konkurranseritt

Romeriket Rundt 10.05.2009 og Follorittet 16.05.2009

I år ønsket jeg å delta i så mange ritt med fellesstart som mulig, men med base i Oslo er jeg begrenset til Østlandet. Likevel er det noen juveler i terminlista. Etter Enebakk Rundt (puljestart) har jeg deltatt i to flotte og beinharde ritt: Ceres Rittet/Romerike Rundt (arrangert av Ceres) og Follorittet (arrangert av Follo Sykkelklubb).
To ting jeg synes arrangørene kunne vært flinkere til å opplyse om er løypekart og løypeprofil. I begge rittene har det vært vanskelig å forutsi hvordan rittet ville utarte seg mye pga mangel på profiler.
(Til begge rittene måtte jeg delta med treningssykkelen min fordi godsykkelen er utstyrt med Mavic R-Sys hjul, som grunnet produksjonsfeil måtte fremhjulet sendes tilbake – og det tar sin tid å få nytt fremhjul. Å delta i konkurranser med dårligere utstyr enn man egentlig disponererer mentalt forstyrrende!)
Romerike Rundt 10.05.2009
Dagen før syklet jeg Nordmarka Rundt-løypa og fikk sprutregn den siste timen. Så da jeg våknet til Romerike Rundt hadde jeg en liten forkjølelse og 17 mil i beina. Og det regnet katter og hunder før start… Men været er likt for alle. Ceresrittet og Romerike Rundt er det samme, men førstnevnte er for VC-syklister, mens vi andre deltar i RR med senere starttidspunkt. Vi hadde masterbil de første 5-10 km, og i de neste 15 km gikk mange i bruddforsøk (inkludert meg). Etter 25 km kom en brå sving opp til venstre som jeg ikke var forberedt på, og da stakk hovedfeltet fra meg. Resten av turen ble kjørt så hardt jeg klarte i et felt på 8-10 syklister fra Ceres, Rye og andre mindre klubber. Vi hadde sterk vind fra sidene og mot oss hele veien, og det ekstremt kuperte terrenget sugde krefter. Da de siste to kilometrene i skarp motbakke til mål kom var jeg så tømt at jeg ikke klarte å henge med. Ved målpassering sank jeg sammen i grøfta og ble liggende en stund. Endte opp på 2:33 på 83 km, et godt stykke bak vinnertiden. Snittpulsen var kun 79% og kun 15 minutter i sone 4/5, som er lavere enn hva jeg pleier. Jeg burde hengt med hardere og følt meg bedre, og velger å forklare dette med dårlig oppladning i dagene før. Rittet i seg selv var greit arrangert og anbefales til alle som ønsker seg en rask og hard økt.
Follorittet 16.05.2009
Klok av skade etter Romerike Rundt trente jeg rolig dagen før og sov 10 timer. Flott vær over Ås lovet bra for rittet. Rittområdet var befengt med Cervelo-rammer og Zipp 404-hjul… høyt (wannabe-)nivå her? Syklistene ble delt opp i to puljer; de under og de over 40 år, som startet henholdsvis 11:00 og 11:10. Starten var ikke like hard som Romeriket Rundt, og jeg hadde ingen problemer med å holde meg blant de 20 raskeste. Men etter cirka 25 km ble jeg presset ut av veien pga punktering og stans foran meg, og mistet dermed kontakt til hovedfeltet. Med ganske kupert terreng var det vanskelig å finne en god rytme for å ta igjen feltet, men etter fem kmb blodslit klarte jeg å hente inn tre andre syklister, som jeg dannet gruppe med. Vi fikk en god fart, og etter hvert samlet vi oss rundt 15-20 syklister av forskjellig kvalitet. Å ta igjen hovedfeltet virket umulig, men vi jobbet for best mulig tid… jeg merket fort at jeg dro fra feltet i alle motbakkene, så etter 50 km bestemte jeg meg for å rykke sammen med to fra Rye (Marius J og Øyvind). Vi klarte å jobbe bra sammen og holdt gruppa vår på avstand. Med fire-fem km igjen til mål nærmet 40+ gjengen (et felt på kanskje 50 syklister) seg oss selv om vi kjørte maks. Med en langspurt klarte jeg å komme over målstreken rett før seniorene, og det føltes faktisk som en liten seier. Tiden ble 2:06 på 77 km, med snittpuls 84% og 40 min i sone 4/5. Jeg vet ikke om jeg ville klart å holdt følge med de raskeste, men utbyttet av rittet var suverent for min del pga så mye tid foran og i høye pulssoner. Og med unntak av at arrangørene ikke var flinke til å vise retning i noen kryss var dette et flott ritt i kupert terreng, og anbefales til alle som ville likt Romerike Rundt.

Kommentarer