gadgetsutstyr

Førsteinntrykk: Garmin Virb Elite actionkamera

Actionkamera-markedet har tatt av de siste årene. Du skal ikke være lenge på YouTube før du kommer over opptak fra sykkelsetet, fallskjerm, rafting eller surfebrettet. Garmin besitter mye kompetanse innen gadgets til forskjellige utendørsaktiviteter, så det ikke overraskende at de ønsker å være en del av actionkamera-markedet også. GoPro er den ubestridte markedslederen i det ekstremt raskt voksende markedet (ref denne artikkelen), men Garmin frister lykken når de utfordrer de etablerte aktørene med sine nye Garmin Virb-kameraer.

 

Jeg kunne tenkt meg å dokumentere noen av sykkelturene mine, og har fått disponere en Garmin Virb Elite. Garmin Virb finnes i to utgaver: Virb og Virb Elite.

 

Hva koster de?

1) Virb koster 2.700 kroner.

2) Virb Elite koster 3.625 kroner

Garmin Virb Elite er cirka dobbelt så stor som en fyrstikkeske.Garmin Virb Elite er cirka dobbelt så stor som en fyrstikkeske.

 

Hva får man for prisen?

I pakkene medfølger kameraet, noen festeadaptere (men ikke sykkelfeste), USB-kabel, batteri og bruksanvisning. I tillegg kan man laste ned redigeringsprogrammet Garmin Virb Edit fra nettet. Micro SD-minnekort må kjøpes i tillegg.

 

Hva er likheter og forskjeller mellom Virb og Virb Elite?

Begge har følgende:

 • HD-opptak (1080p).
 • 1,4 tommers skjerm.
 • 3 timers batteritid.
 • Stillbildefotografering.
 • Vanntett hus.
 • ANT+ tilkobling til andre Garmin-dingser (ANT+ er altså den trådløse teknologien som gjør at forskjellige dingser som pulsbelte, wattmåler og sykkelcomputere snakker sammen).
 • Garmin Virb Edit redigeringsprogramvare.

Elite har i tillegg noen ekstra detaljer:

 • Høysensitiv GPS, akselerasjonsmåler og høydemåler som registreres i opptaket.
 • Registrere ANT+-data fra andre enheter, eksempelvis puls, kadens og watt.
 • Wifi for å koble kamera til smarttelefon slik at den kan brukes som fjernkontroll (Android, iOS).
 • Elite er hvit i fargen, mens den vanlige er svart.

 

Hva slags tilleggsutstyr finnes og trengs?

Minnekort er uansett nødvendig, og skal kameraet brukes til sykling så behøves et sykkelfeste.

Av minnekort støtter kameraet Micro SD opptil 64 GB, men batteritiden på tre timer passer godt med at cirka tre timers opptak tilsvarer 32 GB. GoPro bruker samme type minnekort.

Garmin tilbyr selvfølgelig et spekter av festemekanismer, men det er er det positivt at Garmin Virb er kompatibelt med festeanordningene til GoPro. Det finnes et helt hav av festeanordninger til GoPro, så det er supert at det også kan brukes med Virb. Sykkelfester koster rundt 250 kroner.

Av annen ekstrautstyr fra Garmin finnes det masse braketter til forskjellige aktiviteter, fjernkontroll, batterier og andre sensorer (som også kan brukes med andre Garmin-dingser).

 

Hvilken Virb er best?

Via ANT+-tilkobling kan du fjernstyre både Virb og Virb Elite med feks Garmin Edge (eget skjermbilde dukker opp på Edge).

Du kan koble sammen Virb Elite med andre Garmin-enheter via ANT+ slik at data puls, kadens og watt blir registrert direkte. Den vanlige Virb støtter ikke dette, men dersom du er komfortabel med IT så klarer du å slå sammen treningsfila den vanlige Garmin-klokka/-computeren din med videofila fra Virb slik at du har alt i én fil.

Dersom å kombinere video med treningsdata er viktig og du klarer å slå sammen filene selv i etterkant av oppta, så er det kun akselarasjonsdata og eventuelt høydemeter ved siden av wifi som skiller Virb fra Virb Elite i praksis. Mange syklister har en Garmin Edge som uansett registrerer høydemeter, og akselerasjonsmålinger (dvs g-krefter) kan jeg liksom ikke se at er interessant for syklister.

Hvis fjernstyring via mobil er viktig, og/eller du mener at det er viktig å få med treningsdata i videoopptaket, og du ikke ønsker å bruke tid på å slå sammen filer, så er Virb Elite for deg.

Dersom fjernstyring via mobil er irrelevant, treningsdata ikke er viktig og/eller du er komfortabel med å slå sammen filer så er den vanlige Virb god nok.

Garmin Virb Elite sett fra sykkelsetet (her festet på venstre side, hengende ned).

Garmin Virb Elite sett fra sykkelsetet (her festet på venstre side, hengende ned).

 

Førsteinntrykk?

Å komme i gang med kameraet er kjempeenkelt; slå på, følg setup, og vips så er man i ang. Er man vant med Garmin fra før, går det enda enklere. Kamerahuset, hettene man dekker til USB-/HDMI-portene med og lokket til batterikammeret virker bunnsolide. Knappene er enkle å trykke på, start-/stopp-bryteren er superenkel å styre og den innebygde skjermen er passe stor og lettlest.

Jeg har brukt Garmin Virb på tre sykkelturer så langt. På de to første ble det bare tull fordi jeg festet kameraet slik at den sto oppå styret (i stedet for å henge under), og så fort jeg syklet på en hump så bikket stativet ned. Typisk eksempel på brukerfeil. Da jeg på tredje turen festet kameraet slik at det hang opp-ned så ble alt mye bedre. Den fungerer rett og slett som man kan håpe på. Se YouTube-opptak fra Grefsenkollen 1. mars litt lengre ned.

Det medfølgende redigeringsverktøyet, Garmin Virb Edit, er nødvendig for å legge til treningsdata. Ellers har programmet begrenset funksjonalitet, men det passer en videoamatør som meg bra. Jeg fikk gjort det mest grunnleggende for å lage en video som å klippe og lime scener, legge til musikk, bestemme hastighet, legge på treningsdata som puls/fart/kadens/osv., og publisere til YouTube. Det er selvfølgelig mulig å redigere opptak med annen programvare enn den medfølgende og planen min er å se hvordan Virb Edit er sammenliknet med alternativene.

Kort fortalt så er førsteinntrykket bra, men jeg avstår fra å konkludere før jeg har testet kameraet grundig og sammenliknet det med minst ett annet alternativ.

Garmin Virb sett fra foran (fortsatt hengende på venstre side av styret).Garmin Virb sett fra foran (fortsatt hengende på venstre side av styret).

 

Hva har Garmin Virb som GoPro og andre ikke har?

Dette må jeg gjøre mer research på – og jeg skal gjøre en grundig sammenlikning når jeg legger ut den fulle testen.

Om man ser på de mest grunnleggende tekniske funksjonene til Garmin Virb og GoPro Hero-kameraene så er forskjellene små: Støtte for 1080p-opptak, 2-3 timers opptak, stillbilder og mulighet for å bruke kameraet i mange typer aktiviteter.

I korte trekk er Garmin Virbs fortrinn at den kan kobles sammen med andre Garmin- og ANT+-enheter slik at opptaket får med treningsdata. Og for de av oss som har et sjukt forhold til terskelwatt, hvilepuls og høydemeter så er det attraktivt.

På en annen side, Garmin Virb er helt nytt på markedet og naturlig nok ikke tilgjengelig på samme måte som GoPro, som på sin side er “overalt”: Elektrobutikker, fotobutikker og sportsbutikker. Sånn sett er det kanskje enklere å få tilleggsutstyr og service til en GoPro enn Garmin Virb. Dessuten er det medfølgende videoediteringsverktøyet til GoPro mer videreutviklet enn Garmins (ennå).

 

Er det noe spesielt du har mener jeg bør tenke på når jeg tester kameraet og sammenlikner mot andre så legg igjen en beskjed i kommentarfeltet!

 

Kommentarer

One Comment