add-onsgadgetsklærutstyr

Favoritt-dupeditter

Jeg kommer ikke på mange idretter der utøverne er like fokusert på utstyr som i sykling. Kanskje i langrenn, men der virker det som smøring er det viktigste området. Eller i golf, men hvor seriøst skal man ta en sport der køller er det store temaet..? Kanskje ikke løping eller svømming, selv om det er mye som skjer innen sko og speedos. Kort fortalt, har man penger (eventuelt villig til å ta stygge forbrukslån), tid, interesse og markeringsbehov er det nok av utstyr til sykkelen din.

Dette innlegget handler enkelt og greit om diverse sykkel-relaterte produkter jeg har kommet over i løpet av de siste par årene som jeg har gode erfaringer med og som jeg lett anbefaler videre (og har du noen anbefalinger så legg gjerne igjen en kommentar nederst!).

Norrøna Fjørå Gore-Tex Paclite sykkeljakke


For det første har jeg brukt mange forskjellige regnjakker i diverse prisklasser uten å finne noe jeg er happy med, og for det andre har det regnet utrolig mye i år, så jeg bestemte meg for å fleske til med en Norrøna-jakke. Etter å ha brukt jakka i Jotunheimen Rundt, et tjuetalls ganger til og fra jobb og på en rekke treningsturer er jeg ikke i tvil om at dette er den beste regnjakka jeg har hatt hittil. Den er laget av Gore-Tex så du blir bittelitt klam i den, men den holder deg veldig tørr og beskytter mot vind. I tillegg har den en del fine detaljer som gjennomsiktig stoff på venstre arm som er greit om du bruker pulsklokke, lufteåpninger under armene, stramming rundt hals og livet, og hanske-aktige detaljer rundt håndleddene som sikrer vanntett sykling. Og for vektidioter som meg er det en bonus at den er ganske lett.
Jakka cirka 2.300 kroner og jeg mener den er verdt hver eneste krone. Test den gjerne i en sportsbutikk, men sjekk flere størrelser så du er 100% sikker på ermene er lange nok!


Oakley briller (Radar og Jawbone)


Jeg har brukt Oakley Radar siden 2007 og kan ikke tenke meg bedre briller. De dugger knapt, veier lite, sitter som støpt på ansiktet, og enkle å ta av og på etter behov. I fjor fikk jeg også Oakley Jawbone-briller (Livestrong-varianten). Disse har samme kvaliteter som Radar, men med to forskjeller: Det positive er at det er superenkelt å skifte glass (greit å kunne skifte lett mellom klart og mørkt glass), men det negative er at rammen rundt glasset gjør at det er vanskeligere å se alt når man titter bak seg på sykkelen (ekkelt når man er i et felt). For de som behøver styrke i glassene så tror jeg de fleste optikere kan ordne det med Oakley-briller. Oakley-briller koster fort et par tusen, men finnes i utrolig mange varianter, varer lenge og gir mye glede.

iPod Shuffle


Når jeg trener og vil ha musikk på øret vil jeg kun ha en enkel musikkspiller. iPod Shuffle har ikke display, er lite som et frimerke, har plass til masse musikk for noen timer lange økter, og tåler stygg behandling. Jeg trener mye med musikk på det ene øret og hører trafikken med det andre øret. Min siste Shuffle kostet knapt 500 kroner, og er godt inne i sin andre sesong. Det eneste jeg ikke liker er at Shuffle ikke fungerer med Spotify, som jeg har blitt glad i. Men bedre musikkspiller kan jeg ikke tenke meg når jeg sykler.
(Og når jeg er inne på musikkspillere, noe av det mest tåpelige jeg ser er syklister som har øreplugger på i ritt. Snakk om å sykle med hue under armen.)

Honey Stinger energisnop


Alle syklister har sine favoritter når det gjelder energimat/-gels/-drikke. Jeg synes egentlig det meste smaker forferdelig, men i de fleste ritt går det greit å presse ned opptil ti gels. I sommer kom jeg over Honey Stinger, som i praksis er som mykt smågodt. Enkelt å åpne, smaker godt og gir energi (om ikke like kjapt som gels). Én pakke i timen holder lenge i ritt. Og til 25 kroner posen så er dette et supert alternativ til gels, barer og annet svineri. Produktet har blitt sett på Foss Sport (Strømmen), Raske Sykler og Anton Sport Sykkeldelisk.

Garmin Edge med Europa-kart

Faste lesere har kanskje sett testen av Garmin Edge 705 vs Polar CS600X. Jeg har blitt veldig glad i denne sykkelcomputeren, og i vår kjøpte jeg et komplett Europa-kart til den. Da jeg var i Pyreneene i sommer og syklet i områdene rundt Lourdes, Toulouse og Bordeaux var det utrolig praktisk å kunne plotte inn steder og adresser, og deretter navigere meg rundt. Jeg ble litt skuffet over at Edge 705 ikke er noe særlig rask til å kalkulere og rekalkulere veibeskrivelser, men om man ser på kartet hvor ankomststedet er så er det likevel enkelt å navigere… Anbefales definitivt om man skal til ukjente steder.

PowerTap

Har man først begynt å trene med wattmåler og forstått hvordan man skal bruke den, så får man mye mer ut av treningen enn ellers (Allan og Coggans «Training with a Power Meter» er en fantastisk god bok som anbefales hvis du er fersk i watt-gamet). I vår kjøpte jeg to PowerTaps-nav, én til landeveissykkelen og en til terrengsykkelen, og fikk bakhjulene mine bygd om med de nye navene på Raske Sykler. Av alt treningsutstyr jeg har kjøpt er dette kanskje det smarteste: Nå kan jeg måle nøyaktig hvor mye kraft jeg produserer, måle fra gang til gang, og kjøre mye mer kontrollert i trening og i konkurranser. Hvis man har noen tusen ekstra å bruke på fett utstyr for å bli en bedre syklist, så tror jeg en wattmåler vil bidra til mer framgang enn aerodynamiske hjul, stivere krank eller lettere ramme. PowerTap finnes i forskjellige varianter, og koster fra i underkant av 10.000 kroner og oppover. Pass på å kjøpe et nav med riktig antall hull i forhold til eiker på bakhjulet ditt, bare!

Tacx Satori rulle

Da jeg i vinter fikk en PowerTap wattmåler så jeg ikke lengre grunnen til å ha en Fortius-rulle fordi dens viktigste funksjon for meg var måling av watt – og med PowerTap får jeg mer nøyaktige målinger. Sykling over nett og i VR-miljø fungerer ikke for meg. Derfor solgte jeg den og kjøpte Tacxs superenkle og rimelige Satori-rulle. Den mangler selvfølgelig all den spennende teknologien til Fortius, men den gjør en nøyaktig like god jobb med å gi motstand, den bråker akkurat like mye/lite, og i tillegg er den lett å stue bort, man trenger ikke slå på PC og rote med programvare, og dessuten koster den under 2.000 kroner.

Knog sykkellys

Jeg hater å skru ting på sykkelen min som ikke trenger å være der fordi det øker vekten på sykkelen, og det føles ikke naturlig å ha juggel på den. Men i noen ritt (og når man sykler i skumringen til og fra jobb) er det nyttig å ha lys, og de råtne lysene med strikk til en hundrings er omtrent verdiløse. Derfor var det ekstra moro å komme over disse lysene, som festes fast med elastisk gummi. Som en ekstra bonus lyser de opp vanvittig bra, og det er lett å skifte batterier på dem. Jeg fant disse på Raske Sykler, og de kostet 2-300 kroner per stykk.

Har du noe sykkelutstyr, gadgets, eller annet nyttig produkt som bør prøves, så legg igjen info i kommentarfeltet! 🙂

Kommentarer