gadgetsutstyr

Test av Wahoo ELEMNT BOLT

Wahoo lanserte sykkelcomputeren ELEMNT i fjor, i år kommer de med ELEMNT BOLT (heretter kun omtalt som «BOLT»): En mindre og mer aerodynamisk computer som går i direkte konkurranse med Garmin Edge 520.

ELEMNT var suveren hva gjelder brukervennlighet og tilkoblingsmuligheter, men bommet på pris, estetikk, navigasjon og at festemekanismen ikke var kompatibel med Garmin-standarden, som etter hvert har blitt de facto standard. Dessuten var det vanskelig å slå fast om ELEMNT var en konkurrent til Garmin Edge 820 eller 520.

BOLT ser ut til å løse en del av disse utfordringene, spørsmålet om Wahoo nå sitter på en gullfugl med BOLT? Her er svaret.

Med Wahoo ELEMNT BOLT kan du velge hvor mange av de ni utvalgte måltallene du vil se samtidig. Her vises tre tall.

Produktinformasjon

Wahoo fronter BOLT som verdens første aerodynamiske computer – Wahoo påstår at BOLT vil spare syklisten for 1,1 watt vis-a-vis en vanlig sykkelcomputer. Utover det er de vesentlige forskjellene mellom BOLT og fjorårets ELEMNT at nykomlingen er noe rimeligere, har en noe mindre skjerm, lavere vekt og et par timer mindre batteritid.

Wahoo BOLT koster veiledende 2.499 kroner, og da får man med to festebraketter – en barfly og en gummistrikkløsning – i tillegg til selve computeren. BOLT er med andre ord konkurransedyktig plassert prismessig, og 500 kroner billigere enn hva ELEMNT pushes til på nett i disse dager. Bundle-variant inkludert Wahoo TICKR pulsbelte, kadens- og fartsmåler er også tilgjengelig til 2.499 kroner.

Størrelsen er 7,5 x 4,6 x 2,2 cm, altså 76 cm3. Vekta er på 60 gram (min kjøkkenvekt viser 62 gram). Til sammenlikning er Garmin Edge 75 cm3 og 62 gram tung (min kjøkkenvekt sier 65 gram), altså tilnærmet identiske. ELEMNT er på hele 110 cm3 og veier 105 gram.

BOLT har en 2,2 tommers svart-hvit skjerm med blå bakgrunnsbelysning og mulighet til å vise fra 1 til 9 måltall per skjerm, eventuelt også løypeprofil og veikart. ELEMNTs skjerm er 0,5 tomme større.

BOLT har seks knapper, det samme som storebror ELEMNT og én mindre enn Garmin Edge 520. Knappene er alle gummierte og enkelt tilgjengelig, også med hansker. BOLT er vanntett i henhold til IPX7-standarden, tilsvarende øvrige sammenliknbare computere. Det holder til de våte sykkelturene på Vestlandet.

Batteritiden er oppgitt til 15 timer, det samme som Garmin Edge 520 og to timer mindre enn ELEMNT. Det går selvfølgelig an å bruke en ekstern powerbank mens computeren er i bruk, i tilfelle du skulle evereste eller sykle Trondheim-Oslo på idealtid.

Wahoo har hatt vett til å velge vanlig micro-USB slik at du slipper å holde styr på egen kabel til BOLT’en.

Festemekanismen til BOLT er noe annerledes enn Garmins festebrakett.

Wahoo ELEMNT BOLT veier 62 gram på kjøkkenvekta.

Tilkoblingsmuligheter

Det aller meste av gjenstander som snakker ANT+ eller Bluetooth kan kobles til BOLT, det være seg smarttelefoner, puls, kadens, watt, elektronisk giring (Shimano, SRAM), Wahoo KICKR-ruller eller muskeloksygensensorer. Med de sensorene som snakker både ANT+ og Bluetooth kan du velge hvilken variant du vil bruke med BOLT, uten at det i praksis er noe forskjell i datakvalitet.

Førstegangsoppsett, innstillinger og dataoverføring gjøres med Android-/iOS-appen Wahoo ELEMNT Companion. Til dette trengs Bluetooth.

Videre er det også enkelt å sette opp Wahoo ELEMNT-appen til å snakke med Strava inkludert Strava Live Segments, TrainingPeaks, RideWithGPS, SportTracks, MapMyFitness, en del andre treningsdagbøker samt Dropbox.

Når tilkoblet telefon er det også mulig å få varsel når telefonen mottar anrop, meldinger og mailer, og du får varsler på telefonen når det er på tide å lade BOLT.

Wahoo ELEMNT BOLT skal gi deg en besparelse på 1,1 watt med denne mount’en.

Praktisk bruk: Wahoo BOLT vs Garmin Edge 520

Både Garmin Edge 520 og Wahoo BOLT er i det store og det hele upåklagelige computeren, men i et forsøk på å skille dem sammenlikner jeg dem her direkte mot hverandre på 11 forskjellige punkter.

Design: Garmin.

Wahoo BOLT kommer i samme innbydende innpakning som ELEMNT. Det er derfor skuffende at computeren har en viss plastikkfølelse. Når det er sagt, selve designet til BOLT er betraktelig mer elegant enn forgjengeren ELEMNT. Garmin Edge 520 er imidlertid et lite hakk lekrere og bærer mindre preg av plastikk.

Festemekanisme: Garmin.

BOLT festes på styre eller stem med egne festebraketter, og en hel rekke tredjepartsløsninger finnes nå også, så utvalget av braketter er betraktelig bedre enn det var i fjor. Det er likevel frusterende å ha brukt surt ervervede kroner på fancy festebraketter til mine helintegrerte styrer og så ikke kunne gjenbruke den med BOLT. Garmin scorer på å ha etablert en standard som Wahoo med hell kunne fulgt.

Brukervennlighet: Wahoo.

Akkurat som med ELEMNT er det superenkelt å sette opp BOLT første gangen; installer app på telefonen, lag en brukerprofil, koble til ønskede treningsdagbøker, ta bilde av QR-koden på skjermen til BOLT, og så er du i gang. Parring med diverse sensorer går også smertefritt. En annen utmerket Wahoo-løsning er at du definerer skjermbildene og visning av måltall – kombiner selv måltall på fart, distanse, kart, stigning, temperatur, kadens, puls, kalorier, watt, girvalg, osv. – i appen på telefon og synkroniserer med BOLT. Brukervennligheten til BOLT strålende.

Wahoo BOLT lar deg sette opp skjermbildene på telefonen. Her et eksempel på watt-visning jeg synes er nyttig når jeg trener intervalløkter.

Oppstart: Garmin.

Det tar noe tid å slå på BOLT; fra power-knappen er trykket på til GPS-signal er god går det 40-50 sekunder. Med Garmin Edge 520 tar tilsvarende operasjon 25-35 sekunder. De tapte sekundene er likevel marginale og kan fint brukes på å pumpe opp dekkene og sjekke antrekk før avreise.

GPS-nøyaktighet: Uavgjort.

Nøyaktighet på GPS’en er god; avvikene mellom hva Garmin Edge, Garmin Fenix og BOLT måler på diverse sykkelturer jeg har gjort er helt minimal: Innenfor 1-200 meters avvik pluss/minus på turer mellom 5 og 10 mil er akseptabelt.

Lesbarhet: Wahoo.

BOLTs svart-hvitskjermen med blå bakgrunnsbelysning er lettlest i de fleste lysforhold. Knappene er enkle å trykke på, selv med tykke hansker. På hver side med måltall du setter opp kan du zoome inn og ut slik at du selv velger hvor mange av de 9 måltallene du har definert du får se, i prioritert rekkefølge, mens du er ute på sykkeltur. Av og til trenger du kanskje bare å se medgått tid, andre ganger er det mer interessant å også få med kilometer tilbakelagt, kadens, puls og snittwatt siste 30 sekunder. Edge 520 og BOLT er like lettleste, men visningene til sistnevnte er bedre.

Med Wahoo ELEMNT BOLT kan du velge hvor mange av de ni utvalgte måltallene du vil se samtidig. Her vises åtte tall.

Strava Live Segments: Wahoo.

Strava Live Segment-visningen er ogås bedre på BOLT enn på Garmin Edge; løypeprofil, sekundering og forventet sluttid visualiseres på en fin måte. Videre er det mulig å ha flere Live Segments gående samtidig, i motsetning til på Garmin – eksempelvis hele segmentet opp Tryvann samt den siste kilometeren (som begge er favoritter hos meg).

Navigasjon: Uavgjort.

I forbindelse med påskeferie i Perth i Australia lagde jeg en rekke løyper i Strava Route Builder, og på kartet så jeg tydelig hvor løypa mi gikk i forhold til hvor jeg selv befant meg. LCD-lysene på computeren vaslet også med rødt eller grønt, sammen med pipelyder, om jeg var på rett vei eller ikke. Utfordringene oppstod imidlertid da jeg kommer på avveie – BOLT gjør ingen forsøk på å beregne alternativ rute,. Som navigasjonsverktøy gjør ikke BOLT mer enn en akseptabel jobb, men det gjør forsåvidt heller ikke Garmin Edge 520. Når det er sagt, jeg hadde ingen problemer med å navigere meg gjennom ukjente omgivelser ved hjelp av kartvisningen til BOLT. BOLT tilbyr turn-by-turn navigasjon, uten at jeg har benyttet meg av funksjonen (og heller ikke brukt tilsvarende hos Garmin).

Batteri: Uavgjort.

Wahoo påstår at BOLT holder i 15 timer; det virker noe optimistisk – på en fire timers tur startet jeg med fulladet BOLT og kom hjem med 70% gjenstående batteri, hvilket tilsier en batteritid på 13,5 timer. Det er mulig litt fikling i menyene og et dusin Strava-segmenter tappet litt ekstra batteri. Dette er mer eller mindre det samme som Garmin Edge 520.

Tilkoblingsmuligheter: Wahoo.

Når det gjelder eksterne sensorer og tilkobling til computere – Wahoo BOLT snakker både ANT+ og Bluetooth, mens Garmin Edge snakker kun ANT+. Det betyr at det er flere muligheter med BOLT, og med et økende antall sensorer som snakker begge språk er det til fordel BOLT.

Tilkobling til andre treningsdagbøker: Uavgjort.

Garmin Edge synkroniserer sine data med Garmin Connect, som så dytter filer til Strava, TrainingPeaks og andre treningsdagbøker. Wahoo gjør det samme, men via sin Wahoo ELEMNT-app. Med tredjepartsløsningen Tapiriik er det mulig å sette opp alle de koblingene du kan drømme om mellom alle slags treningsdagbøker. Garmin Edge synkroniserer enten ved å koble til en PC med USB-kabel eller via mobiltelefonen, mens Wahoo BOLT bruker mobiltelefon eller wifi. Uansett computer går dette stort sett fort og smertefritt.

Pris: Wahoo.

Wahoo BOLT har en veiledende pris på 2.499 kroner, mens Garmin Edge har en listepris på 3.199 kroner. Jakter du nettet etter tilbud vil du finne begge deler billigere, men prisforskjellen er såpass stor at den ikke kan overses.

Et par relativt uvesentlige ting: For det første, påstanden om at BOLT sparer 1,1 watt vis-a-vis andre sykkelcomputere er umulig å ettergå, så det vektlegges ikke i vurderingen. For det andre, dersom det er andre i nærheten som også bruker ELEMNT eller BOLT, så vil de dukke opp på kartvisningen din. I Perth ble jeg liggende på hjul med en “Michael V.”; han lurte sikker på hva slags wheel sucker “Erik N.” måtte være – vi var tydeligvis begge for introverte til å hilse på hverandre.

Wahoo – Garmin: 5-3.

På de 12 punktene er det uavgjort når det gjelder GPS-nøyaktighet, navigasjon, batteri og tilkobling til treningsdagbøker. Garmin vinner på design, festemekanisme og oppstartstid. Wahoo er best på brukervennlighet, lesbarhet, Strava Live Segments, tilkoblingsmuligheter og pris. Dette betyr imidlertid ikke at Wahoo knuser Garmin; selv om Wahoo slår Garmin på fem av åtte punkter så er spørsmålet hvilke av disse åtte punktene som er viktigst for deg.

Undersiden av Garmin Edge 520 (venstre) og Wahoo ELEMNT Bolt (høyre). Gummibeskytteren foran micro-USB-pluggen er omtrent identisk for begge computere.

Positive sider

I korte trekk, Wahoo BOLTs sterke sider er brukervennligheten, lesbarhet, hvor enkelt det er å koble til både hardware og treningsdagbøker av forskjellig slag og prisen.

 

Negative sider

Det som trekker BOLT ned er at festebrakettene som funker med Garmin ikke kan gjenbrukes og navigasjonen er ikke spesielt god. Dessuten hadde lekrere materialevalg gitt en bedre følelse av kvalitet. Noen vil også savne mulighet til å endre oppsett av BOLT direkte på enheten uten å gå via telefonen.

Med Wahoo ELEMNT BOLT kan du synkronisere favorittsegmentene fra Strava direkte og få opp Strava Live Segments når du sykler. Her er lite utvalg av mine favorittsegmenter.

Konklusjon

Tilbake til spørsmålet om hvorvidt Wahoo har lagt gullegget; svaret er “til dels”.

Wahoo har definitivt lagd en attraktiv konkurrent til Garmin Edge 520, og på noen punkter er Wahoo overlegen. Mer brukervennlig sykkelcomputer finnes ikke per nå, prisen er fair, og det eneste som virkelig trekker ned er egen løsning for festebrakett og at BOLT ikke er i sitt ess når det gjelder navigasjon. 

Har du en velfungerende computer fra før, da kan kredittkortet stå på stedet hvil, men tenker du å bytte ut computeren din så er BOLT verdig en plass på shortlisten din.

Kommentarer