humorritt

Hvordan avsløre bløffere før ritt

Spenningen i startområdet før startskuddet går er ofte til å ta og føle på. Alle har sine måter å takle spenningen på. Typiske syn er ryttere som varmer opp på ruller, tråkker rundt på sideveiene, skravler med lagkamerater, spiser og drikker, stirrer med tomme blikk ut i lufta,  står i lang kø ved toalettene eller går over utstyret en siste gang.

Én ting har alle til felles: Ingen våger innrømme at de er i form, at føler seg sterke eller bekrefte at de har trent i flere måneder for nettopp dette rittet. Om alle hadde trent så lite som de hevder, så burde startområdet sett ut som auditionområdet til «Fatcamp American Edition». Alle prøver å justere ned forventningene til seg selv mens de vurderer andre ryttere.
Hvis Manchester United skulle møtt Ham-Kam ville Alex Ferguson sagt «det kommer til å bli en jevn og tett kamp, vi må ikke undervurdere gutta fra Hamar». Sannheten vet vi alle; b-laget til ManUtd hadde sikkert slått Ham-Kam 20-0. Det er litt vanskeligere å skille bløfferne fra de som er så dårlige som de utgir seg for å være i sykkelritt.
Her er noen av tingene som blir sagt (og hvordan du avslører om det sannhet eller bløff):
«Jeg har ikke trent nok i vinter».
  • Hvis sannhet: Det ser ut som han fyller sykkeldrakten litt mer enn han burde, han puster litt anstrengt, blir svett av en lett oppvarming, beina er tynne som fyrstikker, og den Tacx Fortius-rulla du så til salgs på Finn.no før jul var hans. De turrennene han snakket om å debutere på i vinter har du hørt bemerkelsesverdig lite om, og du fant ham ikke på resultatlista på www.birkebeinerrennet.no. Han vil være totalslakt før 20 minutter har gått. Best å ringe Luftambulansen først som sist. 
  • Hvis bløff: Han virker mye slankere enn sist du så ham i fjor, ansiktshuden er stram rundt kinnene, lårmusklene er markerte og henger lett over kneskålene, og du klarer ikke å henge med ham når han varmer opp i bakken ved startområdet. Ser du tydelig solskille på lår og armer har han vært på 14 dagers treningsleir på Toscana før påske. Den eneste som har trent mer enn ham i vinter er Olaf Tufte, og han kommer til å sykle de andre rett i grøfta etter fire harde bruddforsøk.
«Jeg havnet på premiefylla i går».
  • Hvis sannhet: Han har store svarte teposer under øynene, inntar Red Bull intravenøst, spiser kebab, snuser kaffepulver, det lukter hjemmebrent-fylla av ham og han lener seg over bilpanseret mens han brekker seg. Hvis han bikker over ende i grøfta og sovner, så er det best å la ham bli liggende (eventuelt, hvis det er kaldt og regner så ring kona hans for at han skal bli hentet hjem).
  • Hvis bløff: Ingen tegn til trøtt ansikt, fylleånde, reparasjonspils, eller annet avslørende rundt ham – det eneste som lukter er hans nyvaskede sykkeltdrakt. Han er formann i det lokale Blå Kors, jobber i en vernet bedrift med seks timers arbeidsdag, og at hans livsmotto er «aldri stå når du kan sitte, aldri sitt når du kan ligge». Han har antageligvis fått en massasje av kona kvelden før etter en god pastarett, og er så klar for dette rittet som en milkshake er etter 20 sekunders risting.
«Jeg har spist for mye usunt i det siste».
  • Hvis sannhet: Se etter bredere hofter enn skuldre. Hengemage, slappe kinn og generell litt dårlig holdning er typiske tegn. Hvis han i tillegg raper ukontrollert og det lukter hvitløk og rødvin er det mulig han «nøt et bedre måltid» kvelden før. Spikkeren i kista er hvis han ikke klarer å vente på tur i toalettkøen, og stikker ut i skogen med en dorull i hånda.
  • Hvis bløff: Kona hans jobber som ernæringsrådgiver i Olympiatoppen og han var mannen som fant på «5 om dagen er bra for magen». Mens han snakker med deg spiser han en passe moden banan og drikker en proteinshake. Legg merke til at av alle de 50 syklistene rundt dere så ser han ut som den friskeste. Sist han spiste usunt var sannsynligvis i 2006 da E.coli-problemet herjet i Norge.
«Jeg tar rittet som trening bare».
  • Hvis sannhet: Hvis det er Edvald, Thor eller Kurt du snakker med så er det nok sant. Kanskje også dersom det er et større ritt dagen før eller dagen etter som han også har deltatt i eller skal delta i. Hvis ikke er det bare vissvass. 
  • Hvis bløff: Omtrent alle rittene i Norge er mellom april og juli, så man deltar IKKE i ritt for å trene (det gjør man hele resten av året). Men det er ikke unormalt at man annonserer at man deltar for treningsformål til familie, kollegaer, venner og lagkamerater for å redusere resultatpresset. Men man skal være en spesiell syklist for å ikke kjenne konkurranseinstinktet når startnummeret er på ryggen. «Hvorfor havnet du sist da – sprakk du?» «Neida, jeg tok det som trening, jeg sa jo det…»

Kommentarer