utstyr

Tacx Fortius – problemer med bremsen fixed

Som andre landeveis-junkies har jeg satt opp en dedikert sykkel på en Tacx Fortius Mutliplayer-rulle, den soleklare redningen gjennom vinterhalvåret.

Det fine med Tacx Fortius Multiplayer er at den har så utrolig mange muligheter for trening. I tillegg til å bare sykle uten mål og mening kan man sette opp en bestemt watt, distanse eller tid man ønsker å trene etter (Catalyst), eller man kan sykle i virtuelle løyper (Virtual Reality), man kan sykle i ekte løyper med videoopptak og motstand (Real Life Videos), man kan sykle online mot andre, og man kan konkurrere mot andre i feks www.rulletour.no. Og ikke minst – motorbremsen er noe av det beste som er på ruller (om man ikke kjøper svindyre løsninger som brukes på Idrettshøyskolen eller Olympiatoppen).

Med alle disse utrolige treningsmulighetene er det kanskje ironisk at jeg kun bruker rulla 5-6 timer i uka, og nesten utelukkende Catalyst-funksjonen. Jeg ser på gamle opptak av Tour de France og sykler til en fast wattmotstand i 45, 60 eller 90 minutter, og er fornøyd – det føles mye mer relevant enn å sitte i en spinningsal, og tiden går ganske kjapt. Dessuten er det lett å sammenlikne watt og puls fra gang til gang.

Fra Eriks sykkelblogg

Så man kan bare forestille seg frustrasjonen min de siste par ukene da rulla begynte å fuske og lage dårlig treningsstemning: Titt og ofte, mens jeg var godt i gang med økta så ville jeg brått kjenne i hele bakhjulet at noe var på gang før bremsen bare hogget kraftig i. Etter mellom 5-10 sekunders bremsing/dirring så fortsatte rulla som om ingenting hadde skjedd… helt til det gjentok seg. Ikledd kun sykkelshorts, sykkellue og et par Sidi-sko ble det mye banning mens jeg feilsøkte i og etter treningsøktene:

  • Først trodde jeg at det var slitt bakhjul (det var forsåvidt klar for utskiftning), men nytt hjul hjalp ikke nevneverdig. 
  • Deretter fikk jeg for meg at det kunne være at avsvidd gummi fra dekket hadde brent seg fast på motorbremsen. Og det virket faktisk sannsynlig; det hadde samlet seg en skikkelig gummiklyse rundt bremsen. Så etter å ha plukket av gummi tilsvarende fire pakker Hubba Bubba trodde jeg at problemet ville bli borte, men der tok jeg feil.


Fra Eriks sykkelbloggEtter et raserianfall som ville gjort John McEnroe stolt fikk jeg kontaktet Deler AS, som hadde løsningen klar. I strømkabelen som er koblet til motorbremsen går det fire ledninger, og løsningen besto i å åpne kabelen og skru fast eventuelle løse ledninger. I mitt tilfelle var én av ledningen helt løs, og da den ble skrudd på plass fungerte rulla som den aldri har gjort før. Dermed er sesongoppkjøringen reddet.

I ren glede over å få orden på rulla satte jeg likegodt på en Real Life Video, og syklet fra halvveis ned Les Duex Alpes, forbi Bourg d’Oisans og opp til toppen av Alp d’Huez med en snittwatt på 280-300 (mistenker wattverdiene for å være i overkant positiv på rulla, men moro likevel) – takk til Deler AS for rask og god support!

Så tips til andre som har denne rulla og har problemer; rengjør motorbremsen jevnlig for gummi, og sjekk strømkabelen dersom dere opplever liknende.

Kommentarer