utstyrwattmåler

Stor test: Garmin Vector wattpedaler

Denne artikkelen kom opprinnelig på trykk i Kondis nr. 7 oktober 2013. 

Etter mange år med Kaggestad og Paasche som snakker om watt under Tour de France-sendinger, så begynner wattmålere å bli mer kjent blant syklister flest. I forrige nummer av Kondis så vi nærmere på Polar Look Keo Power, og nå har vi sett nærmere på Garmin Vector, som etter flere års venting ble lansert nå i høst. Garmin Vector-pedalene måler watt i sensorer som ligger i pedalene – i motsetning til i krank eller nav – og klarer også å måle wattproduksjon fra høyre og venstre bein.

Produkt og priser

For å ta i bruk løsningen behøver du Garmin Vector-pedalene samt en Garmin-computer (Edge 705, 500, 510, 800, 810, Forerunner 310XT eller 910XT) eller en annen ANT+-computer. Pedalene koster 12 500 kroner, og computere starter på 1 600 kroner. De fleste sykkelbutikkene fører eller kan ta inn pedalene, slik at de skal være tilgjengelig de fleste steder.
De alternative løsningene for watt-interesserte inkluderer blant annet krankbaserte wattmålere fra SRM og Quarq, navbasert wattmåler fra CycleOps PowerTap, og nå nylig Polar Look Keo Power-pedalene. Sammenliknet med alternativene er Garmin Vector veldig konkurransedyktig (priser hentet fra Garmin.no og Bikeshop.no):
1. PowerTap-hjulsett + Garmin Edge 500 + Look  Keo + Shimano Ultegra-kassett: Fra 10 200 kroner.
2. Garmin Vector + Garmin Edge 500: 14 100 kroner.
3. Quarq-krank + Garmin Edge 500 + Look Keo: Fra 15 600 kroner.
4. Polar Look Keo Power + CS600: Fra 17 000 kroner.
5. SRM + Garmin Edge 500 + Look Keo: Fra 22 600 kroner.


Oppsett

I esken finnes alt man trenger, med unntak av sykkelcomputer og en 15 mm pedalnøkkel (som de fleste halvseriøse syklister uansett bør ha tilgjengelig). Oppsettet er overraskende enkelt – det tok meg 15 minutter fra jeg åpnet esken til sykkelen var klar til bruk. Pedalene sender automatisk signal til computeren når du begynner å sykle, så det er ikke behov for å slå på noe som helst. Batteriene til pedalene er av den flate, runde typen og skal holde i 175 timer. Oppsett og drift er knirkefritt, og at du slipper å tenke på å skifte krank eller være bundet til ett hjulsett gjør at du kan skifte pedaler mellom sykler (feks sette på temposykkelen eller når man leier sykkel i utlandet).


I Garmin Vector-esken er det kun en 15 mm skiftnøkkel for pedaler som mangler.


Treningsverktøy under trening

Pedalene er Look-kompatible, og alt tyder på at pedalene holder høy kvalitet. Computeren og pedalene snakker med hverandre etter noen sekunders tråkking, og med Garmin-computerne har du så mange tilpasningsmuligheter at du får tilgang til det aller meste av relevant data umiddelbart (opptil fem sider med data, med ti dataverdier per side, og 27 forskjellige watt-verdier å velge mellom). Min største overraskelse var å oppdage at watt-fordelingen mellom høyre og venstre bein viste seg å være cirka 45-55 – det vil si at mitt venstre bein var noe sterkere enn høyre bein…


Garmin Vector har Look-kompatible pedler og trådløse sensorer som kobles til krankarmene. 


Pedaler, cleats og sensorer veier 215 gram per side (430 gram totalt). 


Analysemuligheter etter trening

Ettersom alt lagres i tcx-format på Garmin-enheten, kan filene overføres til de aller fleste treningsdagbøker, inkludert Garmin Connect, Strava og WKO+. Med den enorme datamengden som registreres av Garmin-computeren så ligger begrensningen mer i hvilken treningsdagbok man benytter – og kunnskapen og kompetansen til utøveren, ikke minst!


Nøyaktighet

Jeg brukte Garmin Edge 810 sammen med Vector-pedalene og Garmin Forerunner 310XT sammen med PowerTap-navet mitt for å se hvor mye watt-verdiene avviker fra hverandre. Ettersom begge Garmin-enhetene henter klokkeslett fra satelitter, og begge registrerer data hvert sekund, så er det mulig å sammenlikne veldig nøyaktig. Konklusjonen er at watt’en fra de to målerne følger hverandre veldig tett (korrelasjon på over 95%), men at PowerTap viser cirka 20-30 mer watt enn Powertap. Hvilken som måler riktig er umulig å si, og det er egentlig irrelevant: Så lenge man holder seg til én av målerne over tid, vil verktøyet fungere som det skal.

Nedenfor er grafisk utdrag fra tre segmenter (Kirkerudbakken, Vestmarksbakken/Ronde van Vestkant, og Tour de Finans), hvor jeg har målt rullerende gjennomsnittlig watt for siste 10 sekunder med to wattmålere. Den blå kurven er fra Vector-pedalene og den røde fra PowerTap. Som kurvene viser så ligger Vector konsekvent noe under PowerTap, uten at jeg kan si hvilken som er mest riktig.

Konklusjon

I det etter hvert store utvalget av wattmålere ser det ut som Garmin har kommet med den beste løsningen: Den pedal-baserte Vector-wattmåleren kan lett flyttes mellom sykler, den snakker ANT+ slik at den kan brukes i kombinasjon med de fleste sykkelcomputere og mengden med data man får tilgang til er imponerende. Dataene kan overføres til de fleste treningsdagbøker, nøyaktigheten virker å være høy, og prismessig er Vector veldig attraktiv. Årets julegavetips?

Kommentarer

One Comment