Polars nye flaggskip Vantage V avløste forgjengeren V800 rett før julen 2018. Polar går høyt ut og lover den perfekte klokke for den kresne, seriøse utholdenhetsutøver. Er det opp som en løve og ned som en skinnfell, eller er det liv i den gamle, finske pulskjempen?

Bakgrunn

Opp gjennom årene har jeg brukt mange pulsklokker fra både Polar og Garmin; fra førstnevnte har jeg brukt Polar S725X, Polar RS800CX, Polar V800 og Polar M600. I tillegg har det blitt noen Garmin-klokker; Garmin Forerunner 310XT, Garmin Forerunner 220 og Forerunner 620, Garmin Forerunner 910XT, Garmin Fenix 2 og nylig Garmin Fenix 5x.

Sportsklokker er morsomme gadgets! Så da Polar annonserte Vantage V, ble jeg ekstra spent – en klokke som skal være smekkfull av (sportsrelaterte) funksjoner, lang batteritid og et design som ser nesten like greit ut i kontorlandskap og fest som i Birkebeinerløypa.

Produktinformasjon og priser

Polar Vantage V er storebroren til Polar Vantage M, som ble lansert samtidig. Mens Vantage V er arvtakeren etter V800, er Vantage M den som overtar for M430. Flåsete sagt, Vantage V er for de seriøse mosjonistene og de (som tror de er) profesjonelle, mens Vantage M er for de som mer av typen “balansert livsstil”. Det sier seg selv hvilken kategori jeg mener jeg tilhører, så denne testen er basert på Vantage V.

Vantage V veier 66 gram, har ripefritt “Gorilla-glass” og en rund berøringsskjerm på 1,2 tommer, fargedisplay, 240 x 240 piksler, innebygd optisk pulsmåler, GPS/GLONASS, barometer og andre sensorer som beregner watt når du løper (ikke sykler), samt et batteri som holder i 40 timer med GPS-bruk. Eksterne sensorer kommuniserer via Bluetooth (men ikke ANT+, som er Garmins teknologi). Klokka er selvfølgelig vanntett.

Vantage V koster veiledende 4.999 kroner uten pulsbelte og 5.499 med Polar H10 pulsbelte (som separat koster 999). Klokka finnes i tre farger: Svart, hvit og oransje. Reimene kan byttes ut. Til sammenlikning koster Vantage M 2.799 kroner, finnes i svart, hvit og rød.

Polar Vantage V har en haug med optiske sensorer på undersiden som skal bidra til mer nøyaktig pulsmåling. Mest nøyaktig blir det imidlertid fortsatt med pulsbelte.

Testmetode

Jeg har brukt klokka tilnærmet daglig i flere måneder, fra november 2018 til april 2019. Jeg har brukt den når jeg sover, til hverdags og på kontoret, og selvfølgelig på trening.

Øktene har inkludert rolige og harde sykkelturer utendørs, rulleøkter inne, gåturer i skog og mark, løping og langrennsturer. Med andre ord ganske representativt for hvordan de fleste av oss bruker en slik klokke. (Jeg har ikke svømt med klokka, triathlon er ikke noe for meg.)

I noen av øktene har jeg målt GPS med både Vantage V og V800 (løp og langrenn) eller Wahoo Bolt (sykkel), og så har jeg testet den optiske målingen til Vantage V mot pulsbeltemåling registrert med en annen enhet (V800, Wahoo Bolt, Zwift via Apple TV eller  Trainerroad via iPad).

Funn

Førsteinntrykket av klokka er solid; den kommer i en forseggjort eske, den kjennes solid i hånda og på håndleddet, knappene og skjermen er responsive og har den fine kvalitetsfølelsen tilsvarende når du lukker døra på en dyr, tysk bil.

Komme i gang. Som vanlig tok det ikke mange minuttene fra klokka var ute av eska til den var koblet til min Polar Flow-konto. Det som tok mest tid, var å kjøre firmware-oppdateringen. Jeg valgte å kjøre førstegangsoppsett med USB-kabel koblet til PC, men det går omtrent like fort å koble til iPhone (eller Android, om du er slik skrudd sammen) via Bluetooth. Ingen behov for en mastergrad fra NTNU for å komme i gang, altså.

Skjerm. Jeg har brukt klokka i de fleste lysforhold – langrennsturer i mørket så vel som solskinn, løpeturer alle døgnets tider, og på diverse sykkelturer. Skjermen har uten unntak vært lett å lese, og at bakgrunnsbelysningen automatisk kommer på når klokka løftes opp er jo en fin detalj. Jeg skulle imidlertid ønske at jeg kunne velge hvor lenge lyset skal stå på, og hvor sterkt det skal lyse. Dette kommer forhåpentligvis i en oppdatering snart.

Selv uten bakgrunnsbelysning er Polar Vantage V sin skjerm lett å lese under normale lysforhold.

Knapper. Polar Vantage V bruker en kombinasjon av knapper og berøringsskjerm, så for en del funksjoner er det flere måter å komme i mål. Knappene er solide og responsive, og kombinert med berøringsskjermen er det enkelt å gjennomføre det man trenger. Når jeg driver med intervaller, synes jeg det er en nyttig funksjon å bare slå hardt mot skjermen i stedet for å trykke på «lap»-knappen.

Brukervennlighet generelt. Jeg har til gode å finne en sportsklokke som har samme intuitive grensesnitt som iOS, men Polar Vantage V er mer brukervennlig enn andre sportsklokker jeg har brukt. Det handler bare å om å bli kjent med og venne seg til klokka, og jeg har til gode å tenke «dette var da ulogisk». Jeg setter ekstra pris på at Polar lar en sette opp skjermvisninger på nett eller mobil heller enn å surre på selve klokka (noe jeg synes er Garmins største svakhet).

Polar skal ha kudos for at det er superenkelt å lage treningsprofiler og endre visninger i hver profil via telefonen, heller enn å knotte på selve klokka (slik man må med Garmin).

GPS-nøyaktighet. Hvis du tar deg tiden til å besøke Facebook-gruppa Polar Vantage Users, da finner du de kondis-interesserte søskenbarna til nettrollene på Nettavisen; her bitches det jevnlig om dårlig GPS-nøyaktighet til Vantage V, i en sånn grad at man skulle tro at Vantage V sin GPS-sporing er helt på styr. Dette er så langt jeg kan vurdere bare sprøyt. Jeg har løpt, gått turer, syklet og stått på langrennsski med Vantage V og V800 samtidig, og forskjellen har alltid vært minimal og innenfor akseptabelt avvik. Eksempelvis mente V800 at Birkebeinerrennet 16.03.2019 var 53,58 kilometer mens Vantage V mente 53,49 kilometer (90 meter forskjell, altså 99,83% likt). På en runde rundt Hurum 23.03.2019 beregnet min Wahoo Bolt at runden var 102,9 kilometer, mens Vantage V oppga 103,26 kilometer (360 meter forskjell, altså 99,65% likt). Og Vantage V finner raskt GPS-signal, jeg har til gode å stå lenge ute og vente på at GPS-mottak er «låst inn».

Puls-nøyaktighet. Polar Vantage V tar optisk pulsmåling seriøst; med alle lysene på undersiden av klokka, ser den mer ut som noe fra en James Bond-film enn en sportsklokke. Og erfaringene mine er at pulsmålingene stort sett er veldig nøyaktige når jeg sammenlikner hva klokka sier med hva et pulsbelte måler – avvikene er sjeldent større enn 1-2 pulsslag begge veier. Når jeg sitter rolig i sofaen eller ligger i senga og måler puls ved å sette en finger mot en hovedpulsåre versus hva klokka sier, virker det også være spot on. Det er kun når jeg trener intervaller, eller når pulsen varierer raskt og kraftig, at optisk måling ikke henger med. Og når jeg går langrenn, foretrekker jeg å ha klokka synlig på utsiden av jakkeermet heller enn gjemt under hansken. Så den vanlige konklusjonen gjelder også her: Tilkobling med pulsbelte er fortsatt å foretrekke dersom du skal trene seriøst med puls, men optisk måling er overraskende bra.

Wattmåling løp. En kul detalj med Polar Vantage V, er at den har en innebygd wattmåler for løping. Nå løper jeg minst mulig, så dette er en funksjon jeg har testet minimalt. Det som er viktig å merke seg, er at det ikke er noen etablerte standarder for wattmåling ved løp, og at watt-tallene avledes indirekte ved hjelp av beregninger. Klokka klarer ikke ta høyde for underlag eller teknikk, men den klarer å hensynta stigning/helning. Så å sammenlikne watt-verdiene fra Vantage V mot for eksempel Stryd vil ikke gi mening; i beste fall vil tallene korrelere, men ikke vise det samme. Når det er sagt, fra det lille jeg har testet, virker målingene å være konsistente, og for seriøse løpere kan wattmåling være et nyttig måltall å styre trening etter.

Batteritid. Polar er stolte av batteritiden til Vantage V, og ikke uten grunn. Jeg har konsekvent brukt den med kontinuerlig måling, og jeg lader klokka 1-2 ganger ukentlig, avhengig av hvor mye jeg har trent med klokka. Klokka gir også beskjed om ladebehov i god tid før den går tom. Ladekabelen som medfølger er herlig, det er ingen port som skal stappes inn eller klype som skal festes, men bare en rund liten magnet på baksiden som enkelt klikker på plass. Det eneste negative er at det blir litt klønete å lade klokka mens den er i bruk, men med 40 timers kapasitet kan man alltids spørre hva man trenger med mer batteritid. Jeg kommer i alle fall til å stille i Jotunheimen Rundt med Vantage V som backup for sykkelcomputeren min.

Tilkoblinger. Polar har alltid vært en forkjemper av Bluetooth Smart, mens Garmin har frontet ANT+. Forhåpentligvis vil Polar løsne litt på dette framover, men enn så lenge vil du slite med å koble til diverse duppeditter som kun snakker ANT+ (som for eksempel Shimano Dura Ace wattmålere). Når det er sagt, alt som snakker Bluetooth kan raskt og enkelt kobles til klokka. Og en merkbar forbedring fra V800 er at synkronisering med app’en via iPhone går mye, mye raskere (sekunder heller enn minutter).

Treningsdagbok. Polar Flow på iOS synes jeg er milevis mer oversiktlig enn Garmin Connect, og om det ikke var for at jeg har koblet TrainingPeaks og Strava til Polar Flow, ville jeg nok tenkt at sistnevnte er en mer enn tilstrekkelig treningsdagbok. Alt av relevant data foretrekker jeg imidlertid å ha i TP, og heldigvis er sync enkelt å sette opp.

Smartklokke-varsler. Det går an å la Vantage V varsle om anrop, meldinger og andre varsler fra telefonen. Dette syntes jeg imidlertid ble veldig irriterende etter kun et par timer, og slo det raskt av (slik jeg også gjorde med V800 og Garmin Fenix 5X i sin tid).

Oppdateringer og forbedringer. Jeg har hatt klokka helt siden lansering og selv opplevd at klokka har en del barnesykdommer som Polar har fjernet med firmware-oppdateringer. Etter de siste par firmware-oppdateringene, er det ingen grunnleggende eller åpenbare issues med klokka, og jeg tipper at gutta og jentene hos Polar i Finland gleder seg over å drive nyutvikling heller enn å rette kritiske feil. På min ønskeliste er å få midlertidig status på en treningsøkt når man trykker på pause-knappen, mulighet for å sende GPS-spor til nærmeste pårørende, og at Strava Live Segments kommer på plass.

Ladekabelen festes enkelt med magnet, så det er slutt på klyper og porter som skal stikkes inn her og der.

Bra

Først og fremst gjør Vanage V alt du kan forvente av en high end sportsklokke. Den er full av funksjoner, den er brukervennlig, GPS-mottak går fort og synkronisering ditto. Videre har den et fint design, den er lett og behagelig på hånden, batteritiden er god, den er brukervennlig og ikke minst fornuftig priset. Og Polar har vært veldig flinke til å dytte oppdateringer fortløpende etter lansering, så det er tydelig at Polar gir jernet for at dette skal være et bra produkt.

Dårlig

De tingene som trekker ned – og som egentlig er småfeil, og ting Polar kan komme til å fikse med framtidige oppgraderinger (listen min her har blitt kortet ned kraftig etter de siste firmware-oppdateringene!) – er at styring av bakgrunnsbelysning ikke går, og det mangler en oppsummeringssside når man trykker på pause under en økt. Og så må man være klar over at optisk pulsmåling ikke kan erstatte pulsbeltemåling.

Sammenliknbare produkter

Dersom du vurderer Polar Vantage V, da er du sannsynligvis glad i fine klokker og/eller en relativt sporty type som tenker “smartklokke er én ting, sportsklokke er noe annet”. I så fall bør følgende klokker også tittes nærmere på:

Garmin Fenix 5 finnes i et utall varianter, og har en haug med funksjoner utover det helt sportslige (Garmin Pay, musikkavspiller, og mer). Prisene går fra 4.500 opp til 9.000 kroner. Vekta går fra 65 til 97 gram, fargeskjermen har 240 x 240 pikslers oppløsning, og med batteritid i aktivitet på opp til 70 timer (på sparebluss-modus). Optisk pulsmåling har den også. Min erfaring er at Fenix 5 er en solid klokke, både funksjonalitets- og utseendemessig, og helt sammenlignbar med Polar Vantage V, samt hva du synes om Garmin.

Garmin Forerunner 935 koster 5.400 kroner hos Løplabbet, veier 49 gram, har fargeskjerm med 240 x 240 pikslers oppløsning, et batteri som skal holde opptil 60 timer i aktivitet (på sparebluss-modus), har optisk pulsmåling på håndledd, og sannsynligvis den Garmin-klokka som er mest sammenlignbar med Vantage V.

Suunto 9 G1 Baro koster 6.000 kroner hos Løplabbet, og er det merkets flaggskipmodell. Vekta er på 81 gram, den har fargeskjerm og safir-glass, optisk pulsmåling og en tilsynelatende ekstrem batteritid på 120 timer i aktivitet. Suunto har jeg ingen erfaring med.

Polar V800 til venstre, Vantage V til høyre. Forrige og nåværende toppmodell – designet har kommet seg!

Konklusjon

Polar V800 ble etter hvert en bauta av en pulsklokke – det er den fortsatt – så Vantage V har mye å leve opp til.

I fjor høst, da firmwaren fortsatt var litt umoden, kunne man spørre seg om Polar hadde lansert klokka litt for tidlig (de ville vel helst få med julesalget). Nå framstår imidlertid Vantage V som en verdig arvtager som Polars flaggskip. Den er estetisk tiltalende, proppfull av funksjoner og med solid batteritid, brukervennlig, fornuftig priset, og helt tydelig myntet på de som tar utholdenhetsidretter seriøst. Kritikere har rett i at Vantage V mangler noen av de «nice to have»-funksjonene Garmins toppmodeller har, men på en annen side er Vantage V en rendyrket sportsklokke.

Polar kan pensjonere V800 med god samvittighet. All den tid Polar fortsetter å rulle ut oppgraderinger, har jeg ingen betenkeligheter med å anbefale klokka til alle som driver med løp, ski og sykkel – enten de skal ha sin første sportsklokke, bytte ut sin gamle Polar-klokke eller vurderer å skifte fra Garmin.

Kommentarer