klærutstyr

Test av sykkelshorts: Rapha Pro Team vs Assos FI.13 S5

Jeg er en enkel person. Til jobb har jeg 10 par svarte sokker, 10 forskjellige skjorter som vaskes og strykes hver andre uke, og et greit utvalg jakker, bukser, sko, og belter. Hensikten med dette er at jeg har klær linet opp for to uker av gangen uten at jeg behøver å bruke tid på å tenke på hva jeg skal ha på meg.

Det samme gjelder sykkelklær: Jeg har tre like par sykkelshorts og jeg plukker fortløpende den som ligger øverst i kleshylla når jeg skal trene.

Nå har sykkelshortsene mine begynt å gå i oppløsning og det er på tide å skifte dem ut. Jeg tenkte å anvende jobbklær-prinsippet ved å kjøpe tre like par med Assos-shorts; Assos virker å være det sikreste valget når det gjelder kvalitet (marketing-avdelingen til Assos gjør en god jobb!), og akkurat den kontaktflaten som shortsene står for ønsker jeg ikke å være gjerrig med.

Rett før jeg rakk å kjøpe inn Assos-buksene ble jeg tipset om at Raphas produkter er top notch, så da tenkte jeg å gi de britiske klesprodusentene en sjanse også. Valget ble dermed 1x Rapha Pro Team og 2x Assos FI.13 S5. Fordi jeg vil ha det enkelt, og fordi jeg vil ha bukser som kan passe til alle anledninger, ble fargevalget svart for samtlige tre. Dessuten er svart den fargen som anbefales av Velominati – se regel #14.

Ettersom jeg kjøpte shortsene over nett så var det å plukke ut størrelse litt vanskelig; jeg varierer mellom small og large, avhengig av merke. Og med en tynn, lang kropp (litt under 70 kilo fordelt på over 180 cm) er det aldri lett å treffe spikeren på hodet. Dermed ble det litt gjetning og synsing.

Rapha Pro Team Bib Shorts

Rapha selges hovedsaklig gjennom sin egen webshop, og de tilbyr shorts i en rekke varianter. Toppmodellen er Pro Team Bib Shorts, som finnes i fire varianter (svart med svart, gul, rosa og Team Sky) og koster 1.950 kroner.

Bestilling ble lagt inn på Raphas egen webshop og shortsen ble levert med DHL kun noen få dager etter bestillingen – slik det bør være med online leveranser. Rapha tilbyr gratis retur/bytte, feks pga feil størrelse, skadet produktet i en sykkelulykke, eller andre grunner – så de har tydeligvis tro på at de selger kvalitetsprodukter. Se Raphas sider for mer retur-info. I tillegg tilbyr de 50% rabatt dersom du kjøper en ny trøye i en mindre størrelse som følge av at du har gått ned i vekt (se info), som er en kul greie som jeg antageligvis ikke får nytte av selv.

Størrelse small ble valgt utfra Raphas størrelsesoversikt, som baserer seg; med en livvidde på 72 cm og en beinlengde på 81 cm var det utvilsomt small som var riktig.

Rapha har en «less is more»-approach til innpakning. Shortsen kommer i en (elegant) plastinnpakning, sammen med 30 ml chamois-krem og et Team Sky-postkort. Til å være et par shorts til et par tusen kroner er det lagt lite i førsteinntrykket sammenliknet med Assos, men det er jo tross alt ikke førsteinntrykket man har betalt for. Designet er veldig stilrent, men det er også tydelig at det er et Rapha-produkt du har på deg; på venstre bein står det «Rapha» med tydelige, hvite bokstaver, og logoen er også plassert andre steder i helsort. Det er likevel diskret og enkelt nok til å kunne gå fint med de fleste trøyer.

Størrelse small føltes umiddelbart litt trang og stram, så jeg kontaktet kundeservice hos Rapha som bekreftet at størrelsen skulle være riktig, men dersom ønskelig så kunne den byttes mot en annen størrelse selv om den er brukt.

I tillegg til at shortsen virker tight så er den veldig stram i skrittet, så stramt at man må lirke ting til. Dette merket jeg godt den første halvtimen på sadelen, men det gikk seg etter hvert til, særlig på påfølgende turer. Bortsett fra dette så er paddingen super og det er ingen sømmer eller annet som gnager på noen måte. Dessuten føles den ikke like tight når man faktisk sitter i sykkelposisjon som når man står oppreist (akkurat som kundeservice-mannen sa). Shortsen føles tight (dog kanskje litt for tight i strategiske områder), ser bra ut, og er utvilsomt av høy kvalitet. Rapha er i tillegg veldig chic så dersom du er litt forfengelig (og vær ærlig – det ER du) så bør Rapha appellere til deg.

Og selv om Team Sky er sponset av Rapha så får man ikke Edvalds superskills av å bruke disse shortsene, men til gjengjeld utvikler man heller ikke Sir Bradley Wiggins usmakelige personlighet heller.

Konklusjon: Et par tusenlapper for Rapha Pro Team-shorts er ikke feil, selv de innledningsvis kan virke stramme både her og der.

 

Rapha er mindre ekstravagante med sin innpakning og presentasjon; en tynn plastinnpakning og en prøvedose av chamois-krem og et Team Sky-postkort var alt som kom i pakken levert av DHL.

Rapha Pro Team i størrelse small veier 184 gram.

Assos FI.13 S5

Assos´ distribusjon er old school, det vil si at man finner Assos i de aller fleste butikker som selger (litt finere) sykkelutstyr. Produktnavnene deres er litt vanskelig å forstå seg på, men etter litt research fant jeg ut at FI.13 S5 er deres toppmodell, som finnes i tre varianter (svart, hvit og rød) og selges til litt over 2.000 kroner i fysiske butikker og litt under 2.000 kroner online.

Jeg oppdaget at Bikeshop selger shortsen til 1.771 kroner, og inkludert en liten slant i frakt ble det likevel en akseptabel pris. Noen få dager etter bestilling så lå det en hentelapp i postkassa.

Størrelse medium ble valgt basert på Assos´ størrelsesoversikt, som baserer seg på kroppshøyde og vekt; jeg er 183 cm høy og burde dermed bruke large, men samtidig er jeg under 70 kg og burde derfor bruke small. Som det kompromissøkende mennesket jeg er så valgte jeg derfor medium, og det sitter så godt jeg kan dømme veldig godt på meg.

Assos-shortsen leveres i en lekker eske sammen med 100 ml chamois-krem, en prøvepakning med vaskemiddel, en vaskepose og en liten bruksanvisning/brosjyre. Det føles umiddelbart som man har kjøpt noe top notch. Ett av Assos slagord er «sponsor yourself», og designet er langt på vei diskret. De små Assos-logoene er likevel karakteristisk plassert her og der, samt at man har en grå horisontal stripe på venstre bein, så for det trente øyet er ikke Assos sååå «sponsor yourself» som man skulle tro. Uansett, Assos er stilrent, enkelt og bør falle i smak hos de fleste. Rapha er kanskje litt mer jålete enn Assos, men når det gjelder funksjonalitet står ikke Assos tilbake for Rapha. Blant annet virker puten hakket bedre, og særlig det læraktige materialet gir en solid kvalitetsfølelse. Det eneste negative hittil er vaskeposen, som tydeligvis ikke klarer å holde på shortsen – kjøp heller en vaksepose med glidelås fra en skikkelig klesbutikk.

Shortsen føltes umiddelbart helt riktig på meg; stram på alle de rette plassene, med god padding og behagelige sømmer. Etter flere turer er inntrykket forsterket – dette er en shorts man kan leve med!

Konklusjon: For denne prisen skal du kunne forvente det beste på markedet, og jeg kan ikke tenke meg at det finnes shorts som er bedre enn Assos FI.13 S5.

(Skal du kjøpe Assos-klær så anbefales online da det er betydelig å spare fremfor å handle i vanlige butikker.)

Assos-shorts kommer i en lekker innpakning.
Inni Assos-pakningen finner man en shorts, vaskemiddel og chamois-krem lekkert presentert.
I tillegg følger det med en vaskepose og en brosjyre om Assos-produktene.
Assos FI.13 S5 i størrelse medium veier 201 gram.

Oppsummering

Jeg holder en liten knapp på Assos, men i praksis er det vanskelig å si at den ene er så mye bedre enn den andre – når man kjøper shorts til et par tusenlapper så er det rimelig å forvente beste kvalitet. Så langt jeg kan bedømme så er dette de to beste shortsparene jeg har brukt i sykkelsammenheng, og begge anbefales – Rapha om du heller mot det forfengelige, og Assos om du heller mot det funksjonelle.

Hvordan de er i lengden etter flere hundre timers bruk og runder i vaskemaskinen er vanskelig å si, men de bør holde i hvertfall i et par sesonger.

Forøvrig velger jeg  å vaske shortsene i vaskepose på silkeprogram (30 grader, 400 omdreininger, Blenda Sensitive), og henge opp til tørk med øvrige klær.

Mens høyre bein er helt svart på begge shortsene så skiller designet på venstre side seg; Rapha til venstre og Assos til høyre.
Puten sett fra innsiden; Assos til venstre og Rapha til høyre. Begge fremstår som behagelige og solide. Det kan bli «spennende» å se om blåfargen i Assos-shortsen er like blå om et par år!
Puten sett fra utsiden; Assos til venstre og Rapha til høyre. Assos har et læraktig materialevalg som virker mer solid enn Rapha.

Kommentarer