konkurranseritt

Guide til landeveisritt 2014 – de glemte rittene

Da jeg lagde den syvdelte rittguiden for 2014 så visste jeg at jeg hadde oversett noen ritt – men ikke hvilke. Heldigvis har jeg fått tips fra flere, både når jeg har vært innom den lokale sykkelbutikken og på mail, om noen ritt som burde være med. Totalt er det seks enkeltstående ritt, samt én cup som er inkludert.

 

Nedenfor er oversikten over de rittene jeg har kommet på. Jeg har også lagt dem til i guiden til hver måned (april, mai, juni, juli, august og september).

 

En matrise med all nøkkelinformasjon om hvert ritt finner du ved å klikke her.

 

Er det andre ritt som mangler eller bør omtales så send en mail til nordlie@gmail.com, så legger jeg til fortløpende!

 

Spinn Cup, april – september (link til rittets nettside)

 

Spinn Cup er et ritt bestående av 10 etapper spredd utover sesongen fra tirsdag 22. april til tirsdag 16. september, og er arrangert av Sandefjord SK sammen med andre klubber i Vestfold. De 10 etappene er varierte: Fem fellesstarter, fire tempoer, én bakketempo og ett gateritt. Mye likt til i fjor, men det vil visstnok komme noen endringer. I alle tilfeller, rittene skjer på tirsdags ettermiddager på forskjellige steder i Vestfold.

 

I fjor lå antall gjennomførende deltakere per etappe på mellom 30 og 60 stykk. Utfra deltakerlisten, resultatene/tidene, og antall deltakere så ser dette ut til å være et flott opplegg som mange ville hatt moro av å prøve! Og ettersom det går på kveldstid på hverdager så kan det være en god erstatning til vanlig klubbtrening.

 

Martin Hoff har heldigvis delt litt av sine erfaringer fra denne cup’en, så hans artikler er verdt å lese om deltakelse frister (rapport fra 3. plass i etappe #1, bilder fra etappe #5 og bilder fra etappe #6).

 

Deltakelse koster 750 kroner + lisens om man har tenkt å delta i alle, eller så kan man delta i enkeltetapper til 200 kroner + lisens per etappe.

 

Etappe #1: Tirsdag 22. april – fellesstart i Rødbøl.

Etappe #2: Torsdag 1. mai – gateritt i Pindsle.

Etappe #3: Tirsdag 6. mai – fellesstart i Rødbøl.

Etappe #4: Tirsdag 20. mai – tempo i Hedrumravei.

Etappe #5: Tirsdag 3. juni – fellesstart i Andebu.

Etappe #6: Tirsdag 17. juni – tempo i Gulli/Barkåker.

Etappe #7: Tirsdag 19. august – fellesstart i Nestun.

Etappe #8: Tirsdag 26. august – tempo i Undrumsdal.

Etappe #9: Tirsdag 9. september – fellesstart i Rødbøl.

Etappe #10: Tirsdag 16. september – bakketempo i Mokollen.

 

Lomsrittet, torsdag 1. mai (link til rittets nettside)

 

81 km lang fellesstart i Lom, arrangert av Ottadalen Sykkelklubb. Deltakelse koster 300 kroner + lisens. I fjor var det 50 som gjennomførte rittet, og Tobias Foss fra Lillehammer CK vant på 2:00.

 

Løypa byr på nesten 750 høydemeter på sine relativt korte 8 mil, og det skulle bare mangle når det arrangeres ritt i hjertet av Jotunheimen. Når det er sagt, det er ingen voldsomme stigninger i løypa selv om den er ganske kupert, så de fleste skal nok klare å dra seg gjennom den. Vinnerne holdt jo en snittfart på 40 km/t i fjor, og det var ikke et stort felt som kom inn i mål, så det ser ut som det kjøres hardt og opportunistisk her.

 

Tips: Hvorfor ikke kombinere rittet med en langhelg i Lom? Så får man kanskje prøvd seg på Sognefjellet, Geiranger/Dalsnibba og eventuelt Juvashytta dersom snøen er borte… Eller bare meske seg på Bakeriet i Lom, som i seg selv en grunn nok til å besøke stedet.

 

Rittet passer nok best til aggressive syklister, og ikke minst de som er glade i fjell!

 

Takk til Øyvind Svare Odde for informasjon om dette rittet!

Eikerrittet, lørdag 3. mai (link til rittets nettside)

 

92 km lang fellesstart og lagtempo i Hokksund, arrangert av Eiker CK. Deltakelse koster 350 kroner + lisens. I fjor var det 171 som gjennomførte rittet, og de kjappeste gutta kom inn på 2:20.

 

Løypa er relativt flat; ifølge Veloviewer er det snakk om 300 høydemeter, og ser man på resultatene fra i fjor så tilsvarer 2:20 på 92 km en brukbar snittfart på 40 km/t. Terrenget i området er ganske åpent, slik at vind fort kan spille en avgjørende rolle. I fjor var det hele 46 personer (¼ av alle deltakerne!) som kom inn på vinnertid, så å vinne med et bruddforsøk er kanskje ikke så lett. Uansett, rittet er det eneste denne helga og det er ikke langt unna Oslo, så det er kanskje verdt å ta turen?

 

Tips: Vær obs på vinden. Skal du prøve deg på brudd så bør du få med deg noen på forsøket!

 

Passer godt for både de som liker lagsykling og fellesstarter.

 

Takk til Olav Trøan Nygaard på Bull Ski & Kajakk for dette tipset!

Karidalen Rundt, lørdag 10. mai (link til rittets nettside)

 

Puljestart med forskjellige distanser, opp til 45 km, arrangert av Feiring IL.

 

Løypa er en rundbane på 3,3 km lang og 6 meter bred rulleskiløype, så det er jo annerledes fra de vanlige konkurransene – deltakere slipper å tenke på biler og øvrig trafikk. Arrangøren har lagt ut en video av løypa som gir et godt inntrykk av hva deltakerne har i vente: Klikk link.

 

Rittet er nytt av året, og henvender seg til syklister i alle aldersgrupper. Hadde dette vært en film, så ville den nok blitt markedsført som “årets familieritt”. Om mine to små var litt større så ville nok tatt turen til Toten for å delta.

 

Takk til Bjørn Saksberg i Feiring IL for dette tipset!

 

Lalmsrittet, søndag 11. mai (link til rittets nettside)

 

100 km lang fellesstart i Lalm (mellom Vågå og Otta), arrangert av Ottadalen Sykkelklubb. Deltakelse koster 300 kroner + lisens. I fjor var det 43 som fullførte, og vinnerne var på Ola Skatvedt og Jeff Webb som begge kom inn på 2:38.

 

Med cirka 1.000 høydemeter på 10 mil så er dette blant de rittene med flest høydemeter per km (uten at det nødvendigvis er et godt måltall). Etter 32 km begynner stigningen fra 250 meter over havet, og 36 km senere er man på 900 meter over havet – det er altså en lang, seig bakke midt i. Fra der og tilbake til Lalm går det sannsynligvis styggfort, særlig i den siste bakken ned til Riksvei 15.

 

Tips: Bit tenna sammen i den lange bakken og heng med feltet oppt il Randsverk, med mindre du vil sykle alene den siste biten tilbake til Lalm.

 

Som med Lomsrittet så har Ottadalen her også et ritt som bør passe godt til aggressive syklister, fortrinnsvis de som liker å utfordre tyngdekraften.

 

Takk til Øyvind Svare Odde for informasjon om dette rittet!

 

Color Line Setesdal Tour, lørdag 24. mai (link til rittets nettside)

 

210 km lang felles-/puljestart med start i Kristiansand og målgang i Hovden, arrangert av Kristiansand Cykleklubb. Deltakelse koster nå fra 800 kroner + lisens. I fjor var det imponerende 1.700 som fullførte og vinnergruppa kom inn på 5:06.

 

Løypa er tøff; ikke bare er den over 20 mil lang, men den har også et betydelig antall høydemeter (1.600) fordelt på en stygg kneik etter 10 km, deretter en slak motbakke (eller “false flat”) frem til 150 km, før de siste seks milene byr på netto 500 høydemeters klatring.

 

Anita Skarpenes har skrevet om hennes deltakelser i 2012 (klikk her – et sammendrag i flere deler) og i 2013 (klikk her). Det virker som det er en kraftanstrengelse og en herlig folkefest, så jeg håper å få syklet dette rittet i løpet av nær fremtid.

 

Tips: Heng med i Byklebakkene, det er der bruddene går ifølge jungeltelegrafen…

 

En idé for alle som har småbarnsfamilier er å kombinere deltakelse her med besøk til Kristiansand Dyrepark?

 

Takk til Anita Skarpenes for tipset om dette rittet!

 

Dessverre fant jeg ikke rittet som et segment på Strava, men rittets nettside har masse nyttig informasjon om løypa.

 

Landegrensen, lørdag 31. mai (link til rittets nettside)

150 km lang felles-/puljestart og lagtempo fra Strømstad til Halden. Deltakelse koster fra 650 kroner + lisens. I fjor var det 682 deltakere som deltok i de tre variantene (130 km fellesstart og lagtempo, og 70 km fellesstart); beste fellesstart-tid ble 3:36 (Rune Ranvik vant) mens beste lagtempotid ble satt av Atea med 2:59. Den korte distansen ble fullført på 2:06 av vinner Morten Lund.

 

Merk at i 2012 og 2013 var distansene på lang og kort henholdsvis 130 og 70 km, mens det i år er 150 og 90 km. Det er altså noen endringer i løypa. Basert på i fjor ser løypa ut til å være ganske krevende; det er visst 2.800 høydemeter i den lange løypa (som er vanvittig mye!), samtidig som det ikke er de store stigningene. Dette tyder på at det er tøft og kupert. Snittfarten i fellesstarten lå på «kun» 36 km/t, men den var til gjengjeld 43 km/t for lagtempovinnerne. Det tyder på en løypeprofil som passer for de som er flinke til å kjøre samlet… Det ser man også på deltakerlisten: Av de 600 som syklet full distanse var 380 i lagtempoen mens 220 stilte i fellesstarten. 

 

Jeg deltok i Grenserittet tilbake i 2008, og husker det som et hyggelig og veldig godt arrangert ritt. Det er selvfølgelig litt pes med logistikken, slik det alltid er når start og mål er på to forskjellige steder, men

 

Tips: Utfra informasjonen som er tilgjengelig vil jeg si tro at man er godt tjent med å stille sammen med flere, gjerne i lag, eller alliere seg med et godt felt. Fin mulighet til harryhandel for de som er interessert i denslags. 🙂

 

 

 

Pizzorne Challenge, onsdag 13. august (link til rittets Facebook-side)

 

Fellesstart på 5,6 km med start ved gressbanen ved Smestad (helt nøyaktig: krysset i Lybekkveien/Holmenkollveien) og opp til Tryvannstårnet, arrangert av Pizzorne Management. I fjor ble rittet arrangert fire ganger i løpet av sesongen (mai, juni, august og september), men i år blir det kun ett forsøk – onsdag 13. august Pris er ukjent, men det kan umulig være mange hundrelappene. Merk at rittet avholdes kl. 1900 på en onsdag, så dette kan med litt kreativitet kombineres med både jobb og familie!

 

I fjor deltok 50-80 hver gang, og bestetidene var som følger: 8. mai – 15:12 (Carl Fredrik Hagen), 5. juni – 14:23 (Åsmund Løvik), 7. august – 14:29 (Arne Post) og 4. september – 14:14 (Bent Christian Braaen).

 

Tryvann er jo Oslos, om ikke Norges Alpe d’Huez – og at det da finnes en fast fellesstartkonkurranse som går fire ganger årlig er jo kanonmoro. Det finnes mange artikler om konkurransen om du googler “Pizzorne Challenge”, men Martin Hoffs oppsummering fra det tredje rittet i fjor er verdt å flikke innom (klikk her).

 

Tips: Har du tenkt å sette ny pers opp Tryvann – eller bare hevde deg i Oslos Klatrekonge så er det under en fellesstart at du virkelig har sjansen.

 

Passer alle som liker å klatre og/eller vil ha det veldig vondt i 15-25 minutter. Fin formtest i god tid før Birken…

Kommentarer