energiutstyr

Hjemmelagde energibarer/müslibarer for syklister

Én av de kjedeligste tingene jeg vet med lengre økter og konkurranser er imidlertid å spise sportsernæring, og spesielt hater jeg energibarer. De er tørre, smaker møkk, og er dyre.

Etter å ha blitt inspirert av Martin Hoffs forsøk på å lage egne energibarer i mai tenkte jeg at jeg måtte også prøve dette. Martins blanding besto av ris, egg, bacon og helst også parmesan (!) – ting som virket litt for eksotisk for min sarte gane. Heldigvis googlet jeg meg frem til Trines Matblogg og fant en oppskrift på müslibarer som jeg har latt tyvlånt. (Trine har også masse andre gode oppskrifter som bør prøves!)

I første forsøk fulgte jeg oppskriften nøyaktig, og resultatet ble såpass bra at jeg har laget en ny runde på 1,5 kilo (2x standard oppskrift).

Litt av moroa var å gå rundt på Ultra på Sandvika og plukke ut diverse tørket frukt. Valget falt på Freias premium 86% sjokolade, tørkede bringebær, blåbær, tranebær, aprikos, ananas, mango og papaya – som gir én runde med müslibarer med bær, og én runde med tropiske frukter. Rosiner, tørkede epler med kanel, nøtter av forskjellige slag… Det er vel strengt talt bare fantasien som begrenser hva man kan stappe i barene.

Fremgangsmåte

Steg #1: Finne frem 100 gram diverse tørket frukt, 100 gram mørk sjokolade, 150 gram smør, 2 spiseskjeer sirup, 0,5 dl brunt sukker, 5 dl müsli, 0,5 dl havregryn, 1 dl kruskakli, 1 egg og 50 gram valnøtter (ref Trines Matblogg-oppskriften).

Steg #2: Hakke opp tørkede bær, nøtter og sjokolade. Blande sammen brunt sukker, müsli, havregryn, kruskakli med smeltet smør, sirup og et vispet egg.

Steg #3: Blande alt sammen og røre godt om til en deilig, energirik smørje. I dette tilfellet laget jeg dobbelt opp, og fordelte det i to boller (én for eksotisk frukt og én for bær).

Steg #4: Fordele blandingen jevnt utover en passe stor form (Trine anbefaler 23×23 cm; jeg bare tok det første og beste jeg fant). Settes inn i ovnen på 200 grader i 20 minutter på nederste rist.

Steg #5:  Ta ut formene etter 20 minutter og skjær dem opp i passende størrelse (de er lettere å skjære opp mens de er varme og myke enn senere, når de har kjølt ned og blitt stive). La dem avkjøle i cirka én time.

Steg #6: Pakk dem inn i aluminiumsfolie (gjerne på en slik måte at de er lette å åpne mens du er på sykkelen!), og sett dem deretter inn i fryseren. De tines i løpet av et kvarters tid etter du tar dem ut igjen.

 

Facts for tallknusere

Følger du oppskriften til Trine så vil du ende opp med en mengde på 845 gram, som gir deg 16 energibarer på 53 gram hver.


Ved å bruke målevekten og kaloritabellen til matoppskrift.no har jeg anslått energiinnholdet på müslibarene: Totalt består oppskriften av 3.750 kcal, det vil si hver müslibar inneholder 234 kcal eller 442 kcal per 100 gram.


Oppskriften til Trine koster deg 111 kroner i råvarer; velger du bare tørkede blåbær går prisen betraktelig opp (tørkede bringebær koster 87 kroner per 100 gram, mens tropisk miks koster 12 kroner per 100 gram), mens om du velger kun tørkede aprikoser eller tranebær så drar du prisen en god del ned. 111 kroner for råvarer til 845 gram betyr at hver müslibar koster 7 kroner, eller at 13 kroner per 100 gram.


Til sammenlikning inneholder «kommersielle» energibarer cirka samme mengde kcal, men koster 3-4 ganger mer:

  • En Maxim energibar koster 20 kroner hos Sportsmat, veier 55 gram og inneholder 220 kcal, hvilket betyr at den koster 36 kroner og inneholder 400 kcal per 100 gram.
  • En Squeezy energibar koster 25 kroner hos Sportsmat, veier 50 gram og inneholder 182 kcal, hvilket betyr at den koster 50 kroner og inneholder 364 kcal per 100 gram.

Den eneste ulempen med müslibarene er at de må oppbevares kjølig (dvs i fryser), så de er ikke egnet for å ta med på etapperitt – men tar du dem ut av fryseren og konsumerer dem i løpet samme dag så er de helt nydelige, og langt bedre enn de man får tak i på sportsbutikken. Du får den smaken du selv ønsker, du vet nøyaktig hva du har i deg, og magen takler nok den hjemmelagde varianten bedre.

Det hele koster deg 100-150 kroner samt to-tre timer på kjøkkenet. Er du syklist så har du såpass cash å avse, og gidder du å surre på kjøkkenet så scorer du antageligvis noen bonuspoeng på hjemmefronten også (som kan innløses i sykkeltur til Gran Canaria eller nye karbonhjul over fellesbudsjettet)…

Good luck!

Kommentarer