klærutstyr

Test av Rapha Pro Team Race Cape

Vi som bor på Østlandet plages ikke av regn på samme måte som vestlendingene, men i disse tider med klimaendringer er det ikke til å unngå at sykkelturene våre forpurres av regnvær. Selv om jeg er en “I don’t do rain”-type har jeg ikke tall på hvor mange ganger jeg har måttet bite i det sure eplet på vei til eller fra jobb, eller lovet å være med på en treningsøkt hvor værgudene har pisset på oss. Som de sier i barnehagen, det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Her er en test av en regnjakke som ikke kan beskrives som “dårlige klær”, så hvordan takler den dårlig vær?

Jeg har aldri hatt en sykkelregnjakke som er 100% vanntett, men for meg er det viktig at den er meget vannavvisende, enkel å pakke vekk, og viktigst av alt må den sitte godt. Og fordi jeg hater regnværssykling intenst er det viktig for den forfengelige utstyrssnobben i meg å føle seg happy også når det pøser ned.

Derfor ble det en kjapp tur på www.rapha.cc for å se hva de hadde innen regnjakker. Den klassiske Rain Jacket ville nok blitt for romslig for det underernærte fugleskremselet av en overkropp jeg har, men jeg har gode erfaringer med passformen til Pro Team Jacket, så da ble Pro Team Race Cape kandidaten min.

Da jeg bestilte jakka i mai 2015 var alternativene svart og gul, og jeg prioriterte synlighet over estetikk da jeg det tross alt er greit å bli sett i halvmørket på vår og høst. Men la det være sagt: Det gjør vondt inni meg å sykle i pendlergult. Hva blir det neste, actionkamera på hjelmen?

Raphas Race Cape er veldig tight og ettersittende; her er det lite som slarker og blafrer i vinden. Legg merke til de horisontale stripene på overarmene; de er der dersom du ønsker å klippe jakka slik at du får en kortermet regnjakke - og har råd til å klippe i en jakke til 2.500 kroner.

Raphas Race Cape er veldig tight og ettersittende; her er det lite som slarker og blafrer i vinden. Legg merke til de horisontale stripene på overarmene; de er der dersom du ønsker å klippe jakka slik at du får en kortermet regnjakke – og har råd til å klippe i en jakke til 2.500 kroner.

Produktinfo

Rapha Pro Team Race Cape finnes kun i det noe spesielle “Data Print”-designet i 2016, det vil si grønt og grått. Jakka koster 2.500 kroner. Jeg har testet 2015-varianten i gul, men det ser ikke ut som det endringer utover farger på 2016-modellen.

Sett fra siden er det tydelig at Raphas Race Cape følger kroppen tett. Det er derimot hverken lommer, åpning til lommene på ryggen eller ventilasjonsmuligheter på jakka.

Sett fra siden er det tydelig at Raphas Race Cape følger kroppen tett. Det er derimot hverken lommer, åpning til lommene på ryggen eller ventilasjonsmuligheter på jakka.

Testgrunnlag

Jakka er fast inventar i pendlersekken min og har blitt brukt flere ganger til og fra jobb, samt da jeg var i Paris i september med jobb og vi fikk over 30 mm regn på hver av de to dagene vi vi syklet. Og for de som bor på Østlandet er det en kjensgjerning at “I don’t do rain”-holdningen ikke har livets rett, så jakka har fått kjørt seg mye i sommer og høst, anslagsvis et sted mellom 25 og 50 timer.

Nikolas og meg i Paris med 30 mm nedbør på fire timer. Rapha Race Cape holdt meg tørr gjennom hele turen!

Nikolas og meg i Paris med 30 mm nedbør på fire timer. Rapha Race Cape holdt meg tørr gjennom hele turen!

I praktisk bruk

Race Cape sitter stramt og fint på kroppen. Den er ganske kort foran i oppreist stilling, men den kjennes 100% riktig så fort du sitter på sykkelen – ikke noe overflødig stoff som henger og slenger rundt magen, og ermene er ettersittende: Jakka er helt tydelig tiltenkt konkurransesykling mer enn tursykling. Den dekker også passe mye av baken (men en ass saver over bakhjulet er uansett et smart trekk i regnværet).Glidelåsen i halsen er satt på slik at den ikke gnager mot hake eller hals.

I veldig kraftig regnvær kjennes det godt at regnet plasker mot kroppen, men det tynne stoffet er såpass vannavvisende at du ser tydelig hvordan regnvannet legger seg på og renner av stoffet uten å trenge inn. Jeg ble heller aldri våt av regnet noen gang de gangene jeg brukte jakka, så som regnjakke leverer den varene.

Race Cape er kompakt og lett, og kan med litt velvilje og innsats stappes i baklomma. Den er enkel å ta på i fart, med store og solide glidelåser som krever minimal med fikling, og glidelåsene ved mansjettene er en fin detalj.

Jakka har et tynt stoff som ikke er spesielt godt egnet til å varme i seg selv, men med en god base layer og trøye under opplever du ikke å fryse i jakka. Regnjakker vil nødvendigvis bli klamme etter en stund, og Race Cape er ikke et unntak. Jakka ventilerer likevel forbausende bra til å ikke ha ventilasjonsåpninger, og det er ingen grunn til å bekymre seg for å dampkoke seg selv med Race Cape.

Mulighet for å stramme rundt hofte og hals mangler fullstendig, uten at det er et problem for min del – jakka sitter nemlig som støpt på kroppen. Imidlertid savner jeg en lomme på ryggen; gitt at dette er en konkurransejakke burde det vært mulig å få med seg et par energibarer på ryggen uten å måtte få armen ut av ledd mens man fisker ting ut av trøya på undersiden av jakka. Dessuten har jeg hatt vanskeligheter med å fjerne noen av flekkene som kommer av å sykle på våt og skitten asfalt, men det er kanskje slik man må regne med. Noen møkkflekker er vel som battle scars å regne.

 

Bra

Det som trekker jakka opp er at den har vist seg å være vanntett også på flere timer lange turer, den ventilerer tilfredsstillende, glidelåsene fungerer utmerket, passformen er meget god, og den kan stappes i baklomma.

Rapha Pro Team Race Cape er såpass kompakt at den kan pakkes inn i baklomma på en normal sykkeltrøye. Men da er det ikke plass til noe annet i lomma!

Rapha Pro Team Race Cape er såpass kompakt at den kan pakkes inn i baklomma på en normal sykkeltrøye. Men da er det ikke plass til noe annet i lomma!

Dårlig

Det som trekker jakke ned er at den ikke har baklommer, ikke har muligheter for ekstra ventilering, den mangler strammemuligheter, og skitt fra veien sitter godt på stoffet selv etter vask. Og pendlergult… Men smaken er som baken. 2016-designet, “Data Print”, kommer du til å enten elske eller hate.

 

Strikken rundt hofta på innsiden har blitt skitten av veimøkk, og på tross av gjentatte runder i vaskemaskinen går ikke flekkene vekk. Irriterende, men c'est la vie.

Strikken rundt hofta på innsiden har blitt skitten av veimøkk, og på tross av gjentatte runder i vaskemaskinen går ikke flekkene vekk. Irriterende, men c’est la vie.

Alternative produkter

Rapha har to andre regnjakker: Rain Jacket, som koster 2.350, papsser sannsynligvis bedre til pappakropper enn Race Cape gjør, samt Hooded Rain Jacket til friske 3.300 kroner. Merk at ingen av Raphas regnjakker har lommer på ryggen eller ventilasjonsmuligheter.

Assos’ rS-sturmPrinz EVO, priset til 3.799 hos Sørensen Sykler og Castelli Tempesta til 2.499 Bikeshop er to potensielle alternativer, begge med lommer på ryggen. Og selvfølgelig kommer vi ikke utenom at Castelli Gabba 2 WS til 1.999 kroner hos Bikeshop også er et meget anerkjent og allsidig alternativ. Jeg har ikke prøvd noen av dem og har ingen formeninger om hvordan de er, men de kan umulig være fiaskoer til de prisene.

Det er selvfølgelig ikke nødvendig å brenne av mange tusenlapper på regntøy: Søker du etter “regnjakke” på Bikeshop får du 19 treff, den billigste varianten er noe fra Northface til 299 kroner hos Bikeshop, og det finnes mange andre regnjakker til rundt 500-1.000 kroner.

Mansjettene er prydet med solide glidelåser som gjør det enkelt å stramme ermene rundt håndleddene.

Mansjettene er prydet med solide glidelåser som gjør det enkelt å stramme ermene rundt håndleddene.

Konklusjon

Det er mange gode alternativer på markedet, men skal du sykle i flere timer i regnvær og du vil holde deg tørr og ønsker noe som sitter godt på kroppen kommer du ikke utenom at Pro Team Race Cape gjør jobben. Noen flere detaljer som lufting, stramming og lommer ville likevel løftet den fra “veldig bra” til “utmerket”.

Kommentarer