gadgetsutstyr

Test av Bose SoundSport Wireless

Er du blant dem som liker å trene med musikk, og setter pris på å høre forskjellen på Metallica og E-Type, da vil denne artikkelen være av interesse. Musikk og trening er for mange som hånd i hanske, eller som som propp i øre. Vi kan bare forestille oss hvor gørr en time på rulla eller tredemølla ville vært uten lydstimuli. Og hvis det skulle være tvil: Noen britiske forskere fant i 2008 at det var flere fordeler med å bruke musikk når man trener.

For tre-fire år siden var markedet for trådløse (sports)øretelefoner ganske magert. Jeg testet et par Denon Exercise Freaks, men som jeg noterte den gangen så var det ikke mye å velge mellom. Kablet musikk har vært veien å gå i alle år. Men tidene forandrer seg. Apples iPhone 7, som ble lansert høsten 2016, har ikke den vanlige 3,5 mm jack-pluggen; enten må man koble til med en jack-adapter eller så må man ty til trådløse bluetooth-øretelefoner. Fremtiden er sannsynligvis trådløs.Og som alltid herjer markedskreftene: Hodetelefonutvalget er et voksende hav av type (around ear, on ear, in ear, med og uten støykansellering), merker og priser. De fleste elektro- og lydbutikker tilbyr flere titalls forskjellige trådløse hodetelefoner allerede.

Da jeg nylig gikk til anskaffelse av en iPhone 7 var også tiden moden for å bytte ut mine trofaste og suverene Bose SoundSport kablede ørepropper, og valget falt på Wireless-varianten fra Bose. Her er svaret på om de er verdt 800 kroner mer enn den kablede varianten.

Bose SoundSport Wireless til venstre, vanlig Bose SoundSport til høyre (inkludert en adapter til iPhone 7).

Produktinfo

Bose SoundSport Wireless koster 1.899 kroner veiledende, og i en relativt forseggjort eske medfølger tre par propper i forskjellige størrelser, en liten taske og en micro-USB ladekabel. Selve hodetelefonene finnes i tre farger: Svart, gul/grå og blå/grå. Den oppgitte batteritiden er seks timer, det tar to timer å lade den helt opp. Den kan kobles til flere bluetooth-gjenstander som mobil, nettbrett og PC/Mac. Den har innebygd mikrofon og tre knapper for å styre volum og håndtere handsfree-samtaler.

Bose tilbyr også en mer fancy variant som heter SoundSport Wireless Pulse til 2.499 kroner, der forskjellen er 600 kroner i pris og at Pulse-varianten måler pulsen til brukeren. Den tradisjonelle SoundSport-varianten med kabel koster 1.099 kroner, og også her finnes volumkontroll og handsfree-samtaler, men den er ikke trådløs. Det betyr også ingen batteri eller lading.

Bose SoundSport Wireless finnes i tre farger; her den gule og grå varianten.

Vurderingskriterier

Diverse større øretelefoner av typen on/around ear gir utvilsomt den beste lydopplevelsen, men de funker enten ekstremt dårlig eller er lite egnet til trening. Det frister liksom ikke å svette- og saltmarinere lærinntrukne Sennheisers til en halv formue, og dessuten veier de en del og sitter ikke nødvendigvis så godt når man beveger seg mye. Små og fuktbestandige ørepropper, derimot, er godt egnet for aktivitet. Det som er viktig med musikk under trening er, i min prioriterte rekkefølge, at proppene sitter godt på ørene, gir en god lydopplevelse, er praktiske og enkle å bruke og er holdbare. Og så er spørsmålet om det er verdt å legge 800 kroner ekstra på bordet for trådløs lyd, og hvilke andre fordeler og ulemper det gir.

 

Praktisk bruk

Bose SoundSport Wireless er enkle å ta i bruk; det tar ikke mye innsats å parre proppene til iPhone eller iPad, og det går an å parre proppene til to lydkilder. Med Boses egen app på telefonen kan du også administrere hvilke lydkilder proppene kan kobles til, hvor raskt proppene skal slå seg av dersom de ikke er i bruk og om du vil ha stemme-tilbakemelding fra proppene. Med appen kan du også dele lyden du hører på med andre i nærheten som også bruker trådløse Bose-høytalere.

Øreproppene kan gi tilbakemeldinger dersom du vil: En hyggelig damestemme med amerikansk-engelsk dialekt forteller deg hvilken enhet de er tilkoblet (“connected to Erik’s iPad”, “disconnected from Erik’s iPhone”), strømstatus (“battery 80%”), hvem det er som ringer (“call from Hege Nordlie”) og rundetider.

Øreproppene sitter godt i ørene – det skyldes delvis de gummierte “krokene” som setter seg i øret – og fordi det medfølger tre størrelser på proppene er det mulig å finne den størrelsen som passer den enkelte best. De tre knappene på høyre side er enkle å benytte, både med og uten hansker.

Løping og relativt kraftige bevegelser står proppene imot. Fordi de er trådløse er det viss fare for at hodetelefonene kan falle av, men en liten klype gjør det mulig å feste dem til kragen på trøya, og i alle tilfeller opplevde jeg aldri at de falt ut av ørene mine. Og uten kabel tilkoblet lydkilden opplever jeg mer bevegelsesfrihet.

Løping

Med joggeskoene på, både ute og på tredemølla, fungerer de trådløse proppene helt utmerkede. De sitter godt i ørene, selv når bevegelsene ikke er spesielt grasiøs, eksempelvis mot slutten av en maraton eller ved løping i terrenget. De trådløse proppene har en kjempefordel vis-a-vis de kablede ved at det ikke er en ledning som slenger i veien eller drar proppene ut av ørene, noe jeg setter ekstra pris på når jeg løper innendørs med telefonen liggende oppå tredemølla.

Rullesykling

På sykkelrulla inne er også den trådløse å foretrekke over den kablede varianten både fordi det fort blir mye svetting og fordi det er fort gjort å rote kabelen borti håndkle og svettebeskytter. Det har ofte skjedd at jeg har reist meg fort opp etter endt intervall revet proppene ut av øret fordi jeg holder oppå lydkabelen; det slipper man med trådløs lyd.

Utesykling

Man skal selvfølgelig være forsiktig med å bruke lyd på øret når man sykler ute i trafikken, men når det er sagt så fungerer proppene greit med hjelm på knollen. Dessverre er proppene såpass store at de blir forstyrret av hjelmstroppene, noe som i mindre grad skjer med de kablede variantene. Dessuten, en kabel som går fra bakomma og opp til øreproppene er ikke til sjenanse på sykkelen, så på sykkel ute foretrekker jeg de vanlige proppene med kabel. Når det er sagt, det er deilig å slippe en kabel som holder igjen og lugger i ørene om man reiser seg opp, snur seg over skulderen eller beveger seg på overkroppen.

Langrenn

Det er muligens ikke kosher å bruke musikk på øret når en går på ski – jeg har ikke konferert med langrennsadelen her – men jeg gikk et par turer med øreproppene i vinter. Igjen var størrelsen på proppene til bry, denne gangen fordi jeg brukte topplue som dytter proppene ut av øret. Trikset er å ha lua på med litt omhu, så sitter de godt. En annen fordel med trådløst er at da kan telefonen ligge lunt og godt i en lomme, for så å spare det stakkarslige batteriet for kuldeeksponering.

Hverdagsbruk

Til hverdagsbruk har den trådløse varianten dessverre lite å stille opp med: Lyden er god og som handsfri-enhet er det ingenting å si på proppene – men den korte batteritiden på seks timer gjør proppene lite egnet til bruk på kontoret eller i lesesalen, og estetisk sett kan man alltids sette spørsmålstegn ved hvor fine de ser ut i kombinasjon med en dress. Er tanken å bruke øreproppene til hverdags, da er den kablende varianten eller andre trådløse propper med bedre batteritid å foretrekke.

Lydkvalitet

Sammenliknet med de råtne standardproppene som følger med iPhone (eller Android-telefoner, for den saks skyld) er Bose SoundSport en helt tydelig oppgradering. Sammenliknet med gode on-ear eller over-hear hodetelefoner til noen tusenlapper, kommer selvfølgelig SoundSport-proppene til kort. Kort fortalt er lydkvaliteten god, og mer enn god nok for trening, men ikke i særklasse. Og det skulle vel bare mangle. Videre, trådløs Bluetooth-forbindelse har sin fordel i at det er trådløst, men i teorien går det på bekostning av lydkvalitet. For min del hører jeg imidlertid absolutt ingen forskjell på de to Bose-proppene, og hvis det er noe forskjell så er det så lite at man kan spørre seg hvor bra lyden trenger å være når du har 150 i puls; den trenger nok ikke være like bra som når du sitter ved kontorpulten eller i godstolen. Så for alle praktiske formål er lydkvaliteten god like god mellom den trådløse og den kablede versjonen. Og aktiv noice cancelling er ikke en nødvendighet med sportspropper, særlig ikke ute hvor det kan være greit å høre noe av trafikken rundt seg.

Holdbarhet

Etter to måneders bruk er det selvfølgelig for tidlig å si om dette er propper som kommer til å holde i sesong etter sesong. Kvalitetsfølelsen er definitivt tilstede, og de har vært utsatt for en del svette, regnvær og temperaturforskjeller uten at de virker berørt av det så langt. De kablede fra Bose har jeg klart å få to-tre år ut av før kablene begynner å splintre opp, men her er det ingen ledninger som kan slites ut. Jeg tenker at de begrensende faktorene her er at selv om proppene er «svette- og værbestandige» så kan de kan bli skadet om de blir utsatt for for mye fukt (svette, regn), og at det oppladbare batteriet over tid vil bli sløvt. Jeg forventer imidlertid en levetid på to-tre år med fire til seks timers bruk ukentlig.

Bose SoundsSport Wireless lades med en micro-USB i høyre ørepropp.

Alternativer

Ørepropper til trening er tydeligvis noe de fleste lydutstyrsprodusentene tilbyr, og det er en rekke alternativer å oppdrive fra blant annet Jabra, Sennheiser, Sony, JBL, Jaybird, Bose, Urbanista, Monster, Bang & Olufsen i prisklassen fra noen hundrelapper til noen tusenlapper. Jeg har ingen erfaringer med konkurrerende alternativer, primært fordi Bose gjør jobben jeg ønsker at de skal gjøre for meg, men er du på jakt etter sportspropper kan det være lurt å teste hva som sitter bra i ørene dine.

 

Konklusjon

Bose SoundSport sine styrker er at den kjente Bose-kvaliteten er tilstede både når det gjelder hardware og lyd, og proppene sitter stort sett godt i ørene (mine, i alle fall). Dette gjelder både de kablede og trådløse øreproppene.

Det du får ekstra for 800 kroner er i praksis at bevegelsesfriheten som trådløst gir er deilig. Svakhetene er at proppene er ganske store og blir dermed vanskelig å få til å sitte i kombinasjon med hodeplagg. Den relativt korte batteritiden på seks timer gjør også proppene dårlig egnet til hverdagsbruk, særlig sammenliknet med kablet versjon som ikke trenger egen strømkilde.

Om mer bevegelsesfrihet er verdt 800 kroner avhenger av hvor mye du trener med musikk og hvor mye du opplever at kabelen kommer i veien. Blant løpere, syklister og skiløpere er det nok løperne og muligens de som trener mye å rulla som vil sette størst pris på trådløs lyd. Utesyklister og skiløpere vil være mindre brydd med en diskret liten kabel på innsiden av trøya. For min del blir det på mine relativt få løpeturer samt mange timene på rulla at øreproppene blir satt pris på.

Skal du ha ørepropper som skal brukes både til hverdags og trening, da blir nok de trådløse Bose SoundSport et bomkjøp – spar pengene og kjøp heller de kablede – men skal du ha dedikerte propper til treningen, og du irriterer deg over kabel, da blir du happy med disse.

Kommentarer