Sykler du seriøst, da har du en sykkelcomputer på styret. Garmin er fortsatt er kongen på haugen, men Wahoo har etablert seg som et verdig alternativ: Skal man ta utgangspunkt i øktene folk laster opp på Strava, ser det ut som Wahoo har tatt markedsandeler de siste årene. 

Wahoo Bolt sin største svakhet vis-a-vis Garmins computere er kart og navigasjon. Derfor er Wahoo ELEMNT Roam (heretter omtalt som “Roam”) ekstra spennende, for Wahoo har lovet bedre kart- og navigasjonsfunksjoner, i tillegg til fargeskjerm og bedre batteritid. 

Så for deg som lurer på å investere i en ny sykkelcomputer, er Roam verdt å vurdere, vil Bolt være et godt nok kjøp, eller er Garmin det sikreste kjøpet?

Pris og produktinformasjon

Roam har en veiledende pris på 3.699 kroner uten pulsbelte eller andre sensorer. Den har en fargeskjerm med 240 x 400 piksler og ripesikkert Gorilla-glass. Volumet er 89 x 54 x 18 mm og vekten er 97 gram på min vekt (offisielt 95 gram). Batteritiden er 17 timer og den er selvfølgelig så vanntett som man kan forvente (IPX7). Den snakker ANT+ og Bluetooth, henter lokasjonsdata fra GPS, GLONASS, Galileo og QZSS og har innebygd barometer. 

Kartvisning på Roam. Legg merke til at fargene brukes konservativt; gult er veier, hvitt er vann, og Wahoo har tydeligvis ikke brukt farger bare for fargenes skyld. Det er en pluss.

Tilkoblingsmuligheter

Det aller meste av gjenstander som snakker ANT+ eller Bluetooth kan kobles til Roam: Smarttelefoner, puls, kadens, watt, elektronisk giring (Shimano, SRAM), Wahoo KICKR-ruller eller muskeloksygensensorer. Med de sensorene som snakker både ANT+ og Bluetooth kan du velge hvilken variant du vil bruke med Roam.

Førstegangsoppsett, innstillinger og dataoverføring gjøres med Android-/iOS-appen Wahoo ELEMNT. Til dette trengs Bluetooth.

Videre er det også enkelt å sette opp Wahoo-appen til å snakke med Strava inkludert Strava Live Segments, TrainingPeaks, RideWithGPS, SportTracks, MapMyFitness, en del andre treningsdagbøker samt Dropbox.

Når tilkoblet telefon er det også mulig å få varsel når telefonen mottar anrop, meldinger og mailer, og du får varsler på telefonen når det er på tide å lade Roam.

Praktisk bruk

Førstegangsoppsett, endring av innstillinger, tilpasninger av visninger, samt tilkobling til treningsdagbøker ordnes via Wahoos lettforståelige mobil-app. Altså ingen tukling med knapper på selve computeren. Og synkronisering skjer umiddelbart etter at økta er lagret og Roam har koblet seg til telefon/wifi.

Skjermen er imponerende lett å lese i alle lysforhold, og bakgrunnsbelysning justeres automatisk. Hver visningsside kan inneholde opptil 11 unike, selvvalgte nøkkeltall, og du kan zoome slik at du ser alt fra ett til 11 tall. Roam har fargeskjerm, men bruken av farger er spartansk og hensiktsmessig, og det forenkler lesing av kart og navigasjon. 

Dersom du har investert i masse festebraketter for Garmin, må du belage deg på å bytte ut dem, for Wahoo og Garmin har litt forskjellige løsninger som dessverre ikke er kompatible. Én løsning er å bruke en adapter, for eksempel finnes det en adapter ($15 hos Wahoo) som jeg bruker med et K-Edge Garmin-feste. 

Strava Live Segments funker på samme måte som på Bolt, det vil si tilfredsstillende, men ikke mer: Når den viser beregnet sluttid, ser det ut til at den beregner seg på snittfart hittil i segmentet, og det vil stemme dersom segmentet er passe jevnt, men ikke dersom stigningsprosenten endres drastisk underveis – med det resultatet at du kan tro at du er langt foran/bak PR/KOM uten at det nødvendigvis er sant. Til sammenligning virker det som Garmin har mer sofistikerte måter å beregne framdrift og tid vs. motstandere, så om du er en ihugga Strava-rytter, da er dette greit å ha i bakhodet. 

Slik ser navigasjon ut på Roam; de blå pilene viser veien, og det er enkelt å zoome inn og ut.

Navigasjon er et av Roams største salgsargumenter: Lager du ruter eller segmenter på Strava, vil de automatisk synkroniseres til Roam. Beveger du deg vekk fra ruta, vil Roam automatisk beregne nye ruter for å få deg på rett spor igjen. Steder kan lagres, og er du helt på vidda, kan du be Roam finne veien tilbake til start for deg. Jeg benyttet denne funksjonen en del ganger da jeg var i Frankrike i sommer – det kan enten gjøres ved å bruke app’en på mobilen for å finne et punkt du vil sykle til, og så synkronisere over til Roam (som tar sekunder), eller ved at du ber Roam navigere til et forhåndslagret sted – og det fungerte stort sett fint. Den eneste blemmen var da jeg ble rutet gjennom en åker og bort til en bro som fantes på kartet, men ikke i virkeligheten. En god påminnelse om at det er lov å bruke hue selv om dingsene blir smartere og smartere…

Batteritiden er oppgitt til å være 17 timer, men det kan virke som batteriet kan noe holde lengre: Jeg brukte Roam under Jotunheimen Rundt, og da jeg kom i mål på litt under 15 timer, gjenstod 25% av batteriet. Og under everesting av Grefsenkollen, hvor jeg fullførte på rett under 13 timer, gjenstod et sted mellom 25 og 30%. Det Merk at i begge tilfeller slo jeg av bakgrunnsbelysning. På en annen side virker det som batteriet tappes omtrent dobbelt så fort dersom navigasjon slås på og Roam stadig vekk må beregne nye ruter, så det kan være lurt med et “on the go”-batteri dersom du skal ha navigasjonsbistand på lange turer. 

Sammenliknet med Bolt er de temmelig like; like raske oppstart, samme knappelayout og menyer, og så videre. For de som har en Wahoo KICKR-rulle på treningsrommet, er det også interessant å vite at Roam (og Bolt) er et utmerket verktøy for å styre rulla. Videre, Bolt er mindre, lettere, (i mine øyne) penere, og ikke minst en del billigere. 

Fordeler og ulemper

Wahoo ELEMNT Roam er eksepsjonelt brukervennlig, den er enkel å koble til alle relevante treningsdagbøker og andre tjenester, og navigasjonen fungerer meget godt. Og den gjør jobben uten dikkedarer. 

Roams svakheter er ekstra synlig i lys av Garmins Edge 530: Wahoo tar seg godt betalt for computeren, den kunne godt vært mindre, og hatt noe bedre batteritid. Den kunne også vært penere å se på, særlig ved å utnytte mer av flatene til skjerm i stedet for en tykk ramme (selv om LED-lysene har sin funksjon). Videre er muligens Strava Live Segments-funksjonaliteten mer raffinert hos Garmin.

Avhengig av preferansene dine, er Wahoos avhengighet av mobiltelefonen en fordel eller ulempe. Personlig synes jeg det er greit å kunne endre visninger av skjermer, legge inn ruter og annet via mobiltelefonen, men det er ikke alltid det er like praktisk, og det har sine fordeler å ha alt på ett sted. 

Wahoo ELEMNT Roam til venstre og Bolt til høyre, begge med bakgrunnsbelysning påslått. Personlig skulle jeg likt å se at fronten hadde mindre ramme og mer skjerm.

Sammenlignbare produkter

Roam kan sammenlignes både med “lillebror” Bolt og med nye Garmin Edge 530 og 830. 

Det som skiller Bolt fra Roam er at den er rimeligere, har svart-hvit-skjerm, er mindre og har noe mindre batteritid. Garmins Edge 530 og 830 koster henholdsvis 500 kroner mindre og mer enn Roam, begge veier litt mindre, har litt lengre batteritid og i tillegg har sistnevnte berøringsskjerm.

ProduktPris (fra)VektStørrelse (h x b x d, mm)Skjerm (b x h)Batteritid (timer)
Wahoo Roam3.6999789 x 54 x 18240 x 400 piksler, farger17 timer
Wahoo Bolt2.4996174 x 46 x 22240 x 320 piksler, svart/hvit15 timer
Garmin Edge 5303.1997682 x 50 x 20246 x 322 piksler, farger20 timer
Garmin Edge 8304.1997982 x 50 x 20246 x 322 piksler, farger20 timer
Wahoo Bolt på stemmet med det karakteristiske blå bakgrunnslyset påslått. Roam er foretrukket om batteritid og navigasjon er viktig, men for min del er Bolt mer enn nok.

Konklusjon

På mine sykler vil du fortsette å se Wahoo Bolt; det er fordi Roam ikke tilbyr noe jeg egentlig trenger som Bolt ikke tilbyr, og fordi Bolt er liten og lett. Har du, i motsetning til meg, behov for navigasjon og lengre batteritid, da er Roam et bedre kjøp. Med hensyn til brukervennlighet er de uansett likeverdige. Og det er sistnevnte som jeg mener gjør at Wahoo er et bedre kjøp enn Garmin; storebror er teknisk sett overlegen, men Wahoo har en forfriskende “it just works”-følelse som det er lett å bli glad i.

Kommentarer