gadgetsutstyr

Stor Garmin Edge-test: 500 vs 510 vs 800 vs 810

Denne artikkelen kom på trykk i Kondis nr. 5, juni 2013. 

I år har Garmin lansert nye versjoner av sine toppmodeller Edge 500 og 800, som erstattes av henholdsvis 510 og 810. Disse to top-end sykkelcomputerne dekker det meste av tenkelige og utenkelige funksjoner, så spørsmålet er om man bør kjøpe en av de nye versjonene eller holde seg til originalene.
 

 

Priser
Edge 510 koster enten 2.425 eller 2.999 kroner, avhengig av tilleggsutstyr (puls- og kadensmåler). Edge 810 koster fra 3.650 til 4.700 kroner, avhengig av tilleggsutstyr (puls-, kadensmåler og detaljert veikart). Til sammenlikning koster Edge 500 og 800 nøyaktig 800 kroner mindre enn henholdsvis 510 og 810, uavhengig av hvilken utstyrspakke du velger.
Funksjoner
Edge 510: 20 timer batteritid. Vekt 82 gram, volum 107 cm3 (8,6 x 5,2 x 2,4 cm). 2,2 tommer skjerm med 176 x 220 piksler oppløsning (2.514 piksler/cm2). Ingen støtte for kart eller navigasjon, men viser GPS-spor.
Edge 810: 17 timer batteritid. Vekt 98 gram, volum 119 cm3 (9,3 x 5,1 x 2,5 cm). 2,6 tommer skjerm med 160 x 240 piksler oppløsning (1.939 piksler/cm2). Har støtte for kart og navigasjon.
Begge enheter har berøringsskjerm med farger, opptil 10 datafelter per side (opptil 5 sider), og tåler bruk i regnvær. De kobles til PC/Mac med USB-kabel, og støtter trådløs overføring fra ANT+ enheter som pulsbelte, kadens- og fartsmåler, wattmålere (PowerTap, SRM, osv.), og noen badevekter. Begge har samme solide festebraketter som sørger for at de sitter stødig på sykkelen.
Garmin Edge 510 og 810 leveres med en ny festeanordning i tillegg til den vanlige på stemmet.
Verdt å velge ny generasjon over gammel generasjon (810/510 i stedet for 800/500)?
Den synligste forbedringen ligger i det grafiske grensesnittet – enhetene er blitt hakket mer brukervennlig. Det er også mulig å lage forskjellige aktivitetsprofiler, slik at visninger og innstillinger på enheten reflekterer aktivitetstypen du har tenkt å gjennomføre. For eksempel, om du har flere sykler så kan du fortelle Edge-enheten hvilken sykkel du bruker slik at den kobler til riktige sensorer, eller om du skal sykle på rulle innendørs så slår GPS-mottaket seg av, og så videre. Batteritiden er blitt forbedret med 2-3 timer for begge enhetene. Det virker også som GPS-mottaket er blitt noe forbedret: 510 støtter både GPS (amerikansk teknologi) og GLONASS (russisk teknologi), mens 810 støtter kun GPS – så i teorien skal 510 ha bedre forutsetninger for å identifisere koordinater. Med 510 og 810 tok det kun 10-20 sekunder fra jeg slo på enhetene til de var klare til bruk – dette må regnes som tilfredsstillende. Til sammenlikning kan min Garmin Forerunner 310XT bruke vesentlig mer tid på å få inn mottak – rundt ett minutt.
Den største forskjellen mellom den nye og gamle generasjonen ligger imidlertid i at 510 og 810 kan nå kobles til nettet via smarttelefon (iPhone/Android) ved bruk av bluetooth og en app som du laster ned gratis til telefonen din. Det kommer nok flere spennende funksjoner etter hvert, men per i dag gir dette følgende muligheter:
1) Med Live Tracking kan du la andre personer følge din treningsøkt live på et kart på nett ved å dele link via Garmin-app´en (e-post, Facebook eller Twitter). En slik funksjon kan være nyttig dersom du vil at noen skal vite at du er trygg eller om du vil la folk følge med på hvordan du gjør det i et ritt (men man kan kun se én syklist per kart, så du får ikke se feltet snirkle seg av gårde). Mitt inntrykk av denne funksjonen er en kuriositet mer enn den er praktisk, i alle fall slik den fremstår i dag.
2) Du kan laste opp treningsøkta online på Garmin Connect via smarttelefonen. Det er ganske praktisk å bare trykke “lagre” på Edge-enheten i det du er ferdig med økta, så er treningsfila lastet opp til Garmin Connect før du rekker å klikke ut av pedalene. Bruker du Garmin Connect så er dette en praktisk funksjon, men om du bruker andre treningsverktøy (som Strava) er denne funksjonen ubrukelig.
3) Du kan laste ned treningsøkter via smarttelefonen slik at du kan følge sporene fra tidligere eller andres treningsøkter på enheten din. Merk at du skaper, finner og lagrer treningsløyper via PC/Mac, ikke på mobilen – deretter kan du overføre dem til enhet. Jeg kan tenke meg at dette er mest aktuelt om du har tenkt å sykle en rute i Nordmarka eller på Gran Canaria. Til de vanlige treningsøktene der man kjenner veiene, er denne funksjonen mindre aktuelt.
4) Du kan få oppdaterte værmeldinger på Edge-skjermen slik at du vet hva slags værforhold du har i vente de neste timene – men kun hvor du faktisk oppholder deg, ikke der du eventuelt har tenkt å sykle. Dermed er fjelllvettregel #4 mer nyttig enn værmeldingsfunksjonen (vær rustet mot uvær og kulde).
Koblingen til smarttelefoner åpner for mange spennende muligheter, men jeg skulle ønske at Garmin hadde utnyttet teknologien til mer enn hva de har gjort: Kobling til andre treningsdagbøker som Strava, live varsling på Edge-enheten når treningsvenner er i nærheten, live tracking av flere syklister i samme kart, mulighet til å vise sms og anrop fra telefonen på Edge-skjermen (nyttig om kona ringer) og muligheten til å overføre Strava-segmenter til Edge-enheten. Forhåpentligvis kommer dette etter hvert. Bluetooth krever en del batteri av mobilen, så om du er på lengre sykkeløkter kan det være dumt dersom mobilen din går tom for strøm før du er kommet trygt frem. Dessuten krever det også noe bruk av datatrafikk, så man bør være oppmerksom på hva slags telefonabonnement man har, særlig om man er i utlandet.
Konklusjon: Garmin kunne og burde utnyttet smarttelefonteknologien bedre. Dersom du ikke behøver mulighetene som tilkoblingen til smarttelefon byr på, så kan du spare deg 800 kroner ved å kjøpe “forrige generasjon” eller ikke oppgradere fra 500/800. Er du derimot nysgjerrig på og glad i å ta i bruk ny teknologi så er 510/810 et mer logisk valg.
Fra venstre: Garmin Edge 810, Edge 800, Edge 510 og iPhone 4S.
Forskjellen på 510 og 810?
Navigasjon/kart er den eneste vesentlige forskjellen – behøver eller ønsker du kart over hvor du sykler, så er 810 det eneste valget.Innhenting av GPS-koordinater går like raskt på begge enhetene. Nøyaktigheten på GPS-målingene, høydemåling/barometer og bluetooth-koblingen er også helt identisk. Selv om 510 har bedre batterikapasitet enn 810 er forskjellen i praksis ubetydelig. Utseendemessig er 510 litt mindre enn 810, men ellers til forveksling like. 810 har en litt større skjerm, men pikseltettheten er noe lavere enn på 510, så i teorien skal 510 ha en skarpere skjerm. Likevel oppleves begge skjermene som skarpe og tydelige, selv i solskinn, og begge klarer å vise akkurat samme mengde informasjon. Berøringskjermen til 810 virker noe mer responsiv enn 510, selv om begge fungerer utmerket både med og uten hansker. En detalj jeg ikke liker med 800/810 er gummidekselet som beskytter USB-porten; den synes jeg er vanskelig å få til å sitte. Dette har i praksis aldri vært et problem med min 800, men jeg synes likevel at 510 har bedre gummideksel enn 810. Konklusjon: 500/510 er et rent treningsverktøy, mens 800/810 er et treningsverktøy med navigasjonsmuligheter. Hvis du trenger navigasjonen, så er 800/810 et bedre kjøp.
Forskjellen på 510 og 500?
Av nyheter i 510 sammenliknet med 500 finner man tilkobling via smarttelefon, berøringsskjerm med farger, større og litt annerledes design, bedre GPS-innhenting og støtte for tempovarsel. Forbedringer inkluderer større skjerm med litt høyere oppløsning, visning av opptil flere datafelter, færre fysiske knapper, oppdatert grafisk grensesnitt og større batterikapasitet. Konklusjon: 510 er jevnt over en forbedring av 500.
Forskjellen på 810 og 800?
810 støtter tilkobling via smarttelefoner, har oppdatert grafisk grensesnitt og større batterikapasitet. Konklusjon: Utenom smartelefonstøtte er det relativt liten forskjell på 810 og 800.
Konklusjon
Det hele koker egentlig ned til to spørsmål: (a) Synes du bluetooth-/smarttelefonstøtte er interessant, og (b) trenger du navigasjon? Edge 500 er et bunnsolid produkt, så selv om du velger den “enkleste” versjonen, vil du likevel ende opp med et utmerket treningsverktøy.
Navigasjon er ikke viktig
Navigasjon er viktig
Bluetooth-/smarttelefonstøtte er ikke spennende
Edge 500 (fra 1.625 kroner)
Edge 800 (fra 2.850 kroner)
Bluetooth-/smarttelefonstøtte er spennende
Edge 510 (fra 2.425 kroner)
Edge 810 (fra 3.650 kroner)

Kommentarer