add-onsgadgetsklærsykkelutstyr

Utstyrsfesten for syklister!

Snart fylles igjen stier, skogsveier og asfalterte veier med lycrakledde syklister i alskens farger. Jeg gleder meg som en gal til å komme meg ut igjen, vekk fra rulleøktenes tyranni. Mange mener selvfølgelig at gleden ligger i å være ute i friluft, være aktiv og sosial, presse sine fysiske grenser, og sette nye personlige rekorder. Og det er riktig. Men for syklister, og spesielt landeveissyklister, er det også enorm glede i jakten, investeringen, bruken og praten om utstyret man bruker.

For syklister varer kjøpsfesten fra jula helt til påske. Sammen med at sola snur begynner det å klø lett i sykkelbeina. Timesvis tilbringes på sykkelforum og nettbutikker på jakt etter informasjon om letteste, stiveste og stiligste utstyr. På finn.no bytter sykkelutstyr og penger hender. Kupp gjøres i sykkelbutikker som ønsker å kvitte seg med fjorårsmodeller i påvente av sesonghyheter. Rittarrangører fyller opp påmeldingslistene. Dagene er talte for dødfettet på syklistenes vommer.

Har jeg tid til overs så leser og ser jeg gjerne på hva andre har av sykler og tilhørende utstyr. Og etter noen år med sykkel-avhengigheten vet jeg godt at jeg ikke er alene om det. Derfor har jeg skrevet kort om utstyr jeg gleder meg ekstra til å ta i bruk i år: Merida Reacto, Garmin Edge 800, Speedplay Zero Titan, Northwave Aerlite sko, Pearl Izumi skoovertrekk, Elite Custom flaskeholdere, Blackburn og Specialized pumper, og mer til. Jeg hører mer enn gjerne hva dere skal bruke av utstyr i år også!

Merida Reacto sykkel. I fjor syklet jeg på en fantastisk god Merida Scultura. Årets nykommer fra Merida er visst en klar forbedring, og thanks to Merida Grassroot får jeg sykle på en Reacto i år. Jeg har hittil bare syklet 75 minutter på rulla på den – men etter en hel vinter på en heldempet terrengsykkel på rulla var det enorm forskjell i stivhet. Så lenge den globale oppvarmingen lar seg vente på blir det nok noen få turer til på rulla mens jeg finjusterer sete, sadel og styre.
Hva sykler dere på i år??


Etter første økt på rulla – setet må justeres «litt»…

Garmin Edge 800 sykkelcomputer. I fjor høst sammenliknet jeg Garmin Edge 705 med 800 (les her). Jeg har ikke brukt Edge 800 utendørs, og kan derfor ikke si noe om hvordan touchscreen’en er i kulde, i regnvær og/eller med sykkelhansker. Dessuten har jeg ikke prøvd navigasjonsmulighetene med Edge 800 (det behøves minimal navigasjon på en rulle). Det jeg med sikkerhet kan si er at Edge 800 har langt stiligere design, kan vise mye mer informasjon, har en bedre festemekanisme, og er minst like brukervennlig som 705-varianten. En mer utfyllende omtale kommer når jeg har fått testet den utendørs.
Som jeg skrev sist, er det noe spesifkt jeg bør teste så gi meg tilbakemelding i kommentarfeltet.


Cockpit i 2011.

Speedplay Zero Titan pedaler. Frem til i år har jeg vært en trofast Look Keo-bruker. Jeg har imidlertid hørt av flere at Speedplay skal være så fantastisk i bruk, og har vurdert dem i lengre tid, Da jeg oppdaget at Speedplay-cleats kan brukes på landeveissko med tre gjenger (hvis man bruker adapter) gikk det kort tid før jeg investerte i Zero Titan-versjonenen.
Look Keo Blade Carbon-pedaler med cleats og annen hardware veier 258 gram, mens Speedplay Zero Titan-pedaler med cleats og annen hardware veier litt over 240 gram. Altså er vektdifferansen i praksis på nivå med en liten pakke gel eller en spiseskje pålegg. De beste Speedplay-pedalene koster det samme som de beste Look-pedalene (3.000 kroner), mens Speedplay-cleats koster 500 kroner og Look-cleats koster 150 kroner. Gitt at begge pedalene gir samme ytelse må Speedplay-cleatsene da holde 3,3 ganger lengre enn Look-cleats for at det skal være en lønnsom investering. Og Speedplay-cleatsene ser i alle fall veldig solide ut, så det kan godt hende de gjør!
Første økt på rulla med Speedplay var litt annerledes; jeg slet med å klikke meg inn og skled fort ut igjen. Etter litt justeringer av cleats og øvelse ser det nå ut til å fungere bedre. Og at jeg kan klikke inn i pedalene fra begge sider er jo en liten fordel over Look (uten at jeg noengang hadde problemer med dét). Nå håper jeg på litt bedre ytelse også, men det skal bli spennende å se hvordan pedalene er i bruk.
Har du erfaringer eller tanker om pedalene, så legg gjerne igjen kommentar nederst!


Fresh out of the box.


Pedalene kler sykkelen godt. 

Northwave Aerlite sykkelsko. Når det gjelder sko har jeg vært veldig bortskjemt med flere par fra Specialized og ett par Sidi Ergo 2 Carbon. I år ble det imidlertid nye sko på meg, Northwave Aerlite, ifm Merida Grassroot-avtalen. Jeg har veldig smale føtter (litt som små carving-ski), og trives best i smale sko som fra Specialized og Sidi. Denne varianten fra Northwave føltes imidlertid veldig tight og bra, så det kan hende at dette er et godt alternativ til de vanlige «vinnerne». Omtale kommer fortløpende gjennom sesongen!


Hvite sykkelsko for den stilriktige.

Pearl Izumi varme skoovertrekk. Skoovertrekk er forbruksvare, og nå som den globale oppvarmingen er avlyst er det greit å holde klovene varme. Setepinnen på Reacto’en min er ganske kraftig, og jeg har tenkt litt på hvordan jeg skal feste et rødt baklys på den. Løsningen kom da jeg på en tilfledig tur på Anton Sport endte opp med nye skoovertrekk fra Pearl Izumi (jeg har aldri eid noe fra Pearl Izumi jeg ikke har vært kjempefornøyd med!): I hælene på overtrekkene står det røde lys med batteri man kan skifte ut. Passe fancy. Nå mangler jeg bare borrelåssko som lager tutelut og lyser opp når jeg går i dem.


Varme skoovertrekk med blinkende røde lys hælene. 

Elite Custom hvite flaskeholdere. For meg er flaskeholdere ett fett så lenge de møter følgende kriterier: 1) Står i stil med resten av sykkelen, 2) tåler at flasker tas inn og ut av holderen ofte, og 3) holder hardt på flaskene. Elite har jeg god erfaring med fra før, og disse relativt billige flaskeholderne (170 kroner stykk på Foss Sport) som er laget av glassfiber ser ut til å møte alle mine krav.


Glassfiber-flaskeholdere i svart/hvit kler ramma godt. 

Blackburn AirStik SL pumpe. Til pendlersykling og trening synes jeg gasspatroner er bortkastede penger, og bruker heller pumpe. I fjor kom jeg over den hittil minste pumpa jeg har sett, en Blackburn AirStik SL (koster vel rundt 400 kroner). Denne finnes i svart, hvit og i karbon (som koster litt ekstra). Jeg har den vanlige svarte, men det hadde fristet litt med en karbonversjon også. I alle tilfeller, til å være så liten fungerer den fantastisk bra og sklir veldig lett inn i rygglomma. Blackburn har også gode garantiordninger, og jeg har aldri hatt noen problemer med noen av Blackburn-pumpene jeg har eid (det begynner å bli mange av dem).


Ekstremt liten og kun 60 gram tung.

Continental GP 4000 dekk. I fjor brukte jeg Continental GP 4 Season-dekk fra juni og utover, uten å ha punktert en eneste gang. Noen poengterte i kommentarfeltet sist jeg nevnte disse dekkene at de er tunge og ruller ikke så lett som andre dekk, og det stemmer nok. Derfor har jeg tenkt å prøve meg på GP 4000-dekkene i år så fort veiene tillater det. Ellers har jeg også hatt mye glede av Vittoria Open Corsa CX-dekk, men opplever at de slites veldig fort ut (live fast and die young). Balansen mellom fart og slitestyrke er ikke lett å få til, dessverre, men for 8-900 kroner får man vanligvis et par bra dekk som holder rundt 150-200 mil.

Specialized Airtool Pro ståpumpe. En solid ståpumpe er obligatorisk i boden og med til ritt. De fleste ståpumpene fungerer bra, men de virkelig gode har etter min mening skikkelig feste til ventilen og pumper fort opp til 8-9 bar. Denne Specialized-pumpa funker som rakkeren… Det vil si, helt til den plutselig sluttet å fungere i vinter. Foss Sport var imidlertid veldig imøtekommende og ga meg en ny pumpe på flekken, så jeg har fortsatt trua på at Specialized leverer bra saker. Går det til skogs med denne pumpa også, så skal jeg si fra. Prisen er heller ikke så gærn – 700 kroner.


Tried-and-proven landeveisdekk skal til pers i år. Og de pumpes opp av en røver fra Specialized. 


Giro Prolight hjelm + Oakley Radar briller. Jeg kjøpte Giro Prolight-hjelmen i min i fjor (les her), og fortsetter med det i år. Lett, god, og relativt billig (koster under 1.500 kroner om du surfer litt på nettbutikker). Mine Oakley Radar går nå inn i fjerde sesong, og fungerer akkurat like bra som den dagen jeg kjøpte dem.

Seal-Line laptop-bag. Som sykkelpendler er jeg som mange andre avhengig av å ta med laptop til og fra jobb. Varierende vær og mye regn gjør dette til en teknologisk og økonomisk risikosport, men sannsynligheten for å ødelegge laptopen med fukt reduseres kraftig om man putter den i en vanntett laptop-bag før den pakkes i ryggsekken. Min særs stygge oransje bag har fungert fantastisk bra i to sesonger, og tåler nok en tredje sesong nå. Koster i underkant av en tusenlapp, og er langt mer praktisk enn å surre laptopen i plastposer og annet tøv.


Kanskje den styggeste laptop-baggen som brukes blant Oslos sykkelpendlere, men den er vanntett.


Thule ProRide 591 sykkelholder for bil. Det hender seg at jeg ikke har mulighet til å sykle til og fra jobb, men likevel ønsker å ta intervalløktene i Tryvann på ettermiddagen. Da er det perfekt å hive sykkelen på biltaket (ikke bokstavlig!) og kjøre inn til jobb, sykle, og så kjøre hjem. For å slippe og ta av og på forhjul og grise til bilen har jeg gitt pendlerbilen en liten gave – en Thule ProRide 591. Den koster litt over tusenlappen på de fleste sportsbutikker og bilrekvisita-utsalg, og tar godt vare på sykkelen når den transporteres rundt.


Når syklister pimper opp bilene sine, er det gjerne på denne måten.

Dette oppsummerer utstyrsfesten hittil for min del. Mye å glede seg til! Hva står har dere skaffet av stash for i år? Og hva står på ønskelista deres?

Kos deg med de fancy pedalene, den aerodynamiske ramma og de matchende brillene! Drit i alle nautene som kommer med kommentarer som «Han kunne slanket seg 2 kilo, det ville vært billigere enn å kjøpe en sånn lettkarbonramme for å spare 100 gram! Han er jo ikke Thor Hushovd, akkurat!». Og spør uinnvidde deg hva sykkelutstyret koster, så slipper du de tåpelige blikkene om du bare oppgir en tiendedel av egentlig pris.

God sesong, folkens! 🙂

Kommentarer

5 Comments

 • Nebukanezer sier:

  Om du faktisk ikke har kommet deg ut enda til tross for det fantastiske været vi har hatt de siste ukene så anbefaler jeg at du kjøper noe varmere klær også! 😉

 • Sykkelerik sier:

  Det er ikke umulig at jeg tar en tur opp Tryvann i morgen! 🙂

 • Nebukanezer sier:

  Bra innlegg forresten. Skulle gjerne tatt meg råd til ny sykkel igjen i år, men får klare meg på Cervelo’en (09 modell, S2) i år også! Tror det blir noe helitaliensk (feks derosa inkl. campa) neste gang jeg graver såpass langt nedi lommeboka. Selv om andre merker (inkl amerikanske/asiatiske) kanskje kan se like bra ut på papiret er de fortsatt en sykkellengde bak.

 • Anonymous sier:

  Sykkelskoene dine matcher ikke sykkelen eller drakta du pleier å svinse rundt i. Håper for guds skyld og din egen del at du kommer til å sykle med skotrekk.. ;P

 • Sykkelerik sier:

  @Nebukanezer: 2009 S2 er en lekker sak! Og du får sjekke Merida neste gang du tester ny sykkel; kanskje du lar deg imponere?!

  @Anonym: Skotrekk er en selvfølge… hva tar du meg for? 🙂