gadgetsutstyr

Test av Polar M600

Polar tar et seriøst steg inn i smartklokkesfæren med sitt nyeste produkt: Polar M600 ble lansert av Polar i september 2016 og er Polars første forsøk på en skikkelig smartklokke – den er bygget på Android Gear-teknologi – kombinert med en ekstra nøyaktig pulsmåler på håndleddet. Og ved første øyekast ser M600 lekker ut.

Når Polar kommer med en ny klokke til godt over 3.000 kroner, da er det naturlig å stille følgende spørsmål: Er dette en klokke som utfordrer Polar V800 som de seriøses alternativ? Er pulsmålingen nøyaktig nok? Og er dette en klokke man bør kjøpe?

Med appen Android Gear på iPhone får du styrt klokka. Du bør imidlertid ha en Android-telefon for å ta ut potensialet i Polar M600.

Med appen Android Gear på iPhone får du styrt klokka. Du bør imidlertid ha en Android-telefon for å ta ut potensialet i Polar M600.

Om Polar M600

I esken finner man en svart eller hvit klokke og en USB ladekabel. Polar M600 veier 63 gram – til sammenlikning er det samme vekt som Garmin Forerunner 725XT og 20 gram mindre enn Polar V800. På baksiden ser man den optiske sensoren med seks lys hvis formål er å måle blodgjennomstrømning i håndleddet. De fleste pulsklokker med optisk sensor har to eller fire lys, så her ser man at Polar tar målingsnøyaktighet seriøst.
Klokka har en fargeberøringsskjerm med en oppløsning på 240 x 240 piksler, og Gorilla-glasset er ripefritt.

Polar hevder at M600 skal holde i to døgn dersom kontinuerlig tilkoblet en Android smarttelefon, og ett døgn dersom tilkoblet en iPhone. Den skal også holde til opptil åtte timers trening.

Polar M600 er en smartklokke, altså kan den kobles til en Android- eller iOS-telefon og gi deg varsler om telefonanrop, meldinger, kalenderoppføringer, hente værmeldinger, spille musikk og en del andre ting. Det som virkelig gjør klokka spennende er imidlertid at den er basert på Google Wear, et operativsystem som gjør at en hel rekke tjenester som Strava, Endomondo, Runtastic og andre kan kjøre på klokka. Dette fordrer imidlertid at du har en Anrdoid-telefon, så de av oss som sverger til iPhone vil ikke få ut potensialet i M600.

Klokka snakker både wifi og bluetooth slik at den skal kunne hente oppdateringer, synkronisere med Flow og andre ting når den befinner seg i nettverkene du har gitt den tilgang til og når den er tilkoblet mobilen din. Videre kan den også spille av musikk direkte til bluetooth-baserte hodetelefoner, såfremt du har lagt inn musikk på klokka. Og med 4 GB minne på klokka er det fint mulig å legge inn solide spillelister, men dette er forbeholdt de med Android.

Den er priset til 3.599 kroner veiledende. Til sammenlikning koster Apple Watch Series 2 Nike Sport 3.990 kroner og Garmin Vivoactive HR 2.799 kroner. Polar priser seg altså midt på treet.

Seks lys på undersiden av Polar M600 er med på å gi en meget god pulsmåling på håndleddet.

Seks lys på undersiden av Polar M600 er med på å gi en meget god pulsmåling på håndleddet.

Praktisk bruk

M600 har sedvanlig Polar-kvalitet og -følelse. Den sitter godt på armen, reimen er solid, og vekta og størrelsen er på linje med sammenligbare klokker. Estetikken kan man alltids diskutere: Et sveitsisk urverk ser udiskutabelt bedre ut om du går i dress, men objektivt sett er klokka så stilren at den bør gå til de fleste antrekk og anledninger. Den oser i alle fall ikke “jeg digger Birken og liker å vise det”.

For å komme i gang med klokka må den kobles til en smarttelefon via bluetooth, og i mitt tilfelle med iPhone må appen Android Wear installeres. Det tok ikke mange minuttene fra klokka var tatt ut av esken til den var ferdig satt opp og klar til bruk. Det er imidlertid viktig å være klar over at ettersom klokka er basert på Google-teknologi, vil det være mye mer spennende å eie klokka om du også har en Android-mobil.

Skjermen er lett å lese, det er enkelt å tilpasse hvordan den skal se ut – det gjør du i Polar Flow – berøringsskjermen og de to knappene er responsive og klokka fungerer i det hele tatt som en god informasjonskilde på armen. På løpeturer er det nok å løfte armleddet for å vekke skjermen til live og se relevant info som puls, fart og tid. Rundetider kan settes på automatisk, typisk hver kilometer, men å manuelt trykke på knappene for å få rundetid går ikke.

Mange vil sette pris på at den optiske sensoren på undersiden av klokka, som måler blodgjennomstrømming i håndleddet, fungerer såpass bra at det er et godt alternativ til pulsbelte. Stort sett erfarte jeg at nøyaktigheten var tilstrekkelig – og dersom du ikke har et tydelig behov for å drive presisjonsmålinger er M600 mer enn god nok.

GPS-målingen virker helt utmerket; den henter raskt inn satellittmottak og på alle de øktene jeg har brukt klokka har distansemålingen ikke avveket fra hverken Polar V800 eller Garmin Edge 520.

M600 måler også bevegelse så lenge du har klokka på deg, og treffer godt på om du ligger, sitter, står, går eller trener. Som andre ny Polar-klokker gir deg melding om når du har vært passiv lenge nok – en fin påminnelse om å labbe bort til kaffemaskinen og tilbake. Jeg savner imidlertid at klokka måler pulsen automatisk, du må selv trigge måling av puls dersom du ønsker å sjekke hvilepulsen din eller hvor fort hjertet slår mens du sitter i et møte på jobb. Det ville vært morsomt om klokka målte pulsen mens du sov og ga varsel når du står opp om at utfra pulsen ser det ut som du er i form eller ikke i form.

Overføring til Polar Flow går effektivt: Med iPhone må synkronisering trigges manuelt, men med Android skal dette skje automatisk og fortløpende. Merk at bruker du andre treningsdagbøker vil ikke nødvendigvis treningsøkta synkroniseres til Flow.

Batteritiden skulle gjerne vært bedre, men den er i alle som Polar oppgir. Jeg fikk aldri kjørt den på åtte timer sammenhengende trening for å virkelig stressteste påstanden til Polar, men batterimåleren viste cirka 50% etter at jeg hadde løpt Berlin Marathon på fire timer. Dermed er klokka godt egnet for de fleste treningsøkter og for de fleste av oss. De få gangene vi har tenkt å stille i ultraløp eller sykle Jotunheimen Rundt, da bør andre alternativer vurderes.

Er du nysgjerrig på pulsen din er det bare å fyre opp pulsmåling. Jeg har tydeligvis en puls på over 50 bpm når jeg tar bilder.

Er du nysgjerrig på pulsen din er det bare å fyre opp pulsmåling. Jeg har tydeligvis en puls på over 50 bpm når jeg tar bilder.

Innebygde og kompatible sensorer

M600 har innebygd GPS og optisk pulsmåling, men ikke barometer for å måle høydemeter. Klokka måler altså hvor du er, hvor fort og langt du beveger deg, den anslår klatre-/fallmeter utfra GPS-koordinater, og den tar pulsen fra håndleddet. Videre kan du også koble til pulsmåler via bluetooth, for eksempel Polar H7 eller Wahoo TICKR. M600 kan ikke kobles til wattmåler med bluetooth – synd! – og Polar snakker selvfølgelig heller ikke ANT+.

Polar V800 (venstre) og M600 (høyre). Ikke så ulike på utsiden, men helt forskjellig på innsiden - og tiltenkt ganske forskjellige målgrupper.

Polar V800 (venstre) og M600 (høyre). Ikke så ulike på utsiden, men helt forskjellig på innsiden – og tiltenkt ganske forskjellige målgrupper.

Nøyaktighet til pulsmåleren

Kort fortalt virker det som nøyaktigheten til pulsmålingen er meget god. De gangene jeg brukte Polar V800 med et TICKR X pulsbelte samtidig som jeg brukte M600 med måling på håndleddet observerte jeg at pulsen kun varierte med noen få slag unna hverandre. For å få litt fakta på bordet har jeg løpt Berlin Marathon, deltatt i en times sirkeltrening på Barry’s Bootcamp, og kjørte en times lang økt på rulla med pulsbelte og optisk måling samtidig. Det er to take-aways som er verdt å notere seg her: Avvikene mellom tradisjonell pulsmåling og M600s observasjoner er stort sett veldig små, og måling på håndleddet fungerer fint både til alle slags (landbaserte) aktivitetsformer. Polar oppgir at selv om den er vanntett så vil ikke pulsmåling i vann være særlig pålitelig – jeg svømmer meget sjeldent og har derfor ikke prøvd dette.

Berlin Maraton 25. september 2016: Totalt holdt jeg på i 3:57, og fram til 3:10 var snittpulsen på M600 139,5 bpm mens V800 meldte om 137,4 bpm. Fra der og ut hoppet M600 opp til over 170 bpm og la seg der, mens V800 holdt seg rundt 145 bpm. Hvorfor M600 klappet sammen på denne måten har jeg ingen anelse om.

polar_m600_02

Pulsmåling fra Berlin Marathon. De første 190 minuttene var det knapt avvik mellom M600 og V800, men 3:10 bestemte M600 seg for å melde seg ut av leken. Årsaken er ukjent.

Intervalløkt på rulla 13. oktober 2016: På en 60 minutter lang økt på rulla – Sufferfest sin “Thin Air” – brukte jeg TICKR X-pulsbeltet sammen med iPad og registrerte økta med The Sufferfest-app’en samtidig som jeg logget økta med M600. Mens Sufferfest-appen logget en snittpuls på 147,3 bpm påstod M600 en snittpuls på 146,3 bpm. Utfra grafen kan vi se at M600 faller ut et par ganger og det kommer en forskyvning på slutten av økta, men i det store og det hele henger M600 godt med hele veien.

Selv inne på rulla, hvor man skulle tro at måling av puls i håndleddet ikke ville fungere, klarer M600 å fange opp pulsen omtrent like bra som et tradisjonelt pulsbelte.

Selv inne på rulla, hvor man skulle tro at måling av puls i håndleddet ikke ville fungere, klarer M600 å fange opp pulsen omtrent like bra som et tradisjonelt pulsbelte.

Barry’s Bootcamp 25. oktober 2016: På en “Rumpe & lår”-økt på Barry’s Bootcamp, som varte i 52 minutter, hadde jeg en snittpuls på 103,4 bpm ifølge M600, mens V800 registrerte 102,6 bpm. Kurven nedenfor viser en liten forskyvning på M600 vis-a-vis V800 sin kurve, hvilket tilskrives at klokkene avvek med 10 sekunder på hverandre.

52 minutter sirketrening, hvor jeg kun drev med diverse øvelser med vekter, var heller ingen utfordring for M600!

52 minutter sirketrening, hvor jeg kun drev med diverse øvelser med vekter, var heller ingen utfordring for M600!

 

Treningsdagbøker

Som med alle Polars klokker kan du bruke Polars treningsdagbok Polar Flow. Min erfaring er at Flow fungerer godt for å holde oversikt over aktivitetene dine, og gir bra innsikt i pulsen din.

Android-plattformen gjør at du kan bruke andre treningsdagbøker enn Polar Flow til å logge treningsøktene dine; eksempelvis kan du installere Strava på M600, og Strava vil da få tilgang til all data som M600 registrerer, inkludert puls, fart, distanse og høydemeter. Dermed får du dyttet treningsøkta rett inn i den dagboka du foretrekker.

Fordi jeg bruker iPhone har jeg dessverre ikke kunnet teste disse funksjonene skikkelig, men det er helt uproblematisk å logge økta i Polar Flow og automatisk synkronisere det med Strava og TrainingPeaks i etterkant.

Undersiden av Polar V800 (venstre) og Polar M600 (høyre).

Undersiden av Polar V800 (venstre) og Polar M600 (høyre).

Styrker og svakheter

Det som trekker opp med M600 er at pulsmålingen er overraskende pålitelig, Polar-kvaliteten er synlig og merkbar, og det er spennende med alle mulighetene Android-plattformen gir.

Det som trekker ned er først og fremst dårlig batteritid, at den ikke kan kobles til wattmåler og andre sensorer, og at mulighetene er begrenset for iPhone-eierne.

 

Konklusjon

Alt i alt er Polar M600 en utmerket klokke for det segmentet det henvender seg til, altså de som vil ha en smartklokke som kan å måle puls nøyaktig, men uten pulsbelte.

Er du Android-eier – og det er nesten 50% sannsynlig at du er det – da vil M600 være et utmerket kjøp fordi klokka er bygget på Android-plattformen. iPhone-brukere bør merke seg at klokka er litt “enten eller”: Er du tilfreds med å bruke Polar Flow og/eller ikke opptatt av å prøve ut alle slags apps, men bare vil ha en pulsklokke som kan synkronisere data via iPhone, da er M600 et godt valg, men ellers vil du nok bli frustrert av at du ikke får ut potensialet i M600.

De av oss som liker å tro at vi er mer seriøse, uavhengige om vi bruker Android eller iPhone, vil oppleve smartklokka som mangelfull. Årsakene er først og fremst at tilkoblingsmulighetene er for få og batteritiden for kort. Men M600 er heller ikke laget for oss, til vårt behov har vi V800.

Kommentarer