klærutstyr

Test av Assos og Rapha sportstøy-vaskemidler

For en liten stund tilbake testet jeg OMO Aktiv & Sport for å se om sportstøy-vaskemiddelet har noe for seg. Konklusjonen min var da at jeg ikke fant noen fordel med å kjøpe dyrere vaskemiddel enn det du ellers bruker, med mindre du ønsker litt bedre lukt av klærne før svetten uansett tar overhånd. Dessuten, har treningstøyet begynt å lukte fjøs er det uansett for sent å gjøre noe med dem.

 

Siden da har jeg også gått til innkjøp av et par andre sportstøy-vaskemidler for å se om jeg burde jekke opp vaskebudsjettet eller ikke. Er det egentlig noe forskjell på Blenda Sensitive, OMO Aktiv & Sport, Assos Active Wear Cleanser og Rapha Apparel Wash? Eller står konklusjonen min om at vanlig vaskemiddel gjør jobben?

 

For å få svaret har jeg vekslet på å vaske treningstøyet mitt med de forskjellige vaskemidlene og forsøkt etter beste evne å observere forskjeller i lukt, mykhet og hvordan tøyet fremstår.

 

Blenda Sensitive

Med nyeste versjon av Blenda Sensitiv trenger du bare å bruke 35 ml per vask, i stedet for 50 ml, som er vanlig med de andre vaskemidlene i denne testen. Det reduserer kost ned til godt under 2 kroner per vask, som er kun 1/3 av OMO Aktiv & Sport og 1/8 av Assos Active Wear Cleanser.

Slenger du sportstøyet på et vaskeprogram med 30 grader og under 1.000 omdreininger, og du er flink til å legge klærne til vask kort tid etter de har vært i bruk, har i alle fall jeg vanskeligheter med å forstå hvorfor du skal kjøpe noe annet til vask av vanlig treningstøy. En annen fordel er at da slipper du ha ørten flasker med forskellige midler stående på vaskerommet.

Blenda Sensitive i ny versjon krever kun 35 ml per vask.

Blenda Sensitive i ny versjon krever kun 35 ml per vask.

 

OMO Aktiv & Sport

Utover hva jeg skrev i min forrige test av OMO Aktiv & Sport er det ikke så mye å si: Er du flink til å vaske klærne raskt etter bruk og med passe skånsomt program, kommer du langt. Den eneste skikkelige trøsten med at dette alternativet koster 4x Blenda Sensitive, er at det koster kun 1/3 av Assos. Og så kan du jo diskutere om OMO Aktiv & Sport eller Assos etterlater den beste lukten. Her er smaken som baken, men jeg holder en knapp på denne.

OMO Aktiv & Sport brukes til det meste av treningstøy. 50 ml per vask.

OMO Aktiv & Sport brukes til det meste av treningstøy. 50 ml per vask.

 

Assos Active Wear Cleanser

Jeg kjøpte Assos’ vaskemiddel over disk i en av sykkelbutikkene i Oslo, og til og med selgeren sa rett ut at dette var bortkastede penger da jeg skulle betale for meg! Slik uforskammet ærlighet er mangelvare, men ettersom jeg kjøpte produktet for å teste det, tok jeg ikke rådet. Det burde jeg kanskje gjort…

De som kjøper Assos har gjerne krysset en barriere eller to for hvor mye de gidder å bruke på treningstøy, og da er det lett å si «har du det beste tøyet, fortjener det å få eget vaskemiddel». Men vi vasker jo andre kostbare plagg med vanlig Blenda eller OMO..?

Jeg merket i alle fall absolutt ingen forskjell på klærne som ble vasket med Assos’ variant hverken hva gjelder renhet eller mykhet. Derimot merket jeg godt lukten – den er markant. Sniffer du flaska, vil du synes at dette lukter kunstig og kjemisk, men resultatet er faktisk at klærne lukter godt etterpå.

Likevel, i mine øyne priser Assos seg fullstendig ut: 3x OMO Aktiv & Sport og 10x Blenda Sensitive.

Bruk 50 ml Assos Active Wear Cleanser per vask. Kan brukes til de fleste typer treningstøy.

Bruk 50 ml Assos Active Wear Cleanser per vask. Kan brukes til de fleste typer treningstøy.

 

Rapha Apparel Wash

Jeg trodde først at Rapha Apparel Wash var ment å brukes som vanlig vaskemiddel for treningstøy, men da jeg åpnet esken – selvfølgelig leveres den i en lekker, liten eske som oser ekslusivitet – skjønte jeg at det skal brukes på vindtette, vanntette og softshell-jakker. Rapha kunne også bekrefte dette da jeg var i kontakt med dem; visstnok erstatter vaskemiddelet den behandlingen som slites av jakkkene ved bruk (= «improved performance», som de sier på nettet).

Dette forandret saken veldig, og jeg har ikke vasket annet enn en Rapha Pro Team Jacket med middelet et par ganger. Shortser, trøyer og sokker har blitt kjørt på vanlig vask med et av de andre vaskemidlene.

Når det er sagt, jeg synes faktisk jakka mi har sett ut som helt kliss ny de gangene jeg har brukt Rapha Apparel Wash – stoffet virker glattere og blankere. Hva gjelder lukt er «nøytral» beskrivende. Det luktet bare rent eller ingenting av jakka etter vask.

Rapha Apparel Wash er selvfølgelig dyrt, og du skal ha et liberalt forhold til bruk av penger dersom du bruker middelet hver gang jakka vaskes. På en annen side, om det holder vedlike kvaliteten på jakka litt lengre, er det kanskje verdt å investere de 30 kronene per vask som det faktisk koster.

Rapha Apparel Wash brukes til vindtette, vanntette og softshell-plagg. 50 ml per vask.

Rapha Apparel Wash brukes til vindtette, vanntette og softshell-plagg. 50 ml per vask.

 

Konklusjon

Jeg må helt ærlig si at jeg ikke merker noe forskjell mellom Blenda Sensitive, OMO Aktiv & Sport og Assos Active Wear Cleanser.

Klærne blir like rene med alle tre, de kjennes helt like ut når jeg tar dem på og bruker dem, og ingen av vaskemidlene skryter av å være særskilt mer skånsom mot tøy i vask… Så den eneste praktiske forskjellen jeg kan se/lukte er lukt: Blenda er nøytral, OMO Aktiv & Sport har en lukt du kanskje typisk assosierer med tøymyknere og Assos lukter litt kunstig og kjemisk, men overraskende bra.

Så konklusjonen består: Du kommer lengre ved å bare vaske klærne like etter de er brukt, og kjøre på skånsomme vaskeprogrammer som ikke overstiger 30 grader eller hysterisk mange omdreininger. Og bruk gjerne vaskeposer på shortsene.

Når det gjelder Rapha Apparel Wash, er ting litt annerledes. Vaskemiddelet tiltenkt noe annet enn «hverdagsvask», og selv om jeg ikke kan plotte resultatet inn i et regneark og få et fasitsvar, synes jeg bestemt at min Rapha Pro Team Jacket ser finere ut i pelsen etter å ha fått en runde med Rapha Apparel Wash. Jeg kommer derfor til å unne softshell-, vind- og regnjakkene mine en litt finere vask nå og da, men det blir Blenda på den også til hverdags.

Blenda Sensitive OMO Aktiv & Sport Assos Aktiv & Sport Rapha Apparel Wash
Str flaske (ml) 1 000 500 330 250
Pris/flaske kr 44,50 kr 64,90 kr 109,00 kr 150,00
Pris/liter kr 44,50 kr 129,80  kr 330,30 kr 600,00
Dosering/vask (ml) 35 50 50 50
Pris/vask kr 1,56 kr 6,49 kr 16,52 kr 30,00
Pris hentet fra Kolonial.no Kolonial.no Bikeshop Rapha

 

Kommentarer