klærutstyr

Test av Rapha Pro Team Jacket

Vi bor i Norge, og kort-kort-sesongen varer i beste fall i tre måneder, ofte mindre. I tre måneder setter vinteren en stopp for utesykling med mindre du tilhører piggdekkmafiaen. Da gjenstår seks måneder hvor velvalgt bekledning er en forutsetning for å få en god sykkelopplevelse. Det finnes ingen optimale jakker for alle forhold – enten er de for varme, for kalde, beregnet på regn, ikke vannavvisende, og så videre – men det er noen som er mer allsidig enn andre. Castellis Gabba er i så måte manges førstevalg. Etter ett år med Rapha Pro Team vil vi likevel påstå at det finnes flere gode alternativer.

 

Produktinfo

Pro Team Jacket finnes i tre farger i 2016: Svart, grå og grønn. Den koster 2.450 kroner. Min variant er fra 2015, i mørkeblå, men utover andre farger ser jakkene ut til å være identiske fra det ene året til det andre. Jakka tilhører Pro Team-seiren til Rapha, som i praksis betyr ekstremt tettsittende og best egnet for relativt slanke kropper.

Første drag opp gjennomført. Tykke lag med klær gjemmer ikke vekk et trøtt morgentryne!

Rapha Pro Team Jacket viste seg å være gull verdt på de første dragene opp Alpe d’Huez før kl. 0800 i mai 2015!

Testgrunnlag

Jeg er av dem som pendler mellom Asker og Oslo fra mars til oktober, og får dermed oppleve mer enn nok morgenturer i 0 til 15 grader. Sannsynligvis har jeg brukt jakka et sted mellom 75 og 100 timer i år bare til pendling. I tillegg har jakka blitt brukt på hel rekke langturer i inn- og utland, i alt fra solskinn til lett nedbør. Testgrunnlaget utgjør med andre ord rundt 150 timers bruk.

Forbi vannet ved Raubergstulen er det mulig å få opp farta fram til svingne ved bommen.

På vei til Juvasshytta i surt vær i tidlig sommer var Rapha Pro Team Jacket et naturlig valg, og den holdt meg varm like til de siste to kilometerne – i sur vind og null grader.

I praktisk bruk

Jakka er ettersittende både på overkropp og ermer, og den er noe kort foran i oppreist stilling. Som seg hør og bør med et plagg med Pro Team-passform sitter den best når man sitter på sykkelen. Som navnet tilsier, dette er en jakke du kan bruke i rittsammenheng når været er surt nok. Ermene har en god lengde slik at det ikke blir bar hud mellom hansker og mansjetter, elastiske mansjetter sørger for at vind ikke trenger inne, og glidelåsen er på ingen måte irriterende mot hake eller hals. Lommene er også dype og store, og ting oppbevares tydeligvis trygt her. Det er to små lommer med glidelås også for særlig verdifulle ting som husnøkkel for de mer paranoide av oss.

På de varmeste turene har jeg nøyd meg med kun ett tynt lag under jakka, mens på de virkelig kjølige dagene har jeg brukt både base layer og en skikkelig trøye, i kombinasjon med skjerf og lue Jeg har til gode å faktisk fryse i Pro Team Jacket. Derimot har det hendt seg at det er blitt for varmt – typisk på vår- og høstettermiddager på vei hjem i sola – og jakka byr ikke på ventilasjonsmuligheter utover å dra ned glidelåsen. Da har jeg gått inn døra hjemme ganske klam.

En ting som slår meg er hvor utrolig godt jakka fungerer i vind. Den holder meg varm og selv den sureste brisen har jakka beskyttet meg mot. Selv da jeg syklet ned Alpe d’Huez klokka 0600 på en kjølig mai morgen sørget jakka for at jeg var lun og fin. Det eneste unntaket var da jeg syklet opp til Juvasshytta i juni og fikk sur motvind og 0 grader det siste kvarteret, men jeg tror ikke mange jakker ville funket lenge i de forholdene.

Foruten mangelen på ventilasjon og at den er vanskelig å pakke ned, er en siste ting jeg har irritert meg litt over at jakka har blitt litt nuppete de stedene hvor det er en del friksjon, altså ved mansjettene og baklommene.

Det bør også nevnes at jakka ikke er egnet til å pakke ned i baklomma på en trøye; dette er en jakke du har tenkt å sykle hele turen med.

Forøvrig har jeg erfart at jakka er ganske diskret; en dag jeg hadde glemt å pakke med skjorte da jeg sykle til jobb ble løsningen å gå rundt i dressbukse og Rapha-jakka frem til nærmeste klesbutikk åpnet. Jeg deltok dermed i et par møter med jakka på, uten at det ble kommentert (hva folk tenkte, derimot…).

Sett fra siden er det tydelig at Rapha Pro Team Jacket sitter tett og fint. Her er det ingen pløsete stoff eller slark rundt magen. Legg også merke til relativt dype og romslige lommer på ryggen.

Sett fra siden er det tydelig at Rapha Pro Team Jacket sitter tett og fint. Her er det ingen pløsete stoff eller slark rundt magen. Legg også merke til relativt dype og romslige lommer på ryggen.

Bra

Kort fortalt er argumentene for å kjøpe denne jakka at passformen virkelig er nydelig, i alle fall om du har den stereotypiske slanke, underernærte syklistkroppen, jakka fungerer veldig godt i typisk norsk vår/høstvær, og den har en rekke små detaljer som rettferdiggjør den relativt stive prisen.

Rapha Pro Team-snittet - her ved Jacket - er tettsittende og tight, både på overkropp og ermer.

Rapha Pro Team-snittet – her ved Jacket – er tettsittende og tight, både på overkropp og ermer.

Dårlig

Ingenting er perfekt, selvfølgelig, og minusene med denne jakka er at stoffet blir litt “nuppete” der det er mye friksjon, det er ikke mulig å ventilere eller regulere temperaturen så lett, og den er ikke plasseringsvennlig i baklomma på trøya di. Utover det har jeg ingenting å utsette på jakka.

Mansjettene på Rapha Pro Team Jacket sitter på enden av ermer med riktig lengde, og de strammer helt perfekt. Dessverre er mansjettene blitt litt nuppete etter mange timers gnissing mot hansker.

Mansjettene på Rapha Pro Team Jacket sitter på enden av ermer med riktig lengde, og de strammer helt perfekt. Dessverre er mansjettene blitt litt nuppete etter mange timers gnissing mot hansker.

Alternative produkter

Raphas Pro Team Softshell – 2.650 kroner – er sannsynligvis et godt alternativ, det samme gjelder også Rapha Classic Softshell Jacket – 3.300 kroner – som sannsynligvis er bedre egnet for mer romslige overkropper. Begge disse virker dog å være myntet på litt våtere og kaldere forhold enn Pro Team Jacket. Castelli Gabba 2 WS til 1.999 kroner hos Bikeshop, Café du Cycliste sin “Regine” til 2.799 kroner hos Bikeshop (som Martin Hoff har testet) og Assos’ iJ.haBu til 2.249 spenn hos Sørensen Sykler ser alle ut som kurante alternativer. Jeg har ikke prøvd noen av de nevnte jakkene, så jeg lar være å kommentere om de er bedre eller dårligere enn Pro Team Jacket.

 

Konklusjon

Alt i alt er Rapha Pro Team jacket uten tvil mitt favorittplagg av alt jeg har i sykkelgarderoben. Den er veldig allsidig, den sitter utrolig bra, den ser lekker ut og er av de produktene som styrker imaget av at Rapha er synonymt med kvalitet. Greit nok at du må ut med over to høvdinger for jakka – måler du prisen i antall timer glede jakka gir deg blir det nok likevel ikke altfor gærnt. Jakka er et bra kjøp uansett, men den får full score om du kjøper den til under 2.000 kroner!

Pro tip er å se etter neste gang Rapha har salg eller pusher 15% rabatt i din retning; det skjer tydeligvis titt og ofte.

Tettsittende, høyt kutt foran og asymetrisk glidelås på Pro Team Jacket - utvilsomt det beste Rapha-plagget jeg har kjøpt.

Tettsittende, høyt kutt foran og asymetrisk glidelås på Pro Team Jacket – utvilsomt det beste Rapha-plagget jeg har kjøpt.

Kommentarer