samferdsel

Sykkeldiplomati ved hjelp av ringeklokke

Pendling inn og ut av Oslo på sykkel byr på mange fine utfordringer, hvorav medtrafikantene på sykkel- og gangfeltene er de som er mest tricky å håndtere.

Gående, for eksempel, har en ekkel tendens til å vimse midt i feltet, og gjerne på uforutsigbart vis hive seg til høyre og venstre. Enda mer skummelt er barn eller foreldre med barnevogn – er det noen man IKKE ønsker å måke ned så er det nettopp de. Dessverre skvetter gjerne folk i denne gruppen kraftig når man roper «pass opp», «hold høyre» eller tilsvarende.

Busslommer er også skumle hvis en buss tilfeldigvis stopper rett før man passerer; busspassasjerene forventer nok ikke at desperate pendlere raser forbi i 30-40 km/t. Særlig jævlig er passasjerene som ikke enser omverdenen mens de går med musikk på øret.

Mest utfordrende av alt er likevel andre syklister som legger seg midt i feltet slik at forbipassering blir umulig uten den klassiske «hold høyre»-bjeffingen, eventuelt at man roer ned helt og smetter forbi når banen er trygg. Særlig langs Tour de Finans er dette aktuelt – i forrige uke trodde jeg det var trygt å sykle forbi en dame (selvfølgelig på en damesykkel fra 1950), men da jeg la meg ut til venstre så bestemte hun seg for å gjøre det samme. Med nød og neppe gikk det bra, men det kunne endt stygt. Jeg ser for meg mediene: «Syklist sendte husmor på akuttmottak etter kraftig sammenstøt langs Tour de Finans» på VG Nett, diverse diskusjonsfora eksplorerer, og @sykkelhat setter ny rekord i retweets.

Hittil har de eneste praktiske løsningen vært å
1) roe ned farten kraftig og håpe at man på diplomatisk vis kan passere uten hindring.
2) velge bilveien og heller finne seg i bilistenes vrede.
3) sykle til jobb 05:30 på morgenen, og hjem igjen rundt 14:30 (før trafikken tar seg opp igjen).

I helga hadde jeg en åpenbaring om at jeg skulle bidra til god stemning langs pendlerstrekningen, og jeg monterte derfor en ringeklokke på pendlersykkelen min. (En slik stygg innretning hører jo ikke hjemme på en skikkelig sykkel, så jeg måtte selvfølgelig kompensere med noen deilige Specialized S-Works barends…)

I morgen starter en ny uke, og jeg får testet om ringeklokka har noe for seg.

En ringeklokke montert på høyre side.
Enda deiligere Specialized S-Works barends er montert på, delvis for å kompensere  for ringeklokken.

Kommentarer