gadgetsutstyr

Test av Oakley Radar Pace

Først ble sykkelcomputeren og wattmåleren trådløse og tilkoblet smarttelefonen, nå er turen kommet til å gjøre brillene smart(ere). Oakley lanserte Radar Pace i år: Briller med innebygde hodetelefoner og ANT+ og bluetooth-tilkobling. Så nå kan du snakke til brillene, styre musikken, ta telefonen og bli fortalt hvordan treningsøkta går.

Jeg har brukt brillene i løpet av sommeren 2017, samt fått et par andre som driver med løping, rulleski og terrengsykling til å prøve brillene, og her er svarene på hvorvidt “smartifiseringen” av brillene hever eller senker brillene treningskvaliteten, treningsopplevelsen, og ikke minst om Radar Pace er bedre enn mindre integrerte alternativer.

Produktinfo

Oakley Radar Pace finnes kun i fargen Polished Black – uvanlig til Oakley å være, som vanligvis er rause på fargekombinasjoner. De er heldigvis såpass nøytrale at stilpolitiet ikke får espressoen i vrangstrupen.

I pakken finnes to linser – Prizm og blanke – og alle andre Prizm Road-linser fra Radar-porteføljen kan også brukes. Videre medfølger to ørepropper som kobles til stengene med micro-USB, en ladekabel, to ekstra par gummipropper i andre størrelser slik at de med abnormale øreganger også kan bruke øreproppene, et par ekstra neseklyper, en aero-clip for å beskytte mikrofonen mot vind, en tøypose og en taske.

Innebygd i Radar Pace finnes en akselerometer, gyroskop, barometer og andre ting som registrerer bevegelsene dine. Videre snakker Radar Pace både ANT+ og bluetooth, og kan dermed parres til pulsbelter, kadens- og fartsmålere, wattmålere og skrittellere.

Batteriene lades med den medfølgende USB-kabelen og fulladet skal batteriene holde opptil seks timer.

Totalt koster Radar Pace veiledende 4.120 kroner – eller 3.299 kroner hos Bikeshop – som er et godt stykke mer enn de fleste vanlige Oakley-brillene. Det du betaler ekstra for er smart-funksjonene.

Oakley Radar Pace sett fra «innsiden». Legg merke til øreproppene på hver side som kan justeres i lengde, høyde og avstand fra ørene – så det skal mye til for at de IKKE sitter hos deg.

Medfølgende treningsdagbok

Oakley Radar Pace er en egen app til iOS og Android. Ved hjelp av dataene fra telefonen får Oakley da logget tid, hastighet, GPS-spor og alt mulig annet som du har valgt å integrere av måleinstrumenter. Disse dataene blir da brukt i sanntid for å gi deg tilbakemelding når du er i aktivitet. I tillegg blir treningsøkta lagret som en egen fil i Oakleys treningsdagbok, på linje med hvordan en treningsøkt lagres i Garmin Connect eller Polar Flow om du bruker en Garmin- eller Polar-enhet.

Da jeg testet brillene i sommer var ikke Radar Pace integrert med de kjente treningsdagbøkene som Strava, Trainingpeaks, Runkeeper, og så videre, slik at dersom du ønsker å flytte treningsfila fra Radar Pace til en annen treningsdagbok så må det gjøres manuelt (“export as CSV/FIT/GPX/TCX”). I løpet av høsten har Oakley heldigvis gjort det mulig å automatisk eksportere filene du logger i Radar Pace over til Strava og Runkeeper. Øvrige treningsdagbøker mangler fortsatt.

Jeg logget alle øktene mine med en Garmin Edge 520 eller Fenix5 som snakker direkte med Garmin Connect (og videre til Strava og Trainngpeaks), så jeg brukte derfor kun Oakley-app’en for å få tilbakemeldinger fra brillene mens jeg var i aktivitet. Denne testen tar ikke for seg app’en.

De to øreproppene festes til brillestengene med micro-USB. Du kan begge, kun én (og da helst høyre propp) eller ingen av dem.

Praktisk bruk

Oakley Radar er for mange solemerket for gode sportsbriller. Radar Pace er umiskjennelig Oakley; de utmerkede linsene, stengene med klaring for hjelmstropper og “O”-emblemet, og følelsen av dette er et kvalitetsprodukt er der som alltid.

Uten øreproppene er Radar Pace noe tyngre enn konvensjonelle Oakley-briller, og anbefales sånn sett ikke når du skal jakte pers opp Tryvann, men utover det er de akkurat så bra som andre Oakley-briller enten du løper, sykler, står på rulleski eller bare skal se kul på ut på cafeen.

Det som skiller Radar Pace fra andre Oakley-briller er øreproppene og smartness.

Når det gjelder hvordan øreproppene sitter i ørene så står Radar Pace til gull. Med mange ørepropper er utfordringen at de skal sitte godt selv i mye bevegelse, typisk ved løping i terrenget. Radar Pace, derimot, har to ørepropper som henger fra stengene og kan beveges i alle retninger slik at de for det første er enkle å få til å sitte i øret, og for det andre sitter de stødige fordi de ikke er avhengig av å hektes i øregangen. Dessuten går det fint å ta en eller begge proppene inn og ut av ørene ved behov, som når man sykler i trafikkerte strøk og bør ha i alle fall venstre øre åpent. Brillene fungerer også utmerket med hjelm, men med vinterlue er det verre å få proppene inn. Langrennsadelen kommer til å slite med å kombinere varme ører og disse brillene.

Når det gjelder smartness: Du kan velge mellom å bruke Oakley Radar Pace-app’en på telefonen din eller ikke. Dersom du lar være så fungerer brillene i praksis som et par Bluetooth-propper: Du kan spille musikk fra for eksempel Spotify, ta imot telefonanrop, spørre Siri om diverse ting, og så videre.

Når du slår på Oakley Radar Pace-app’en, derimot, får du en del mer ut av brillene. En feminin, engelsktalende stemme gir deg fortløpende tilbakemelding på hvordan du sykler eller løper, typisk målt i watt, kadens eller løpsfrekvens. For meg ble det tydelig at Oakley mener en kadens på over 80 rpm er idealet, for det var mye “konstruktiv kritikk” å få på styrketråkk opp Tryvann. Det samme gjelder løping, i motbakkene i Birkebeinerløpet mente helt tydelig Oakley at jeg hadde for få steg i minuttet.

Til å begynne med er det ganske morsomt å spørre “hey, what is my average power for the last five minutes” eller tilsvarende og få et intelligent svar tilbake. At man kan høres lobotomert ut når man sykler langs Tour de Finans samtidig som man tilsynelatende snakker med seg selv er en annen sak. Etter hvert opplevde jeg imidlertid slikt som en kuriositet mer enn noe praktisk nyttig, og endte med å la app’en ligge i fred og heller fyre opp Spotify eller Soundcloud.

Jeg skulle gjerne sett at Oakley får i gang et samarbeid med Strava for å få mer relevans på tilbakemeldingene. Eksempelvis kunne turn-by-turn guiding på ruter vært noe – “om 150 meter tar du til venstre inn i Holmenkollveien” – og live sekundering i utvalgte segmenter og mål ville garantert vært godt mottatt.

Og når jeg er inne på lyd, selve lydkvaliteten er et av brillenes svakheter. Jeg setter pris på god lyd når jeg trener, og bruker til vanlig Bose SoundSport Wireless. Radar Pace er nærmere de kjipe standard-proppene til Apple hva gjelder lydkvalitet, hvilket er skuffende i denne prisklassen. Oakley kan briller, men ikke nødvendigvis lyd. Det kunne derfor vært fornuftig om Oakley inngikk et samarbeid med Bose, Sennheiser, B&O eller andre som kan lyd.

En annen negativ ting er batteriet: Brillene skal holde opptil seks timer, men for meg varte de aldri mer enn fire timer. Det kan nok skyldes at jeg hadde koblet både puls- og wattmåler til brillene, og kjørte på med musikk. Jeg savner også å få varsel om lite batteri tidligere enn rett før brillene går tomme. Med andre ord, brillene holder knapt til en langtur for en landeveissyklist eller en middels treg maratonløper, men for alle økter innen rimelige grenser holder batteriene. Dessuten går det ganske kjapt å lade brillene også.

Brillene sett fra siden. På venstre stang rett ved tinningen kan du trykke på brillen for å styre lyd, svare og legge på anrop, og så videre.

Styrker og svakheter

Oakley-kvaliteten er tilstede i selve brillene. Utseendet er såpass clean at stilen opprettholdes nesten uansett hvor jålete du er. Øreproppene “henger” i stengene slik at de ligger stødig i ørene. Audio-tilbakemeldinger under trening kan helt klart motivere og være nyttig. Dessuten kan brillene fint brukes uten øreproppene.

Men prisen er stiv. Batterilevetiden er kort, og verst av alt er at lydkvaliteten er dårlig. En bedre integrasjon med Strava for å få live-tilbakemeldinger på Live Segmenter kunne også hevet opplevelsen. Tenk så inspirerende det ville vært å høre “kom igjen, du ligger 10 sekunder foran persen din opp Tryvann!” når du passerer kapellet, eller “du er 3 sekunder bak med 500 meter igjen” når du trå opp Grefsenkollen! Dette burde Oakley klare å få på plass om de vil.

Alternative produkter

Oakley er først til markedet med denne typen sportsbriller; ingen av de andre store brilleprodusenten ser ut til å tilby tilsvarende smarte briller i skrivende stund.

Alternative løsninger er likevel tilgjengelig om du kombinerer produkter: Du kan kjøpe et par vanlige Oakley-briller til cirka 2.000 kroner og et par gode trådløse ørepropper fra Bose, B&O, Jabra eller andre gode merker til under 1.500 kroner. Da sitter du igjen med like gode briller samt ørepropper med betydelig bedre lydkvalitet og litt lengre batteritid. Og muligens litt cash til overs.

Konklusjon

Oakley skal berømmes for å ta et innovativt steg med disse brillene, og de lykkes langt på vei.

Det er jo innlysende at gode sportsbriller og musikk burde kunne kombineres, og sånn sett gjør Radar Pace en veldig god jobb: Proppene sitter godt i ørene, og at brillene gir fortløpende tilbakemelding om prestasjonene fungerer overraskende bra, og mulighetene for å gjøre denne funksjonen bedre og komme med andre oppgraderinger er mange og sannsynligvis enkle å implementere.

Prisen tatt i betraktning burde Oakley imidlertid levert ørepropper med bedre lydkvalitet og lengre batteritid. En bedre integrasjon med eksempelvis Strava ville hevet opplevelsen.

Alt i alt, Oakley viser hva fremtiden byr på: Det er meget sannsynlig at Radar Pace bare er de første av mange smarte treningsbriller som kommer, både fra Oakley og andre, så det blir spennende å se hvordan dette markedet utvikler seg.

Kommentarer