add-onsutstyr

Test av BKOOL sykkelrulle

Sommeren er fortsatt med oss, men det er bare et tidsspørsmål før de deilige kort-kort-turene i solskinn inkludert kaffestopp må byttes ut med gnukking innendørs på rulle.

Siden 2009 har jeg trent på en Tacx Satori-rulle kombinert med en PowerTap wattmåler: Enkel å montere og demontere, lar meg enkelt justere motstand, gir meg all relevant data og fungerer uten dilldall. Så er spørsmålet: Skal jeg hive ut Tacx Satori til fordel for BKOOL?

Rulle-markedet har endret seg mye de siste årene og spanske BKOOL er en ny aktør. BKOOL ble jeg først kjent med da jeg deltok i Redbike-konkurransen i Oslo Fengsel i mars, og jeg ble så positivt overrasket over hvordan rulla simulerte klatringen til Tryvann at jeg bestemte meg for å gi BKOOL en sjanse når min Tacx Satori konker ut.

Takket være Cycle Service Nordic har jeg fått anledning til å gjennomføre en mer omfattende test av BKOOL-rulla nå i sommer.

Sykkelen rigget opp med BKOOL-rulle i garasjen.

Sykkelen rigget opp med BKOOL-rulle i garasjen.

PS. BKOOL lanserer i høst en ny rulle (som blir mer stillegående, men har samme motor som nåværende utgave) og ny programvare som også vil fungere sammen med Mac, i tillegg til en del andre spennende funksjoner som 3D-ruter, live chat og integrasjon med Spotify.

 

Produktinformasjon og funksjoner

Til 4.000 kroner (hos Bikeshop) får man en rulle med alt som behøves for å komme i gang, inkludert selve rulla, egen hurtigkobling (den samme som Tacx bruker), støtte til fremhjul, trådløs kadensmåler, strømkabel og ANT+/USB-port til PC.

Innholdet i BKOOL-eska før montering.

Innholdet i BKOOL-eska før montering.

I tillegg bør man kjøpe eget rulledekk, svettebeskytter til sykkelen og gummimatte dersom man vil redusere støy og vibrasjoner.

BKOOL kan gi en motstand på opptil 1.200 watt, som bør være mer enn tilstrekkelig for alle utenom Marcel Kittel.

For å bruke BKOOL må man registrere en konto gratis på www.bkool.com. Her lager man treningsøkter og har tilgang til en treningsdagbok. I tillegg må man installere programvaren BSim for å styre rulla; dette laster man ned gratis online. Dessuten må Google Earth installeres dersom du ønsker å kjøre GPS-baserte økter. I skrivende stund fungerer BKOOL kun med PC, men en ny versjon av BSim som støtter Mac lanseres i løpet av høsten 2014.

Som standard har du følgende funksjoner med BKOOL/BSim: Definere treningsøkt (lag egen eller velg fra BKOOLs bibliotek), import av treningsøkter fra de fleste typer treningsdagbøker (inkludert Polar, Garmin Connect og Strava), rankingliste hos BKOOL, opprette og delta i ligaer med andre BKOOL-syklister, lagre alle økter (inkludert data om watt, hastighet, puls, kadens og kalorier) og sykle løyper i Google Earth basert på GPS-data.

BKOOL tilbyr også et premium-abonnement til 65-80 kr/mnd (avhengig av bindingstid), som gir en del ekstra funksjoner som Real Video (online streaming av videoer fra BKOOL), Multiplayer (sykle online mot opptil 100 andre), Favourite Sessions (lagre favorittøktene), Challenges (utfordre andre BKOOL-brukere), Opponents (sykle mot din egen skygge, tilsvarende “Virtual partner” fra Garmin), Export Sessions (eksportere økta fra BSim til fit/gpx/tcx-filformat for import i andre treningsdagbøker som TrainingPeaks, Strava, osv.), Tests og Plans (treningsplanlegging).

BKOOL_unpacking_06

Sykkel montert på rulle, sett ovenfra.

For de som har smarttelefoner (går det an å installere en BKOOL-app (fra Apple AppStore eller Google Play) for å logge utendørs treningsøkter og registrere dem i BKOOLs egen treningsdagbok på www.bkool.com.

 

Oppsett og testing

Jeg brukte 5 minutter på å pakke ut BKOOL-rulla og koble til sykkelen – helt smertefritt. Jeg brukte i tillegg cirka 45 minutter på å installere programmet BSim, som også var en grei prosess, og det gikk med ytterligere noen minutter på å opprette og registrere en BKOOL-konto på www.bkool.com. Alt i alt én time effektivt fra esken ble åpnet til rulla i teorien var klar til bruk.

 

KOMME I GANG

For å bruke BKOOL-rulla må man koble den til en PC trådløst via ANT+, og man må ha lastet ned den aktuelle treningsøkta fra www.bkool.com til BSim. Det vil si at man får gjennomført en økt uten tilgang til internett såfremt man har lastet ned økta til BSim i forkant. BSim har et minne på 10 økter, så det er heldigvis ikke sånn at man må gjøre dette hver eneste gang – så lenge man har lastet ned økter med dato frem i tid. BSim er enkel å ta i bruk, selv om den bærer preg av å være gammeldags og med lite polert design.

Slik kommer man i gang:

  1. Logg inn og opprett én eller flere sessions (treningsøkter) på www.bkool.com i nettleseren din. Merk at hver session må tilordnes en dato – det vil si at du må sette dato til samme dag eller frem i tid; sessions med dato tilbake i tid eller økter som er gjennomført vil ikke være tilgjengelig i BSim. Hvis du vil gjenta tidligere økter, kan du gå inn i historikken og kopiere ønsket økt, sette korrekt dato, og så vil det være klart til å lastes ned i BSim.
  2. Åpne BSim og last ned sessions (opptil 10 stk).
  3. Velg session du vil sykle.
  4. Sett i gang.

 

LAGE SESSION (TRENINGSØKT)

Sessions på www.bkool.com kan ta følgende form:

  1. Innendørs eller test (sistnevnte kun for premium-brukere). 
  2. Individuell eller multiplayer (sistnevnte kun for premium-brukere). 
  3. Type løype: BKOOL session (velg deretter løypeprofil + definere distanse eller tid), velodrome (definer antall runder eller tid), rute (importer egen eller hent fra BKOOLs galleri) eller video (sistnevnte kun for premium-brukere).

Å lage sessions kunne vært mer brukervennlig; jeg er greit bevandret med programvare, men brukte likevel en del tid på å finne ut av hvordan jeg kan lage en helt flat løype – dette kunne og burde vært mye mer brukervnenlig. Trikset er å gå til “Create profiles”, lag et “manuelt” segment ved å definere distanse, tid og helning (sett feks til 120.000 meter, 180 minutter og 0%), og deretter velge distanse- eller tidsbasert session basert på profil når du får spørsmål om det i neste steg. I siste steg må du sette dato for session, og så ligger det i oversikten din (“Your profiles”).

Jeg foretrekker i utgangspunktet en flat løype, eventuelt slak motbakke: Når jeg trener på rulla, kjører jeg typisk 10-20 minutter oppvarming og deretter 5 x 6 minutter eller 5 x 6 minutter intervaller (med 3 eller 2,5 minutters pause) på 115-120% av terskel, og avslutter med 10-20 minutter nedkjøring. Denne typen økter lar seg enkelt komponere i www.bkool.com (se min 5 x 6 minutters intervalløkt her). Har man lyst og tid, kan man altså sette opp økter i www.bkool.com etter egne ønsker og behov, eksempelvis for å gjenspeile The Sufferfest-videoene. Slike økter kan imidlertid være monotone, så jeg testet også hvordan det er å gjenoppleve virkelige treningsøkter på rulla:

Jeg lastet opp to av mine tidligere treningsøkt fra Strava til BKOOL på nett, en fra da jeg prøvde meg på noen kneiker rundt Asker og en der jeg syklet Grefsenkollen seks ganger. (Man går til “Create profiles”, laster opp en treningsfil – eksempelvis gpx – og gir fila navn og beskrivelse, og velger om man samtidig vil lage en session ut av fila.)

Når du avslutter økta får du mulighet til å lagre treningsfila slik at den havner i historikken til www.bkool.com. Det er ingen automatikk eller prosess for å laste opp treningsøkta til øvrige treningsdagbøker – dette må man gjøre manuelt, og krever premium-abonnement – men dersom du bruker en ekstern enhet (Polar, Garmin, osv.) får du uansett overført treningsfila til ønsket treningsdagbok.

Det kan se ut som jeg har løse ermer, men det er bare beviset på mye sol i sommer!

Det kan se ut som jeg har løse ermer, men det er bare beviset på mye sol i sommer!

 

PRAKTISK BRUK

BKOOL-rulla er relativt enkel å flytte rundt på og montere/demontere, slik at den som er på jakt etter en plasseringsvennlig løsning vil sette pris på BKOOL. En veldig fin detalj med BKOOL er at man ikke behøver å justere motstandshjulet mot dekket; det løser seg selv når man setter seg på rulla.

Det er ikke mulig å styre motstanden på rulla; man får den motstanden som løypeprofilen tilsier, og justerer gir og kadens slik man ville gjort ute i virkeligheten. Det er heller ikke mulig å forhåndsdefinere at man skal ha en fast watt-motstand, som hadde vært perfekt dersom man trener etter watt.

Å tråkke på rulla med importerte økter føles overraskende realistisk. Motstanden øker og faller i takt med løypeprofilen. Jeg opplevde ikke at hjulet glapp en eneste gang da jeg satt på sykkelen, selv i bratte stigninger (men om man står og trår, må man regne med at det kan glippe litt) – selv om stigninger brattere enn 5-6% naturlig nok ikke blir det samme inne som ute. Google Earth-gjengivelsen er imidlertid mer komisk enn realistisk; å tråkke gjennom Asker sentrum så mer ut som Sognefjellet på høsten enn noe annet, men i mangel på noe annet å glo på fungerer det likevel bra.

Sånn ser det ut ut nedover Laenga (fv 207) retning Vettre i Asker, ifølge Google Earth og BKOOL.

Sånn ser det ut ut nedover Laenga (fv 207) retning Vettre i Asker, ifølge Google Earth og BKOOL.

Og sånn ser det ut nedover Laenga mot Vettre ifølge Google Street View.

Og sånn ser det ut nedover Laenga mot Vettre ifølge Google Street View.

 

WATTMÅLING

Jeg skulle likt å se at BKOOL lot deg definere en treningsøkt eller session utfra watt, ikke bare distanse eller tid, slik at man kan legge opp til gode og kontrollerte intervalløkter der man produserer samme watt uavhengig av kadens (klikk her for forklaring av «ergo mode»). Det går dessverre ikke; man er avhengig av å holde et øye med watten selv. Er man vant med enkle ruller er dette standard prosedyre, men er man vant med top-end ruller blir dette en nedtur.

BKOOL gir tall på hvor mye watt som produseres til enhver tid – dette regnes ut fra motstandshjulet, ikke fra eksterne wattmålere. Uten at jeg har gjort en fancy korrelasjonsanalyse i Excel, så det ut som tallene fra Stages og BKOOL hang brukbart sammen. Med andre ord kan man fint legge opp treningsøktene etter watt-tallene fra BKOOL om man ikke allerede har en annen wattmåler – men det er viktig å huske at to forskjellige wattmålere ikke nødvendigvis vil vise likt. Dersom du har tenkt å trene seriøst med watt, er mitt råd å skaffe en wattmåler som du bruker både ute og inne (eksempelvis Garmin Vector eller Stages).

 

STØY

Jeg målte støynivået ved å bruke app’en “decibel Volume” til iPhone og målte BKOOL til mellom 62 og 68 decibel, men man må virkelig tråkke på for å komme over 65. Til sammenlikning oppnådde jeg 53 til 58 decibel med Tacx Satori. 55-65 decibel kan sammenliknes med en normal til intens samtale, mens 80 decibel er tilsvarende roping (decibel-skalaen er ikke lineær; lydnivået dobles for hvert tredje decibel). Med andre ord lager BKOOL merkbart mer støy enn Tacx Satori. Merk at jeg hadde rulla stående på betonggulv i garasjen min, hvilken kan ha bidratt til annerledes støynivå enn om man er på et tregulv, etasjer under, osv.

BKOOL (til venstre) bruker betraktelig mer enn Tacx Satori (til høyre). Derimot er de omtrent like når det gjelder størrelse .

BKOOL (til venstre) bruker betraktelig mer enn Tacx Satori (til høyre). Derimot er de omtrent like når det gjelder størrelse .

 

VIDEO-OPPTAK

Hvis du i tillegg har et actionkamera, feks Garmin Virb Elite, Contour eller GoPro med GPS-sporing, kan du med BKOOLs video editor laste opp video og lage egne treningsøkter med tilhørende videoopptak. Jeg har ikke prøvd dette selv, men ser fra videobiblioteket til BKOOL at dette kan fungere helt utmerket. Eneste catch er at man må ha tilgang til internett da videoene streames fra nett i stedet for at de lastes ned til lokal disk.

 

BKOOL MOBIL-APP

Man kan også bruke BKOOLs egen mobilapp som et alternativ til Strava, Garmin Connect eller andre treningsbøker når man trener utendørs; fordelen med dette er at økta i så fall vil ligge i treningsdagboka på www.bkool.com, som forkorter prosessen med å lage en rulleøkt av treningsøkta. Utover det ser jeg ingen fordeler med BKOOL-app’en dersom man allerede bruker Strava, Garmin Connect eller TrainingPeaks.

 

For og mot

FOR

  • Attraktiv pris. 
  • Mange muligheter for å gjøre rulleøktene mye mer inspirerende. 
  • Behøver ikke premium-abonnement for å utnytte potensialet i rulla.
  • Hardware har en god kvalitetfølelse. 
  • Realistisk gjengivelse av terreng (opp til en viss stigningsprosent).
  • Mulighet til å eksportere treningsøkter fra www.bkool.com til andre treningsdagbøker.
  • Enkelt å pakke vekk.

MOT

  • Kan ikke brukes uten å koble til PC.
  • Må forholde seg til både www.bkool.com og BSim: Må skape og laste ned hver økt fra nett til disk – det burde ligget i BSim.
  • Programvaren fremstår som litt utdatert når man er blitt vant med “Web 2.0”-brukergrensesnitt, og fungerer ikke med Mac. Ny versjon av programvaren kommer imidlertid i høst!
  • Støyer mer enn Tacx Satori. Ny BKOOL-rulle, som kommer i høst, skal visstnok være mer stillgående.
Enkel og kjent hurtigkobling til rulle.

Enkel og kjent hurtigkobling til rulle.

 

Alternativene

Tacx har mange forskjellige ruller i sitt sortiment, men de som kan sammenliknes med BKOOL er nok Bushido, i-Flow, i-Vortex og i-Genius:

  • “Cycle Trainer”-serien: Blue Twist, Blue Matic, Blue Motion og Booster. Koster mellom 1.000 og 2.000 kroner hos Bikeshop, og gir mostand opptil 700 til 1.050 watt (som er nok dersom man ikke trener på spurter eller har andre sære behov). Disse har et svinghjul som gir motstand, og mostanden kan reguleres i 10 hakk med en bryter. Ingen behov for å koble til strøm, men heller ingen muligheter for koble til programvare eller online sykling. Dette er virkelig “keep it simple”-alternativet. 
  • “Ergotrainer”-serien: Flow og Bushido. Koster henholdsvis 2.000 og 5.000 kroner hos Bikeshop, og gir mostand opptil 800 og 1.400 watt. Disse rullene har også svinghjul, men motstanden elektronisk eller via PC, og med forhåndsprogramerte treningsprogram. 
  • “Virtual Reality”-serien: i-Flow, i-Vortex og i-Genius. Koster mellom 3.000 og 7.000 kroner hos Bikeshop, og gir mostand opptil 800 til 1.500 watt. Må kobles til både strøm og PC, og man kan gå online og sykle mot andre, laste ned treningsløyper, og så videre.

Et annet alternativ er Wahoo Kickr, hvor man ikke behøver et bakhjul, som gjør den noe mer plasseffektiv (men den veier over 20 kg, så den er kanskje ikke så lett å flytte rundt). Den kan gi motstand opp til 2.000 watt – bra for de som har vanvittig tråkk eller trener på spurt. Tre tre største fordelene er at Kickr:

  1. Programvaren er åpen, som gjør at det finnes en hel skog av tredjepartsløsninger man kan bruke – og mange av de løsningene ser veldig spennende ut.
  2. Man kan hive seg på rulla og styre motstanden fra iPhone’en eller PC/Mac, uten å måtte definere eller laste opp en session i forkant. 
  3. Man kan definere en gitt wattmostand og dermed få mer kontrollerte terskeløkter. 

Baksiden er den heftige prisen (8.500 kroner hos MPX), at den bør kalibreres før bruk, og at den visstnok bråker en god del (DC Rainmaker noterte over 100 decibel, men på et annet underlag og en annen måler enn meg).

 

Konklusjon

BKOOL fungerer godt som en konvensjonell rulle, men muligheten til å gjengi ekte løyper basert på egne treningsfiler og legge opp egne økter er hvor BKOOL virkelig skinner. Å tråkke opp Grefsenkollen, gjennom Sørkedalen eller andre favorittløyper er klart morsommere enn å bare gnukke av gårde på rulla. Multiplayer og video er også et par spennende funksjoner, selv om de nok bare blir brukt unntaksvis.

BKOOL har et forbedringspotensiale i programvaren, men det er slikt som vanligvis blir bedre over tid – og det fungerer tilfredsstillende sånn som det er nå. Dessuten lager rulla en del støy, selv om det er ikke unikt for BKOOL. Heldigvis kommer BKOOL med ny versjon av både rulle og programvare i løpet av høsten 2014; i så fall er de største kjepphestene tatt hånd om.

Å tro at BKOOL vil gjøre rulletrening superspennende ville vært som å tro på julenissen, men i den grad det er mulig å tilføre rulla interessante elementer gjør BKOOL en utmerket jobb – og det til en hyggeligere pris enn sammenliknbare produkter som Wahoo Kickr og toppmodellene fra Tacx.

Om du har ståldisiplin og enorm gjennomføringsevne, vil du klare deg fint med en vanlig rulle uten teknologiske nyvinninger, supplert med noen inspirerende videoer og spillelister. Opplever du derimot at dørstokkmila er tung når du skal på rulla, er BKOOL et veldig godt kompromiss mellom de rimelige løsnigene og de superfancy rullene.

 

PS. Jeg har også testet Wahoo Kickr, februar 2015 – klikk her!

Kommentarer