klærutstyr

Ny hjelm: Giro Prolight

Jeg har brukt min rød/svarte Giro Atmos siden 1. mai 2007 frem til i dag da den gikk av med pensjonen til fordel for en hvit Giro Prolight. Tre års tjeneste, inkludert Trondheim-Oslo, Viking Tour, Tour Transalp, to turer til Alp d’Huez, en hel rekke andre mindre ritt samt utallige timer i all slags vær, gir grunnlag for avtalefestet pensjon for en stakkars hjelm. 


Med god grunn har jeg vært ekstremt fornøyd med Giro Atmos; jeg har opplevd den som lett, luftig, med perfekt passform, og den var den stiligste hjelmen på markedet da jeg kjøpte den. Det eneste jeg har å utsette på hjelmen er at den var ekstremt varm å ha på hodet da jeg syklet i Alpene i 2008 – men det tror jeg skyldes like mye at hjelmen har mørke farger, at himmelen over Bourg d’Oisans var stort sett skyfri, og temperaturen lå rundt 30 grader. 


Uansett så bør hjelmer skiftes ut med jevne mellomrom, og man kan tenke seg hvor sprø isoporhjelmer blir etter tre år. Dermed har jeg tittet på forskjellige kandidater til hjelm:

 • Catlike Whisper Plus. Først syntes jeg disse var markedets klart styggeste hjelmer, men de har vokst på meg og jeg vurderte lenge den hvite/grønne varianten for å ha noe som matchet syklene mine. Det kunne fort blitt en Catlike-hjelm på meg om ikke Prolight-hjelmen hadde vært på rett sted til rett tid.
 • Specialized S-Works 2D. Visstnok er stroppene på disse hjelmene laget av silke, uten at jeg har vært plaget av de vanlige stroppene til Atmos… Uansett var disse en klar kandidat etter Catlike dersom jeg hadde funnet en helhvit hjelm i stedet for en med VM-stripene på (greit nok å sykle med proffutstyr, men VM-stripene vil jeg gjerne fortjene før jeg kler meg med dem).
 • Giro Ionos. Oppfølgeren til Atmos er ikke så veldig forskjellig, men jeg kunne tenkt meg Livestrong-versjonen for å matche Oakley Jawbone Livestrong-brillene mine (og gul/sort matcher klubbfargene til Ottestad SK). Jeg fant aldri denne hjelmen i butikkene jeg ferdes, og de var utsolgt på Wiggle.co.uk.
 • Giro Prolight. Giros nyeste hjelm skulle komme på markedet denne våren, men jeg så den på hodet til Astana-rytterne i Tour de France i fjor. Først trodde jeg dette var en retro-vits fra Giro – de er ikke eye candy slik Ionos er, for eksempel. Jeg tenkte uansett å prøve den før jeg tok en endelig beslutning.Da jeg var på Raske Sykler i går for å hente mitt ombygde SRAM S40 bakhjul med PowerTap så jeg at de hadde fått inn Prolight-hjelmen, og jeg måtte prøve. Den satt helt perfekt, og jeg kommer fortsatt ikke over hvor utrolig lett den er. Det får være at hjelmen kanskje ikke har samme spennende design som en del andre hjelmer – hvis den sitter godt på hodet, er lett og luftig, og kvaliteten er høy så er de viktigste kriterene møtt. Nå har jeg brukt hjelmen totalt i tre timer, og kan nevne følgende: 

 • Den elastiske strammestroppen er langt mer behagelig på hodet enn låsemekanismene av plast som øvrige hjelmer har. Hjelmen sitter fast på hodet uten at jeg merker den er tilstede (dvs, jeg håper jeg merker det hvis det noensinne skulle skje noe). Så nå er det slutt på å justere låsen – og man har tre-trinns justering på strammestroppen i hjelmen hvis det skulle behøves.
 • Hjelmen er utrolig lett; min Prolight veide kun 179 gram mot Atmos’ 291 gram (121 grams forskjell). 121 gram er kanskje ikke mye, men jeg kan i alle fall innbille meg at vektforskjellen vil merkes etter flere timer på sykkelen. (Jeg bruker størrelse medium.)
 • Den hvite fargen kler mine sølvfargede Oakley Radar-briller helt perfekt, så da kan utstyrssnobben i meg slå seg til ro med at estetikken er ivaretatt (noe som selvfølgelig er alfa og omega når man deltar i ritt).Det er vanskelig å slå fast om dette er den beste hjelmen noensinne etter kun tre timer, men alt tyder på at jeg vil bli minst like fornøyd med denne som jeg var med Atmos. Og forhåpentligvis vil den hvite fargen være en fordel når jeg kriger meg opp Tourmalet i sommer i solsteken!


Bilder av hjelmene nedenfor:


Giro Prolight i esken:Giro Atmos og Giro Prolight sett fra fugleperspektiv:Giro Atmos og Giro Prolight sett bakfra: Giro Prolight og Giro Atmos sett fra siden:Giro Prolight og Giro Atmos sett fra innsiden (legg merke til strammeanordning bak):


Giro Atmos str M veier 291 gram (tre års svette inkludert): 
 
Giro Prolight str M veier 179 gram (ingen svette inkludert: 

Kommentarer

2 Comments

 • Phi sier:

  Takk for fin review, vurderer prolight selv. men prisen syns jeg er dog litt stiv, jeg sykler ikke så aktiv som deg, men jeg må se ann. største dilemma må være hjelm vs brillene. per i dag har jeg blå/svart hjeml og brillene er dog blå. Hehe… se ut som jeg må bytte ut brillene hvis det blir prolight (svart)

 • Sykkelerik sier:

  Du får tak i hjelmen i svart/blå også. 🙂

  Men går du for hvit hjelm (som meg) så har du en hjelm som matcher alle briller + hodet stekes ikke når det blir varmt.

  Se forresten http://www.wiggle.co.uk/p/cycle/7/Giro_Prolight_Cycling_Helmets/5360045709/. Der får du hjelmen til rundt 1300 kr (inkl. toll og mva og annet tull).