humorklærutstyr

Slik sparer du vekt på sykkelen gratis!

Når våren og sommeren nærmer seg, fylles kulørt presse med slankeartikler og råd om veien til «sommerkroppen». La oss syklister være klare på noe. «Sommerkroppen» og «Sykkel-sommerkroppen» er to vidt forskjellige ting; førstnevnte beskriver en estetisk tiltalende, velproporsjonert kropp som kunne vært tatt ut av Baywatch, sistnevnte er det lekmenn ville beskrevet som «krigsfangekropp», men som vi sykkelgeiter trakter etter.

Her er den dårlige nyheten: Vi skriver medio mars nå. Disser magen og grevinnehenget fremdeles, er nok løpet kjørt for i år. Har du ikke trent mye og sultet mer i vinter, da blir det et helvetes mas i vår for å få sykkel-sommerkroppen 2018 på plass. Det går selvfølgelig an å høvle av noen kilo mellom nå og juni, men det er ofte vanskelig å kombinere kvalitetstrening med magert kosthold. Trening krever jo påfyll av energi, intervalltrening på brokkoli-diett er det ingen som blir raske av.

For den gjennomsnittlige syklist vil kroppen utgjøre 90% av totalvekten, mens sykkelen kun 10%, så det er opplagt kroppen det er mest å hente på å slanke. Men nest etter et kolerautbrudd av en omgangssyke, hvor kan den desperate syklist hente vektbesparelser?

Den ene muligheten er å bytte ut og oppgradere sykkelen og utstyret. De fleste av oss kan lett ta av minst én og kanskje opp til tre kilo. Mulighetene er mange, kun en seig kredittkortgjeld står mellom deg og en superleggera karbonhest. Snarveien til tvungent lønnstrekk frarådes likevel, det er andre veier til lettvektshimmelen.

Den andre muligheten er å jakte marginal gains (som PR-nissene i Sky kaller det): Her er noen råd til hvordan du helt gratis kan hente inn masse vektbesparelse til neste gang du stiller til start, det være seg klubbmesterskapet eller et ritt blinket inn som årets mål.

En kjent, men rasjonelt sett ulogisk, tommelfingelregel er at “vektbesparelse på sykkel er fire ganger så viktig som vektbesparelse på kropp”. Så da starter vi med sykkelen.

En lett hjelm kan være over 100 gram lettere enn en tung en, og enda mer vekt kan spares ved å droppe hjelmen helt – men det frarådes alle, særlig de som lever av at knollen er velfungerende.

På sykkelen

Bruk små flasker, ikke store. Ikke fyll flaskene med mer innhold enn nødvendig; kroppen klarer ikke å ta til seg mer enn 0,7-1,0 liter væske per time uansett. Bruk kun én flaske og helst ingen om mulig. Skru gjerne av flaskeholdere om de ikke skal brukes. Pro tip: Dropp flaskene, snylt drikke av lagkamerater.
Vektbesparelse: Opptil 250 gram i flasker og flaskeholdere + 1.500 gram i væske = 1.750 gram.

Væskeinntak innebærer mange vurderinger: Antall flasker, størrelser på flaskene, mengde innhold i flaskene og flaskeholdere. Trenger du 2x 750 ml flasker når du skal sykle én time rolig?

Dropp det unødvendige. Sadeltaske, rammepumpe, lys, reflekser, skjermer, ventilhetter og annet tullball – hva trenger du egentlig å ta med deg?
Vektbesparelse: Fra 50 gram til opp til flere kilo.

Puss vekk lakken på ramma. Det kan være noen unødvendige gram å hente på å gjøre sykkelen pen, men i jakten på vekt må forfengelighet vike for funksjonalitet.
Vektbesparelse: Visstnok opptil 100 gram.

Styretape. Bruk minst mulig styretape, og helst av den letteste sorten. Kork og lær er unødvendig tungt hipstertøys.
Vektbesparelse: Opptil 50-60 gram.

Styretape i mange typer materialer, noen betydelig tyngre enn andre. Noen bruker to lag styretape, andre ett. Noen kutter styretapen ved girhendlene, andre polstrer hele styret. Nødvendig?

Brukte bremser og dekk. Bremseklosser og dekk som er slitt ned vil veie mindre, bare pass på å ikke gå forbi anbefalt grense. Antageligvis kan 40% av bremseklossene slites bort. Pro tip: Dropp bremsene helt, den første som bremser er aldri den som vinner likevel.
Vektbesparelse: Opptil 20-50 gram.

Bremseklosser: 2x nye Shimano-klosser veier 9 gram, altså 18 gram per sykkel. Mye av klossene kan slites ut før de er oppbrukte, her er det gram å hente!

Kutt lengden på kabler til et minimum. Her er SRAM eTap ekstra attraktivt med trådløse gir. Kanskje du også har en lenke eller to overflødig på kjedet?
Vektbesparelse: 5-10 gram.

Drill hull i ramma. Dette frarådes dersom sikkerhet er viktig og du verdsetter ditt eget liv: Å lage hull vil nok forringe rammens evne til å tåle belastninger.
Vektbesparelse: Ukjent.

 

På kroppen

Dropp klokka. Så lenge du har en sykkelcomputer er klokke på armleddet helt unødvendig. En skranglete Swatch veier ikke mange titalls gram, men en voldsom Rolex dinglende i armen er unødvendig.
Vektbesparelse: Opptil flere hundre gram.

Ikke stapp lommene med unødvendige ting. Hvor mange gels trenger du? Behøver du hele lommeboka, eller er ett kredittkort tilstrekkelig? Og sleper du på alle nøklene, som om du er en vaktmester på to hjul? Og apropos vaktmester. Hvor ofte bruker du egentlig multitool’en? Pumpe, dekkspaker og reserveslange kan erstattes med CO2-patron og lettvektsslange, eller enda bedre: Tubeless.
Vektbesparelse: Opptil flere hundre gram.

Her er det mye ræl og unødvendig vekt som finner veien ned i baklomma. Hva kan strykes?

Kle deg lettest mulig. Hjelmen er nok den tyngste enkeltkomponenten, men i kunnskaps-Norge er de fleste av oss avhengig av hodet for å fungere i jobbene våre, så hjelmen får være et nødvendig onde av en forsikring. Dropp unødvendige lag med klær, og bruk kjøkkenvekta for å identifisere de letteste alternativene i garderoben din. Snakk med draktansvarlig i klubben din for å kjøpe inn lettvektsvarianter av plaggene. Å gå ned én størrelse sparer også litt vekt. Eksempler: Bioracer trøye størrelse small i Bodyfit-snitt og Race Proven-snitt veier henholdsvis 146 og 138 gram (8 gram spart). Rapha Pro Team Midweight-trøyer i størrelse small og medium veier henholdsvis 138 og 164 gram (26 gram spart). Bioracer shorts størrelse small i Race Proven Sirio-snitt og Rapha Pro Team bishorts størrelse small veier henholdsvis 189 og 180 gram (9 gram spart). En vindvest veier 90-100 gram.
Vektbesparelse: Opptil noen hundre gram.

Lettere varianter og mindre størrelser av klær kan utgjøre flere titalls grams forskjell.

Bæsj før start. Ikke bare kan å tømme ryggen kaste av seg en halvkilos besparelse, kroppen bruker også unødvendig energi på varelager i tarmen, og dette er energi som du er bedre tjent med å bruke på wattproduksjon. Sviskekompott dagen før ritt kan få fortgang på denne prosessen. Kartlegg gjerne toalettfasiliteter i forkant for å unngå provisoriske latriner. Pro tip: Tarmskylling dagen før, for å ta det lille ekstra. Og styr unna Imodium.
Vektbesparelse: Opptil flere hundre gram. Nærmer du deg én kilo bør du utredes for forstoppelse.

Tiss før start. Prøv gjerne én ekstra gang, hver skvett teller. Visualiser Vøringsfossen eller kjøkkenkrana for å få fart på blæra om det er stille.
Vektbesparelse: Opptil noen hundre gram.

Klipp håret. Det er greit nok å barbere beina, men hår på hodet kan utgjøre 10-20 gram i tørr tilstand, og langt mer når det er vått av regn eller svette. Kinnskjegg, bart og hipsterskjegg ryker. Pro tip (til de med uvanlig hårete kropp): Ta armene og magen, få kona til å barbere ryggen, og vips er opptil 50 gram til hentet inn. Eller bare voks hele kroppen.
Vektbesparelse: Opptil 100 gram i spesielt hårete tilfeller.

En real hårklipp kan gi 10-20 gram lettere totalvekt. (Foto: Stina fra På Håret, Barcode.)

Snyt nesa godt, og plukk ut ekstra busemenner før start. Og ingen grunn til å skjemmes, alle er så oppspilte før start at ingen merker om pekefingeren din er halvveis inn i kraniet.
Vektbesparelse: Helt avhengig av hvor mye slim fra halsen du evner å hoste og harke fram, kanskje flere titalls gram?

Rens ørene for ørevoks. Kjøp en 50 ml-sprøyte på apoteket for å skylle ørene ekstra godt. Vurder å få din bedre halvdel til å bistå såfremt det ikke ødelegger for forholdet deres.
Vektbesparelse: Mindre enn 10 gram.

Skrubb huden. Det er vanskelig å kvantifisere besparelsen, men det er jo klart at flakene du flasser av etter en real solbrenthet må utgjøre NOE? Ta med deg en rull sandpapir i dusjen og sett i gang. Ekstra tykk hud under føttene kan utgjøre forskjellen på 15:59 og 16:01 opp Tryvann!
Vektbesparelse: Vanskelig å fastslå, men hvis vi antar at en klump parmesan-ost er representativ så er det snakk om noen gram (100 gram parmesan kan rives til en enormt stor haug!).

Revet parmesan er ikke helt ulikt hudrester, og parmesan veier jo litt – så da gjør kanskje hud det også?

Klipp neglene. Dessverre utgjør selv ikke de verste ørneklørne mange miligram, men i jakten på besparelser kan ingen negl være uklippet. Tas gjerne så tett inntil neglerøttene som mulig, men unngå blødning da tap av røde blodceller reduserer distribusjon av oksygen.
Vektbesparelse: Jeg eier ikke en vekt som måler milligram, så jeg vil anslå maks et par gram i de verste tilfellene.

Negleklipperen – sisteskansen når vektbesparelsene begynner å bli desperate.

Så da har vi syv konkrete tips til vektbesparelse på sykkelen og ni til kroppen, alle sammen helt gratis. Værsågod!

Kommentarer