klærutstyr

Test av Rapha Pro Team Rain Overshoes

Skotrekk er essensielt i enhver seriøs gladamatørs garderobe. Skotrekk spiller mange roller: Holde skoene renere, skjerme føttene for vind og kulde, holde føttene varme, og ikke minst sikre at estetikken ivaretas.

Regnvær er uunngåelig, og i disse globalt oppvarmede tider virker det ikke en tørkeperiode i Norge er nært forestående. Det er et godt påskudd for å hamstre mer klær og utstyr!

Du vet når du sykler i regnet, etter en stund kommer du til et punkt der du helt tydelig kjenner at du ikke kan bli våtere på føttene? Hver eneste kubikkmilimeter av skoen er fylt med vann, hvert rundtråkk skaper den lille slurpelyden av føtter, sokker, sko og vann i symbiose? Jeg håpet at Rapha Pro Team Rain Overshoes ville bidra til at jeg slipper den følelsen når jeg må sykle i nedbør, og skotrekkene leverer til dels.

 

Produktinfo

Rapha Pro Team Rain Overshoes finnes i rød, rosa/korall og svart i 2016-kolleksjonen, så de grønne jeg kjøpte i år er ute av porteføljen. De koster uansett 900 kroner; mine ble kjøpt i mai 2015 for å tilfredsstille to behov: Holde føttene tørre lengre samtidig som labbene matchet resten av Tryvann CK-drakta mi.

Skoene jeg har brukt har vært Specialized S-Works og Giro Empire SLX, begge i størrelse 43, og skotrekkene er størrelse M. Jeg fulgte Raphas størrelsesanbefaling og kjøpte størrelse L, men de ble altfor romslige for mine sko, så jeg byttet dem i størrelse M. Dersom du er i gråsonen mellom to størrelser kan med andre ord være lurt å kjøpe skotrekkene i to størrelser og returnere det paret som passer deg dårligst. Rapha er veldig smooth på bytte og refusjon.

Rapha Pro Team Rain Overshoes går et godt stykke over ankelen og det elastiske båndet sørger for at det sitter bra på leggen.

Rapha Pro Team Rain Overshoes går et godt stykke over ankelen og det elastiske båndet sørger for at det sitter bra på leggen.

Testgrunnlag

Skotrekkene ble brukt på de fleste regnværsturene mine sommeren og høsten 2015. Anslagsvis er det snakk om i underkant av 50 timer fordelt på 25 turer, i alt fra lett yr i en halvtime til flere timer i pøsende regnvær. Temperaturen har stort sett vært mellom fem og 25 grader. Den drøyeste turen var en fire timer lang tur rundt Paris da det visstnok kom over 30 mm nedbør.

 

I praktisk bruk

Skotrekkene sitter veldig stramt og fint på skoene, uten at jeg bruker for lang tid på å dra på dem. Glidelåsen bak er enkel å dra opp, og på tross av mine ganske tynne bein sitter skotrekkene godt langs leggene også. Det er to åpninger under, én for cleatsene, og én for hælen, og resten av sålen har forsterket stoff. Rapha treffer med andre ord godt med både de store og de små detaljene.

I regnvær har skotrekkene utvilsomt bidratt til å holde føttene tørrere – og skoene renere – enn om jeg ikke ville brukt skotrekkene. På kortere sykkelturer, inntil halvannen time, opplever jeg at skotrekkene gjør jobben helt utmerket. På lengre turer, typisk over to timer, går det galt: Vann renner ned fra leggene inn under skotrekkene, og det er mulig skotrekkene rett og slett ikke klarer å holde vann vekk. Skotrekkenes bidrag da er med andre ord mer å utsette enn å unngå at jeg blir våt på føttene. Uansett gleder jeg meg over at trekkene i det minste holder skoene renere enn om jeg syklet uten trekk.

I oppholdsvær, typisk når jeg har forventet at det skal regne eller etter at regnet er ferdig, har jeg opplevd at skotrekkene er klamme og varme. Pusteegenskapene er med andre ord ikke noe å skryte av.

Den eventuelte økte aerodynamikken skotrekkene byr på har jeg ingen forutsetning for å si noe om, selv om de utvilsomt bidrar til at jeg ser raskere ut.

En ting som har irritert meg er at jeg har klart å få idiotmerke på begge trekkene, altså at jeg har kommet borti drivverket og fått oljesøl på skotrekkene. Selv etter flere runder i vaskemaskinen og gnukking med såpe har jeg ikke klart å bli kvitt merkene. Estetisk ripe i lakken.

Robust stoff på undersiden samt åpning for hæl og cleats sikrer at du kan gå rundt med skotrekkene på uten å ødelegge dem.

Robust stoff på undersiden samt åpning for hæl og cleats sikrer at du kan gå rundt med skotrekkene på uten å ødelegge dem.

Bra

Det som gjør disse skoene verdt innkjøpet er at de rent estetisk er fantastiske: De sitter stramt og fint, de er er lekre, de bidrar til synlighet (guljakke-pendlerne må digge det), de har følelsen av et kvalitetsprodukt, de holder skoene renere, og til en viss grad holder de også føttene tørre.

 

Dårlig

Den største skuffelsen er selvfølgelig at skotrekkene ikke er så vanntette som jeg hadde håpet på, men på en annen side er det sannsynligvis umulig å oppnå: Jeg har i alle fall aldri hatt skotrekk som er 100% vanntette over mange timer. Videre er skotrekkene klamme og varme i tørrvær, og det irriterer meg grenseløst at jeg ikke får vekk oljeflekkene. Og er hevet over enhver tvil at 900 kroner er veldig mye penger!

Rapha påberoper ikke skoene varme og isolasjon som produktegenskaper, så jeg gir ikke skoene minuspoeng for at de ikke duger særlig godt i kaldvær – til denslags finnes det andre skotrekk.

Som innsiden høyre skotrekk viser, har jeg pådratt meg den såkalte "idiottatoveringen". Det gjør vondt i sjela at oljeflekkene ikke lar seg vaske vekk.

Som innsiden høyre skotrekk viser, har jeg pådratt meg den såkalte «idiottatoveringen». Det gjør vondt i sjela at oljeflekkene ikke lar seg vaske vekk.

Alternative produkter

Det finnes selvfølgelig veldig mange alternativer til Raphas skotrekk; på Bikeshop gir “skotrekk” over 100 treff, og fleste vanntette eller regnværstiltenkte trekkene koster godt under halvparten av Rapha, selv om blant annet Assos har noen varianter til over tusenlappen (Assos FuguBootie_s7 koster 1.199 kroner, men er også tiltenkt kalde dager). Noen eksempler er Endura Thermal Superstretch (399 kroner hos Bikeshop), Castelli Diluvio Neopren (349 kroner) og Velotoze Tall (219 kroner).

Med andre ord, Rapha er ikke alene om å ha et dyrt alternativ, men det finnes også utallige andre skotrekk i alle prisgrupper.

 

Konklusjon

Estetisk sett er skotrekkene i særklasse, men funksjonelt er de på det jevne og prismessig er de helt crazy. Disse skotrekkene nok begrenset til de forfengelige med et liberalt forhold til pengebruk.

Kommentarer