi de er logisk oppbygget og fordi navigasjonsknappene er smart plassert. For å kalle en spade for en spade: Du skal være ganske sløv for å ikke forstå hvordan klokka brukes og stilles inn!

Til hverdagsbruk fremstår 920XT litt vel plastikkaktig for å kunne brukes der dresscode er hakket over «smart casual». Klokka roper ikke «jeg har Norseman-fetish» på samme måte som andre sportsklokker, men den er på ingen måte like diskret som V800.

Forsiden av Garmin Forerunner 920XT med to knapper for «lap» (back) og «start» (enter). Merk at ladekabelen er koblet på.

Innebygde sensorer

Klokkene er proppfulle av morsom teknologi, og i praksis kan de måle det meste. Mye av dataene klarer klokkene å skaffe uten at du trenger å koble til noe som helst ekstra. Begge har barometer for høydemåling, skritteller og bevegelsessensorer. Det som skiller klokkene i praksis:

Polar V800

V800 henter inn koordinater kun fra GPS for å måle fart og distanse. Det har imidlertid aldri vært noen problemer med GPS-sporing med klokka.

Garmin Forerunner 920XT

920XT henter inn koordinater med både GPS og GLOSNASS. I teorien betyr dette mer nøyaktig sporing, men i praksis har jeg aldri merket forskjell.

 

Eksterne sensorer og andre duppeditter

De fleste av oss har etter hvert en god del duppeditter som vi gjerne vil skal snakke med klokker og computere: Pulsbelte, farts-/kadensmålere, wattmålere, og andre ting. Begge klokkene kan kobles til telefonen via Bluetooth slik at du får varsler på skjermen når du trener.

Polar V800

V800 snakker Bluetooth Smart, så i teorien skal alle Bluetooth Smart-snakkende enheter fungere. V800 fungerer med pulsbelter, farts- og kadensmålere, Polars egen Polar Look Keo Power wattmålere og Stages’ wattmålere, samt løpesensoren til Polar. Polars pulsbelte H7 kan også brukes til svømming. Dersom du ønsker å feste klokka på sykkelstyret har selvfølgelig Polar en løsning for det også. Dessverre er det ikke mulig å bytte reimer eller ta andre grep for å pimpe opp klokka.

Garmin Forerunner 920XT

920XT snakker ANT+, og det gjør jo de aller fleste sensorer også. Puls inkludert dedikerte svømmebelter, fart, kadens, watt, løp, actionkameraer går fint overens med 920XT. Festebrakett for sykkelstyre finnes, og om du vil bytte ut reimene og mikse farger går det også fint.

 

Medfølgende og tredjeparts treningsdagbok

Både Polar og Garmin har sine egne treningsdagbøker som du er nødt til å bruke i mer eller mindre grad, selv om du sannsynligvis egentlig bare vil ha treningsøkta over på Strava.

Polar Flow

Polar har med Polar Flow, sin nye nettbaserte treningsdagbok, omsider tatt skrittet vekk fra programmet Polar Pro Trainer 5 som man installerte lokalt på PC. Polar Flow har en del fellestrekk med andre nettbaserte treningsdagbøker: Du kan følge andre utøvere og kommentere på hverandres økter, gi tommelen opp, analysere økter, hente ut rapporter fra treningsdagboka, følge med på restitusjonsstatus, med mer. Særlig måneds-/perioderapportene er fine. Du kan også eksportere treningsøktene dine i filformatene tcx, gpx og csv slik at de kan importeres inn i andre treningsdagbøker som Strava, TrainingPeaks, osv. Den tilhørende app’en til iPhone dekker i stor grad det samme som den nettbaserte utgaven, utenom fileksport.

Det er ikke mulig å importere tcx-/gpx-filer inn i Polar Flow. Polar Flow har ingen automatisk eksport til andre treningsdagbøker ennå, men Polar lover automatisk overføring av filer fra Polar Flow til Strava i slutten av oktober (les pressemeldingen deres her: «Polar Flow goes Strava»). Forøvrig tar det ikke mer enn 30 sekunder å eksportere og importere økta: Åpne økta i Polar Flow, trykk «Export session», velg tcx-fil, åpne Strava og gå til «Upload activity», velg fila du nettopp lastet ned, og vips så er økta på plass.

Ett problem jeg har opplevd opptil flere ganger er at når jeg synkroniserer V800 med Polar Flow via mobil, mangler GPS-dataene i Polar Flow på nettleseren selv om de er synlige i Polar Flow-app’en på iPhone. Etter en chat med Polars kundeservice på Facebook har jeg lært at løsningen er følgende: 1) Åpne økta i Polar Flow-appen på mobilen og skriv inn hva som helst i notat-feltet, 2) Start synkroniseringen med Polar Flow via app’en, og 3) Når synkroniseringen er gjort, åpne opp økta i Polar Flow i nettleseren på PC/Mac. Da skal GPS-sporene også være der!

Alt i alt synes jeg Polar Flow er veldig brukervennlig og enkelt, det er tydelig at pulsbasert trening er kjernen av programmet, og at Polar har gjort veldig mye riktig på treningsdagbokfronten den siste tiden.

Visning av en løpetur i Paris sett i Polar Flow.

Visning av en løpetur i Paris sett i Polar Flow.

Garmin Connect

Garmin Connect var for fire-fem år siden det naturlige valget for de som ønsket en enkel og god treningsdagbok sammen med Garmin-computeren sin. Den manglet rikdommen til Polar Pro Trainer eller TrainingPeaks, men funket bra. Så kom Strava og stjal alle syklistene, og Garmin klarte i samme tid å forkludre brukervennligheten fullstendig.

Rent teknisk fungerer Connect helt utmerkte, men i praksis er det rett og slett håpløst: Når du logger inn er det et hav av menyer, valg og en informasjonoverflod som jeg ikke kan forstå at skal være nyttig eller interessant. Tall og informasjon kan selvfølgelig analyseres i øst og vest, du kan følge med på og kommentere på andres økter og gjøre masse annet, men det skulle vel bare mangle. Garmin Connect-app’en gir omtrent den samme opplevelsen som den nettbaserte versjonen, på godt og vondt.

For min del har har jeg satt opp Connect til å automatisk overføre filer til Strava, og ellers er jeg nesten aldri innom Connect-kontoen min. Garmin skal imidlertid ha skryt for at de har gjort det enkelt for sine brukere å automatisk og manuelt eksportere filer ut av Connect.

Skjermbilde fra Garmin Connect fra en av mine mange pendlerturer til og fra jobb.

Skjermbilde fra Garmin Connect fra en av mine mange pendlerturer til og fra jobb.

Andre treningsdagbøker

Ettersom du kan eksportere treningsfilene fra både Polar Flow og Garmin Connect i filformatene tcx, gpx og csv, kan du i praksis overføre filer til de fleste andre treningsdagbøker.

Med Polar Flow må overføringen gjøres manuelt da Polar ikke har lagt opp til noe annet, men som nevnt kommer synkroniseringen med Strava i oktober 2015.

Med Garmin Connect er det litt enklere: Både Strava, TrainingPeaks og Endomondo (og sikkert mange flere til) har lagt opp til at du kan koble profilene dine til Garmin Connect for automatisk overføring. Det gjør livet bittelitt enklere, og her kan Polar lære litt av Garmin.

Skjermbilde fra Stravas analyse-side for enkeltøkter.

Skjermbilde fra Stravas analyse-side for enkeltøkter.

 

 

Styrker

Det er mange gode grunner til å velge hver av klokkene; her er et par argumenter som skiller klokkene fra hverandre:

Polar V800

Bluetooth Smart. Det er mulig Polar er litt forut sin tid, men stadig flere produsenter av tredjepartsprodukter velger å støtte Bluetooth Smart (Stages, Wahoo, PowerTap). Det gjør V800 mer appellerende.

Design. V800 ser ut som en elegant klokke laget av materialer av høy kvalitet, og vi vet godt av erfaring at Polars produkter er dønn solide.

Garmin Forerunner 920XT

ANT+. Per i dag er ANT+ teknologien de fleste velger å bruke – SRM, PowerTap, Stages, osv. – og Garmin bidrar også med en hel skog av tilleggsprodukter som bruker ANT+. Har du mye ANT+-produkter fra før vil de funke med klokka.

Enormt R&D-apparat. Garmin har råd til drive en rivende rask utvikling av hardware og tjenester – Strava Live Segments, Varia sykkelradar, Virb actionkameraer, Vector wattpedaler – og de er flinke til å legge ut nye oppdateringer for klokker og computere.

 

Svakheter

For alle de store fordelene begge klokkene har, er det selvfølgelig også noen ting vi kan plukke på. Her er de to tingene som trekker mest ned for hver av klokkene:

Polar V800

ANT+. Det sitter selvfølgelig alltid langt inne for et selskap å bruke konkurrentenes teknologi. Samtidig, V800 ville hatt bredere appell dersom Polar hadde valgt å støtte ANT+ slik at alle som har wattmålere, kadens- og fartssensorer, pulsbelter, m.m. ikke trenger å kjøpe nytt. For alle Polar-fans er det også kjipt at WIND-baserte sensorer ikke er kompatible med V800.

R&D-apparat. Polar er et relativt lite, familieeid selskap i Finland. Det gjør det nødvendigvis vanskeligere for Polar å drive rask utvikling av firmware og tjenester til sine klokker enn for Garmin. At det skal ta så lang tid for Strava-integrasjonen å komme på plass – det ble annonsert i juni at det skulle komme i oktober! – er et eksempel på det.  Automatisk synkronisering til andre treningsdagbøker savnes også, men mye er gjort når Strava-koblingen forhåpentligvis kommer i slutten av oktober 2015. Det er lov å håpe at Polars utviklingsavdeling også gjør det enklere å koble til flere treningsdagbøker.

Garmin Forerunner 920XT

Bluetooth Smart seiler opp som et godt alternativ til ANT+. Sånn sett er det synd at Garmin ikke støtter det i tillegg til ANT+; det kan umulig koste så mye ekstra i hardware…

Design. 920XT gjør jobben og mer til, men den har ikke noe sex appeal. Klokka tåler sannsynligvis mye juling – den er jo laget for å kunne svømmes med i åpent vann – men plastikkfølelsen trekker ned helhetsinntrykket.

 

Konklusjon

Klokkene er omtrent like dyre og dekker alle ønskene du kan ha til en multisportklokke. Klokkene kan brukes til alle slags aktiviteter, de måler alt du kunne ønske deg og mer til, de er brukervennlige, treningsfilene kan overføres til og analyseres i de fleste treningsdagbøker, service og oppfølging fra begge produsentene er utmerket… Polar har finest utseende mens Garmin har flere finesser. Du kommer uansett til å gjøre et godt kjøp; Polar V800 er for deg som er opptatt av design og/eller liker å støtte den nordiske underdog’en, mens om du vil ha alt det siste av teknologi og allerede har mange sensorer som kjører på ANT+ er 920XT et sikrere valg.

Kommentarer