innesyklingutstyr

Anmeldelse av «The Sufferfest – Elements of Style»

Snart er sykkelsesongen over – kanskje tiårets mest solfylte sommer? – og treningslystne syklister står mellom flere alternativer:

  • Emigrere til Gran Canaria (vanskelig for den jevne gjeldsslave)
  • Ta opp alternativ trening (zumba på treningssenter høres jo eksotisk ut)
  • Vintersykling (for de som liker å tro at de er hardere enn Sean Kelly)
  • Rulla i kjelleren (jerndisiplin kommer godt med)

 

For min del er rulla det opplagte valget, og etter årevis med prøving og feiling med underholdning på rulla oppdaget jeg i fjor at The Sufferfest-videoene fungerer veldig bra. Disse videoene legger opp til intervall- og hardøkter av forskjellige slag, og for min del har videoene bidratt til at rulleøktene har blitt bedre og mer fokuserte. Favoritten er “Rubber Glove”, som jeg kjører med jevne mellomrom – også på sommeren – for å måle terskelwatten min.

 

De 17 eksisterende videoene er ikke spesielt godt egnet om man skal ta seg en rolig økt på rulla, men nå lanserer The Sufferfest sammen med den eminente nettsiden CyclingTips videoen “Elements of Style”. Denne 40 minutter lange videoen fokuserer på teknikk på en systematisk måte. Tanken med videoen er å bruke den ukentlig, og over tid vil man bli mer bevisst på tråkk og sittestilling samtidig som man får gjennomført en rolig økt på rulla. Skaperen av videoen har derimot – og heldigvis – ingen ambisjon om å forvandle deg til den neste Contador; fokuset er på å terpe på de enkle tingene. (Det går likevel an å tenke seg at Chris Froomes usedvanlig fæle (men likevel effektive) stil kunne hatt godt av en gjennomgang…)

Sufferfest - Elements of Style

Det virker logisk å bruke vinteren på å terpe på de små ting som rundtråkk, kadens, trene bein hver for seg, eksperimentere med sittestilling, og så videre – og hvorfor ikke kombinere det med en rolig økt på rulla?

 

Jeg snurret filmen i ettermiddag, og sitter igjen med følgende:

  • Teorien som gjennomgås er basic: Rundtråkk, sittestilling og muskelbruk forklares tydelig, både grafisk og muntlig. For de av oss som har syklet en del vil ingenting komme overraskende på, men jeg merket likevel at jeg kan ha godt av å tenke på hvordan jeg sitter og trår. Om det kan gi meg et par watt ekstra i løpet av vinteren, så tar jeg det.
  • Både opptak og musikk er inspirerende, og kommentatoren (Carlton Kirby fra Eurosport; de færreste av oss kjenner nok til ham) er langt mer behagelig å høre på enn den jevne spinninginstruktur.

 

Konklusjon: Skal man kjøre en rolig økt på rulla, vil “Elements of Style” være minst like fornuftig som noe som helst annet. I beste fall vil den bevisstgjøre deg på små ting som kan utgjøre en forskjell, og i verste fall er det god bakgrunnsunderholdning.

 

Trailer til videoen nedenfor – besøk The Sufferfests nettside for mer informasjon.

PS. Har du Strava Premium, har du også tilgang til tre Sufferfest-videoer gratis (“Fight Club”, “Revolver” og “Rubber Glove”).

Kommentarer