utstyrwattmåler

Test av Stages wattmåler

Wattmåleren er det nye pulsbeltet, og sykkeltrening basert på watt er utvilsomt smart og effektivt dersom man gjør det riktig. De stadig lavere prisene for wattmålere og den opplagte nytten gjør at kost-nytten ved å trene på watt bør være interessant for de fleste.

SRMs wattmålere har hittil vært gullstandarden, og inntil nylig har SRM, Quarq og PowerTap vært de naturlige alternativene. I fjor kom Polar/Look (les min test fra september 2013) og Garmin (les min test fra oktober 2013) med sine pedalbaserte wattmålere, og i år har Stages entret markedet for fullt.

I vår har jeg vært så heldig å få låne en Stages wattmåler fra Stages Europa, og har dermed kunnet danne meg et bilde av om markedets nyeste wattmåler lever opp til hypen.

Landevei.no/Terrengsykkel.no sitt diskusjonsforum er det i skrivende stund godt over 200 innlegg i “Erfaringer med Stages Power?”-tråden, og det som går igjen inkluderer pris, skjørt batterilokk, levetid på batteriet, kompatibilitet med diverse kranksett, tilgjengelighet og leveringstid, samt tilkobling til diverse smarttelefoner.

Denne testen forsøker å adressere noen av disse spørsmålene i tillegg til andre relevante aspekter.

Stages krankarm fortsatt pent innpakket i eske.

Stages krankarm fortsatt pent innpakket i eske.

 

Generell produktinformasjon

Prisen for krankarmen ligger på rundt 6-7.000 kroner, avhengig av modell og butikk. Du kan nok spare en del på å shoppe rundt, og eventuelt også saumfare Finn.no (hvor det i skrivende stund er to til salgs).

Stages’ wattmåler består av en venstre krankarm med innebygde sensorer som måler hvor mye kraft du produserer samt tråkkfrekvensen din. Stages kan måle opp til 1.999 watt (de fleste av oss er sjeldent oppe i halvparten av dette), og kadens mellom 30 og 220 omdreininger i minuttet.

Forskjellen på en vanlig krankarm og Stages’ variant er kun 20 gram.

Ultegra 6700 venstre krankarm uten Stages veier 201 gram.

Ultegra 6700 venstre krankarm uten Stages veier 201 gram.

Ultegra 6800 venstre krankarm med Stages veier 214 gram.

Ultegra 6800 venstre krankarm med Stages veier 214 gram.

Man behøver ett stykk batteri av typen CR2032, og levetiden er ifølge Stages 200 timer. Man må altså regne med å gjøre noen bytter i løpet av et år.

Batteriet kan man enkelt skifte ut selv uten ekstra verktøy - og må gjøres hver 200. time, ifølge Stages.

Batteriet kan man enkelt skifte ut selv uten ekstra verktøy – og må gjøres hver 200. time, ifølge Stages.

Stages tilbyr krankarmer i aluminum for Shimano, SRAM, Cannondale og FSA – både for landevei og terreng, og i de fleste lengder fra 170 mm til 180 mm. De som har krank av karbon eller av et annet merke (feks Campagnolo) vil måtte se på andre alternativer. Årsaken til at Stages ikke tilbyr løsninger i karbon er at karbon som materiale ikke har de egenskapene som aluminium har med hensyn til å måle watt. Stages har imidlertid gitt tilbakemelding om at det ikke er umulig at de vil tilby løsninger for karbonkranksett og Campagnolo i fremtiden… Og om du sykler med SRAM Red, kan du bruke SRAM Rival-krankarmen fra Stages (som er av aluminium).

Stages snakker to språk: ANT+ og Bluetooth Smart. Det vil si at Stages kan brukes med de fleste Garmin-enheter og andre computere som snakker ANT+, og med nyere smarttelefoner som har Bluetooth Smart-teknologi (feks iPhone 4S og nyere). Så dersom du ønsker å bruke Strava-app’en på telefonen din sammen med Stages, så er det mulig. Det er også mye som tyder på at fremtidige treningscomputere vil bruke Bluetooth Smart i stedet for ANT+ – en fordel dersom du har tenkt å ha Stages-krankarmen i noen år.

Jeg hadde ingen problemer med å koble Stages-krankarmen til min iPhone 5S, og gjennom en egen Stages-app kunne jeg via bluetooth oppdatere firmware på wattmåleren samt gjøre kalibrering og annet. Stages støtter Android 4.4 og nyere, så hvis du fortsatt har en gammel rustholk av en HTC er det kanskje på tide å oppgradere den også…

Stages firmware update via iPhone og bluetooth.

Stages firmware update via iPhone og bluetooth.

Tilgjengeligheten på produktet i butikker er god: Stages selges på nett gjennom feks Bikeshop og i en rekke sykkelbutikker i Norge, og det høres ut som de fleste har en del Stages-varianter på lager.

 

Montering

Sykkelen min har Shimano Ultegra, og på tross av at jeg har ti tommeltotter så tok det kun fem minutter å bytte krankarmene. Jeg vil tro at det er like enkelt å bytte ut krankarmer fra andre merker enn Shimano også, i alle fall hvis du vet hva du holder på med og har nødvendig verktøy tilgjengelig.

Venstre krankarm ferdig montert (jobben tok kun noen minutter, selv med mine pølsefingre).

Venstre krankarm ferdig montert (jobben tok kun noen minutter, selv med mine pølsefingre).

Etter at krankarmen var montert, slo jeg på Garmin Edge 810 og søkte opp Stages via ANT+, og vips så var jeg i gang. Hver gang jeg starter en sykkeltur så begynner Stages å sende signaler til sykkelcomputeren, og det krever ingen ekstraarbeid.

Kalibrering gjøres ved å la venstre krankarm peke ned og kjøre kalibrering via smarttelefon eller sykkelcomputer, og det tar maks 10 sekunder.

Skifte av batteri er superenkelt: Man skrur bare opp lokket på krankarmen og setter inn et nytt CR2032-batteri. I diskusjonsfora er et blitt nevnt av flere at lokket virket litt skjørt; den kunne godt ha vært laget av noe annet enn tynn plast, og jeg ser at dersom man er litt hardhendt så kan man ødelegge de små gjengene. Når det er sagt: Er man litt forsiktig så skal ikke dette være et problem, og flere har meldt om at Stages raskt sender nytt lokk dersom uhellet er ute.

Batterilokket på Stages er av plast og flere melder om at den er skjør. Er man forsiktig bør det imidlertid ikke være et problem.

Batterilokket på Stages er av plast og flere melder om at den er skjør. Er man forsiktig bør det imidlertid ikke være et problem.

 

Måling av nøyaktighet: Stages vs. PowerTap

Det er viktig å merke seg at å sammenlikne wattmålere med hverandre ikke er enkelt. Det er mange ting som spiller inn, inkludert temperatur, fuktighet, kalibrering, at ingen målere er 100% like, at wattmålerne registrerer data på forskjellige måter og tidspunkter, og så videre. Dessuten, å sammenlikne wattverdier mellom to wattmålere er ikke nødvendigvis en sammenlikning av epler mot epler, men epler og pærer, da man ikke vet hvilken av de to som er fasiten.

Måling av nøyaktighet er derfor begrenset til å se hvor tett tallene fra PowerTap og Stages samvarierer på de samme sykkelturene. PowerTap er kjent for å være nøyaktig, og tallene fra PowerTap mot Polar Look Keo og Garmin Vector i fjor tilsa at den er til å stole på.

Derfor, den ikke helt akademiske hypotesen er at dersom tallene fra Stages er konsistente med de fra PowerTap, så er også Stages også til å stole på. Jeg har målt dette ved å bruke både PowerTap og Stages samtidig på to relativt lange treningsøkter, og sett på tallene både for hele øktene samlet samt for ett bestemt segment fra den ene treningsøkta.

PowerTap var koblet til en Garmin Edge 810, mens Stages var koblet til en Garmin Forerunner 310XT. Tallene ble deretter hentet ut av tcx-filene fra Garmin Connect og analysert i Excel. Både når man ser på avvik mellom snittvatt fra hver av wattmålerne, hvor tett de følger hverandre når watten går opp og ned, og hvordan watten er fordelt i tid per intervall (25 watts intervaller) så er avvikene helt minimale.

Treningsøkt Statistikk PowerTap Stages Avvik
Variert langtur (Asker-Bogstad, Sørkedalen x2, Tryvann x1) 9.674 registreringer (2:40 timer, 77,4 km) 200 watt 205 watt 2,5%
Tryvann-tempo 1.033 registreringer (17 minutter, 5,1 km) 308 watt 318 watt 3,3%
Langtur (Asker-Skøyen, Tryvann, Sollihøgda, Liertoppen) 14.200 registreringer (3:57 timer, 111 km) 202 watt 205 watt 1,5%
Antall sekunder registrert i 25 watts intervaller med både Stages og PowerTap på 77 km lang tur med nesten 9.700 registreringer: Påfallende lite avvik.

Antall sekunder registrert i 25 watts intervaller med både Stages og PowerTap på 77 km lang tur med nesten 9.700 registreringer: Påfallende lite avvik. (RRR = Road Runners Racing-treningsøkt)

Antall sekunder registrert i 25 watts intervaller med både Stages og PowerTap på 111 km lang tur med over 14.000 registreringer: Igjen påfallende lite avvik.

Antall sekunder registrert i 25 watts intervaller med både Stages og PowerTap på 111 km lang tur med over 14.000 registreringer: Igjen påfallende lite avvik.

Tendensen er tydelig og indikerer to ting:

  1. PowerTap viser marginalt lavere tall enn Stages – 1-3% avvik. En grunn til at Stages viser mer enn PowerTap i mitt tilfelle kan være at Stages måler kraften som produseres i venstre krankarm og multipliserer med to, og mitt venstre bein er noe sterkere enn høyre.
  2. Tallene fra PowerTap og Stages samvarierer så å si likt. Når wattverdiene på PowerTap går opp x %, så går den opp x % hos Stages også (og omvendt).

 

Konklusjon

Stages er akkurat like troverdig som PowerTap. For 6-7.000 kroner får du en utmerket wattmåler som gir deg det du trenger, er enkel å ta i bruk og flytte mellom sykler, med minimal ekstra vekt og som er klart billigst i klassen.

Stages har imidlertid et par ulemper:

  1. Du finner ikke krankarmer i karbon eller til Campagnolo. 
  2. Den måler kun venstre bein. Dette er likevel ubetydelig for de fleste – dette er et treningsverktøy, ikke et instrument som skal sende folk til månen.

I fjor konkluderte jeg med at Garmin Vector var den beste wattmåleren på markedet, prisen tatt i betrakning. Nå må jeg si at Stages skubber Garmin Vector ned til andreplass på grunn av prisen. De er i praksis like når det gjelder nøyaktigheten, brukervennlighet, vekt og batteritid. Forskjellene ligger i at Garmin Vectors to klare fordeler (enklere å flytte mellom sykler og gir wattverdier for hvert bein isolert), men de koster det dobbelte av Stages.

De andre alternativene taper på forskjellige punkter vis-a-vis Stages:
– SRM er nok fortsatt gullstandarden, men til et lite attraktivt prispunkt.
– PowerTap låser deg til ett hjulsett, men er prismessig sammenliknbar med Stages.
– Quarq fremstår som et godt alternativ om du vil ha krankbasert wattmåler, men koster det dobbelte av Stages.

Tips til wattnisser: “Training and Racing with a Power Meter” av Hunter Allan og Andy Coggan gir en utmerket innføring i temaet – vel verdt en ekstra hundrelapper hos Amazon dersom du er grønn på watt.

 

Alternative wattmålere

Wattmåler Type Fordeler Ulemper Cirkapris (fra) (hentet fra Bikeshop 23.05.2014)
SRM Krank Gullstandarden.Ikke bundet til hjulsett eller pedaler. Pris.Vanskelig å flytte mellom sykler. 20.000
Quarq Krank Ikke bundet til hjulsett eller pedaler. Vanskelig å flytte mellom sykler. 13.000
PowerTap Nav  Pris. Bundet til ett hjulsett. 6.000
Garmin Vector Pedal Enkelt å ta i bruk.Enkelt å bytte mellom sykler.Måler høyre/venstre. Funker ikke med alle kranker. 12.500
Polar Look Keo Power Pedal Enkelt å ta i bruk.Enkelt å bytte mellom sykler. Snakker ikke ANT+, kan kun brukes mer Polars computere. 14.000
Stages Krankarm Enkelt å montere.Lav vekt.Pris. Finnes kun for aluminumskranker.Ingen Campagnolo-alternativer.Måler kun venstre. 6.000

Kommentarer