samferdselutstyr

Test av Norrøna Røldal ryggsekk til pendling

En god ryggsekk for sykkelpendlere er ikke så lett å oppdrive. Jeg skrev en omfattende test av fem forskjellige sekker tidligere i år, hvor jeg konkluderte med at det finnes mye rart til rundt tusenlappen, og at 25-30 liter er den kapasiteten du behøver. Nå har jeg vært så heldig å få låne en Norrøna Røldal ryggsekk som jeg har testet i en ukes tid.

Norrøna Røldal til venstre, Rapha Backpack til høyre. Norrøna har betydelig større lagringsplass, selv om det kanskje ikke ser sånn ut.

Norrøna Røldal til venstre, Rapha Backpack til høyre. Norrøna har betydelig større lagringsplass, selv om det kanskje ikke ser sånn ut.

 

Fakta om Norrøna Røldal

Røldal-serien inkluderer Norrønas «urban-inspirert frikjøring»-produkter, i motsetning til Fjørå-serien, som er myntet på terreng- og stisykling. Det ville kanskje vært naturlig å se på Fjørå Pack-sekken, men ettersom det er pendlersekker jeg vurderer og Fjørå Pack kun rommer 10 liter, er Røldal-sekken mer naturlig for Tour de Finans-mafiaen. Merk at sekken kommer på markedet fra midten av august 2015, og er derfor ikke tilgjengelig i skrivende stund.

Norrøna Røldal-ryggsekken i den grønne fargen – «Old Pine» – har en veiledende pris på 1.199 kroner, mens en limited edition svart versjon – «Caviar» – vil koste 2.499 kroner.

Sekken veier 840 gram uten regntrekk, altså er det ikke snakk om en lettvektsekk, men den store kapasiteten tatt i betraktning er det ikke en versting heller. Dessuten kjennes den ikke spesielt tung.

Ryggsekken har en kapasitet på 25 liter. Den har totalt tre hovedlommer, og to av lommene har flere mindre lommer. Sekken sluker det meste, og det er absolutt ingen problem å få med laptop med diverse ekstrautstyr, sko, bukser, skjorter, håndkle og toalettmappe. Skal du ta med mer til jobb enn denne sekken kan romme, da bør du vurdere bil eller sherpa.

Smarte og praktiske lommer på innsiden.

Smarte og praktiske lommer på innsiden.

 

Sekken slik en pendler vurderer den

Norrøna Røldal har forsåvidt ingen dedikert laptop-lomme, selv om den lomma nærmest ryggen kanskje kan brukes til det formålet. Den ytterste av hovedlommene, hvor jeg plasserte laptopen, er kjempestor og kunne godt hatt en festemekanisme for laptop.

Sko, bukser, undertøy, sokker, skjorte, belte og håndkle går rett inn uten problemer.

Sko, bukser, undertøy, sokker, skjorte, belte og håndkle går rett inn uten problemer.

Det er enkelt å feste og stramme stroppene over skuldre, bryst og mage slik at sekken er stødig. Dessuten ligger den godt på ryggen, og såfremt du fordeler innholdet fornuftig vil også sekken være grei. Når det er sagt, det er ingen spesielle ventilasjonskanaler i ryggen på sekken, så den blir selvfølgelig kilde til varme når du sykler på varme dager.

Norrøna Røldal sett fra "ryggsiden". Hofte- og brystbelte er på plass, men praktiske lommer på hofte mangler.

Norrøna Røldal sett fra «ryggsiden». Hofte- og brystbelte er på plass, men praktiske lommer på hofte mangler.

Norrøna Røldal-sekken har en del annerledes løsninger for både festing og stramming. I stedet for de vanlige plastikk-bitene du klikker sammen, bruker sekken hemper og metallkroker. Dette gir en skikkelig kvalitetsfølelse, nesten som militærutstyr, og er enkelt å bruke i praksis. Dessuten er det lett å stramme inn sekken når den inneholder lite, så slipper du den pløsete følelsen. Jeg savner imidlertid to ting: Lommer på hofta for nøkler/adgangskort, samt regntrekk med tilhørende oppbevaringslomme. Sekken kunne også med hell hatt sidelommer og reflekser. Det er heller ingen åpning for ørepropp-ledninger, men det tenker jeg er en fordel mer enn en ulempe med hensyn til trafikksikkerhet.

En litt annerledes festemekanisme for å stramme sekken. Solid, enkelt og funksjonelt.

En litt annerledes festemekanisme for å stramme sekken. Solid, enkelt og funksjonelt.

Kvalitetsfølelsen er høy, og det skulle bare mangle når det er snakk om Norrøna. Utseendet kan derimot diskuteres. Sekken ser definitivt ikke ut som en typisk Birken-sekk, hvilket jeg tenker er bra. Samtidig er den grønne fargen litt traust, og jeg fikk mer følelsen av å være en tidligere infanterist eller en hipster enn en IT-konsulent da jeg kom på jobb med sekken. (Heldigvis finnes den også i svart, men da til dobbel pris.)

Beltet rundt hofte/mage består av to metallbiter som hempes sammen. Solid skal det være!

Beltet rundt hofte/mage består av to metallbiter som hempes sammen. Solid skal det være!

 

Konklusjon

Oppsummert vil jeg si at Norrøna Røldal er et godt alternativ for deg som trenger en romslig pendlersekk som sannsynligvis holder i mange år, og du ikke nødvendigvis er brydd med designet så lenge kvaliteten er på plass.

Kommentarer